• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

CPU lag..help

Zaspera

New Member
Joined
Jan 5, 2011
Messages
500 (0.20/day)
Likes
11
Location
Mapleville, RI
System Name HAF Gamer
Processor Phenom II x4 965 Black Edition
Motherboard Asrock 970 Extreme3
Cooling CM Hyper 212 EVO
Memory 8GB Crucial Ballistix 1600mhz (2x4GB)
Video Card(s) PNY GTX 680 1006MHz
Storage Samsung Spinpoint F3 1TB 7200RPM 3GB/s
Display(s) 22" LG EW224T LED
Case Cooler Master HAF 922
Audio Device(s) Onboard (for now)
Power Supply OCZ ModXStream Pro 600W
Software Windows 7 Ultimate 64-bit
#26
Ok I changed the following:

1) CPU/NB Frequency is now 2600mhz instead of auto
2) My RAM Frequency is now 1333mhz instead of 1067mhz
3) My RAM timing is now 7-8-7-24 40 2T (is 40 the Row Cycle Time)?

Anything else to do now? CPU frequency or anything?

EDIT: new cpu-z memory reading

How do I change my CPU Frequency? It's set to auto at 3200mhz right now. I turned off auto and put in manual but I can't seem to find another option to change the frequency.
 
Last edited:

fullinfusion

Vanguard Beta Tester
Joined
Jan 11, 2008
Messages
9,605 (2.65/day)
Likes
3,363
Processor I7-7700K
Motherboard Asus Z270 Maximus IX Code
Cooling Custom water plus another cooler
Memory Corsair Vengeance LED Red 4x8GB 32GB 3200MHz kit
Video Card(s) 2 x MSI RX Vega 56 and a single MSI RX Vega 64 in test rig
Storage 960 EVO/960 Pro M.2 nvme 250/1TB, Samsumg 850 evo 256/ WD 1TB blue
Display(s) Nexius 32" freesync 2 HDR
Case Corsair Obsidion 650D/ cardboard box
Audio Device(s) Onboard
Power Supply EVGA Supernova G2 1300W
Mouse Mionix Naos 7000
Keyboard G15
Software Windows 10 Home
#27
Ok I changed the following:

1) CPU/NB Frequency is now 2600mhz instead of auto
2) My RAM Frequency is now 1333mhz instead of 1067mhz
3) My RAM timing is now 7-8-7-24 40 2T (is 40 the Row Cycle Time)?

Anything else to do now? CPU frequency or anything?

EDIT: new cpu-z memory reading
http://img.techpowerup.org/110717/memory2.png
How do I change my CPU Frequency? It's set to auto at 3200mhz right now. I turned off auto and put in manual but I can't seem to find another option to change the frequency.
Every bios is different. Can you take a few photo's of the bios?
That would be a big help.
I'll show you mine in a few min so you can see what the settings do.

How does the system feel now with tighter timings?
 

fullinfusion

Vanguard Beta Tester
Joined
Jan 11, 2008
Messages
9,605 (2.65/day)
Likes
3,363
Processor I7-7700K
Motherboard Asus Z270 Maximus IX Code
Cooling Custom water plus another cooler
Memory Corsair Vengeance LED Red 4x8GB 32GB 3200MHz kit
Video Card(s) 2 x MSI RX Vega 56 and a single MSI RX Vega 64 in test rig
Storage 960 EVO/960 Pro M.2 nvme 250/1TB, Samsumg 850 evo 256/ WD 1TB blue
Display(s) Nexius 32" freesync 2 HDR
Case Corsair Obsidion 650D/ cardboard box
Audio Device(s) Onboard
Power Supply EVGA Supernova G2 1300W
Mouse Mionix Naos 7000
Keyboard G15
Software Windows 10 Home
#28
Here , an example.







you can also raise the BUS speed, raising the bus speed clocks up the cpu frequency as well as raises the memory speed... but it also raises the HT and NB speed as well...
Id recommend using the cpu multi and tinker with that before playing with other settings..just to get a handle on whats going on.

Oh and your question on the auto cpu setting being @ 3200mhz? Just use the plus or minus key on the key board to change the option.
 

Zaspera

New Member
Joined
Jan 5, 2011
Messages
500 (0.20/day)
Likes
11
Location
Mapleville, RI
System Name HAF Gamer
Processor Phenom II x4 965 Black Edition
Motherboard Asrock 970 Extreme3
Cooling CM Hyper 212 EVO
Memory 8GB Crucial Ballistix 1600mhz (2x4GB)
Video Card(s) PNY GTX 680 1006MHz
Storage Samsung Spinpoint F3 1TB 7200RPM 3GB/s
Display(s) 22" LG EW224T LED
Case Cooler Master HAF 922
Audio Device(s) Onboard (for now)
Power Supply OCZ ModXStream Pro 600W
Software Windows 7 Ultimate 64-bit
#29
The system feels alot smoother right now. So to overclock the cpu, I adjust CPU ratio and bus speed? My bus speed is at 200 right now and says I can go anywhere from 1-600. What is a good number to put it at?
 

Zaspera

New Member
Joined
Jan 5, 2011
Messages
500 (0.20/day)
Likes
11
Location
Mapleville, RI
System Name HAF Gamer
Processor Phenom II x4 965 Black Edition
Motherboard Asrock 970 Extreme3
Cooling CM Hyper 212 EVO
Memory 8GB Crucial Ballistix 1600mhz (2x4GB)
Video Card(s) PNY GTX 680 1006MHz
Storage Samsung Spinpoint F3 1TB 7200RPM 3GB/s
Display(s) 22" LG EW224T LED
Case Cooler Master HAF 922
Audio Device(s) Onboard (for now)
Power Supply OCZ ModXStream Pro 600W
Software Windows 7 Ultimate 64-bit
#30
Just overclocked the CPU to 3.6ghz and ran Prime95 for 2 hours just fine. Do I need to increase the voltage or anything? What does that do exactly?
 
Joined
Feb 21, 2008
Messages
6,264 (1.75/day)
Likes
3,365
Location
S.E. Virginia
System Name Barb's Domain/Barb's Cruncher#2/Barb's Laptop
Processor i7 3930k@4.37ghz/i7 860 @ 3.3ghz/AMD E300
Motherboard ASUS Rampage IV Black Edition/Gigabyte P55-UD3R/Proprietary
Cooling Deep Cool Assassin/Corsair A50/stock
Memory 16gig DDR3 1600/4gig DDR3 1600/3gig DDR3 1333
Video Card(s) GTX 1070 OC'ed 2GHz core/mem/MSI HD7770/HD6310
Storage Seagate 2tb Hybrid SSHD/Caviar Blue 160gb/Toshiba 500gb
Display(s) HP ZR30W 30" 2560*1600/SOYO Topaz S 24" 1920*1200
Case SilverStone Fortress FT04/NZXT Source 210 Black
Audio Device(s) Realtek High Definition Audio
Power Supply XFX 750W XXX edition/PC Power Cooling Turbo Cool 860
Software Windows 10 Pro 64 bit /Windows 7 Ult 64 bit/Windows 8.1 Pro
#31
no, if your system is running smooth, you don't need to increse any voltages
 
Joined
Feb 21, 2008
Messages
6,264 (1.75/day)
Likes
3,365
Location
S.E. Virginia
System Name Barb's Domain/Barb's Cruncher#2/Barb's Laptop
Processor i7 3930k@4.37ghz/i7 860 @ 3.3ghz/AMD E300
Motherboard ASUS Rampage IV Black Edition/Gigabyte P55-UD3R/Proprietary
Cooling Deep Cool Assassin/Corsair A50/stock
Memory 16gig DDR3 1600/4gig DDR3 1600/3gig DDR3 1333
Video Card(s) GTX 1070 OC'ed 2GHz core/mem/MSI HD7770/HD6310
Storage Seagate 2tb Hybrid SSHD/Caviar Blue 160gb/Toshiba 500gb
Display(s) HP ZR30W 30" 2560*1600/SOYO Topaz S 24" 1920*1200
Case SilverStone Fortress FT04/NZXT Source 210 Black
Audio Device(s) Realtek High Definition Audio
Power Supply XFX 750W XXX edition/PC Power Cooling Turbo Cool 860
Software Windows 10 Pro 64 bit /Windows 7 Ult 64 bit/Windows 8.1 Pro
#32
can you give us a CPU-Z pic of your current settings?
 

fullinfusion

Vanguard Beta Tester
Joined
Jan 11, 2008
Messages
9,605 (2.65/day)
Likes
3,363
Processor I7-7700K
Motherboard Asus Z270 Maximus IX Code
Cooling Custom water plus another cooler
Memory Corsair Vengeance LED Red 4x8GB 32GB 3200MHz kit
Video Card(s) 2 x MSI RX Vega 56 and a single MSI RX Vega 64 in test rig
Storage 960 EVO/960 Pro M.2 nvme 250/1TB, Samsumg 850 evo 256/ WD 1TB blue
Display(s) Nexius 32" freesync 2 HDR
Case Corsair Obsidion 650D/ cardboard box
Audio Device(s) Onboard
Power Supply EVGA Supernova G2 1300W
Mouse Mionix Naos 7000
Keyboard G15
Software Windows 10 Home
#33
Just overclocked the CPU to 3.6ghz and ran Prime95 for 2 hours just fine. Do I need to increase the voltage or anything? What does that do exactly?
no leave the voltages alone.. increasing the voltage allows you to clock higher but not always a guaranty, voltages help to stabilize a clock but with more volts bring more heat. Make sure you stay below 62c
 
Joined
Apr 5, 2011
Messages
587 (0.24/day)
Likes
66
#34
If you have Lag installing it's probably your hard drive. Also up the NB speed. My 1090T with the stock NB sucked
 

Zaspera

New Member
Joined
Jan 5, 2011
Messages
500 (0.20/day)
Likes
11
Location
Mapleville, RI
System Name HAF Gamer
Processor Phenom II x4 965 Black Edition
Motherboard Asrock 970 Extreme3
Cooling CM Hyper 212 EVO
Memory 8GB Crucial Ballistix 1600mhz (2x4GB)
Video Card(s) PNY GTX 680 1006MHz
Storage Samsung Spinpoint F3 1TB 7200RPM 3GB/s
Display(s) 22" LG EW224T LED
Case Cooler Master HAF 922
Audio Device(s) Onboard (for now)
Power Supply OCZ ModXStream Pro 600W
Software Windows 7 Ultimate 64-bit
#35



The cpu is running at about 38°C right now under medium load, which is all I ever run it at.
 

Zaspera

New Member
Joined
Jan 5, 2011
Messages
500 (0.20/day)
Likes
11
Location
Mapleville, RI
System Name HAF Gamer
Processor Phenom II x4 965 Black Edition
Motherboard Asrock 970 Extreme3
Cooling CM Hyper 212 EVO
Memory 8GB Crucial Ballistix 1600mhz (2x4GB)
Video Card(s) PNY GTX 680 1006MHz
Storage Samsung Spinpoint F3 1TB 7200RPM 3GB/s
Display(s) 22" LG EW224T LED
Case Cooler Master HAF 922
Audio Device(s) Onboard (for now)
Power Supply OCZ ModXStream Pro 600W
Software Windows 7 Ultimate 64-bit
#36
Bump