• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

DirectX 9.0c April Update Released

Joined
Jan 15, 2005
Messages
5,458 (1.16/day)
Likes
242
Location
England
System Name Jimmy 2004's PC
Processor S754 AMD Athlon64 3200+ @ 2640MHz
Motherboard ASUS K8N
Cooling AC Freezer 64 Pro + Zalman VF1000 + 5x120mm Antec TriCool Case Fans
Memory 1GB Kingston PC3200 (2x512MB)
Video Card(s) Saphire 256MB X800 GTO @ 450MHz/560MHz (Core/Memory)
Storage 500GB Western Digital SATA II + 80GB Maxtor DiamondMax SATA
Display(s) Digimate 17" TFT (1280x1024)
Case Antec P182
Audio Device(s) Audigy 4 + Creative Inspire T7900 7.1 Speakers
Power Supply Corsair HX520W
Software Windows XP Home
#1
Joined
Jan 15, 2005
Messages
5,458 (1.16/day)
Likes
242
Location
England
System Name Jimmy 2004's PC
Processor S754 AMD Athlon64 3200+ @ 2640MHz
Motherboard ASUS K8N
Cooling AC Freezer 64 Pro + Zalman VF1000 + 5x120mm Antec TriCool Case Fans
Memory 1GB Kingston PC3200 (2x512MB)
Video Card(s) Saphire 256MB X800 GTO @ 450MHz/560MHz (Core/Memory)
Storage 500GB Western Digital SATA II + 80GB Maxtor DiamondMax SATA
Display(s) Digimate 17" TFT (1280x1024)
Case Antec P182
Audio Device(s) Audigy 4 + Creative Inspire T7900 7.1 Speakers
Power Supply Corsair HX520W
Software Windows XP Home
#3
Sooooooooooo...this is okay for Vista right?
Vista is listed under the redist version, so I'd assume it will work. I wouldn't expect it to do any harm after all - Vista needs DX9 installed to run some games, so this is just an update for that. I'll probably try it next time I use Vista, but I'm sticking to XP most of the time at the moment.
 
Joined
Apr 23, 2006
Messages
3,558 (0.84/day)
Likes
249
Location
Enschede, The Netherlands
System Name Lian Li Carbon fiber ed.
Processor Intel i5 2500k 4.6Ghz 24/7 Max OC 5Ghz
Motherboard Asrock Z68 Extreme3 Gen3
Cooling Swiftech blocks, 360 Xflow rad, Swiftech 120 rad, Liang with XSPC res/pump top.
Memory 8Gb Mushkin 1600Mhz 8-9-8-24
Video Card(s) Sapphire HD6950 2Gb
Storage OCZ Vertex 4 128 / Western Digital 160
Display(s) ASUS 25,5" wide VW266h
Power Supply Corsair HX620 modular
Software Windows 7 64
#4
Thanks for the update Jimmy.
Could you answer a question i have?

Is DX10 basicly DX9 but then updated for newer stuff? Or is DX10 completely different from DX9? If so is Vista using DX9 and 10?:)

The final one, should i update using Vista?

Thanks M8
 

WarEagleAU

Bird of Prey
Joined
Jul 9, 2006
Messages
10,809 (2.59/day)
Likes
529
Location
Gurley, AL
System Name Boddha Getta Boddha Getta Bah!
Processor AMD FX 6100 @ 4.432Ghz @1.382
Motherboard ASUS M5A99X EVO AMD 990X AMD SB950
Cooling Custom Water. EK 240MM Kit, Supreme HSF - Runs 35C
Memory 2 x 4GB Corsair Vengeance White LP @ 1.35V
Video Card(s) XFX Radeon HD 6870 980/1100
Storage WD Caviar Black 1.0TB, WD Caviar Green 1.0TB, WD 160GB
Display(s) Asus VH222/S 22: (21.5" Viewable) 1920x1080p HDMI LCD Monitor
Case NZXT White Switch 810
Audio Device(s) Onboard Realtek 5.1
Power Supply NZXT Hale 90 Gold Cert 750W Modular PSU
Software Windows 8.1 Profession 64 Bit
#5
Cool. Thanks for the post Jimmy2004.
 

bruins004

New Member
Joined
Sep 27, 2005
Messages
2,479 (0.56/day)
Likes
74
Processor AMD Athlon 64 3200+ (939)
Motherboard MSI Neo K8n Neo4-F with Nforce 4
Cooling ThermalTake Venus12 + 3 case fans + PCI slot cooler for GPU
Memory 2x 512mb Kingston PC-3200
Video Card(s) XFX GeForce 7800GT
Storage Western Digital 160GB
Display(s) ViewSonic VX2025WM
Case Logisys Dracula Case (Black)
Audio Device(s) Onboard Sound, Logitech X-530 Surround Sound Speakers
Power Supply OCZ PowerStream 520W
Software Window XP Pro, Office Suite, Tons of Games
#6
Thanks for the update Jimmy.
Could you answer a question i have?

Is DX10 basicly DX9 but then updated for newer stuff? Or is DX10 completely different from DX9? If so is Vista using DX9 and 10?:)

The final one, should i update using Vista?

Thanks M8
DX10 and DX9 are APIs created by Microsoft so gaming companies can create and make games to run on Windows.
DX10 and DX9 are completely difference, esp. since they are not backwards compatable with each other (which sux).
 

Casheti

New Member
Joined
May 3, 2006
Messages
4,421 (1.04/day)
Likes
29
#7
Thanks for the update Jimmy.
Could you answer a question i have?

Is DX10 basicly DX9 but then updated for newer stuff? Or is DX10 completely different from DX9? If so is Vista using DX9 and 10?:)

The final one, should i update using Vista?

Thanks M8
DX10 was built from ground up.

DX9 had grown all the way from DX3.

EDIT: Damn it Bruins, you beat me :p
 
Joined
Apr 23, 2006
Messages
3,558 (0.84/day)
Likes
249
Location
Enschede, The Netherlands
System Name Lian Li Carbon fiber ed.
Processor Intel i5 2500k 4.6Ghz 24/7 Max OC 5Ghz
Motherboard Asrock Z68 Extreme3 Gen3
Cooling Swiftech blocks, 360 Xflow rad, Swiftech 120 rad, Liang with XSPC res/pump top.
Memory 8Gb Mushkin 1600Mhz 8-9-8-24
Video Card(s) Sapphire HD6950 2Gb
Storage OCZ Vertex 4 128 / Western Digital 160
Display(s) ASUS 25,5" wide VW266h
Power Supply Corsair HX620 modular
Software Windows 7 64
#8
Thanks guys.:toast: Learned something again:laugh:

So DX9 is Vista compatible to?
 
Joined
Jan 15, 2005
Messages
5,458 (1.16/day)
Likes
242
Location
England
System Name Jimmy 2004's PC
Processor S754 AMD Athlon64 3200+ @ 2640MHz
Motherboard ASUS K8N
Cooling AC Freezer 64 Pro + Zalman VF1000 + 5x120mm Antec TriCool Case Fans
Memory 1GB Kingston PC3200 (2x512MB)
Video Card(s) Saphire 256MB X800 GTO @ 450MHz/560MHz (Core/Memory)
Storage 500GB Western Digital SATA II + 80GB Maxtor DiamondMax SATA
Display(s) Digimate 17" TFT (1280x1024)
Case Antec P182
Audio Device(s) Audigy 4 + Creative Inspire T7900 7.1 Speakers
Power Supply Corsair HX520W
Software Windows XP Home
#9
Thanks guys.:toast: Learned something again:laugh:

So DX9 is Vista compatible to?
It will work with DX9, but I think for some apps to work you'll need to install it (I don't think DX9 comes installed :confused: )
 

bruins004

New Member
Joined
Sep 27, 2005
Messages
2,479 (0.56/day)
Likes
74
Processor AMD Athlon 64 3200+ (939)
Motherboard MSI Neo K8n Neo4-F with Nforce 4
Cooling ThermalTake Venus12 + 3 case fans + PCI slot cooler for GPU
Memory 2x 512mb Kingston PC-3200
Video Card(s) XFX GeForce 7800GT
Storage Western Digital 160GB
Display(s) ViewSonic VX2025WM
Case Logisys Dracula Case (Black)
Audio Device(s) Onboard Sound, Logitech X-530 Surround Sound Speakers
Power Supply OCZ PowerStream 520W
Software Window XP Pro, Office Suite, Tons of Games
#10
DX10 was built from ground up.

DX9 had grown all the way from DX3.

EDIT: Damn it Bruins, you beat me :p
YAY I WIN :)
But you did give extra info.
 
Joined
Jan 31, 2007
Messages
1,397 (0.35/day)
Likes
101
Location
Edmonds, Washington
System Name Computer
Processor Intel i7 920 @ 4.2ghz
Motherboard Asus Rampage II Extreme
Cooling Air + Corsair Hydro H80i
Memory 16GB Corsair
Video Card(s) Gigabyte GTX970 G1
Storage Samsung 500GB 850 evo & WD Raptor 1TB, Thank You @ Linus from LinusTechTips for it :)
Display(s) Asus 24"
Case Corsair 600T
Audio Device(s) ASUS Xonar Essence STX
Power Supply XFX 750W
Software Windows 7
#12
so yeah... any improvement on performance? I wish microsoft, wait no micro$haft would at least release DX10 on XP.
Why release it on XP? i bet there are good reasons why they arent
 
Joined
Aug 30, 2006
Messages
6,374 (1.54/day)
Likes
983
System Name ICE-QUAD // ICE-CRUNCH
Processor Q6600 // 2x Xeon 5472
Memory 2GB DDR // 8GB FB-DIMM
Video Card(s) HD3850-AGP // FireGL 3400
Display(s) 2 x Samsung 204Ts = 3200x1200
Audio Device(s) Audigy 2
Software Windows Server 2003 R2 as a Workstation now migrated to W10 with regrets.
#13
I do wish they would do a DirectX 9.0d. And the installer would "FORCE" install, not "clever but broken install". So many times an OS reinstallation is required just to fix DX9, when a true DX9 fresh install would fix the problem. Come on MS!
 

Pinchy

New Member
Joined
Apr 29, 2006
Messages
5,105 (1.20/day)
Likes
270
Location
Sydney, Australia
System Name UltraPC
Processor E8500 Core 2 Duo, 1333Mhz FSB, 3.16Ghz @ 4.5GHz (got into Windows @ 4.75GHz)
Motherboard ASUS P5Q-e
Cooling CPU Cooler - TT V14 Pro, 2x120mm CM Blue LED fans, 1x90mm CM Blue LED fan
Memory G.Skill Pi 4GB (2x2GB) Dual Channel DDR2 PC8000 (1000MHz), 5-5-5-15
Video Card(s) Sapphire HD4850 512mb with ASUS EAH4850 BIOS
Storage 2x 500GB Seagate 7200.12 Raid 0
Display(s) Acer AL1912, 19" LCD screen
Case Thermaltake Soprano Black ATX case
Audio Device(s) Onboard 7.1, Speakers - 5 + Sub + Monitor speakers
Power Supply Thermaltake 850W Toughpower Cable Management - Quad (2x18A and 2x30A) 12V rails
Software Win 7 Pro x64, MSN, CS:Source, etc etc
#14
They cant release DX10 on XP, and there will be no way to port it. Its been programmed for Vista (thats why its not backwards compatible)

They wouldnt release DX9.0d, because they already have a DX10 ;)

Also, Vista can install DX9 and its actually needed for some apps. I couldnt run C&C3 OR Rainbow six vegas without updating my DirectX 9 to the December version (i think :S). Counter strike: source automatically installed directx 9 for me (that was the first game i installed), so it probably wouldnt have run if i didnt install it.

Look @ CS:S, if you go into options (even on Vista), it says 9.0c under "Software DirectX level", even if you have Vista.
 
Joined
Sep 13, 2005
Messages
362 (0.08/day)
Likes
0
Location
usa
Processor intel q9450 at 3100 artic silver5 tt big typoon
Motherboard asus p5n32e-sli plus
Cooling 13 fans total that includes heatsink fans etc
Memory 4 gb ocz gold pc5400 oc to 775 2.1 voltage 4-4-3-4
Video Card(s) 1 bfg7800gtoc oc to 510/1800 at 1.5v valmans fatal1ty 36c idle
Storage 2 80gb wd raptors raid-0 , 1 seagate barracuda 160gb
Display(s) sony sdm-hs53 + fan controller 3.5 internal card reader and 1 internal floopy
Case Logisys Dracula Case blue
Audio Device(s) x-fi fatal1ty
Power Supply aspire 680watts sli
Software vista unltimate x86
#15
They cant release DX10 on XP, and there will be no way to port it. Its been programmed for Vista (thats why its not backwards compatible)

They wouldnt release DX9.0d, because they already have a DX10 ;)

Also, Vista can install DX9 and its actually needed for some apps. I couldnt run C&C3 OR Rainbow six vegas without updating my DirectX 9 to the December version (i think :S). Counter strike: source automatically installed directx 9 for me (that was the first game i installed), so it probably wouldnt have run if i didnt install it.

Look @ CS:S, if you go into options (even on Vista), it says 9.0c under "Software DirectX level", even if you have Vista.
thanks for saving me some typing
but in everest it says dx10
 

Pinchy

New Member
Joined
Apr 29, 2006
Messages
5,105 (1.20/day)
Likes
270
Location
Sydney, Australia
System Name UltraPC
Processor E8500 Core 2 Duo, 1333Mhz FSB, 3.16Ghz @ 4.5GHz (got into Windows @ 4.75GHz)
Motherboard ASUS P5Q-e
Cooling CPU Cooler - TT V14 Pro, 2x120mm CM Blue LED fans, 1x90mm CM Blue LED fan
Memory G.Skill Pi 4GB (2x2GB) Dual Channel DDR2 PC8000 (1000MHz), 5-5-5-15
Video Card(s) Sapphire HD4850 512mb with ASUS EAH4850 BIOS
Storage 2x 500GB Seagate 7200.12 Raid 0
Display(s) Acer AL1912, 19" LCD screen
Case Thermaltake Soprano Black ATX case
Audio Device(s) Onboard 7.1, Speakers - 5 + Sub + Monitor speakers
Power Supply Thermaltake 850W Toughpower Cable Management - Quad (2x18A and 2x30A) 12V rails
Software Win 7 Pro x64, MSN, CS:Source, etc etc
#16
Joined
Feb 21, 2006
Messages
484 (0.11/day)
Likes
57
Location
Toronto, Ontario
System Name i7 Rig
Processor 970 @ 4.2Ghz @ 1.3vcore
Motherboard Asus P6T Deluxe V2
Cooling Thermalright TRUE Black Rev.C + Scythe S-Flex 120mm 1600RPM x2 Push/Pull
Memory Muskin XP12800 12GB DDR3 1600 7-8-7-20 1T
Video Card(s) MSI TF3 7970 OC BE + Kraken G10 & Corsair H55
Storage Intel 160GB G2 SSDx2 Raid 0 / WD 1TB Black 32mb / ESATA WD 2TB 64mb Green
Display(s) HP ZR24w
Case Cooler Master 690 II Advanced
Audio Device(s) Creative X-Fi + Logitech Z-5500
Power Supply Corsair Pro Series Gold AX750
Mouse G500
Keyboard G15
Software Windows 10 Pro x64
Benchmark Scores Hyperthreading on. -= CPU Idle 36c Load 75c | GPU Idle 35c Load 58c =-
#17
There will never be a DX10 for XP, that will defeat the whole purpose of them forcing u to upgrade to vista!
 

Pinchy

New Member
Joined
Apr 29, 2006
Messages
5,105 (1.20/day)
Likes
270
Location
Sydney, Australia
System Name UltraPC
Processor E8500 Core 2 Duo, 1333Mhz FSB, 3.16Ghz @ 4.5GHz (got into Windows @ 4.75GHz)
Motherboard ASUS P5Q-e
Cooling CPU Cooler - TT V14 Pro, 2x120mm CM Blue LED fans, 1x90mm CM Blue LED fan
Memory G.Skill Pi 4GB (2x2GB) Dual Channel DDR2 PC8000 (1000MHz), 5-5-5-15
Video Card(s) Sapphire HD4850 512mb with ASUS EAH4850 BIOS
Storage 2x 500GB Seagate 7200.12 Raid 0
Display(s) Acer AL1912, 19" LCD screen
Case Thermaltake Soprano Black ATX case
Audio Device(s) Onboard 7.1, Speakers - 5 + Sub + Monitor speakers
Power Supply Thermaltake 850W Toughpower Cable Management - Quad (2x18A and 2x30A) 12V rails
Software Win 7 Pro x64, MSN, CS:Source, etc etc
#18
Its not just the fact that they dont want to put DX10 on XP so they can make money on Vista, its also the fact that DX10 cant be used on XP, it cant even be ported. Its been totally re-porgrammed for use on Vista only
 
Joined
Feb 7, 2007
Messages
892 (0.22/day)
Likes
63
Location
Australia, NSW,Mid North Coast.
System Name Commander
Processor Intel i3 540 3.06Ghz
Motherboard Gigabyte GA-H55-UD3H
Cooling 4x 80mm Case Fans, Zalman ZM-MFC1 Fan Controller, Stock CPU Cooler
Memory 4GB DDR3 1333Mhz (2x 2GB) - Kingston
Video Card(s) HIS ATi Radeon HD3850 256mb DDR3
Storage 640GB Western Digital Caviar Black
Display(s) 22" BenQ FP22W LCD, 700:1, 5ms, 16:10
Case Don't know exactly, metal, built on LED's.
Audio Device(s) Integrated - Altec Lansing 5.1 Speakers (6.5" Sub)
Power Supply Antec True 550W, 24 AMP on 12v rail
Software Vista Home Premium 64bit - AVG - Spybot
#19
Well the basterds should "totally re-programm" it for XP now, shouldn't they.
 

Pinchy

New Member
Joined
Apr 29, 2006
Messages
5,105 (1.20/day)
Likes
270
Location
Sydney, Australia
System Name UltraPC
Processor E8500 Core 2 Duo, 1333Mhz FSB, 3.16Ghz @ 4.5GHz (got into Windows @ 4.75GHz)
Motherboard ASUS P5Q-e
Cooling CPU Cooler - TT V14 Pro, 2x120mm CM Blue LED fans, 1x90mm CM Blue LED fan
Memory G.Skill Pi 4GB (2x2GB) Dual Channel DDR2 PC8000 (1000MHz), 5-5-5-15
Video Card(s) Sapphire HD4850 512mb with ASUS EAH4850 BIOS
Storage 2x 500GB Seagate 7200.12 Raid 0
Display(s) Acer AL1912, 19" LCD screen
Case Thermaltake Soprano Black ATX case
Audio Device(s) Onboard 7.1, Speakers - 5 + Sub + Monitor speakers
Power Supply Thermaltake 850W Toughpower Cable Management - Quad (2x18A and 2x30A) 12V rails
Software Win 7 Pro x64, MSN, CS:Source, etc etc
#20
If they did that, they would release it in SP3, which would cost as much as Vista :D
 

ARTOSOFT

New Member
Joined
Oct 21, 2004
Messages
369 (0.08/day)
Likes
3
Location
Singapore
#21
Is it available under automatic update on windows Vista? My Vista just nagging me for an update just now...

Regards,
Arto.
 

schriss

New Member
Joined
Sep 26, 2006
Messages
12 (0.00/day)
Likes
0
#23
I always install it manually.

Vista has some DX9 preinstalled, but somehow incomplete or outdated and my games complained about DLL files missing, so I manually unpacked DX9 Distribution, there were just DLL files there, copied them to Vista system32 fixed all my problems.

DX9 is just a bunch of DX9xxx.dll files, won't do harm, will help run games better on both: XP and Vista.
 

Pinchy

New Member
Joined
Apr 29, 2006
Messages
5,105 (1.20/day)
Likes
270
Location
Sydney, Australia
System Name UltraPC
Processor E8500 Core 2 Duo, 1333Mhz FSB, 3.16Ghz @ 4.5GHz (got into Windows @ 4.75GHz)
Motherboard ASUS P5Q-e
Cooling CPU Cooler - TT V14 Pro, 2x120mm CM Blue LED fans, 1x90mm CM Blue LED fan
Memory G.Skill Pi 4GB (2x2GB) Dual Channel DDR2 PC8000 (1000MHz), 5-5-5-15
Video Card(s) Sapphire HD4850 512mb with ASUS EAH4850 BIOS
Storage 2x 500GB Seagate 7200.12 Raid 0
Display(s) Acer AL1912, 19" LCD screen
Case Thermaltake Soprano Black ATX case
Audio Device(s) Onboard 7.1, Speakers - 5 + Sub + Monitor speakers
Power Supply Thermaltake 850W Toughpower Cable Management - Quad (2x18A and 2x30A) 12V rails
Software Win 7 Pro x64, MSN, CS:Source, etc etc
#24
I always install it manually.

Vista has some DX9 preinstalled, but somehow incomplete or outdated and my games complained about DLL files missing, so I manually unpacked DX9 Distribution, there were just DLL files there, copied them to Vista system32 fixed all my problems.

DX9 is just a bunch of DX9xxx.dll files, won't do harm, will help run games better on both: XP and Vista.
Yeah i had to manually copy the DX9 dll's too.
 
Joined
Aug 30, 2006
Messages
6,374 (1.54/day)
Likes
983
System Name ICE-QUAD // ICE-CRUNCH
Processor Q6600 // 2x Xeon 5472
Memory 2GB DDR // 8GB FB-DIMM
Video Card(s) HD3850-AGP // FireGL 3400
Display(s) 2 x Samsung 204Ts = 3200x1200
Audio Device(s) Audigy 2
Software Windows Server 2003 R2 as a Workstation now migrated to W10 with regrets.
#25
Like I said, I do wish they would do a DirectX 9.0d. And the installer would "FORCE" install, not "clever but broken install". So many times an OS reinstallation is required just to fix DX9, when a true DX9 fresh install would fix the problem. Come on MS!

NOTE I wrote DX9.0d and NOT DX10 features.