• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Crazy gigabyte X570 Master issue

john066

New Member
Joined
Nov 2, 2019
Messages
3 (0.01/day)
I've built my own computers for years and worked with many gigabyte motherboards but I've never seen this kind of problem before. Everything works great until i flash the main bios to a newer version. Then it fails to load windows. However the back up bios works just fine, so it clearly not a hardware issue. I can access the main bios and change any settings but It won't load windows. It states there is no boot drive available. I thought this may have been a defective board as did gigabyte when i put in a ticket for technical support, However i got a replacement board from amazon as i thought the first was broken and now the replacement board is doing the exact same thing. It has to be a software option somewhere, but i can't for the life of me figure out what it is and have searched everywhere. Does anyone have any ideas? I've tried re-flashing the bios, clearing the CMOS, loading optimized defaults ect. but to no avail. The only post code is AA, which apparently stands for reserved whatever that is. Any help would be appreciated.

Thank you.
 
Joined
May 7, 2019
Messages
247 (0.49/day)
System Name Cheapskate Maximus
Processor Xeon W3680 @ 3.99Ghz [133x30] [1.375v]
Motherboard HP Z400 Rev 2
Cooling Alpenfohn Brocken v1
Memory 3 x 4GB DDR3-1600
Video Card(s) Sapphire RX570 Nitro+
Storage 240GB WD SSD, 6 x 2TB HDD
Display(s) 27" iiyama XB2783HSU AMVA+
Case AeroCool
Power Supply HP 600w Bronze (Delta)
Keyboard Gots keys
Software W10 x64
It might just not be detecting the boot partition from the old bios/install. If you got a USB with Windows on it you could boot to repair mode from it and try fixing the boot records etc.

There's a few ways to fix it either using the Windows boot USB/Disc or third party bootable software:
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
27,283 (5.04/day)
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 9900K@5.0GHz
Motherboard AsRock Z370 Taichi
Cooling Corsair H115i Pro w/ Noctua NF-A14 Fans
Memory 32GB Corsair DDR4-3000
Video Card(s) ASUS Strix GTX 1080Ti
Storage 500GB SX8200 Pro + 8TB with 1TB SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Fractal Design Define S
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply eVGA SuperNOVA 1000w G3
Software Windows 10 Pro x64
My suggestion: Return the board for a different model and avoid Gigabyte at all costs. Their products are low quality junk and their customer service is horrible.
 
Joined
Nov 11, 2004
Messages
6,595 (1.14/day)
Location
Formosa
System Name Overlord Mk MXVI
Processor AMD Ryzen 7 3800X
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Master
Cooling Corsair H115i Pro
Memory 32GB Viper Steel 3600 DDR4 @ 3800MHz 16-19-16-19-36
Video Card(s) Gigabyte RTX 2080 Gaming OC 8G
Storage 1TB WD Black NVMe (2018), 2TB Viper VPN100, 1TB WD Blue 3D NAND
Display(s) Asus PG27AQ
Case Corsair Carbide 275Q
Audio Device(s) Corsair Virtuoso SE
Power Supply Corsair RM750
Mouse Logitech G500s
Keyboard Wooting Two
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores https://valid.x86.fr/33u9si
I've built my own computers for years and worked with many gigabyte motherboards but I've never seen this kind of problem before. Everything works great until i flash the main bios to a newer version. Then it fails to load windows. However the back up bios works just fine, so it clearly not a hardware issue. I can access the main bios and change any settings but It won't load windows. It states there is no boot drive available. I thought this may have been a defective board as did gigabyte when i put in a ticket for technical support, However i got a replacement board from amazon as i thought the first was broken and now the replacement board is doing the exact same thing. It has to be a software option somewhere, but i can't for the life of me figure out what it is and have searched everywhere. Does anyone have any ideas? I've tried re-flashing the bios, clearing the CMOS, loading optimized defaults ect. but to no avail. The only post code is AA, which apparently stands for reserved whatever that is. Any help would be appreciated.

Thank you.
Ok, we need a lot more details.
What's your boot drive/interface?
Did you install Windows using GPT or MBR?
Have you disabled CSM?
Can you see the OS drive in the UEFI when you get teh message that there's no boot drive?

My suggestion: Return the board for a different model and avoid Gigabyte at all costs. Their products are low quality junk and their customer service is horrible.
Please...
Go spread your FUD somewhere else.
The X570 Master is a really nice board and I have had exactly ZERO issues with it.
 
Joined
Nov 20, 2013
Messages
4,375 (1.75/day)
Location
Kiev, Ukraine
System Name WS#1337
Processor Ryzen 5 1600X
Motherboard Gigabyte x470 AORUS Ultra Gamin
Cooling Xigmatek Scylla 240 AIO
Memory 2x8GB Team T-Force Vulkan DDR4-3000
Video Card(s) MSI RTX 2060 Super Armor OC
Storage Adata SX8200 Pro 1TB
Display(s) Samsung U24E590D (4K/UHD)
Case Chieftec AL-01B-OP
Audio Device(s) ALC1220
Power Supply SeaSonic SSR-550FX (80+ GOLD)
Mouse Logitech G603
Keyboard Zalman K500 modded (Gateron brown)
Software Windows 10, Ubuntu 18.04 LTS
Does anyone have any ideas? I've tried re-flashing the bios, clearing the CMOS, loading optimized defaults ect. but to no avail.
First, fill out your spec, so we won't have to speculate or guess.
Second, make sure that your boot options are the same as they were before: check if CSM mode was enabled and whether you have legacy install on MBR, or if you have proper UEFI Windows install. Then check what's going on with secureboot.
Third, and this is very rare, but I've encountered an issue with NVidia GPU drivers on a couple of AM4 boards this summer. Basically if you have an UEFI Windows 10 installation, and an NVidia 10- or 20-series card, then there is a small chance to encounter a black screen at boot (the OS loads, but there is no image). Reinstalling Windows in legacy mode (MBR partition table) solved the problem for my customers. I think it was a 1903 glitch, which I never found a proper solution for. Though, it boots fine the first time, when you have a generic GPU driver installed, or if you switch to Safe mode and delete the driver.

Their products are low quality junk and their customer service is horrible.
Their X570 boards are one of the best on the market, and x570 Master is definitely a good board (probably in top-10 of the current 570 lineup).
Don't believe me, read some reviews.
 
Joined
Sep 9, 2009
Messages
1,145 (0.28/day)
Location
Austria, Europe
System Name Bang4Buck
Processor AMD Ryzen 9 3900x
Motherboard MSI PRESTIGE x570 CREATION
Cooling EKWB Phoenix 360 Push/Pull
Memory 32Gb 4400Mhz Patriot Viper Steel(Samsung B-die) @ 3800Mhz 16-16-16-32-48-1T @ 1.38v
Video Card(s) EVGA GeForce GTX 1080 Ti SC2 Gaming, watercooled with EKWB
Storage Adata SX8200Pro M.2 Nvme/Samsung 840 EVO/6Tb Raid -HGST Enterprise/IronWolf 8Tb/BW-16D1H-U PRO
Display(s) Samsung UE49KS8002 4K HDR TV (US - 9 series)
Case Fractal Design Define R6 Black Usb-C
Audio Device(s) HDMI out to Denon X4400H reciever, 2x Dali Zensor 7, Dali Zensor Vokal, 2x Dali Zensor 1, Yamaha Sub
Power Supply Seasonic Prime Ultra 750W
Keyboard Logitech K520
Software Windows 10 Pro x64
Benchmark Scores http://www.3dmark.com/spy/10026304
What device are you booting from? M.2, Sata,...?
 

john066

New Member
Joined
Nov 2, 2019
Messages
3 (0.01/day)
Thanks for all the replies. I am using a 2.5 samsung 960 EVO, SATA drive for my boot drive. Yes, the main bios sees the drive and i can select it to load from. If i select it i get a black aorus screen that just spins constantly. If i don't go into the bios i get a black screen that says no boot device detected please insert boot device. I have tried with and without CSM enabled. The working back up bios has it enabled. windows is installed as MBR... Should i try reinstalling it? I did a fresh install recently so its no big deal to reinstall again lol

Everything works fine in the back up bios so i'm guessing its not hardware but an options in either windows or the BIOS but specs are

Gigabyte X570 master
Ryzen 3800X
Gskill 16 GB DDR4 3200mhz Cl14
MSI RTX 2080 TI Gaming X Trio
Samsung 4TB 2.5 860 EVO
Corsair 1200AX
 
Joined
Nov 11, 2004
Messages
6,595 (1.14/day)
Location
Formosa
System Name Overlord Mk MXVI
Processor AMD Ryzen 7 3800X
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Master
Cooling Corsair H115i Pro
Memory 32GB Viper Steel 3600 DDR4 @ 3800MHz 16-19-16-19-36
Video Card(s) Gigabyte RTX 2080 Gaming OC 8G
Storage 1TB WD Black NVMe (2018), 2TB Viper VPN100, 1TB WD Blue 3D NAND
Display(s) Asus PG27AQ
Case Corsair Carbide 275Q
Audio Device(s) Corsair Virtuoso SE
Power Supply Corsair RM750
Mouse Logitech G500s
Keyboard Wooting Two
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores https://valid.x86.fr/33u9si
Windows 10? If so, which build?
Which UEFI release are you trying?

Considering it's a SATA device, CSM and GPT doesn't make any difference.

The Aorus screen with the spinning "balls" is the Windows loading screen, so if you're rebooting here, it might simply be that you're preventing a Windows update from being applied and thus, never get into Windows. This is a "new" feature in Windows 10, where the UEFI can contain a Windows loading image instead of the Windows logo.

Obviously if you get in to Windows using the UEFI in the backup chip, this might not be the case.

Can't think of any setting that would cause this kind of behaviour on a SATA drive. Might just be Windows detecting it as a new device somehow and taking longer than normal to boot. How long have you waited when you see the spinning balls? Maybe give it 10 minutes and see if anything changes?
 
Low quality post by eidairaman1

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,443 (6.30/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Ugh win10 ftl...
 
Low quality post by thesmokingman
Joined
Nov 12, 2012
Messages
561 (0.20/day)
Location
Technical Tittery....
System Name "IBT 10x Maximum Stable"
Processor Intel i5 4690K @ 4.6GHz -> 100xx46 - 1.296v
Motherboard MSI MPower Z97
Cooling Corsair H100i + 2x Corsair "HP Edition" SP120's
Memory 4x4GB Corsair Vengence Pro 2400mhz @ 2400MHz 10-11-12-31-1T - 1.66v
Video Card(s) MSI Gaming GTX970 4GB @ 1314 Core/1973 Mem/1515 Boost
Storage Kingston 3K 120GB SSD + Western Digital 'Green' 2TB + Samsung Spinpoint F3 1TB
Display(s) Iiyama Prolite X2377HDS 23" IPS
Case Corsair Carbide 300R
Audio Device(s) Rotel RA-04/Cambridge Audio Azur 540R + B&W DM302/Cerwin Vega AT12 / Sony MDR-XB700 & FiiO E5
Power Supply EVGA NEX650G + Silverstone Extensions
Mouse Always failing me....
Keyboard Endlessly broken.....
Software Windoze 7 Pro 64-bit/Windoze 10 Pro
Benchmark Scores I had some of these once upon a time? Old age has seen me misplace them....
As already stated; returning the board and seeking a replacement - be it from Gigabyte again or another vendor - is the right course of action. Any arguing of the awersomeness, of lack thereof, is just distractions and isnt needed.


@infrared Thanks!
 
Last edited:

infrared

Moderator
Staff member
Joined
May 28, 2005
Messages
4,994 (0.89/day)
Location
South of England
System Name Box of Distraction
Processor Ryzen 7 1800X
Motherboard Crosshair VI Hero
Cooling Custom watercooling
Memory G.Skill TridentZ 2x8GB @ 3466MHz CL14 1T
Video Card(s) EVGA 1080Ti FE. WC'd & TDP limit increased to 360W.
Storage Samsung 960 Evo 500GB & WD Black 2TB storage drive.
Display(s) Asus ROG Swift PG278QR 27" 1440P 165hz Gsync
Case Phanteks Enthoo Pro M
Audio Device(s) Phillips Fidelio X2 headphones / basic Bose speakers
Power Supply EVGA Supernova 750W G3
Mouse Logitech G602
Keyboard Cherry MX Board 6.0 (mx red switches)
Software Win 10 & Linux Mint
Benchmark Scores https://hwbot.org/user/infrared
Thread cleansed, please focus on helping OP.
 
Joined
Jan 4, 2013
Messages
345 (0.12/day)
Location
Denmark
System Name R7 3800x@4525MHz/E5800@4GHz/Skylake 6400
Processor R7 3800x/E5800/i5 6400
Motherboard Gigabyte Master X570/Asus P5QL-EM/Asus Z170 Pro Gaming
Cooling Noctua NH15D-SE/Zalman 9500 series/Stock
Memory 4xGB Patriot PVS416G400C9K/G440 CL14/Kingston HyperX PC8500 - 4GB/G.S Ripjaws 32 GB F4-3200C16D-32GV
Video Card(s) R7/HD7800XT / R290X
Storage Aorus 2TB Corsair MP600 + 960 Evo 1TB/Seagate 7200 series 12, 11, 10 and 9 / 2xSamsung EVO 850 500GB
Display(s) 3x LG 27gl850
Case Custom builds
Audio Device(s) -
Power Supply Silverstone 850watt modular Gold/Gold Silverstone 850watt/1000Watt Antec
Software win10pro / Win10 Home / win7 / wista 64 bit and XPpro
Hmmm have you enabled fast boot in the original bios? I do remember something with a winboot setting, try to go into msconfig and se if theres something written in boot
 
Joined
Aug 20, 2007
Messages
13,404 (2.80/day)
System Name Pioneer
Processor Intel i9 9900k
Motherboard ASRock Z390 Taichi
Cooling Noctua NH-D15 + A whole lotta Sunon and Corsair Maglev blower fans...
Memory G.SKILL TridentZ Series 32GB (4 x 8GB) DDR4-3200 @ 14-14-14-34-2T
Video Card(s) EVGA GeForce RTX 2080 SUPER XC ULTRA
Storage Mushkin Pilot-E 2TB NVMe SSD
Display(s) 55" LG 55" B9 OLED 4K Display
Case Thermaltake Core X31
Audio Device(s) VGA HDMI->Panasonic SC-HTB20/Schiit Modi MB/Asgard 2 DAC/Amp to AKG Pro K7712 Headphones
Power Supply Seasonic Prime Titanium 750W
Mouse ROCCAT Kone EMP
Keyboard WASD CODE 104-Key w/ Cherry MX Green Keyswitches, Doubleshot Vortex PBT White Transluscent Keycaps
Software Windows 10 Enterprise (yes, it's legit.)
Benchmark Scores www.3dmark.com/fs/23478641 www.3dmark.com/spy/13863605 www.3dmark.com/pr/306218
As already stated; returning the board and seeking a replacement - be it from Gigabyte again or another vendor - is the right course of action. Any arguing of the awersomeness, of lack thereof, is just distractions and isnt needed.


@infrared Thanks!
I disagree. This does not sound like a board issue, especially if one firmware works and another does not. If anything, this strikes me as a uefi boot order issue, maybe fastboot or secureboot related. A new board will not help.
 
Joined
Nov 11, 2004
Messages
6,595 (1.14/day)
Location
Formosa
System Name Overlord Mk MXVI
Processor AMD Ryzen 7 3800X
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Master
Cooling Corsair H115i Pro
Memory 32GB Viper Steel 3600 DDR4 @ 3800MHz 16-19-16-19-36
Video Card(s) Gigabyte RTX 2080 Gaming OC 8G
Storage 1TB WD Black NVMe (2018), 2TB Viper VPN100, 1TB WD Blue 3D NAND
Display(s) Asus PG27AQ
Case Corsair Carbide 275Q
Audio Device(s) Corsair Virtuoso SE
Power Supply Corsair RM750
Mouse Logitech G500s
Keyboard Wooting Two
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores https://valid.x86.fr/33u9si
Have you checked the storage boot order? You might want to try legacy over UEFI to see if that makes a difference.
 

john066

New Member
Joined
Nov 2, 2019
Messages
3 (0.01/day)
This is not a board issues and it has happened on TWO x570 masters. It is either a Bios setting or a windows setting.

I have tried legacy over UEFI and it makes no difference...
Fast start is not enabled in the BIOS and I tried turning it off in widows, it makes no difference...

Does anyone else have any ideas? I've tried all that i can think of and all the suggestions here.
 
Joined
Jun 24, 2015
Messages
1,920 (1.00/day)
Location
Western Canada
System Name Austere Box R1.3
Processor R7 3700X
Motherboard B550M TUF Wifi (0805)
Cooling NH-C14S (NF-A14 iPPC-2000)
Memory 32GB Trident Z RGB [3733] (16-19-19-37) (DJR)
Video Card(s) RTX 2060 Super FE (UV 0.963V)
Storage 960GB SX8200, 1TB Blue3D
Display(s) GW2765HT
Case Cerberus KIC11U (2 x NF-A14, NF-A9)
Audio Device(s) DT 770 80Ω [FiiO E10K], Blue Snowball
Power Supply Seasonic SGX-650 (Cablemod SE)
Mouse Endgame XM1
Keyboard various customs
Software Windows 10 2004
Have you any spare drives that you can quickly install Windows on just for testing purposes? What does the bootmenu in BIOS display right now? Does it see the drives, or just one Windows Boot Manager option?

I've run into a number of times where either the UEFI partition is corrupted, or Windows 10 wasn't smart enough to install a new one when putting in a new drive so the UEFI boot partition was still on the old drive.

In that event, Asus boards automatically boot into BIOS, but I suspect GB doesn't do the same.

if you boot to the Windows installer, you can use advanced repair options to see if it can fix the boot partition. Though, in my experience, this works much better with MBR (legacy) installs than GPT (UEFI), where it just doesn't work.

If you have more than one drive, unplug everything save for the one that you want the OS to go on.
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
27,283 (5.04/day)
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 9900K@5.0GHz
Motherboard AsRock Z370 Taichi
Cooling Corsair H115i Pro w/ Noctua NF-A14 Fans
Memory 32GB Corsair DDR4-3000
Video Card(s) ASUS Strix GTX 1080Ti
Storage 500GB SX8200 Pro + 8TB with 1TB SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Fractal Design Define S
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply eVGA SuperNOVA 1000w G3
Software Windows 10 Pro x64
This is not a board issues and it has happened on TWO x570 masters. It is either a Bios setting or a windows setting.

I have tried legacy over UEFI and it makes no difference...
Fast start is not enabled in the BIOS and I tried turning it off in widows, it makes no difference...

Does anyone else have any ideas? I've tried all that i can think of and all the suggestions here.
We've given you the suggestions. It is a board issue, whether you want to admit it or not. It might not be a hardware issue, but it is definitely an issue with the motherboard caused by the firmware.
Again, typical Gigabyte quality. Their firmwares have bricked their hardware in the past too.

So either return the board and get something different, or don't update the BIOS.
 

Xspeed_

New Member
Joined
Jul 17, 2020
Messages
2 (0.03/day)
Hello, I own an ITX version of Gigabyte X570 and ran into the same exact problem.

The motherboard was causing MBR to get corrupted on all connected SATA disks. As reported by GDisk, GPT was ok, while MBR was corrupted.
M.2 disks on the other hand were unharmed.

In the end it turned out to be a bug in the BIOS, as it happened only on the new version F20. Going back to F11 resolves the issue.
 
Joined
Nov 11, 2004
Messages
6,595 (1.14/day)
Location
Formosa
System Name Overlord Mk MXVI
Processor AMD Ryzen 7 3800X
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Master
Cooling Corsair H115i Pro
Memory 32GB Viper Steel 3600 DDR4 @ 3800MHz 16-19-16-19-36
Video Card(s) Gigabyte RTX 2080 Gaming OC 8G
Storage 1TB WD Black NVMe (2018), 2TB Viper VPN100, 1TB WD Blue 3D NAND
Display(s) Asus PG27AQ
Case Corsair Carbide 275Q
Audio Device(s) Corsair Virtuoso SE
Power Supply Corsair RM750
Mouse Logitech G500s
Keyboard Wooting Two
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores https://valid.x86.fr/33u9si
Hello, I own an ITX version of Gigabyte X570 and ran into the same exact problem.

The motherboard was causing MBR to get corrupted on all connected SATA disks. As reported by GDisk, GPT was ok, while MBR was corrupted.
M.2 disks on the other hand were unharmed.

In the end it turned out to be a bug in the BIOS, as it happened only on the new version F20. Going back to F11 resolves the issue.
Wow, that's interesting. Never heard of a bug like that before. I guess a lot of people weren't affected as their boot drive was GPT, rather than MBR.
 
Low quality post by Adam Krazispeed
Joined
Jan 29, 2016
Messages
71 (0.04/day)
System Name Ryzen 3800X-PC / RyzenITX (2nd system 3700X stock)
Processor AMD Ryzen 7 3800X (atx) / 3700X itx
Motherboard Gigabyte X570 AORUS MASTER (ATX) / X570 I Aorus Pro WiFi (ITX)
Cooling NZXT Kracken Z73 320 AIO LCD / AMD Wrath Prism Cooler
Memory G.Skill Trident Z neo 16GB x 2 (32GB) DDR4 3600 Mhz CL16, (16,19,19,39) 1.35v AT & ITX PC's
Video Card(s) 2x AMD Radeon RX 5700 XT 8GB GDDR6 (on - Gen4.0 PCI-e x16 @x16 4.0 (1x each SYSTEM)
Storage (2xNVMe)-(Sys-W10)Sammy 970 EVO 500GB .&.SabrentRocket 4.0 1TB / 250GB SAMMY NVMe/ ADATA 1TB NVMe
Display(s) 30" Ultra-Wide 21:9 200Hz/AMD FREESYNC 200hz/144hz LED LCD Montior Connected Via Display Port
Case Deepcool Matrexx 55 Mid tower (ATX) / Lian Li TU150 Black (ITX)
Audio Device(s) Realtek HD ALC1220 codec / Onboard HD Audio* (BOTH)
Power Supply 850w (Antec High-Current Gamer) HC-850 PSU (80+ gold certified) ATX) / 650Watt Phanteks SFX (ITX)
Mouse Logitech USB Wireless KB & MOUSE (Both Systems)
Keyboard Logitech USB Wireless KB & MOUSE (Both Systems)
Software Windows 10 Home x64bit 2400 /BOTH SYSTEMS
Benchmark Scores CPUZ - ATX-3800X (ST:541.2) - (MT: 5686.3 ) CPUZ - ITX -3700X (ST:531.7) - (MT: 5668.2)
My suggestion: Return the board for a different model and avoid Gigabyte at all costs. Their products are low quality junk and their customer service is horrible.
no thats MSI I know cuz iv had many MSI boards fail/ over 10+

My gigabyte boards have never had any issues never



the bios is reset to default after a flashed bios update

if u had a UEFI MODE INSTALL OS and OR HAD the AMD CPU fTPM ENABLED / THIS NEED TO BE RE-ENABLED FOR WINDOWS TO BOOT PROPERLY ALONG WITH SETTING THE BOOT ORDER BACK TO THE UEFI BOOTING DRIVE\ OR "WINDOWS BOOT MANAGER". DUH! APPARENTLY U HAVEN'T BUILT ENOUGH PCS IN UEFI MODE!!

i had an AM3+ 990fx Gigabyte board with a 20gbps nvme supported m.2 drive slot ( no isssues)

all AM4 mb's i cuurently have...

1: X570 Aorus Master ( 2x One is mine and the other is one i built for my dad) so two of these)
2: X570 I Aorus Pro WiFi ( I HAVE 2x of these)
3: B450 Aorus Pro M mATX MB (for a 2600X)

Have Not HAD any issues with any of these MB's

and iv even abused them

besides all mb's have been junk ever scence they were made in "CHINA" NEED TO GO BACK TO BEING MADE IN "TAIWAN" OR BETTER YET "MADE IN TEH USA" as it SHOULD BE!!!! then no issues will ever be on any mb mad in USA or Taiwan!!!

Hello, I own an ITX version of Gigabyte X570 and ran into the same exact problem.

The motherboard was causing MBR to get corrupted on all connected SATA disks. As reported by GDisk, GPT was ok, while MBR was corrupted.
M.2 disks on the other hand were unharmed.

In the end it turned out to be a bug in the BIOS, as it happened only on the new version F20. Going back to F11 resolves the issue.
Let me guess, the "GIGABYTE I AORUS PRO WiFi"???? I have two of these and never had this isssue!!!! i even had a hdd on my itx sata.. too slow so i just slapped in a few 1-2tb nvme ssd;s removed my hdds and saif F**k it!!!

SATA IS SO OUTDATED AND SLOW, GET WITH THE TIMES AND JUST GET NVME .... I DONT EVEN USE SATA ANY MORE!!!!

I disagree. This does not sound like a board issue, especially if one firmware works and another does not. If anything, this strikes me as a uefi boot order issue, maybe fastboot or secureboot related. A new board will not help.
exactly a new board will be worse ( no boot and need reinstall and re-activation or possibly a new COA / Genuine license/ the digital lisence is attached to ur specific mb if changed u will not have a legit windows install. case in point!

im on f20b and no issues on all mbs i have (except b450 mb its different revision)
 
Last edited:
Joined
Jan 4, 2013
Messages
345 (0.12/day)
Location
Denmark
System Name R7 3800x@4525MHz/E5800@4GHz/Skylake 6400
Processor R7 3800x/E5800/i5 6400
Motherboard Gigabyte Master X570/Asus P5QL-EM/Asus Z170 Pro Gaming
Cooling Noctua NH15D-SE/Zalman 9500 series/Stock
Memory 4xGB Patriot PVS416G400C9K/G440 CL14/Kingston HyperX PC8500 - 4GB/G.S Ripjaws 32 GB F4-3200C16D-32GV
Video Card(s) R7/HD7800XT / R290X
Storage Aorus 2TB Corsair MP600 + 960 Evo 1TB/Seagate 7200 series 12, 11, 10 and 9 / 2xSamsung EVO 850 500GB
Display(s) 3x LG 27gl850
Case Custom builds
Audio Device(s) -
Power Supply Silverstone 850watt modular Gold/Gold Silverstone 850watt/1000Watt Antec
Software win10pro / Win10 Home / win7 / wista 64 bit and XPpro
I am testing the F20 bios right now but only using m.2 disks - but thats an odd issue
 
Joined
Feb 18, 2005
Messages
3,123 (0.55/day)
Location
Ikenai borderline!
@john066 did you ever get this issue sorted and if so, how? Can you confirm if you were using BIOS F20 when you experienced this?

@jesdals M.2 SATA or M.2 NVMe drives?
 
Joined
Jan 4, 2013
Messages
345 (0.12/day)
Location
Denmark
System Name R7 3800x@4525MHz/E5800@4GHz/Skylake 6400
Processor R7 3800x/E5800/i5 6400
Motherboard Gigabyte Master X570/Asus P5QL-EM/Asus Z170 Pro Gaming
Cooling Noctua NH15D-SE/Zalman 9500 series/Stock
Memory 4xGB Patriot PVS416G400C9K/G440 CL14/Kingston HyperX PC8500 - 4GB/G.S Ripjaws 32 GB F4-3200C16D-32GV
Video Card(s) R7/HD7800XT / R290X
Storage Aorus 2TB Corsair MP600 + 960 Evo 1TB/Seagate 7200 series 12, 11, 10 and 9 / 2xSamsung EVO 850 500GB
Display(s) 3x LG 27gl850
Case Custom builds
Audio Device(s) -
Power Supply Silverstone 850watt modular Gold/Gold Silverstone 850watt/1000Watt Antec
Software win10pro / Win10 Home / win7 / wista 64 bit and XPpro
@john066 did you ever get this issue sorted and if so, how? Can you confirm if you were using BIOS F20 when you experienced this?

@jesdals M.2 SATA or M.2 NVMe drives?
Corsair MP600 1TB and Gigabyte Aorus 2TB Pcie 4.0 and Samsung Evo 960 1TB
 
Top