• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Device ID changed on 3650

rkirkw

New Member
Joined
Oct 18, 2008
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
System Name Toxic
Processor Pentium 4 2.8 Prescott OC 3.3
Motherboard Asus P4P800SE
Cooling Zalman 9500A
Memory 2 GB G.SKILL DDR 400
Video Card(s) Sapphire Radeon HD 3650 512 MB DDR2 AGP
Storage 100 GB 7200 RPM Maxtor
Display(s) Samsung 19" Wide Screen 940BW
Case ATX
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Thermaltake TR2 430 W
Software Windows XP Pro
Benchmark Scores 3DMark06 1.1.0 3412
#1
I have a Sapphire HD 3650 AGP 512 MB DDR2 card
I used RBE 1.5 to create a new bios and flashed it from DOS with ATI Flash 3.39
During the flash it changed the Device ID from 9596 to 9598
After this, I could not get any version of the device driver to recognize my card.
I tried 8.4, 8.9 and 8.10

I was able to flash the original bios back and get it working again.

I see that there is newer versions of ATI Flash and RBE
Before I go through this headache again, is this a known problem with this card? I see that BAGZZlash had some questions about which Device ID to use when building the new bios.
See http://forums.techpowerup.com/showpost.php?p=765249&postcount=213

Should I expect greater success with the newer versions of RBE and ATI Flash?

Thanks!
 

rkirkw

New Member
Joined
Oct 18, 2008
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
System Name Toxic
Processor Pentium 4 2.8 Prescott OC 3.3
Motherboard Asus P4P800SE
Cooling Zalman 9500A
Memory 2 GB G.SKILL DDR 400
Video Card(s) Sapphire Radeon HD 3650 512 MB DDR2 AGP
Storage 100 GB 7200 RPM Maxtor
Display(s) Samsung 19" Wide Screen 940BW
Case ATX
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Thermaltake TR2 430 W
Software Windows XP Pro
Benchmark Scores 3DMark06 1.1.0 3412
#2
More confusion on flashing HD 3650 AGP

I download ATIFlash 3.60 and RBE 1.17 and decided to give it a shot again.
The ATIFlash 3.60 would not even run the atiflash -i to see the card ID's so I went down to 3.59 and was able to run atiflash -i.
Now, unlike with ATIFlash 3.39 I see card ID 0 that is designated Rialto and card ID 1 that is designated the RV635. They both have the same device ID of 9596 and there is only 1 video card in the box - not even an onboard GPU. I know that the Rialto is the AGP to PCIe bridge and the RV635 is the HD 3650 chip.

My question now is, when I go to flash the RBE modded bios do I run the atiflash -p 0 BIOSFILE.rom or atiflash -p 1 BIOSFILE.from to update this card?

Thanks!
 

JrRacinFan

Served 5k and counting ...
Joined
Mar 17, 2007
Messages
19,666 (4.96/day)
Likes
4,754
Location
Youngstown, OH
System Name Gamer :Server and Android BuildBox
Processor i7 3930k: Xeon e5-2660
Motherboard MSI X79A-GD45 Plus : Generic
Cooling Liqid cooled: CM 212+
Memory Klevv Neo 2x4Gb 1866 @ 1600 CL9 : 2x8Gb Vengeance 1600 cl9
Video Card(s) EVGA GTX 950 SC : XFX R5 220
Storage HGST 2TB + 480GB OCZ Trion 150 : Seagate 1TB SSHD + WD 3TB + 2x HGST 2TB
Display(s) ViewSonic VX2457-MHD 23.6" : headless
Case DIYPC D480-W White Window : Bitfenix Comrade
Audio Device(s) nVidia HDMI : Onboard
Power Supply EVGA 500b : Tt 775W Modular
Software Windows 7 Ultimate+Manjaro 16.06: Ubuntu Server 16.10
#3
"atiflash -p 1 BIOSFILE.rom" ;)
 

rkirkw

New Member
Joined
Oct 18, 2008
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
System Name Toxic
Processor Pentium 4 2.8 Prescott OC 3.3
Motherboard Asus P4P800SE
Cooling Zalman 9500A
Memory 2 GB G.SKILL DDR 400
Video Card(s) Sapphire Radeon HD 3650 512 MB DDR2 AGP
Storage 100 GB 7200 RPM Maxtor
Display(s) Samsung 19" Wide Screen 940BW
Case ATX
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Thermaltake TR2 430 W
Software Windows XP Pro
Benchmark Scores 3DMark06 1.1.0 3412
#4
Thanks for the update

I have not had a chance to try it again, but will update when I get a chance
 

lucash

New Member
Joined
Oct 30, 2008
Messages
3 (0.00/day)
Likes
0
#5
I've got the same vga card. Please can you tell me how high is vgpu in your original bios?
 

rkirkw

New Member
Joined
Oct 18, 2008
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
System Name Toxic
Processor Pentium 4 2.8 Prescott OC 3.3
Motherboard Asus P4P800SE
Cooling Zalman 9500A
Memory 2 GB G.SKILL DDR 400
Video Card(s) Sapphire Radeon HD 3650 512 MB DDR2 AGP
Storage 100 GB 7200 RPM Maxtor
Display(s) Samsung 19" Wide Screen 940BW
Case ATX
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Thermaltake TR2 430 W
Software Windows XP Pro
Benchmark Scores 3DMark06 1.1.0 3412
#6
Not overclocked yet

I cannot overclock at all with ATI CCC Overdrive.
Everytime I try , it does not work.

I thought the only way to get more performance is to modify the bios. I tried once and failed - could find a driver that would recognize the card.
I have not had time to try it again, but I was looking for modest improvements.
Upping the Memory speed to 540 from 500 and GPU from 725 to 750 was my initial goal.
I may get to do this over the upcoming weekend.
I will post to this thread when I do.

I have lower expectations with the ATI card than I have had with my NVIDIA 8600 GTS - I can up that by 100 mhz or more and it just hums away
 
Last edited:

lucash

New Member
Joined
Oct 30, 2008
Messages
3 (0.00/day)
Likes
0
#7
Which memory you have onboard? Samsung? Do you have heatsink on memory modules?
 

upscope76

New Member
Joined
Feb 15, 2009
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
System Name Dell Dimension 4550
Processor P4 3.06 GHz Northwood (SL6PG)
Motherboard Dell Stock (i845PE)
Cooling Stock
Memory 2G OCZ DDR PC3200
Video Card(s) Sapphire HD 3650 AGP 512M DDR2
Storage IDE
Display(s) Dell 2208WFP
Audio Device(s) SB Extreme Gamer PCI
Power Supply 400w
Software Multi-boot OS (XP Pro, WinMe)
#8
Resolution???

rkirk,

Did you pursue this further? (I'm fighting :banghead: with the same video card, and have not been able to modify the BIOS successfully iot improve on the default clock settings.)

Thanx in advance for sharing your history with it.



"If you're not having fun, you're doing something wrong!":toast:
 

rkirkw

New Member
Joined
Oct 18, 2008
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
System Name Toxic
Processor Pentium 4 2.8 Prescott OC 3.3
Motherboard Asus P4P800SE
Cooling Zalman 9500A
Memory 2 GB G.SKILL DDR 400
Video Card(s) Sapphire Radeon HD 3650 512 MB DDR2 AGP
Storage 100 GB 7200 RPM Maxtor
Display(s) Samsung 19" Wide Screen 940BW
Case ATX
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Thermaltake TR2 430 W
Software Windows XP Pro
Benchmark Scores 3DMark06 1.1.0 3412
#9
I gave up on it

I tried another time and have tried every CCC from 8.6 to 9.1 and still cannot get it to overclock. I think the AGP card is complicated by having the Rialto processor converting the PCI-E to AGP on the bus.

Eventually, I turned off adaptive anti-aliasing and got good enough performance to be happy. Will have to build another computer to be able to play any heavy duty games like Crysis.