• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

[DFI Users] RAM doesn't work in yellow slots!?!

Azn Tr14dZ

New Member
Joined
Mar 2, 2006
Messages
5,289 (1.22/day)
Likes
19
Processor AMD Athlon 64 3200+
Motherboard DFI LanParty nf4 Ultra-D
Cooling Thermaltake Big Typhoon
Memory 2x512MB GeIL
Video Card(s) ATI Radeon X800XL
Storage 2x80GB Western Digital
Display(s) HP vs17
Case SuperTalent
Audio Device(s) Soundblaster
Power Supply Ultra X-Finity 500 Watt
#1
For some reason, my GeIL Ultra Platinum DDR 400 2-3-3-6 won't work in the yellow slots of my DFI. It works in orange, but when I move it to yellow, it posts, but doesn't boot to Windows. This is a new board, and my previous board of the same kind (which I RMAd) had the same problem. Is this a BIOS issue?

I know it should work in the yellow slots since I have CH-5.

Orange Slots-Samsung TCCD/TCCC
Yellow Slots-Winbond (UTT) BH-5/CH-5

Anything?
 
Joined
Jul 6, 2006
Messages
2,007 (0.48/day)
Likes
219
Location
New Jersey
System Name SINNAH
Processor AMD Phenom II x4 955 3.8ghz AIR
Motherboard ASUS M4A79XTD EVO
Cooling 3 fans of MADNESS
Memory 4GB ADATA XPG DDR3 1600G
Video Card(s) ATI 4890 1GB GDDR5 memory
Storage 500gb SATAII
Display(s) 23" 1080p Acer H233Hbmid
Case Antec Three Hundred
Audio Device(s) Onboard
Power Supply OCZ StealthXStream / 600W / Active PFC
Software Windows 7 Professional 64bit
#2
did you try putting one in yellow and one in orange? maybe see what happens if it only post 1 stick of ram maybe its bad slots? trust me read my thread about RAM 0.o its mind boggling whats going on with it...

RAM these days...0.o :toast:
 
Joined
Aug 5, 2006
Messages
557 (0.13/day)
Likes
1
Location
at my pc
Processor P4 2.8
Motherboard Intel D865PERL
Memory 2x512 Ballistix DDR400
Video Card(s) GeForce 5200
Storage Maxtor 120GB
Power Supply Allied 300w 10A
#3
Maybe the slots are different types. Like orange = ddr and yellow = ddr2 and vice versa.
 
Joined
May 30, 2006
Messages
7,626 (1.79/day)
Likes
855
Location
TX, USA
Processor Intel i7 4770K
Motherboard Asrock
Cooling Water
Memory Team Xtreem LV 16GB (2x8GB)
Video Card(s) EK Full WB HD7970
Display(s) CROSSOVER 27Q LED-P 27"
Case Danger Den Torture Rack
Audio Device(s) Onboard
Power Supply CORSAIR Professional Series Gold AX1200
Software W 10 Pro
#4
Joined
Aug 5, 2006
Messages
557 (0.13/day)
Likes
1
Location
at my pc
Processor P4 2.8
Motherboard Intel D865PERL
Memory 2x512 Ballistix DDR400
Video Card(s) GeForce 5200
Storage Maxtor 120GB
Power Supply Allied 300w 10A
#5
Well I don't know anything much else. If you're trying to use sdram in a slot that's not sdram, same with ddr and ddr2, it probally won't work, heh. I'm such a newb at computers.
 

Ketxxx

Heedless Psychic
Joined
Mar 4, 2006
Messages
11,507 (2.65/day)
Likes
562
Location
Kingdom of gods
System Name Prowler. V9.
Processor Intel i5 3570k @ 4.6GHz 1.2v
Motherboard Asrock Z77 Extreme6
Cooling Modded CoolIT ECO ALC, 3x 120mm Coolermaster Sickleflow fans
Memory 2x4GB G.Skill Ripjaws @ 2133MHz 10-10-10-25 1N (T)
Video Card(s) HD7950 Vapor-X @ 1.25GHz 1.05v, 6GHz 1.5v
Storage WD Caviar Black 640GB, 32MB cache, SATA
Display(s) 22" LG Flatron W2242S
Case NZXT Apollo
Audio Device(s) Asus Xonar DX 7.1 PCI-E
Power Supply Corsair HX850w modular
Software Windows 7 x64
#6
try putting "stick 1" in "stick 2" slot and "stick 2" in "stick 1" slot. dfi boards are finicky.
 

Azn Tr14dZ

New Member
Joined
Mar 2, 2006
Messages
5,289 (1.22/day)
Likes
19
Processor AMD Athlon 64 3200+
Motherboard DFI LanParty nf4 Ultra-D
Cooling Thermaltake Big Typhoon
Memory 2x512MB GeIL
Video Card(s) ATI Radeon X800XL
Storage 2x80GB Western Digital
Display(s) HP vs17
Case SuperTalent
Audio Device(s) Soundblaster
Power Supply Ultra X-Finity 500 Watt
#7
Should I get a BIOS that's better for the yellow slots? There's the 704BTA BIOS at DFI-Street. I'll try what you said.
 
Joined
Jan 18, 2006
Messages
1,825 (0.42/day)
Likes
60
System Name Air Cooled Caselabs BH8
Processor Intel Coffee Lake 8700K @ 4.7
Motherboard MSI Gaming M5
Cooling Noctua D15s, 5x 140mm Noctua Chromax, 1x 120mm Noctua Chromax, 2x 80mm Noctua fans
Memory G. Skill Trident Z RGB series 3200mhz
Video Card(s) ASUS STRIX GTX 1080
Storage Samsung EVO 840 250gb SSD, Samung EVO PRO 256gb SSD, 2 TB WD Black Edition HDD.
Display(s) 24" Asus Gaming ROG 144hz
Case Black Caselabs BH8
Power Supply 850w EVGA SuperNOVA G2 Gold PSU with individually sleeved black cables
Mouse Logitech Wireless G403
Keyboard Corsair Mechanical Gaming Keyboard
Software Windows 10
#8
try putting "stick 1" in "stick 2" slot and "stick 2" in "stick 1" slot. dfi boards are finicky.
I Would try what ketxxx said Azn, I really Haven't heard of this issue yet, My ram works in the yellow slots.
 

Azn Tr14dZ

New Member
Joined
Mar 2, 2006
Messages
5,289 (1.22/day)
Likes
19
Processor AMD Athlon 64 3200+
Motherboard DFI LanParty nf4 Ultra-D
Cooling Thermaltake Big Typhoon
Memory 2x512MB GeIL
Video Card(s) ATI Radeon X800XL
Storage 2x80GB Western Digital
Display(s) HP vs17
Case SuperTalent
Audio Device(s) Soundblaster
Power Supply Ultra X-Finity 500 Watt
#9
I'm sure it's not the board though since it happened on both of my DFI Ultra-Ds. What BIOS are you using?
 

KennyT772

New Member
Joined
Dec 21, 2005
Messages
3,572 (0.81/day)
Likes
102
System Name Raptor
Processor Intel E8400 Wolfdale @3600
Motherboard Asus P5Q-Pro LGA775
Cooling Zalman CNPS9700
Memory 1024mbx2 Crucial Ballistix DDR800
Video Card(s) XFX 9600GT
Storage Seagate 7200.11 500GB
Display(s) Acer AL2216Wbd and Acer AL1717
Case Gigabyte 3DAurora Black
Audio Device(s) Creative X-Fi Extreme Gamer Faitality
Power Supply OCZ GameXStream 500w
#10
it possibly doesnt like having mem in slots 3&4 with nothing in 1&2
 

Azn Tr14dZ

New Member
Joined
Mar 2, 2006
Messages
5,289 (1.22/day)
Likes
19
Processor AMD Athlon 64 3200+
Motherboard DFI LanParty nf4 Ultra-D
Cooling Thermaltake Big Typhoon
Memory 2x512MB GeIL
Video Card(s) ATI Radeon X800XL
Storage 2x80GB Western Digital
Display(s) HP vs17
Case SuperTalent
Audio Device(s) Soundblaster
Power Supply Ultra X-Finity 500 Watt
#11
Does yours work in Yellow?