• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Computer doesnt fully shut down

Joined
Oct 19, 2007
Messages
6,201 (1.67/day)
Likes
982
System Name Phantom Skylake
Processor Intel i5 6600k @ 4.5GHZ w/ Corsair H80i CPU AiO w/Corsair 120mm SP120 RBG fan
Motherboard Asus z170-A
Cooling 4x120mm Corsair SP120 RBG fans
Memory G.skill DDR4 3200MHz 2x4GB (Soon to be Corsair Vengeance RBG)
Video Card(s) Asus DirectCUII GTX 980 STRIX
Storage Samsung 960 EVO m.2, Samsung 850 EVO 1TB SSD, 2TB backup, 16TB Synology DS1515+ RAID-5
Display(s) Acer Predator 34" 3440x1440
Case Corsair 570x RBG Tempered Glass
Audio Device(s) Onboard / Corsair Void Wireless RGB
Power Supply Corsair HX750w Professional Series
Mouse Logitech G602s
Keyboard Corsair K70 Rapidfire
Software Windows 10 x64 Professional
Benchmark Scores Coming Soon
#1
So for whatever reason, I cant seem to solve this problem. Its been an ongoing problem for a while but I have just been to lazy/busy to really do anything about it. But now that my dad's computer is producing the same issue, i thought it was high time I tried to resolve it.

I had this issue a few months back but when I upgraded my RAM, the problem ceased.

The issue is that when I shutdown my computer, it likes to turn itself back on. I end up holding the power button in for 5 seconds in order to fully shut it down. Gets annoying doing this every day especially when I turn my computer back on. When I turn the computer back on, everything starts to power up but then it just quickly shuts down and re-initializes itself. Soon after it tells me that my overclock has failed and that I need to reset my settings in the BIOS and to press F1 to do so. Does this even on stock.

I have reinstalled Windows numerous times to no avail and I have reseated the RAM also to no avail. Im not really sure what the problem is. I dont see how it could be a short because I havent taken out the motherboard since I bought my case back in October/November.

Anyone else have a likely cause to this issue?
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,106 (9.57/day)
Likes
13,536
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#2
disable mouse and keyboard power on settings in the BIOS. Disable any LAN wakeup events too.

I had that enabled on a PC of mine and no issues, but when i went a cordless mouse even moving the mouse would wake the PC/boot it up.
 
Joined
Oct 19, 2007
Messages
6,201 (1.67/day)
Likes
982
System Name Phantom Skylake
Processor Intel i5 6600k @ 4.5GHZ w/ Corsair H80i CPU AiO w/Corsair 120mm SP120 RBG fan
Motherboard Asus z170-A
Cooling 4x120mm Corsair SP120 RBG fans
Memory G.skill DDR4 3200MHz 2x4GB (Soon to be Corsair Vengeance RBG)
Video Card(s) Asus DirectCUII GTX 980 STRIX
Storage Samsung 960 EVO m.2, Samsung 850 EVO 1TB SSD, 2TB backup, 16TB Synology DS1515+ RAID-5
Display(s) Acer Predator 34" 3440x1440
Case Corsair 570x RBG Tempered Glass
Audio Device(s) Onboard / Corsair Void Wireless RGB
Power Supply Corsair HX750w Professional Series
Mouse Logitech G602s
Keyboard Corsair K70 Rapidfire
Software Windows 10 x64 Professional
Benchmark Scores Coming Soon
#3
disable mouse and keyboard power on settings in the BIOS. Disable any LAN wakeup events too.

I had that enabled on a PC of mine and no issues, but when i went a cordless mouse even moving the mouse would wake the PC/boot it up.
Already disabled.
 

h3llb3nd4

New Member
Joined
Feb 15, 2009
Messages
3,323 (1.03/day)
Likes
299
Location
Durban, South Africa
System Name My mobo is Laughing at me
Processor E7400
Motherboard P5KPL-E Bios flashed to 0601 (Piece of poo!!)
Cooling Thermalright Ultra 120a
Memory GENERIC 2 GB DDR2 800
Video Card(s) NONE!! Beat that!!
Storage 500GB SAMSUNG SATAII, 250GB SAMSUNG SATAII and o'l crappy 4gb maxtor
Display(s) ACER X223W Q
Case AEROCOOL ZERODEGREE (planning to mod)
Audio Device(s) REALTEK ONBOARD
Power Supply GIGABYTE 460W
Software Win 7 x86 build 7022
Benchmark Scores Super Pi 1m 17.000 :(
#4
I have a similar situation....
my dad's pc only shuts down if you hold the power button.
 
Joined
Apr 7, 2008
Messages
632 (0.18/day)
Likes
64
Location
Australia
System Name _Speedforce_ (Successor to Strike-X, 4LI3NBR33D-H, Core-iH7 & Nemesis-H)
Processor Intel Core i9 7900X (Lapped) @ 4.9Ghz With XSPC Raystorm (Lapped)
Motherboard Asus Prime X299 Deluxe (XSPC Watercooled) - Custom Heatsinks
Cooling XSPC Custom Water Cooling + Custom Air Cooling (From Delta 120's TFB1212GHE to Spal 30101504&5)
Memory 8x 8Gb Corsair Dominator Platinum 3400MHz @ 3667Mhz (CMU32GX4M4C3466C16)
Video Card(s) 3x Asus GTX1080 Ti (Lapped) With Customised EK Waterblock (Lapped) + Custom heatsinks (Lapped)
Storage 5x Samsung 960 Pro 1Tb M.2 2280 (Hyper M.2 x16 Card), 1x Samsung 850 Pro 1Tb, 6x Samsung EVO 850 4Tb
Display(s) 6x Asus ROG Swift PG27AQ
Case Aerocool Strike X (Modified)
Audio Device(s) Creative Sound BlasterX AE-5 & Aurvana XFi Headphones
Power Supply 2x Corsair AX1500i With Custom Sheilding, Custom Switching Unit. Braided Cables.
Mouse Razer Copperhead + R.A.T 9
Keyboard Ideazon Zboard + Optimus Maximus. Logitech G13.
Software w10 Pro x64.
Benchmark Scores pppft, gotta see it to believe it. . .
#5
I would suggest staying stock until you resolve this issue.
Opposite setting to the current enable/disable ACPI ?
Do you think this may be heat related ?
 
Joined
Oct 19, 2007
Messages
6,201 (1.67/day)
Likes
982
System Name Phantom Skylake
Processor Intel i5 6600k @ 4.5GHZ w/ Corsair H80i CPU AiO w/Corsair 120mm SP120 RBG fan
Motherboard Asus z170-A
Cooling 4x120mm Corsair SP120 RBG fans
Memory G.skill DDR4 3200MHz 2x4GB (Soon to be Corsair Vengeance RBG)
Video Card(s) Asus DirectCUII GTX 980 STRIX
Storage Samsung 960 EVO m.2, Samsung 850 EVO 1TB SSD, 2TB backup, 16TB Synology DS1515+ RAID-5
Display(s) Acer Predator 34" 3440x1440
Case Corsair 570x RBG Tempered Glass
Audio Device(s) Onboard / Corsair Void Wireless RGB
Power Supply Corsair HX750w Professional Series
Mouse Logitech G602s
Keyboard Corsair K70 Rapidfire
Software Windows 10 x64 Professional
Benchmark Scores Coming Soon
#6
I would suggest staying stock until you resolve this issue.
Opposite setting to the current enable/disable ACPI ?
Do you think this may be heat related ?
Doesnt matter if its stock or overclock. Still produces teh same result.

Define what you mean by the opposite ACPI.

Nope. All temps are fine. Mobo around 30*C and CPU is about the same sometimes even less.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,106 (9.57/day)
Likes
13,536
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#7
tried a simple format and reinstall?
 
Joined
Oct 19, 2007
Messages
6,201 (1.67/day)
Likes
982
System Name Phantom Skylake
Processor Intel i5 6600k @ 4.5GHZ w/ Corsair H80i CPU AiO w/Corsair 120mm SP120 RBG fan
Motherboard Asus z170-A
Cooling 4x120mm Corsair SP120 RBG fans
Memory G.skill DDR4 3200MHz 2x4GB (Soon to be Corsair Vengeance RBG)
Video Card(s) Asus DirectCUII GTX 980 STRIX
Storage Samsung 960 EVO m.2, Samsung 850 EVO 1TB SSD, 2TB backup, 16TB Synology DS1515+ RAID-5
Display(s) Acer Predator 34" 3440x1440
Case Corsair 570x RBG Tempered Glass
Audio Device(s) Onboard / Corsair Void Wireless RGB
Power Supply Corsair HX750w Professional Series
Mouse Logitech G602s
Keyboard Corsair K70 Rapidfire
Software Windows 10 x64 Professional
Benchmark Scores Coming Soon
#8

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,106 (9.57/day)
Likes
13,536
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#9
crap
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
19,197 (5.03/day)
Likes
4,798
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#10
Check your power switch, what i mean is disconnect it from the machine at night, could be damaged possibly, also disconnect your computer from the internet (Wake On Lan Could be enabled)

and ACPI modes, ACPI Compatible/ ACPI Uniprocessor (which should be Default) and Standard PC (Older Machines/AT machines)

Check your Boot Strap aswell, that could be setting unnecessary parameters.

Scroll towards the bottom of the page for the Hardware Application Layer Definition Listing for Windows itself

http://www.loggan26.aquiss.com/NF2_Faq.html
 
Last edited:
Joined
Jul 28, 2007
Messages
8,013 (2.11/day)
Likes
854
Location
Dorset, UK
System Name Gaming Rig | Uni Laptop
Processor Intel Q6600 G0 (2007) @ 3.6Ghz @ 1.45625v (LLC) / 4 GHz Bench @ 1.63v | AMD Turion 64 X2 TL-62 2 GHz
Motherboard ASUS P5Q Deluxe (Intel P45) | HP 6715b
Cooling Xigmatek Dark Knight w/AC MX2 ~ Case Fans: 2 x 180mm + 1 x 120mm Silverstone Fans
Memory 4GB OCZ Platinum PC2-8000 @ 1000Mhz 5-5-5-15 2.1v | 2 x 1GB DDR2 667 MHz
Video Card(s) XFX GTX 285 1GB, Modded FTW BIOS @ 725/1512/1350 w/Accelero Xtreme GTX 280 + Scythe sinks| ATI X1250
Storage 2x WD6400AAKS 1 TB Raid 0, 140GB Raid 1 & 80GB Maxtor Basics External HDD (storage) | 160GB 2.5"
Display(s) Samsung SyncMaster SM2433BW @ 1920 x 1200 via DVI-D | 15.4" WSXGA+ (1680 x 1050 resolution)
Case Silverstone Fortress FT01B-W ~ Logitech G15 R1 / Microsoft Laser Mouse 6000
Audio Device(s) Soundmax AD2000BX Onboard Sound, via Logitech X-230 2.1 | ADI SoundMAX HD Audio
Power Supply Corsair TX650W | HP 90W
Software Windows 7 Ultimate Build 7100 x64 | Windows 7 Ultimate Build 7100 x64
Benchmark Scores 3DM06: 19519, Vantage: P16170 ~ Win7: -CPU 7.5 -MEM 7.5 -AERO 7.9 -GFX 6.0 -HDD 6.0
#11
Try setting the board up outside the case on a wooden desk or something, and see if it does it then. It could be a short.
 
Joined
Oct 19, 2007
Messages
6,201 (1.67/day)
Likes
982
System Name Phantom Skylake
Processor Intel i5 6600k @ 4.5GHZ w/ Corsair H80i CPU AiO w/Corsair 120mm SP120 RBG fan
Motherboard Asus z170-A
Cooling 4x120mm Corsair SP120 RBG fans
Memory G.skill DDR4 3200MHz 2x4GB (Soon to be Corsair Vengeance RBG)
Video Card(s) Asus DirectCUII GTX 980 STRIX
Storage Samsung 960 EVO m.2, Samsung 850 EVO 1TB SSD, 2TB backup, 16TB Synology DS1515+ RAID-5
Display(s) Acer Predator 34" 3440x1440
Case Corsair 570x RBG Tempered Glass
Audio Device(s) Onboard / Corsair Void Wireless RGB
Power Supply Corsair HX750w Professional Series
Mouse Logitech G602s
Keyboard Corsair K70 Rapidfire
Software Windows 10 x64 Professional
Benchmark Scores Coming Soon
#12
Check your power switch, what i mean is disconnect it from the machine at night, could be damaged possibly, also disconnect your computer from the internet (Wake On Lan Could be enabled)

and ACPI modes, ACPI Compatible/ ACPI Uniprocessor (which should be Default) and Standard PC (Older Machines/AT machines)

Check your Boot Strap aswell, that could be setting unnecessary parameters.

Scroll towards the bottom of the page for the Hardware Application Layer Definition Listing for Windows itself

http://www.loggan26.aquiss.com/NF2_Faq.html
I tried updating the ACPI from within Device Manager and it had the latest driver.

Try setting the board up outside the case on a wooden desk or something, and see if it does it then. It could be a short.
What Ill probably end up doing is taking out the motherboard and sticking a piece of styrofoam under the board (you know the stuff that comes with the motherboard boxes) and try it that way. Other wise im going to have a hell of a time unrouting cables and I dont feel like doing that. :)
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
24,277 (5.51/day)
Likes
10,365
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 4790K@4.6GHz
Motherboard AsRock Z97 Extreme6
Cooling Corsair H100i
Memory 32GB Corsair DDR3-1866 9-10-9-27
Video Card(s) ASUS GTX960 STRIX @ 1500/1900
Storage 480GB Crucial MX200 + 2TB Seagate Solid State Hybrid Drive with 128GB OCZ Synapse SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Corsair 650D Black
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 10 Pro x64
#13
It is an issue with the ASUS boards with Intel chipsets, my P965 P5B does similar. Try upping your northbridge voltage.
 
Joined
Oct 19, 2007
Messages
6,201 (1.67/day)
Likes
982
System Name Phantom Skylake
Processor Intel i5 6600k @ 4.5GHZ w/ Corsair H80i CPU AiO w/Corsair 120mm SP120 RBG fan
Motherboard Asus z170-A
Cooling 4x120mm Corsair SP120 RBG fans
Memory G.skill DDR4 3200MHz 2x4GB (Soon to be Corsair Vengeance RBG)
Video Card(s) Asus DirectCUII GTX 980 STRIX
Storage Samsung 960 EVO m.2, Samsung 850 EVO 1TB SSD, 2TB backup, 16TB Synology DS1515+ RAID-5
Display(s) Acer Predator 34" 3440x1440
Case Corsair 570x RBG Tempered Glass
Audio Device(s) Onboard / Corsair Void Wireless RGB
Power Supply Corsair HX750w Professional Series
Mouse Logitech G602s
Keyboard Corsair K70 Rapidfire
Software Windows 10 x64 Professional
Benchmark Scores Coming Soon
#14
Okay, so i took out the motherboard and put the styrofoam piece under the motherboard and set it on top of the standoffs. No screws are attached to the motherboard. I boot up and then shut down and then it powers itself right back on.

It is an issue with the ASUS boards with Intel chipsets, my P965 P5B does similar. Try upping your northbridge voltage.
Its at 1.5 now. If I go any higher, ill need cooling on it which I cant fit. That is at least when its overclocked. So with what you say I shoudlnt be seeing this overclocked. Im seeing it both on stock and overclocked. Your more than welcome to come over and help me if you so wish. ;)

Ive updated the BIOS to latest as well and it still doesnt fix the issue. Also tested the PSU with a tester and its fine.
 

sneekypeet

Unpaid Babysitter
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,623 (5.77/day)
Likes
9,346
System Name His
Processor Intel i7 5930K
Motherboard Asus Maximus V Extreme
Cooling Thermalright True Spirit 140 BW Rev.A
Memory Corsair Dominator Platinum ROG
Video Card(s) nVidia GTX 1080 SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case SilverStone Temjin TJ11
Audio Device(s) Realtek on board > Sony receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#15
Define power down lease.

Are you hitting the power switch and it restarts?

Are you going to start via windows and clicking on shut down?

Or do both produce the same result.

If the answer is #3 I'd would look at the mobo or PSU. Is there a chunk of crap on the 24-pin or anything that could short a connection?
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
24,277 (5.51/day)
Likes
10,365
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 4790K@4.6GHz
Motherboard AsRock Z97 Extreme6
Cooling Corsair H100i
Memory 32GB Corsair DDR3-1866 9-10-9-27
Video Card(s) ASUS GTX960 STRIX @ 1500/1900
Storage 480GB Crucial MX200 + 2TB Seagate Solid State Hybrid Drive with 128GB OCZ Synapse SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Corsair 650D Black
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 10 Pro x64
#16
Its at 1.5 now. If I go any higher, ill need cooling on it which I cant fit. That is at least when its overclocked. So with what you say I shoudlnt be seeing this overclocked. Im seeing it both on stock and overclocked. Your more than welcome to come over and help me if you so wish. ;)

Ive updated the BIOS to latest as well and it still doesnt fix the issue. Also tested the PSU with a tester and its fine.
On my board, I had to give the NB more voltage than stock voltage when running at stock speeds to get it to stop. When overclocked, I could never figure out how to stop it...
 
Joined
Oct 19, 2007
Messages
6,201 (1.67/day)
Likes
982
System Name Phantom Skylake
Processor Intel i5 6600k @ 4.5GHZ w/ Corsair H80i CPU AiO w/Corsair 120mm SP120 RBG fan
Motherboard Asus z170-A
Cooling 4x120mm Corsair SP120 RBG fans
Memory G.skill DDR4 3200MHz 2x4GB (Soon to be Corsair Vengeance RBG)
Video Card(s) Asus DirectCUII GTX 980 STRIX
Storage Samsung 960 EVO m.2, Samsung 850 EVO 1TB SSD, 2TB backup, 16TB Synology DS1515+ RAID-5
Display(s) Acer Predator 34" 3440x1440
Case Corsair 570x RBG Tempered Glass
Audio Device(s) Onboard / Corsair Void Wireless RGB
Power Supply Corsair HX750w Professional Series
Mouse Logitech G602s
Keyboard Corsair K70 Rapidfire
Software Windows 10 x64 Professional
Benchmark Scores Coming Soon
#17
Define power down lease.

Are you hitting the power switch and it restarts?

Are you going to start via windows and clicking on shut down?

Or do both produce the same result.

If the answer is #3 I'd would look at the mobo or PSU. Is there a chunk of crap on the 24-pin or anything that could short a connection?
Both produce the same result. The PSU looked fine in itself connector wise and even testing it.

Remember now too, my dad's DFI LP LT P35 rig is doing the same thing.
 

sneekypeet

Unpaid Babysitter
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,623 (5.77/day)
Likes
9,346
System Name His
Processor Intel i7 5930K
Motherboard Asus Maximus V Extreme
Cooling Thermalright True Spirit 140 BW Rev.A
Memory Corsair Dominator Platinum ROG
Video Card(s) nVidia GTX 1080 SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case SilverStone Temjin TJ11
Audio Device(s) Realtek on board > Sony receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#18
are both machines using the same OS disc for install?

Also I know in the DFI there is a setting to select what the power button actually does when its used. Coulde be set wrong there, Not too sure on the ASUS board tho. Erocker is looking in his bios now to see what the setting is.
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,370 (10.17/day)
Likes
18,019
Processor Intel i7 8700k
Motherboard Gigabyte z370 AORUS Gaming 7
Cooling Water
Memory 16gb G.Skill 4000 MHz DDR4
Video Card(s) Evga GTX 1080
Storage 3 x Samsung Evo 850 500GB, 1 x 250GB, 2 x 2TB HDD
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake X5
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Zowie EC1-B
Software Windows 10
#19
On my Rampage there are two settings that I think may help if you have these settings on your board:

Suspend Mode = [S1 (POS) only]


Under APM config:
"Restore on AC Power Loss" = [Power Off]
 
Joined
Oct 19, 2007
Messages
6,201 (1.67/day)
Likes
982
System Name Phantom Skylake
Processor Intel i5 6600k @ 4.5GHZ w/ Corsair H80i CPU AiO w/Corsair 120mm SP120 RBG fan
Motherboard Asus z170-A
Cooling 4x120mm Corsair SP120 RBG fans
Memory G.skill DDR4 3200MHz 2x4GB (Soon to be Corsair Vengeance RBG)
Video Card(s) Asus DirectCUII GTX 980 STRIX
Storage Samsung 960 EVO m.2, Samsung 850 EVO 1TB SSD, 2TB backup, 16TB Synology DS1515+ RAID-5
Display(s) Acer Predator 34" 3440x1440
Case Corsair 570x RBG Tempered Glass
Audio Device(s) Onboard / Corsair Void Wireless RGB
Power Supply Corsair HX750w Professional Series
Mouse Logitech G602s
Keyboard Corsair K70 Rapidfire
Software Windows 10 x64 Professional
Benchmark Scores Coming Soon
#20
On my board, I had to give the NB more voltage than stock voltage when running at stock speeds to get it to stop. When overclocked, I could never figure out how to stop it...
Great. I dont wanna run stock till i upgrade my computer again. God knows when that will be.

are both machines using the same OS disc for install?

Also I know in the DFI there is a setting to select what the power button actually does when its used. Coulde be set wrong there, Not too sure on the ASUS board tho. Erocker is looking in his bios now to see what the setting is.
Nope. One is Win7 Build 7077 (soon to be RC) and the other is Vista x64 HP. My dad's machine just started doing this 2 days ago and I havent touched anything in his BIOS and he doesnt even know how to get into his. :laugh:

On my Rampage there are two settings that I think may help if you have these settings on your board:

Suspend Mode = [S1 (POS) only]


Under APM config:
"Restore on AC Power Loss" = [Power Off]
Tried those. Power Loss is set to Power Off by default and Suspend mode is set to auto but i have tried the other options with no luck.

If I slapped my 9800GTX, Asus board, X3350, OCZ 850w PSU, the 4GB ram, 250GB hdd, and my old Sunbeam Transformer case on Craigslist, how much you think I could get for it?

Edit: Tried upping the NB voltage while on stock and it didnt work. Tried 1.3v and 1.5. I shut down windows and the computer turned right back on again.
 
Last edited:

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,106 (9.57/day)
Likes
13,536
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#21
On my Rampage there are two settings that I think may help if you have these settings on your board:

Suspend Mode = [S1 (POS) only]


Under APM config:
"Restore on AC Power Loss" = [Power Off]
setting it to S1 wont do anything other than change what sleep state its in - and that wont stop it going into sleep mode.
 

FordGT90Concept

"I go fast!1!11!1!"
Joined
Oct 13, 2008
Messages
20,907 (6.24/day)
Likes
10,003
Location
IA, USA
System Name BY-2015
Processor Intel Core i7-6700K (4 x 4.00 GHz) w/ HT and Turbo on
Motherboard MSI Z170A GAMING M7
Cooling Scythe Kotetsu
Memory 2 x Kingston HyperX DDR4-2133 8 GiB
Video Card(s) PowerColor PCS+ 390 8 GiB DVI + HDMI
Storage Crucial MX300 275 GB, Seagate 6 TB 7200 RPM
Display(s) Samsung SyncMaster T240 24" LCD (1920x1200 HDMI) + Samsung SyncMaster 906BW 19" LCD (1440x900 DVI)
Case Coolermaster HAF 932 w/ USB 3.0 5.25" bay
Audio Device(s) Realtek Onboard, Micca OriGen+
Power Supply Enermax Platimax 850w
Mouse SteelSeries Sensei RAW
Keyboard Tesoro Excalibur
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores Faster than the tortoise; slower than the hare.
#22
I had the same problem on a computer. I ran in circles trying to fix it and even RMA'd the motherboard (kudos to MSI for letting me do a cross shipment on the first RMA). I finally found the culprit and you would never guess what it was: an IDE CD-RW drive. It shutdown properly if it was unplugged and it wouldn't if it was plugged in.

So, all I can suggest doing is removing everything that isn't required to get into Windows and use it and plug components back in until you find the culprit.


I've also seen botched Windows Updates cause this kind of behavior.
 
Last edited:
Joined
Oct 19, 2007
Messages
6,201 (1.67/day)
Likes
982
System Name Phantom Skylake
Processor Intel i5 6600k @ 4.5GHZ w/ Corsair H80i CPU AiO w/Corsair 120mm SP120 RBG fan
Motherboard Asus z170-A
Cooling 4x120mm Corsair SP120 RBG fans
Memory G.skill DDR4 3200MHz 2x4GB (Soon to be Corsair Vengeance RBG)
Video Card(s) Asus DirectCUII GTX 980 STRIX
Storage Samsung 960 EVO m.2, Samsung 850 EVO 1TB SSD, 2TB backup, 16TB Synology DS1515+ RAID-5
Display(s) Acer Predator 34" 3440x1440
Case Corsair 570x RBG Tempered Glass
Audio Device(s) Onboard / Corsair Void Wireless RGB
Power Supply Corsair HX750w Professional Series
Mouse Logitech G602s
Keyboard Corsair K70 Rapidfire
Software Windows 10 x64 Professional
Benchmark Scores Coming Soon
#23
I had the same problem on a computer. I ran in circles trying to fix it and even RMA'd the motherboard (kudos to MSI for letting me do a cross shipment on the first RMA). I finally found the culprit and you would never guess what it was: an IDE CD-RW drive. It shutdown properly if it was unplugged and it wouldn't if it was plugged in.

So, all I can suggest doing is removing everything that isn't required to get into Windows and use it and plug components back in until you find the culprit.


I've also seen botched Windows Updates cause this kind of behavior.
The only thing I have that isnt required on boot is the DVD drives. Unplugged them both and it still does it.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,106 (9.57/day)
Likes
13,536
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#24
does it shut down properly in safe mode?
 
Joined
Oct 19, 2007
Messages
6,201 (1.67/day)
Likes
982
System Name Phantom Skylake
Processor Intel i5 6600k @ 4.5GHZ w/ Corsair H80i CPU AiO w/Corsair 120mm SP120 RBG fan
Motherboard Asus z170-A
Cooling 4x120mm Corsair SP120 RBG fans
Memory G.skill DDR4 3200MHz 2x4GB (Soon to be Corsair Vengeance RBG)
Video Card(s) Asus DirectCUII GTX 980 STRIX
Storage Samsung 960 EVO m.2, Samsung 850 EVO 1TB SSD, 2TB backup, 16TB Synology DS1515+ RAID-5
Display(s) Acer Predator 34" 3440x1440
Case Corsair 570x RBG Tempered Glass
Audio Device(s) Onboard / Corsair Void Wireless RGB
Power Supply Corsair HX750w Professional Series
Mouse Logitech G602s
Keyboard Corsair K70 Rapidfire
Software Windows 10 x64 Professional
Benchmark Scores Coming Soon
#25