• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

checksum error

paulmars

New Member
Joined
Aug 3, 2014
Messages
6 (0.00/day)
Likes
0
#1
4 year old foxconn diy box.
flashed bios successfully 3.5 years ago and everything was fine.

I have wiped HDD and reinstalled xp pro sp3 several times over the years. I decided that it was time again. Unplugged everything and air compressor blew out the box. plugged everything back in. On boot:
cmos checksum error
f1 run setup
f2 load defaults and continue

Ive never seen this before.

f2 usually lets it boot into xp

f1 I make changes, but on reboot it gives me the same error. On entering f1 again I see that no changes that I make stick.

moved jumper to reset. Put jumper back and still have this issue. Battery was 3.08 volts. Still I tried a new battery. Still have the issue.

old install of xp getting slower and more buggy, so decided to reinstall despite this issue. Reinstalled xp pro sp3 and my other programs early last month. Its much faster now and not buggy anymore, however I still have the checksum error, not that I expected this to fix it.

ideas to fix checksum error??

tks,
pa
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
19,209 (5.03/day)
Likes
4,801
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#2
check the bios jumper, also you might need a new bios chip...
 
Joined
Jan 17, 2010
Messages
10,033 (3.47/day)
Likes
6,636
Location
Oregon
System Name Delta // Alpha-HTPC
Processor Intel i7 6700K // Intel i5 4570
Motherboard GIGABYTE Z270X-Gaming K7 // Gigabyte H97M -D3H
Cooling Corsair H80i V2 // Silverstone NT-06 Pro
Memory Corsair DDR4 3000 32gb //G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 1600
Video Card(s) EVGA GTX980ti// EVGA GTX 1050ti
Storage Samsung 950 Pro 512, 2 Tb FireCuda// Samsung 850 Pro, 1 X 4 Tb HGST, 1 x 6Tb Toshiba
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440X 2560 // 50" Samsung Plasma 720p
Case Corsair Obsidian Series 550D // Silverstone Granada GD05
Audio Device(s) ASUS Xonar DGX // HDMI to Yamaha RX V571
Power Supply Corsair TX850M // SeaSonic G Series 550w
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair K70
Software Windows 10 64bit // Windows 7 64bit with Kodi
#3
Or a new hard drive
 
Joined
Oct 12, 2008
Messages
5,654 (1.69/day)
Likes
2,605
Location
στο άλφα έως ωμέγα
System Name Ha/AhHa/Dell
Processor QX9650 SLAWN C1/i7-980x/i7-6700K
Motherboard GA-X48_DS4 (F3B bios)/Gigabyte x58A-UDR3 v 2.0(modded FH bios)/Dell Foxconn 0XJ8C4 Z170
Cooling CNPS9900 LED/H60/ 3 pipe-center fan-air
Memory 8 Gig of G.Skill F2-8800CL5D/24 Gb Corsair Vengence/ 24Gb Samsung DDR4 2133
Video Card(s) Galaxy NVIDIA GeForce GTX 960/PowerColor R9 280/ASUS R9 380X Strix G1
Storage All have SSDs with HDDs for extra storage and backup/Dell-M.2 Samsung 850 EVO PCIe
Display(s) Asus 266H/Viewsonic 1080p/HP ZR24W
Case CM-690/CM-690 II adv/Dell 8900 series
Audio Device(s) All use on board (Realtek) w/2.1 speakers
Power Supply PC P&C 750/PC P&C Silencer 950/CM 700 Extreme
Mouse Logitech
Keyboard Logitech
Software Windows 10 Pro - 64 bit/Windows 10 Pro - 64bit/Windows 10 Pro - 64bit
#4
4 years old and won't save changes... Replace your CMOS battery.
Or, make sure you didn't blow it loose or anything.
 

cdawall

where the hell are my stars
Joined
Jul 23, 2006
Messages
26,556 (6.38/day)
Likes
7,461
Location
Houston
System Name Team Blue
Processor 5960X@4.8 1.42v
Motherboard Asus X99M-WS
Cooling EK Supremecy EVO, MCR220-Stack+MCR220+MCR320, D5-PWM+EK X-RES 140
Memory 4x8GB G.Skill Trident Z 3200 CL16
Video Card(s) (2) EVGA SC BLACK 1080Ti's+ EVGA reference 1080Ti soon to be under water
Storage Samsung SM951 512GB, Samsung PM961 512GB
Display(s) Dell UP2414Q 3840X2160@60hz
Case Caselabs Mercury S5
Audio Device(s) Fischer HA-02->Fischer FA-002W High edition/FA-003/Jubilate/FA-011 depending on my mood
Power Supply Seasonic Prime 1200w
Mouse Thermaltake Theron
Keyboard Thermaltake Poseidon ZX
Software W10P
Benchmark Scores Zoom zoom mofo
#5
Reseat the memory, change the battery and try again.
 

Aquinus

Resident Wat-man
Joined
Jan 28, 2012
Messages
10,401 (4.84/day)
Likes
5,481
Location
Concord, NH
System Name Kratos
Processor Intel Core i7 3930k @ 4.2Ghz
Motherboard ASUS P9X79 Deluxe
Cooling Zalman CPNS9900MAX 130mm
Memory G.Skill DDR3-2133, 16gb (4x4gb) @ 9-11-10-28-108-1T 1.65v
Video Card(s) MSI AMD Radeon R9 390 GAMING 8GB @ PCI-E 3.0
Storage 2x120Gb SATA3 Corsair Force GT Raid-0, 4x1Tb RAID-5, 1x500GB
Display(s) 1x LG 27UD69P (4k), 2x Dell S2340M (1080p)
Case Antec 1200
Audio Device(s) Onboard Realtek® ALC898 8-Channel High Definition Audio
Power Supply Seasonic 1000-watt 80 PLUS Platinum
Mouse Logitech G602
Keyboard Rosewill RK-9100
Software Ubuntu 17.10
Benchmark Scores Benchmarks aren't everything.
#6
4 years old and won't save changes... Replace your CMOS battery.
Or, make sure you didn't blow it loose or anything.
This. Make sure your CMOS and clock batteries aren't dead.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
19,209 (5.03/day)
Likes
4,801
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#8
Did you change battery or you not listening?
 

paulmars

New Member
Joined
Aug 3, 2014
Messages
6 (0.00/day)
Likes
0
#9
Did you read my post or are you not comprehending? "Battery was 3.08 volts. Still I tried a new battery"
 

cdawall

where the hell are my stars
Joined
Jul 23, 2006
Messages
26,556 (6.38/day)
Likes
7,461
Location
Houston
System Name Team Blue
Processor 5960X@4.8 1.42v
Motherboard Asus X99M-WS
Cooling EK Supremecy EVO, MCR220-Stack+MCR220+MCR320, D5-PWM+EK X-RES 140
Memory 4x8GB G.Skill Trident Z 3200 CL16
Video Card(s) (2) EVGA SC BLACK 1080Ti's+ EVGA reference 1080Ti soon to be under water
Storage Samsung SM951 512GB, Samsung PM961 512GB
Display(s) Dell UP2414Q 3840X2160@60hz
Case Caselabs Mercury S5
Audio Device(s) Fischer HA-02->Fischer FA-002W High edition/FA-003/Jubilate/FA-011 depending on my mood
Power Supply Seasonic Prime 1200w
Mouse Thermaltake Theron
Keyboard Thermaltake Poseidon ZX
Software W10P
Benchmark Scores Zoom zoom mofo
#10
I wouldn't act like a dick while asking for help. Tends to turn people off of your case.

Bios could be corrupt have you tried updating it?
 
Joined
Jan 16, 2008
Messages
886 (0.24/day)
Likes
137
Location
Milwaukee, Wisconsin, USA
Processor Intel Xeon X5670 Hexa-core @ 4.6GHz @ 1.35v
Motherboard Gigabyte GA-X58A-UD7
Cooling Swiftech H20 (w/Custom External Rad Enclosure)
Memory 6GB (3x2GB) G.Skill Trident 2000Mhz + 6GB (3x2GB) Corsair 1600Mhz DDR3
Video Card(s) EVGA GTX 980 SC
Storage 1TB Samsung 850 EVO
Display(s) Samsung BX2440 (24" LED Backlit)
Case Cooler Master 690 (w/Mods)
Audio Device(s) Creative X-Fi Titanium
Power Supply Corsair 750-TX
Software Windows 7 Ultimate (x64)
#11
I agree, it sounds like the bios chip is shot, if you've tried all of the suggestions in this thread and it still doesn't work properly. Since it's a 4 year old board you might just be best off replacing it. My first thought would be a possible bad flash too, but if you've used it for 3.5 years since the last flash that can't be it.
 
Joined
Jan 17, 2010
Messages
10,033 (3.47/day)
Likes
6,636
Location
Oregon
System Name Delta // Alpha-HTPC
Processor Intel i7 6700K // Intel i5 4570
Motherboard GIGABYTE Z270X-Gaming K7 // Gigabyte H97M -D3H
Cooling Corsair H80i V2 // Silverstone NT-06 Pro
Memory Corsair DDR4 3000 32gb //G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 1600
Video Card(s) EVGA GTX980ti// EVGA GTX 1050ti
Storage Samsung 950 Pro 512, 2 Tb FireCuda// Samsung 850 Pro, 1 X 4 Tb HGST, 1 x 6Tb Toshiba
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440X 2560 // 50" Samsung Plasma 720p
Case Corsair Obsidian Series 550D // Silverstone Granada GD05
Audio Device(s) ASUS Xonar DGX // HDMI to Yamaha RX V571
Power Supply Corsair TX850M // SeaSonic G Series 550w
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair K70
Software Windows 10 64bit // Windows 7 64bit with Kodi
#12
Its the same message you get when you use a generic BIOS to save a board. Buy a new BIOS and Hotflash it
 

paulmars

New Member
Joined
Aug 3, 2014
Messages
6 (0.00/day)
Likes
0
#13
I wouldn't act like a dick while asking for help. Tends to turn people off of your case.

Bios could be corrupt have you tried updating it?
"Did you change battery or you not listening?"

not yet since that one time 3.5 years ago.
 

paulmars

New Member
Joined
Aug 3, 2014
Messages
6 (0.00/day)
Likes
0
#14
something else:
when I hit F1 and make any changes and save and exit, it looses the changes and hangs up on the bad checksum screen again. Also, if i hit f1 and make no changes and save and exit, it does the same. HOWEVER, if I hit f1, then make no changes and discard changes and exit, it boots to windows. That is ODD!
 

OneMoar

There is Always Moar
Joined
Apr 9, 2010
Messages
7,343 (2.62/day)
Likes
3,961
Location
Rochester area
System Name Kreij Lives On
Processor Intel Core i5 4670K @ 4.4Ghz 1.32V
Motherboard ASUS Maximus VI Gene Z87
Cooling Reeven Okeanos Single 140MM Fan +2 SP120 White's
Memory 16GB kingston hyper x @ 2133 @ 11 11 11 32
Video Card(s) EVGA GTX 1060 ACX Copper Single fan
Storage 240gb Cruical MX200SSD/WD Blue 1TB
Display(s) Samsung S24D300/HP2071D
Case Custom Full Aluminum By ST.o.CH <3
Audio Device(s) onboard
Power Supply HX 750i
Mouse Roccat KONE
Keyboard Rocatt ISKU with ISKUFX keycaps
Software Windows 10 +startisback
#15
try these
1. inspect the battery socket for corrosion or damage make sure the contacts aren't broken or bent out of place
2. pull the battery and ac power press the power button once after removing ac power and allow it to sit overnight
3. ensure that the date and time is set in the bios
else you may need to reflash the bios or your use of the compressor damaged/shorted something
finally the voltage doesn't mean shit the battery may register 3.0V and still be crappy enough to not keep the RTC running ESPECIALLY on older systems
 
Joined
Jun 23, 2011
Messages
262 (0.11/day)
Likes
94
System Name potato
Processor Ryzen 7 1800X
Motherboard ASUS Crosshair VI Hero
Cooling Corsair H100i
Memory Team Delta 2x16GB 3000MHz
Video Card(s) MSI R9 Fury X
Storage Samsung SSD 850 240GB & 840 120GB + HDD 2x WD VRaptor 500GB & WD Green 4TB
Display(s) Benq XL2730z
Case be quiet dark base pro 900
Audio Device(s) Asus Xonar DX
Power Supply Corsair AX860i
Mouse Steelseries PC Bang
Keyboard Corsair K65
Software win 10 amd64
#16
try to reprogram the eeprom (flash the BIOS)
i came across few similar cases with old motherboards, some were fixed with reprogramming eeprom chip, the rest require new chip.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
19,209 (5.03/day)
Likes
4,801
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#17
"Did you change battery or you not listening?"

not yet since that one time 3.5 years ago.
Perhaps if you pull the bios chip out and plug it into your wazoo itll start working right or youll realize the battery or chip is bad itself. Checksum errors come from the battery not holding the info or the chip has reached its storage limit.
 
Last edited:
Joined
Apr 3, 2012
Messages
3,487 (1.68/day)
Likes
7,377
Location
St. Paul, MN
System Name LappyTop/ Bay2- Lowerbay/Opticon As of 6/21/17
Processor i5 1.7GHz/ i3 2120's/i5 2400
Motherboard ASUStek/ HP mini/Dell
Cooling Air/air/air
Memory 8GB Kingston HyperX 1600/ 2GB/ 4GB samsung
Video Card(s) intel HD4000/ HD2000's/ HD2000
Storage 256GB Crucial Mx100 SSD/ couple of spinners/500GB WD
Display(s) 1366x768/ one acer x223w between the rest
Case ALU, beauty!/ HP SFF/ Dell Mini
Audio Device(s) Sonic Master/ onboard's/ onboard
Power Supply ASUS brick, 17W i5/ 19.5 volt bricks/ Dell 265W
Mouse cheap GigaWire930, CMStorm Havoc and a Logitech M510 wireless
Keyboard eMachines serial and a Dynex usb
Software WIN8.1-64bit/ Mint 18 Sarah/Mint 18
Benchmark Scores 6.9 processes per second!/ cruncher's!!
#18
Perhaps if you pull the bios chip out and plug it into your wazoo itll start working right or youll realize the battery or chip is bad itself. Checksum errors come from the battery not holding the info or the chip has reached its storage limit.
ha,ha he said "wazoo!!" huhuh...;)
 

Solaris17

Creator Solaris Utility DVD
Joined
Aug 16, 2005
Messages
19,264 (4.28/day)
Likes
6,070
Location
Florida
System Name Not named yet
Processor I5 7640x 5Ghz 24/7
Motherboard MSI x299 Tomahawk Arctic
Cooling Corsair H55
Memory 32GB Corsair DDR4 3000mhz
Video Card(s) Gigabyte 1080TI
Storage 2x Seagate 3TB Drives (RAID 0) 1x Seagate 256GB SSD 1x Adata 120GB SSD
Display(s) 3x AOC Q2577PWQ
Case Inwin 303 White (Thermaltake Ring 120mm Purple accent)
Audio Device(s) Onboard on Audio-Technica ATH-AG1
Power Supply Seasonic 1050W Snow
Mouse Roccat Tyon White
Keyboard Ducky Shine 6
Software Windows 10 x64 Pro
#19
chip is gone.
 
Joined
Oct 12, 2008
Messages
5,654 (1.69/day)
Likes
2,605
Location
στο άλφα έως ωμέγα
System Name Ha/AhHa/Dell
Processor QX9650 SLAWN C1/i7-980x/i7-6700K
Motherboard GA-X48_DS4 (F3B bios)/Gigabyte x58A-UDR3 v 2.0(modded FH bios)/Dell Foxconn 0XJ8C4 Z170
Cooling CNPS9900 LED/H60/ 3 pipe-center fan-air
Memory 8 Gig of G.Skill F2-8800CL5D/24 Gb Corsair Vengence/ 24Gb Samsung DDR4 2133
Video Card(s) Galaxy NVIDIA GeForce GTX 960/PowerColor R9 280/ASUS R9 380X Strix G1
Storage All have SSDs with HDDs for extra storage and backup/Dell-M.2 Samsung 850 EVO PCIe
Display(s) Asus 266H/Viewsonic 1080p/HP ZR24W
Case CM-690/CM-690 II adv/Dell 8900 series
Audio Device(s) All use on board (Realtek) w/2.1 speakers
Power Supply PC P&C 750/PC P&C Silencer 950/CM 700 Extreme
Mouse Logitech
Keyboard Logitech
Software Windows 10 Pro - 64 bit/Windows 10 Pro - 64bit/Windows 10 Pro - 64bit
#20
What cards do you have plugged in the motherboard?
Unplug them and try booting.

Does the CMOS save the correct time and date, when you change it?

Look for the CLR CMOS pins and make sure the jumper is in the correct position; if there is no jumper,,, make sure that there is not supposed to be one.
If there is suppose to be one it may have been dislodged or blown off during the cleaning.

Check the MB and see if any caps look bulged or leaking.

Yep, Try a BIOS flashing, like was stated in a previous post.

I am of the feeling that the writable portion (CMOS) of that chip is given up the ghost.
Hopefully you have a chip that is replaceable (plug/unplug). You should be able to find on online...
 

paulmars

New Member
Joined
Aug 3, 2014
Messages
6 (0.00/day)
Likes
0
#21
try these
1. inspect the battery socket for corrosion or damage make sure the contacts aren't broken or bent out of place
2. pull the battery and ac power press the power button once after removing ac power and allow it to sit overnight
3. ensure that the date and time is set in the bios
else you may need to reflash the bios or your use of the compressor damaged/shorted something
finally the voltage doesn't mean shit the battery may register 3.0V and still be crappy enough to not keep the RTC running ESPECIALLY on older systems
1 already done. making good contact.
2 done
3 time was 00:01;03, year 2010
 

cdawall

where the hell are my stars
Joined
Jul 23, 2006
Messages
26,556 (6.38/day)
Likes
7,461
Location
Houston
System Name Team Blue
Processor 5960X@4.8 1.42v
Motherboard Asus X99M-WS
Cooling EK Supremecy EVO, MCR220-Stack+MCR220+MCR320, D5-PWM+EK X-RES 140
Memory 4x8GB G.Skill Trident Z 3200 CL16
Video Card(s) (2) EVGA SC BLACK 1080Ti's+ EVGA reference 1080Ti soon to be under water
Storage Samsung SM951 512GB, Samsung PM961 512GB
Display(s) Dell UP2414Q 3840X2160@60hz
Case Caselabs Mercury S5
Audio Device(s) Fischer HA-02->Fischer FA-002W High edition/FA-003/Jubilate/FA-011 depending on my mood
Power Supply Seasonic Prime 1200w
Mouse Thermaltake Theron
Keyboard Thermaltake Poseidon ZX
Software W10P
Benchmark Scores Zoom zoom mofo
#22
Have you tried reflashing the bios