• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Crash to desktop...I'm baffled and new to forums but I need help with this one.

Bookerjoe

New Member
Joined
Mar 28, 2007
Messages
4 (0.00/day)
Likes
0
#1
Ermmm...Yeah I just built a new pc made up of these parts....MSI k9a,AMD64 2x 5200+,Crucial ballistix 2x1gb pc5300,sapphire x1950 pro 512mb,2x120gb hd and 2x optical (oh and the trusty floppy) ... But I've been having probs with games crashing to desktop and coming up with an error with the game exe's...It happens to most my games but not all yet,happens mostly with need for speed most wanted,but hasn't happend yet to armed assualt or company of heros...Sometimes I can get through afew hours of game play before it happens or only afew mins...I don't know,I need help :p
 

BXtreme

New Member
Joined
Feb 5, 2007
Messages
1,324 (0.33/day)
Likes
1
Location
Kolkata, India
Processor Intel Core 2 Duo E6400 @ 3.2 ghz|| Core2 T5250
Motherboard Asus P6N Platinum || 965GM
Cooling Air cooling
Memory Kingston 2x1gb DDR2 677mhz || 2x1gb 667mhz
Video Card(s) XFX 8800 GTS 640mb || Geforce 8600GT M
Storage Seagate 500GB Sata || 160gb
Display(s) Samsung 30" HD LCD || 15" lcd (laptop)
Case A not-so-known brand case w/ two fans and some blue lightings
Audio Device(s) Onboard HD
Power Supply Corsair HX620W
Software Mac OS X Leopard, Linux Mint 4.0, and all windoze...geez...
#2
1. Do a spyware scan.
2. " " antivirus " .
3. Check other security utilities are problematic or not.
3*5. Kill other unneeded processes in the task manager to see if one is causing this or not.Be sure NOT to kill the important ones :p
4. Reinstall video drivers if 1,2,3 fail.
5. Reinstall the game if 1-4, fail.
6. Reinstall the os if 1-5 fail.
7. If all fail, the game is screwed :p
 
Joined
Jan 29, 2006
Messages
9,066 (2.07/day)
Likes
287
Location
My house.
Processor AMD Athlon 64 X2 4800+ Brisbane @ 2.8GHz (224x12.5, 1.425V)
Motherboard Gigabyte sumthin-or-another, it's got an nForce 430
Cooling Dual 120mm case fans front/rear, Arctic Cooling Freezer 64 Pro, Zalman VF-900 on GPU
Memory 2GB G.Skill DDR2 800
Video Card(s) Sapphire X850XT @ 580/600
Storage WD 160 GB SATA hard drive.
Display(s) Hanns G 19" widescreen, 5ms response time, 1440x900
Case Thermaltake Soprano (black with side window).
Audio Device(s) Soundblaster Live! 24 bit (paired with X-530 speakers).
Power Supply ThermalTake 430W TR2
Software XP Home SP2, can't wait for Vista SP1.
#3
Ah, your problems are very likely to be caused by the following sources, in order of likeliness...
  • Underpowered power supply
  • Unstable drivers (get the latest versions of drivers for EVERYTHING you can find)
  • Overheating GPU
  • Bad install of operating system
  • Overheating system
  • Bad RAM
Yeah, what power supply are you using, that could easily cause your crashes.
 

BXtreme

New Member
Joined
Feb 5, 2007
Messages
1,324 (0.33/day)
Likes
1
Location
Kolkata, India
Processor Intel Core 2 Duo E6400 @ 3.2 ghz|| Core2 T5250
Motherboard Asus P6N Platinum || 965GM
Cooling Air cooling
Memory Kingston 2x1gb DDR2 677mhz || 2x1gb 667mhz
Video Card(s) XFX 8800 GTS 640mb || Geforce 8600GT M
Storage Seagate 500GB Sata || 160gb
Display(s) Samsung 30" HD LCD || 15" lcd (laptop)
Case A not-so-known brand case w/ two fans and some blue lightings
Audio Device(s) Onboard HD
Power Supply Corsair HX620W
Software Mac OS X Leopard, Linux Mint 4.0, and all windoze...geez...
#4
PSU can cause this too ??? didn't know this, never happened with me :rolleyes:
 

Bookerjoe

New Member
Joined
Mar 28, 2007
Messages
4 (0.00/day)
Likes
0
#5
12v rail is 30a max so I'm guessing that could cause it...But I'm here to just to get an idea and to make sure...The PSU I'm guessing is a cheapy because it came with the case...Can't get the name of it right now but I'll give you a link to where I got the case and PSU from ... http://cgi.ebay.co.uk/8011L-B3-Silv...ryZ51063QQrdZ1QQssPageNameZWD1VQQcmdZViewItem

Do you have any good ideas to test the ram??? and software to check all the temps???
 
Joined
Aug 19, 2006
Messages
279 (0.07/day)
Likes
4
Location
New Jersey, USA
Processor Intel Core 2 Duo
Motherboard ASUS P5Q SE 2
Memory 4GB
Video Card(s) BFG 8800GT OC
Storage 250gb OS and other data, 1TB for shared files, etc
Display(s) 19in widescreen LG
Case Cooler Master
Power Supply Cooler Master 650W real power pro
Software Windows 7 Professional
#6
dont ever use a psu off of ebay, you can use the case , and some components, but psu could be bad, start, a fire, etc.
 

Bookerjoe

New Member
Joined
Mar 28, 2007
Messages
4 (0.00/day)
Likes
0
#7
dont ever use a psu off of ebay, you can use the case , and some components, but psu could be bad, start, a fire, etc.
If thats the case then I better get that thing out of there quick...Do you know of any decent PSU's for my system???
 

Bookerjoe

New Member
Joined
Mar 28, 2007
Messages
4 (0.00/day)
Likes
0
#8
I got the rest of the from neweeg,ebuyer,scan and crucial...I thought I may have to change the PSU but not for the fire sort of reason,lol
 

KennyT772

New Member
Joined
Dec 21, 2005
Messages
3,572 (0.81/day)
Likes
102
System Name Raptor
Processor Intel E8400 Wolfdale @3600
Motherboard Asus P5Q-Pro LGA775
Cooling Zalman CNPS9700
Memory 1024mbx2 Crucial Ballistix DDR800
Video Card(s) XFX 9600GT
Storage Seagate 7200.11 500GB
Display(s) Acer AL2216Wbd and Acer AL1717
Case Gigabyte 3DAurora Black
Audio Device(s) Creative X-Fi Extreme Gamer Faitality
Power Supply OCZ GameXStream 500w
#9
for a solid PSU i reccomend the hiper 580w's on newegg...awesome psus.