• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

did i oc right

Joined
Jan 14, 2008
Messages
3,204 (0.88/day)
Likes
155
Location
London, UK
System Name Azazel 2.5
Processor Intel Core i5 3570K
Motherboard Asus P8Z77-V
Cooling Corsair Hydro Series H80i
Memory Kingston 16GB DDR3 1600MHz HyperX Genesis
Video Card(s) EVGA GTX 670 FTW Sig 2 2GB
Storage Kingston 120GB HyperX + WD 1TB Caviar Black Hard Drive
Display(s) Samsung SM2032BW 20"
Case Corsair Vengeance C70 Black
Audio Device(s) Xonar DG
Power Supply Corsair TX 750W PSU
Software Windows 7 64bit
#1



i just changed my fsb to 333..i was not sure if it was right or not...

its my first time :)
 

Hawk1

New Member
Joined
May 8, 2007
Messages
1,248 (0.32/day)
Likes
161
Location
The Big Smoke, Canada
Processor E6600@3.6Ghz (8x450)
Motherboard Commando
Cooling TRUE
Memory 2GB Ballistix Tracers @900 4-4-4-12
Video Card(s) ATI X1950XTX w/TR HR-03
Storage 2 x WD250GB (RAID0) 1x WD150GB Raptor 1x500GB external
Display(s) Dell 24" Ultrasharp
Case TT Armour
Audio Device(s) Xfi xtreme Gamer (X-230s/HD595s)
Power Supply TT 750W modular
Software xp pro SP2/Vista Ultimate 32
#2
Yes, that's fine. Now run Orthos for a few hours (I do 24 myself for confidence) to ensure it is stable, and watch your temps on the cores (should be fine with your cooler, but just in case it's not mounted properly/too much/little TIM). I assume you have changed the divider on the memory so it runs at it rated speeds (if you've left it at default, it may be running 1:1 at 667Mhz, which is below its spec - Go to CPUZ memory tab to confirm what it's running at).
 
Last edited:
Joined
Jan 14, 2008
Messages
3,204 (0.88/day)
Likes
155
Location
London, UK
System Name Azazel 2.5
Processor Intel Core i5 3570K
Motherboard Asus P8Z77-V
Cooling Corsair Hydro Series H80i
Memory Kingston 16GB DDR3 1600MHz HyperX Genesis
Video Card(s) EVGA GTX 670 FTW Sig 2 2GB
Storage Kingston 120GB HyperX + WD 1TB Caviar Black Hard Drive
Display(s) Samsung SM2032BW 20"
Case Corsair Vengeance C70 Black
Audio Device(s) Xonar DG
Power Supply Corsair TX 750W PSU
Software Windows 7 64bit
#3


no i didn't change it..i wasent aware that i had 2
 

Hawk1

New Member
Joined
May 8, 2007
Messages
1,248 (0.32/day)
Likes
161
Location
The Big Smoke, Canada
Processor E6600@3.6Ghz (8x450)
Motherboard Commando
Cooling TRUE
Memory 2GB Ballistix Tracers @900 4-4-4-12
Video Card(s) ATI X1950XTX w/TR HR-03
Storage 2 x WD250GB (RAID0) 1x WD150GB Raptor 1x500GB external
Display(s) Dell 24" Ultrasharp
Case TT Armour
Audio Device(s) Xfi xtreme Gamer (X-230s/HD595s)
Power Supply TT 750W modular
Software xp pro SP2/Vista Ultimate 32
#4
Thats good also. Your running 4GB (well 3 seen by your OS) at 1000Mhz 5-5-5-15. Double check for stability, as you may have to increase the memory voltage/Northbridge voltage to run at that speed. If its not stable and don't want to play with the voltages, I would suggest decreasing your memory divider from 2:3 (1000Mhz) to 4:5 (833Mhz), which should be doable for your RAM.
 
Joined
May 31, 2007
Messages
1,051 (0.27/day)
Likes
71
Location
Port Fairy, Victoria, Australia
System Name Rampage 3.0
Processor i7 3770K 4.2Ghz
Motherboard ASRock Z77 Extreme 4
Cooling Corsair 110 (280mm rad)
Memory 16GB G.Skill Sniper F3-1866 10-11-10 CR1
Video Card(s) 2 X gigabyte 7970 ghz edition @1100mhz / 6000mhz
Storage samsung 500 GB + 128GM crucial M4 ssd
Display(s) LG IPS235P 23in IPS 1080p
Case corsair vengance c70 - white
Audio Device(s) On Board
Power Supply Corsair HX-750w
Software Windows 7 Ultimate 64 bit
#5
you may need to change the ram divider so it isnt running 1000mhz it all depends on the ram you have tho...... you can always download memtest and test the ram i use the options (c-1-3-5-enter-0) this will make sence once you run memtest (i do 25 passes to check for stability)
 

WarEagleAU

Bird of Prey
Joined
Jul 9, 2006
Messages
10,809 (2.59/day)
Likes
529
Location
Gurley, AL
System Name Boddha Getta Boddha Getta Bah!
Processor AMD FX 6100 @ 4.432Ghz @1.382
Motherboard ASUS M5A99X EVO AMD 990X AMD SB950
Cooling Custom Water. EK 240MM Kit, Supreme HSF - Runs 35C
Memory 2 x 4GB Corsair Vengeance White LP @ 1.35V
Video Card(s) XFX Radeon HD 6870 980/1100
Storage WD Caviar Black 1.0TB, WD Caviar Green 1.0TB, WD 160GB
Display(s) Asus VH222/S 22: (21.5" Viewable) 1920x1080p HDMI LCD Monitor
Case NZXT White Switch 810
Audio Device(s) Onboard Realtek 5.1
Power Supply NZXT Hale 90 Gold Cert 750W Modular PSU
Software Windows 8.1 Profession 64 Bit
#6
Its best to. running on a divider allows full advantage of the memory without limiting the oc on the cpu. not bad for a first time. After the orthos stress test, increase it in small increments, between 5-10mhz. And reboot each time. After you reach the FSB limit, you can try increasing the voltage to see if you can go even higher. Theres more room I believe...
 
Joined
Jan 14, 2008
Messages
3,204 (0.88/day)
Likes
155
Location
London, UK
System Name Azazel 2.5
Processor Intel Core i5 3570K
Motherboard Asus P8Z77-V
Cooling Corsair Hydro Series H80i
Memory Kingston 16GB DDR3 1600MHz HyperX Genesis
Video Card(s) EVGA GTX 670 FTW Sig 2 2GB
Storage Kingston 120GB HyperX + WD 1TB Caviar Black Hard Drive
Display(s) Samsung SM2032BW 20"
Case Corsair Vengeance C70 Black
Audio Device(s) Xonar DG
Power Supply Corsair TX 750W PSU
Software Windows 7 64bit
#7
Thats good also. Your running 4GB (well 3 seen by your OS) at 1000Mhz 5-5-5-15. Double check for stability, as you may have to increase the memory voltage/Northbridge voltage to run at that speed. If its not stable and don't want to play with the voltages, I would suggest decreasing your memory divider from 2:3 (1000Mhz) to 4:5 (833Mhz), which should be doable for your RAM.
ah ok..oh em one of my ram stick kinda died...thats why i have 3gb..i just haven't undated my system specs :)
thx for the help dude :)
 
Joined
Jan 14, 2008
Messages
3,204 (0.88/day)
Likes
155
Location
London, UK
System Name Azazel 2.5
Processor Intel Core i5 3570K
Motherboard Asus P8Z77-V
Cooling Corsair Hydro Series H80i
Memory Kingston 16GB DDR3 1600MHz HyperX Genesis
Video Card(s) EVGA GTX 670 FTW Sig 2 2GB
Storage Kingston 120GB HyperX + WD 1TB Caviar Black Hard Drive
Display(s) Samsung SM2032BW 20"
Case Corsair Vengeance C70 Black
Audio Device(s) Xonar DG
Power Supply Corsair TX 750W PSU
Software Windows 7 64bit
#8
Its best to. running on a divider allows full advantage of the memory without limiting the oc on the cpu. not bad for a first time. After the orthos stress test, increase it in small increments, between 5-10mhz. And reboot each time. After you reach the FSB limit, you can try increasing the voltage to see if you can go even higher. Theres more room I believe...
thx..yeah i want to oc it to 3.4 ghz.....i just wanted to go low for my first go :) in case something went wrong :)
 

Hawk1

New Member
Joined
May 8, 2007
Messages
1,248 (0.32/day)
Likes
161
Location
The Big Smoke, Canada
Processor E6600@3.6Ghz (8x450)
Motherboard Commando
Cooling TRUE
Memory 2GB Ballistix Tracers @900 4-4-4-12
Video Card(s) ATI X1950XTX w/TR HR-03
Storage 2 x WD250GB (RAID0) 1x WD150GB Raptor 1x500GB external
Display(s) Dell 24" Ultrasharp
Case TT Armour
Audio Device(s) Xfi xtreme Gamer (X-230s/HD595s)
Power Supply TT 750W modular
Software xp pro SP2/Vista Ultimate 32
#9
ah ok..oh em one of my ram stick kinda died...thats why i have 3gb..i just haven't undated my system specs :)
thx for the help dude :)
Ah, ok, sorry I've never run with 4GB RAM so wasnt sure how it shows up in CPUZ etc. Stability is the key to any good overclock, so use the advice eveyone's posted and, again, keep an eye on the core temps. Good luck.:toast:
 
Joined
Jan 14, 2008
Messages
3,204 (0.88/day)
Likes
155
Location
London, UK
System Name Azazel 2.5
Processor Intel Core i5 3570K
Motherboard Asus P8Z77-V
Cooling Corsair Hydro Series H80i
Memory Kingston 16GB DDR3 1600MHz HyperX Genesis
Video Card(s) EVGA GTX 670 FTW Sig 2 2GB
Storage Kingston 120GB HyperX + WD 1TB Caviar Black Hard Drive
Display(s) Samsung SM2032BW 20"
Case Corsair Vengeance C70 Black
Audio Device(s) Xonar DG
Power Supply Corsair TX 750W PSU
Software Windows 7 64bit
#10
Ah, ok, sorry I've never run with 4GB RAM so wasnt sure how it shows up in CPUZ etc. Stability is the key to any good overclock, so use the advice eveyone's posted and, again, keep an eye on the core temps. Good luck.:toast:
thx :) and will do :)
 
Joined
Jan 14, 2008
Messages
3,204 (0.88/day)
Likes
155
Location
London, UK
System Name Azazel 2.5
Processor Intel Core i5 3570K
Motherboard Asus P8Z77-V
Cooling Corsair Hydro Series H80i
Memory Kingston 16GB DDR3 1600MHz HyperX Genesis
Video Card(s) EVGA GTX 670 FTW Sig 2 2GB
Storage Kingston 120GB HyperX + WD 1TB Caviar Black Hard Drive
Display(s) Samsung SM2032BW 20"
Case Corsair Vengeance C70 Black
Audio Device(s) Xonar DG
Power Supply Corsair TX 750W PSU
Software Windows 7 64bit
#11
you may need to change the ram divider so it isnt running 1000mhz it all depends on the ram you have tho...... you can always download memtest and test the ram i use the options (c-1-3-5-enter-0) this will make sence once you run memtest (i do 25 passes to check for stability)
sorry didn't see your post :) yeah...il do a memtest :) thx
 
Joined
Feb 29, 2008
Messages
311 (0.09/day)
Likes
28
Location
Tempe, AZ
System Name GAMING BEAST
Processor i7 920
Motherboard EVGA X58 SLi
Cooling Noctua NH-U12P 120mm
Memory 6gb OCZ Gold DDR3 1600
Video Card(s) Sapphire HD6850
Storage 2x640gb WD AALS Matrix RAID 0/RAID 5 (180mb/s, 7.2ms Access)
Display(s) Acer X233Hbd 23" Monitor (1920x1080)
Case Antec Three Hundred
Audio Device(s) N/A
Power Supply Corsair TX-750
Software Windows 7 64-Bit
Benchmark Scores 3DMark06 (9600gt): 12,567 3DMark06 (HD4870): 16,587 3DMarkVantage: P4740
#12
Also you may get better results running 2GB of ram (2x1) instead of running that 3rd Gig. Ultimately you would want the 4th gig of ram. Dual channel FTW. :toast:

Hmm, well I gues you are running Dual channel. NVM. Mental retard here. Good results so far.
 
Joined
Jan 14, 2008
Messages
3,204 (0.88/day)
Likes
155
Location
London, UK
System Name Azazel 2.5
Processor Intel Core i5 3570K
Motherboard Asus P8Z77-V
Cooling Corsair Hydro Series H80i
Memory Kingston 16GB DDR3 1600MHz HyperX Genesis
Video Card(s) EVGA GTX 670 FTW Sig 2 2GB
Storage Kingston 120GB HyperX + WD 1TB Caviar Black Hard Drive
Display(s) Samsung SM2032BW 20"
Case Corsair Vengeance C70 Black
Audio Device(s) Xonar DG
Power Supply Corsair TX 750W PSU
Software Windows 7 64bit
#13
Also you may get better results running 2GB of ram (2x1) instead of running that 3rd Gig. Ultimately you would want the 4th gig of ram. Dual channel FTW. :toast:

Hmm, well I gues you are running Dual channel. NVM. Mental retard here. Good results so far.
lol thx :) hehe...iv got another stick on the way :)