• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Current AMD GPUs and auto frequency based on load

Joined
Jun 20, 2007
Messages
3,833 (1.00/day)
Likes
594
System Name Medusa
Processor i7 2600k @4.8ghz
Motherboard Asus P8P67 Pro
Cooling CPU : Noctua NH-L12 GPU: EK FC 1080 via Magicool 360 III PRO > Photon 170 (D5)
Memory 8gb Corsair XMS DDR3 @1600mhz
Video Card(s) GTX 1080 FE
Storage Vertex 4 256 /Crucial C300 256/ Hitachi 2TB 2x
Display(s) Tempest X270OC @ 120hz / LG W3000h
Case Fractal Define S [Antec Skeleton hanging in hall of fame]
Audio Device(s) Asus Xonar Xense with AKG K612 cans on Monacor SA-100
Power Supply Seasonic X-850
Mouse Razer Naga 2014
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores FFXIV ARR Benchmark 1600p score 12,098[this means nothing any more!]
#1
Some reviews talk about 290s not having a power tune feature built in with some of the aftermarket/vendor cooled versions i.e. Sapphire Tri X

Does this have anything to do with or affect power state modes? Current Nvidia GPUs auto drop frequency when not in use. Do the AMD models function the same?

Also saw this issue in regards to multimonitor and frequencies when idle.
http://forums.anandtech.com/showthread.php?t=2354457
 
Joined
Mar 15, 2013
Messages
2,469 (1.42/day)
Likes
1,900
Location
GMT +2
System Name Red Radiance
Processor fx 8320
Motherboard GA-990FXA-UD5
Cooling CM Hyper 212 EVO
Memory 16gb G.skill TridentX 2400mhz (2x8 kit)
Video Card(s) GV-R929XOC-4GD
Storage OCZ vertex 460 480gb
Display(s) 32" Toshiba Full HD TV
Case CMstorm Trooper
Audio Device(s) sennheiser's pc323d usb soundcard
Power Supply corsair AX860i
Mouse roccat tyon
Keyboard roccat ryos mk fx
Software windows 7
#2
Some reviews talk about 290s not having a power tune feature built in with some of the aftermarket/vendor cooled versions i.e. Sapphire Tri X

Does this have anything to do with or affect power state modes? Current Nvidia GPUs auto drop frequency when not in use. Do the AMD models function the same?
i have gb windforce 290x and its frequence goes up and down a lot even in games so i guess answer to your question is yes.
card works constantly at max frequence only in benchmarks.
edit:
this doesnt mean that other vendor wont use fixed frequence states in their cards (300 for desktop and 1000 for load for example)
 
Joined
Nov 18, 2010
Messages
3,831 (1.48/day)
Likes
2,220
Location
Rīga, Latvia
System Name HELLSTAR
Processor Intel 5820K @ 4.6GHz
Motherboard Gigabyte GA-X99-UD3
Cooling Custom Loop. 360+240 rads.
Memory 4x8GB Corsair Vengeance LPX 3200MHz 15-17-17-35
Video Card(s) ASUS 1080 Ti FE + water block
Storage Optane 32GB + Samsung 950Pro 256GB NVMe + 750 EVO 500GB
Display(s) Philips PHL BDM3270
Case Phanteks Enthoo Evolv ATX Tempered Glass
Audio Device(s) Sound Blaster ZxR
Power Supply Fractal Design Newton R3 1000W
Mouse Razer Basilisk
Keyboard Razer Deathstalker
Software Windows 10 insider
#3
It depends on the VRM ASIC... no other philosophy needed, dig the datasheets...
 

RCoon

Gaming Moderator
Staff member
Joined
Apr 19, 2012
Messages
11,370 (5.50/day)
Likes
9,511
Location
Gypsyland, UK
System Name HP Omen 17
Processor i7 7700HQ
Memory 16GB 2400Mhz DDR4
Video Card(s) GTX 1060
Storage Samsung SM961 256GB + HGST 1TB
Display(s) 1080p IPS G-SYNC 75Hz
Audio Device(s) Bang & Olufsen
Power Supply 230W
Mouse Roccat Kone XTD+
Software Win 10 Pro
#4
Current Nvidia GPUs auto drop frequency when not in use. Do the AMD models function the same?

Also saw this issue in regards to multimonitor and frequencies when idle.
http://forums.anandtech.com/showthread.php?t=2354457
Yes, they have lower frequencies depending upon types of load, and the multimonitor thing was fixed a long time ago. All cards have their fancy low power idle and 2D clock settings based on what is going on with processes and load.
 
Joined
Nov 18, 2010
Messages
3,831 (1.48/day)
Likes
2,220
Location
Rīga, Latvia
System Name HELLSTAR
Processor Intel 5820K @ 4.6GHz
Motherboard Gigabyte GA-X99-UD3
Cooling Custom Loop. 360+240 rads.
Memory 4x8GB Corsair Vengeance LPX 3200MHz 15-17-17-35
Video Card(s) ASUS 1080 Ti FE + water block
Storage Optane 32GB + Samsung 950Pro 256GB NVMe + 750 EVO 500GB
Display(s) Philips PHL BDM3270
Case Phanteks Enthoo Evolv ATX Tempered Glass
Audio Device(s) Sound Blaster ZxR
Power Supply Fractal Design Newton R3 1000W
Mouse Razer Basilisk
Keyboard Razer Deathstalker
Software Windows 10 insider
#5
multimonitor thing was fixed
I beg your pardon, what was needed to be fixed? It is normal having higher states when using multiple monitors, It is been like that since ages.

Next thing these power states are quite funny thing... Gigabyte for example limits current as their VRM's are anemic as always and not to burn the turf down and lower RMA rate, thus the whole picture is not only temperature based but current also. It may be implemented in may ways... Thus the various results in between vendors.
 

AsRock

TPU addict
Joined
Jun 23, 2007
Messages
15,317 (4.00/day)
Likes
4,724
Location
US
Processor 2500k \ 3770k
Motherboard ASRock Z68 \ Z77
Memory Samsung low profile 1600
Video Card(s) XFX 6770 \ XFX R9 290X
Storage Intel 80Gb (SATA2) WD 250Gb \ Team SSD+Samsung Evo 250Gb+500Gb+ 2xCorsair Force+WD250GbHDD
Display(s) Samsung 1080P \ Toshiba HDTV 1080P
Case HTPC400 \ Thermaltake Armor case ( original ), With Zalman fan controller ( wattage usage ).
Audio Device(s) Yamaha RX-V475 \ Marantz SR5008 Tannoy Mercury MKII Paradigm 5SE + Tannoy Mercury F4
Power Supply PC&Power 750w \ Seasonic 750w MKII
Mouse MS intelimouse \ Logitech G700s + Steelseries Sensei wireless
Keyboard Logitech K120 \ ROCCAT MK Pro ( modded amber leds )
Benchmark Scores Meh benchmarks.
#6
Yes as others have said.. And from what i have noticed with multimoniter setups the idle is a little higher with AMD cards but not sure if it's always the case...

Playing games like Diablo 3 with vsync runs my card at 800Htz while some other games even with v sync will run it higher it just depends on the game.
 

RCoon

Gaming Moderator
Staff member
Joined
Apr 19, 2012
Messages
11,370 (5.50/day)
Likes
9,511
Location
Gypsyland, UK
System Name HP Omen 17
Processor i7 7700HQ
Memory 16GB 2400Mhz DDR4
Video Card(s) GTX 1060
Storage Samsung SM961 256GB + HGST 1TB
Display(s) 1080p IPS G-SYNC 75Hz
Audio Device(s) Bang & Olufsen
Power Supply 230W
Mouse Roccat Kone XTD+
Software Win 10 Pro
#7
I beg your pardon, what was needed to be fixed?
No need to sound so insulted :laugh:
I'm fairly certain a while back last year there was some murmuring about higher consumption on multimonitor setups, but AMD introduced some better drivers at some point that improved low power states on such setups. I don't get what your problem is, I'm stating some news I heard at some point, not attacking someone...
 

AsRock

TPU addict
Joined
Jun 23, 2007
Messages
15,317 (4.00/day)
Likes
4,724
Location
US
Processor 2500k \ 3770k
Motherboard ASRock Z68 \ Z77
Memory Samsung low profile 1600
Video Card(s) XFX 6770 \ XFX R9 290X
Storage Intel 80Gb (SATA2) WD 250Gb \ Team SSD+Samsung Evo 250Gb+500Gb+ 2xCorsair Force+WD250GbHDD
Display(s) Samsung 1080P \ Toshiba HDTV 1080P
Case HTPC400 \ Thermaltake Armor case ( original ), With Zalman fan controller ( wattage usage ).
Audio Device(s) Yamaha RX-V475 \ Marantz SR5008 Tannoy Mercury MKII Paradigm 5SE + Tannoy Mercury F4
Power Supply PC&Power 750w \ Seasonic 750w MKII
Mouse MS intelimouse \ Logitech G700s + Steelseries Sensei wireless
Keyboard Logitech K120 \ ROCCAT MK Pro ( modded amber leds )
Benchmark Scores Meh benchmarks.
#8
No need to sound so insulted :laugh:
I'm fairly certain a while back last year there was some murmuring about higher consumption on multimonitor setups, but AMD introduced some better drivers at some point that improved low power states on such setups. I don't get what your problem is, I'm stating some news I heard at some point, not attacking someone...
http://www.techpowerup.com/reviews/MSI/R9_290X_Lightning/22.html

With my old 6970 a extra monitor would add about 25-30w extra power usage.
 

RCoon

Gaming Moderator
Staff member
Joined
Apr 19, 2012
Messages
11,370 (5.50/day)
Likes
9,511
Location
Gypsyland, UK
System Name HP Omen 17
Processor i7 7700HQ
Memory 16GB 2400Mhz DDR4
Video Card(s) GTX 1060
Storage Samsung SM961 256GB + HGST 1TB
Display(s) 1080p IPS G-SYNC 75Hz
Audio Device(s) Bang & Olufsen
Power Supply 230W
Mouse Roccat Kone XTD+
Software Win 10 Pro
#9
Joined
Nov 18, 2010
Messages
3,831 (1.48/day)
Likes
2,220
Location
Rīga, Latvia
System Name HELLSTAR
Processor Intel 5820K @ 4.6GHz
Motherboard Gigabyte GA-X99-UD3
Cooling Custom Loop. 360+240 rads.
Memory 4x8GB Corsair Vengeance LPX 3200MHz 15-17-17-35
Video Card(s) ASUS 1080 Ti FE + water block
Storage Optane 32GB + Samsung 950Pro 256GB NVMe + 750 EVO 500GB
Display(s) Philips PHL BDM3270
Case Phanteks Enthoo Evolv ATX Tempered Glass
Audio Device(s) Sound Blaster ZxR
Power Supply Fractal Design Newton R3 1000W
Mouse Razer Basilisk
Keyboard Razer Deathstalker
Software Windows 10 insider
#10
Yea, I am just wondering... dual head always needed higher bandwidth as a rule, thus lower p states are disabled automatically... I am just wondering when were different and if were and the state was locked -it was a bug...?

I am using multi monitor setups for over than 10 years...
 
Joined
Jun 20, 2007
Messages
3,833 (1.00/day)
Likes
594
System Name Medusa
Processor i7 2600k @4.8ghz
Motherboard Asus P8P67 Pro
Cooling CPU : Noctua NH-L12 GPU: EK FC 1080 via Magicool 360 III PRO > Photon 170 (D5)
Memory 8gb Corsair XMS DDR3 @1600mhz
Video Card(s) GTX 1080 FE
Storage Vertex 4 256 /Crucial C300 256/ Hitachi 2TB 2x
Display(s) Tempest X270OC @ 120hz / LG W3000h
Case Fractal Define S [Antec Skeleton hanging in hall of fame]
Audio Device(s) Asus Xonar Xense with AKG K612 cans on Monacor SA-100
Power Supply Seasonic X-850
Mouse Razer Naga 2014
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores FFXIV ARR Benchmark 1600p score 12,098[this means nothing any more!]
#11
Thanks guys, sounds good so far.

Keep in mind I have two GTX 680s and they have three power states, but often use the lowest or the highest. Basically it's 2D or 3D.
Something got me thinking the R9 290 (bad reviews?) were often going full blast, even on the desktop (especially with multi monitors).
The Kepler cards seem unaffected by this.
 

AsRock

TPU addict
Joined
Jun 23, 2007
Messages
15,317 (4.00/day)
Likes
4,724
Location
US
Processor 2500k \ 3770k
Motherboard ASRock Z68 \ Z77
Memory Samsung low profile 1600
Video Card(s) XFX 6770 \ XFX R9 290X
Storage Intel 80Gb (SATA2) WD 250Gb \ Team SSD+Samsung Evo 250Gb+500Gb+ 2xCorsair Force+WD250GbHDD
Display(s) Samsung 1080P \ Toshiba HDTV 1080P
Case HTPC400 \ Thermaltake Armor case ( original ), With Zalman fan controller ( wattage usage ).
Audio Device(s) Yamaha RX-V475 \ Marantz SR5008 Tannoy Mercury MKII Paradigm 5SE + Tannoy Mercury F4
Power Supply PC&Power 750w \ Seasonic 750w MKII
Mouse MS intelimouse \ Logitech G700s + Steelseries Sensei wireless
Keyboard Logitech K120 \ ROCCAT MK Pro ( modded amber leds )
Benchmark Scores Meh benchmarks.
#12
Not sure about on multi monitors but i have had no issue's like that not as if i have had any..
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,070 (3.44/day)
Likes
17,985
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#13
Yea, I am just wondering... dual head always needed higher bandwidth as a rule, thus lower p states are disabled automatically... I am just wondering when were different and if were and the state was locked -it was a bug...?

I am using multi monitor setups for over than 10 years...
works fine on nvidia and makes a huge difference in power saving. check my reviews, power consumption page and clock & voltage page (the one before conclusion)