• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Crysis using all of my RAM [at boss]

Joined
Mar 9, 2006
Messages
1,200 (0.28/day)
Likes
131
Location
FL
System Name Iam-a-computah
Processor 7700k @5 Ghz
Motherboard Gigabyte Auros z270x
Cooling Custom water loop, x2 280 radiators
Memory 16gb Corsair Dominator
Video Card(s) MSI 1080 TI FE 11gb WC
Storage SSD: 256gb Samsung 840pro & HHD: WD black 2T
Display(s) Dell 34" UW screen
Case Full tower NZXT
Audio Device(s) Creative x-FI
Power Supply EVGA super NOVA 1300wtt
Keyboard G710
Software W 10
#1
I've been running crysis with no problems, but now im facing the pre-boss [the spider thing] and I lag like craazy, and its not a normal graphical lag, because I notice my HDD LED starts flashing, and the lag starts, then I minimize the game to see wtf is going on, and i noticed all of my 8gbs of ram are being used so i think the game actually starts using the HDD as ram thus slowing everything down from time to time.

-anyone had this before?

PS, Im using a custom "ultra high" setting mod...Mster config v3 i think.
 
Joined
Jan 2, 2009
Messages
9,767 (2.96/day)
Likes
1,779
Location
Suffolk/Essex, England
System Name Joseph's Laptop Clevo P771ZM
Processor 4970k @4/4.4ghz
Motherboard *shrugs*
Cooling About 2 kilos of copper fins and pipes.
Memory 2x 8gb
Video Card(s) GTX 970m 6gb
Storage 500gb Msata SSD 2x 2TB storage drives
Display(s) Built in
Power Supply 300w power brick
Mouse Steam controller
Software Windows ten
#2
I imagine its your custom config doing the damage sah!

make a backup of your settings and try the game with its stock very high config and see if you have the same problem : ]
 
Joined
Apr 6, 2009
Messages
907 (0.28/day)
Likes
85
Processor i5 3570k
Motherboard Gigabyte Z77 UD5h
Cooling XSPC Raystrom
Memory 4x4GB DDR3 1600mhz
Video Card(s) 7950 crossfire
Storage a few
Display(s) 27" Catleap
Case Xigmatek Elysium
Audio Device(s) Xonar STX
Power Supply Seasonic X1050
Software Windows 7 X64
#3
Did your ram dump everything when exiting the program? I've had a bad OC cause issues like this, could be a software issue but it doesn't sound like it to me.