• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

DirectX10 Coming for everyone, with the help of the 'Alky Project'

Joined
Jan 29, 2006
Messages
9,066 (2.09/day)
Likes
287
Location
My house.
Processor AMD Athlon 64 X2 4800+ Brisbane @ 2.8GHz (224x12.5, 1.425V)
Motherboard Gigabyte sumthin-or-another, it's got an nForce 430
Cooling Dual 120mm case fans front/rear, Arctic Cooling Freezer 64 Pro, Zalman VF-900 on GPU
Memory 2GB G.Skill DDR2 800
Video Card(s) Sapphire X850XT @ 580/600
Storage WD 160 GB SATA hard drive.
Display(s) Hanns G 19" widescreen, 5ms response time, 1440x900
Case Thermaltake Soprano (black with side window).
Audio Device(s) Soundblaster Live! 24 bit (paired with X-530 speakers).
Power Supply ThermalTake 430W TR2
Software XP Home SP2, can't wait for Vista SP1.
#1
We all know that DirectX10, for many of us, means an expensive upgrade and the move to a new operating system. We also know that DirectX10 is going to be necessary to play DX10 games such as Crysis and Halo 2 for the PC. What if I told you that a project sought to change that? That you could run DirectX10-exclusive games such as Halo 2 for PC on a DirectX9 platform with Windows 2000? Thanks to the Alky Project, we may not have to spend a penny to enjoy DirectX10 goodness. A quote from their official blog (I know, it's not an official web-page, but they do link to working models) tells us exactly how we can make DirectX10 work without spending at least $270 on a DirectX10 upgrade ($170 NVIDIA GeForce 8600GT, $100 Windows Vista Home Basic).

Show full news post
 
Joined
Jan 12, 2007
Messages
2,276 (0.57/day)
Likes
230
Location
Cairns QLD, Aussie
System Name GaMEr / HTPC
Processor FX8320 4.5ghz so far NB- 2815mhz / X2 255 @ 3.2ghz (Temp till BD)
Motherboard 990FX-UD5 / GA-MA785GPMT-US2H
Cooling XSPC - 240rad 480rad 5 x 120mm out, 6 x 80mm in / H220-edge 1/2" & 2 x 120mm Magma
Memory 4gb PI 6,8,6,18 1T 1706mhz / 4gb Crucial D9's 1400 @ 6,6,6,18,1T
Video Card(s) 3gb HD7950 / Onboard
Storage 2 x 120gb Sandisk ultra plus 2tb WD / 60gb vertex 2 + 2 x 2tb WD Greens
Display(s) 3x24in Dell Ultra (portrait) / NEC 32" FullHD LCD
Case LL PC71A Full tower / Antec fusion black with Imon remote Modded for WC
Audio Device(s) OB / Auzentech cinema 7.1
Power Supply TT 700w TR2 / TT 600w Litepower modded with Noctua S12 fan.
Software 7 Ult / 7 premium x64
#2
Sounds nice, but I thought that you could still play dx10 games on dx9 just without all the eye candy??? Maybe I was wrong..
 

Fusion

New Member
Joined
Feb 24, 2007
Messages
143 (0.04/day)
Likes
0
Processor Intel Core 2 Quad Q6600 2.4Ghz 2x4mb
Motherboard Asus P5Ne-SLI nVIDIA 650 SLi
Cooling Stock Intel CPU cooler, 1x 120mm case fan, 1x 80 case fan
Memory A-DATA DDR2 PC5300 2048MB CL5
Video Card(s) eVGA 8600GTS 512MB
Storage 1x Western Digital Caviar 2 200GB SATA, 1x Maxtor 80GB IDE, 1x Toshiba 400GB USB
Display(s) 17" BenQ FP731 (Cost £250 4 years or so ago, and still no gosting on games @ 25ms response :D)
Case Antec NSK 4400
Audio Device(s) Create Audigy 2 ZS Platinum eX
Power Supply Hiper 580w PSU (Moduler) 630w peak
Software Windows XP Home SP2, Office 2007 Enterprise, Adobe Photoshop 7.0, Dreamweaver 8
#3
i bet m$ will try to block it somehow, i can see them loosing huge revenue if that does indeed happen.
 

DanTheBanjoman

Señor Moderator
Joined
May 20, 2004
Messages
10,488 (2.12/day)
Likes
1,331
#5
Just tried it, tried it with the Cascades demo, doesn't work yet. Though the readme doesn't say any demos/programs work yet. I hope they get such demos and games working soon.
 

b1lk1

New Member
Joined
May 4, 2005
Messages
688 (0.15/day)
Likes
17
Location
Ontario, Canada
System Name Money pit
Processor Q2Q Q8300
Motherboard ASUS P5E3 deluxe WIFI AP@N
Cooling 120.2/Swiftech655/Apogee GT/DD Fillport & res
Memory OCZ PC3-1333MHZ 2X1GB/Kingston HYPERX PC3-1325MHz
Video Card(s) Sapphire HD4830
Storage Seagate 7200.11 1TB
Display(s) Dell 2209WA
Case some crap 5 year old generic modded case
Audio Device(s) X-FI fagtality
Power Supply PC P&C 510W
Software Vista Premium 64
#6
Of course all games will come encoded in DX9 for many years. Game designers, not MS, are the ones that will do this because they would lose untold millions of dollars if they didn't. Valve has said they plan on supporting DX8 for a few more years. DX10 is overhyped and you either have to spend too much on the 8800 series cards or you have to spend too much on lousy underpowered 8600 series cards.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,100 (9.57/day)
Likes
13,528
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#7
This will most likely end up the same as the pixel shader emulator in some openGL drivers - it works, only very slowly.

Also, Halo2 IS NOT DX10.
 
Joined
Jan 23, 2006
Messages
1,455 (0.34/day)
Likes
43
Location
The 13th room on the 13th floor of the 13th buildi
Processor custom dupont risk chip cpu prototype
Motherboard custom ibm x5 solid state carbon mainboard
Cooling industrial technologies prototype dupont custom heat transfer unit
Memory 6x 2gig prototype ecc hnc ddr4
Video Card(s) prototype low energy version nvidia 9 series unnumberd card
Storage 1tb solid state hdd
Display(s) 44 inch samsung plasma screen tv/monitor
Case custom ibm mobile home server case
Audio Device(s) custom Yamaha sound processing processor in spm format
Power Supply 1200watt deli cord custom made dupont type psu
Software sun unix/windows type v
#8
Alky Project, two thumbs up, these are the kind of thing people should be doing rather than being a buch of dick make viruses, even if it doesn't work 100% perfect at least it show Microsoft could allow dx10 on os's other than Vista but chose not to.
 
Joined
Jan 15, 2005
Messages
5,458 (1.16/day)
Likes
242
Location
England
System Name Jimmy 2004's PC
Processor S754 AMD Athlon64 3200+ @ 2640MHz
Motherboard ASUS K8N
Cooling AC Freezer 64 Pro + Zalman VF1000 + 5x120mm Antec TriCool Case Fans
Memory 1GB Kingston PC3200 (2x512MB)
Video Card(s) Saphire 256MB X800 GTO @ 450MHz/560MHz (Core/Memory)
Storage 500GB Western Digital SATA II + 80GB Maxtor DiamondMax SATA
Display(s) Digimate 17" TFT (1280x1024)
Case Antec P182
Audio Device(s) Audigy 4 + Creative Inspire T7900 7.1 Speakers
Power Supply Corsair HX520W
Software Windows XP Home
#9
I'm not surprised that it's being moved to other OSes, I always thought it would be - but I don't get how they can 'improve hardware support' - perhaps DX10 emulation, but I wouldn't expect good performance from that.
 
Joined
Apr 21, 2005
Messages
6,885 (1.49/day)
Likes
1,501
System Name MY PC
Processor E8400 @ 3.80Ghz > Q9650 3.60Ghz
Motherboard Maximus Formula
Cooling D5, 7/16" ID Tubing, Maze4 with Fuzion CPU WB
Memory XMS 8500C5D @ 1066MHz
Video Card(s) HD 2900 XT 858/900 to 4870 to 5870 (Keep Vreg area clean)
Storage 2
Display(s) 24"
Case P180
Audio Device(s) X-fi Plantinum
Power Supply Silencer 750
Software XP Pro SP3 to Windows 7
Benchmark Scores This varies from one driver to another.
#10
I think the point being made is simple, DX10 should have been made available on XP. The nay sayers stated that it was impossible. That it would take a re-write of XP API and HAL to get DX10 to work. Hopefully, sometime in the near future it will be proven that DX10 will in fact work in XP and, all the nay sayers who said other wise was only posting FUD!
 

Rodster

New Member
Joined
Jan 16, 2006
Messages
155 (0.04/day)
Likes
0
#11
If dx10 is ever made available for Windows XP, that will spell the end for Vista. As it stands right now very few want that bloatware in the first place. Most PC users have had the feeling that Vista was forced on us by Microsoft just to increase it's revenue and bring in some cash. It's no different than Sony forcing it's Blu-Ray player on PS3 owners.

So take that Microsoft if dx10 makes it to XP. :nutkick:
 

Chewy

New Member
Joined
Jul 9, 2006
Messages
3,287 (0.79/day)
Likes
147
Location
Halifax, Canada
Processor Q6600 G0 @ 3.2Ghz
Motherboard Asus p5k-Premium/Black Pearl
Cooling Luna Block, 240mm rad
Memory Patriot Extreme PC2-6400 2x2GB
Video Card(s) Saphire 5850 1GB
Storage 60GB SSD + 2x500GB/1TB/2TB
Display(s) Samsung 226BW and 50" Panasonic S2
Case Silverstone TJ-09
Audio Device(s) X-fi Prelude
Power Supply Enermax Galaxy Dxx 850watt
Software Windows7 32Bit
Benchmark Scores Super Pi 1M 14.333
#12
I tried out vista with my dads laptop and I like it once I removed the bloatware.. but yeah they should of made dx10 compatible with XP.. it wont look good on them if it was this easy implement dx10 on XP, noone likes to get "forced" to stuff when its not really needed.
 

RickyG512

New Member
Joined
Nov 20, 2005
Messages
477 (0.11/day)
Likes
0
Location
Croydon, England
Processor E6600 @ 3.4ghz 60 degree load stock HSF 1.5v
Motherboard P5B vanilla 0806
Cooling All stock
Memory 2x 1GB geil @ DDR-2 850 4-5-5-12(7100 sis mem bench)
Video Card(s) Powercolour X1900XT 512MB 681/792
Storage c:250gb 16mb 7k2 d:320gb 16mb 7k2 both WD and Sata-II
Display(s) Acer 19" 8ms widescreen 1440x900
Case Thermaltake skull
Audio Device(s) X-Fi eXtreme music
Power Supply Enermax 620 liberty
Software xp pro sp2
#13
im a little confused, i understand u can play DX 10 games on XP without the DX10 card and vista, but do you still get the DX10 image features and eye candy
 

Chewy

New Member
Joined
Jul 9, 2006
Messages
3,287 (0.79/day)
Likes
147
Location
Halifax, Canada
Processor Q6600 G0 @ 3.2Ghz
Motherboard Asus p5k-Premium/Black Pearl
Cooling Luna Block, 240mm rad
Memory Patriot Extreme PC2-6400 2x2GB
Video Card(s) Saphire 5850 1GB
Storage 60GB SSD + 2x500GB/1TB/2TB
Display(s) Samsung 226BW and 50" Panasonic S2
Case Silverstone TJ-09
Audio Device(s) X-fi Prelude
Power Supply Enermax Galaxy Dxx 850watt
Software Windows7 32Bit
Benchmark Scores Super Pi 1M 14.333
#14
From what I read your not seposed to be able to, but people are trying to get it to work, hopefully with 100% success.

edit: actually I was thinking of playing with dx10 enabled on XP.. yeah Im sure dx10 games will be able to be played on dx9cards in xp otherwise they game producers would lose a ton of money.
 

BXtreme

New Member
Joined
Feb 5, 2007
Messages
1,324 (0.33/day)
Likes
1
Location
Kolkata, India
Processor Intel Core 2 Duo E6400 @ 3.2 ghz|| Core2 T5250
Motherboard Asus P6N Platinum || 965GM
Cooling Air cooling
Memory Kingston 2x1gb DDR2 677mhz || 2x1gb 667mhz
Video Card(s) XFX 8800 GTS 640mb || Geforce 8600GT M
Storage Seagate 500GB Sata || 160gb
Display(s) Samsung 30" HD LCD || 15" lcd (laptop)
Case A not-so-known brand case w/ two fans and some blue lightings
Audio Device(s) Onboard HD
Power Supply Corsair HX620W
Software Mac OS X Leopard, Linux Mint 4.0, and all windoze...geez...
#15
It's a really cool attempt :) But, it's emulated :( i.e not really made for it...
if M$ would give dx10 someway for xp by itself...
 
Joined
Jan 15, 2005
Messages
5,458 (1.16/day)
Likes
242
Location
England
System Name Jimmy 2004's PC
Processor S754 AMD Athlon64 3200+ @ 2640MHz
Motherboard ASUS K8N
Cooling AC Freezer 64 Pro + Zalman VF1000 + 5x120mm Antec TriCool Case Fans
Memory 1GB Kingston PC3200 (2x512MB)
Video Card(s) Saphire 256MB X800 GTO @ 450MHz/560MHz (Core/Memory)
Storage 500GB Western Digital SATA II + 80GB Maxtor DiamondMax SATA
Display(s) Digimate 17" TFT (1280x1024)
Case Antec P182
Audio Device(s) Audigy 4 + Creative Inspire T7900 7.1 Speakers
Power Supply Corsair HX520W
Software Windows XP Home
#16
im a little confused, i understand u can play DX 10 games on XP without the DX10 card and vista, but do you still get the DX10 image features and eye candy
Halo 2 will be Vista only - even though I don't think it's DX10. I mean come on, if it works on the original Xbox it could easily be made to work on XP as well as Vista.
 

BXtreme

New Member
Joined
Feb 5, 2007
Messages
1,324 (0.33/day)
Likes
1
Location
Kolkata, India
Processor Intel Core 2 Duo E6400 @ 3.2 ghz|| Core2 T5250
Motherboard Asus P6N Platinum || 965GM
Cooling Air cooling
Memory Kingston 2x1gb DDR2 677mhz || 2x1gb 667mhz
Video Card(s) XFX 8800 GTS 640mb || Geforce 8600GT M
Storage Seagate 500GB Sata || 160gb
Display(s) Samsung 30" HD LCD || 15" lcd (laptop)
Case A not-so-known brand case w/ two fans and some blue lightings
Audio Device(s) Onboard HD
Power Supply Corsair HX620W
Software Mac OS X Leopard, Linux Mint 4.0, and all windoze...geez...
#17
Looks like there's a need for the creation of a New app called compatup, for upwards compatibility :laugh:
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,369 (10.17/day)
Likes
18,018
Processor Intel i7 8700k
Motherboard Gigabyte z370 AORUS Gaming 7
Cooling Water
Memory 16gb G.Skill 4000 MHz DDR4
Video Card(s) Evga GTX 1080
Storage 3 x Samsung Evo 850 500GB, 1 x 250GB, 2 x 2TB HDD
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake X5
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Zowie EC1-B
Software Windows 10
#18
I just think back on the Windows 98 to XP transition, and all I have to say is that most of us will be using Vista anyways once 3rd parties stop making the drivers. Just wait until the non-beta version of Windows Vista comes out which will also be known as SP1. (that is sarcasm folks) I use Vista on my other system (don't use it much) and it's still got plenty of bugs for those not using the latest and greatest hardware. And even they have problems. Plus it's a complete memory hog, good luck running any high-end applications with 1gb of memory. I would use 4gb minimum on vista. Or if you are not into dual-channel the minimum would be 2.5gb.
 
Joined
Oct 19, 2006
Messages
360 (0.09/day)
Likes
14
Location
Adelaide, SA, Aussie!
System Name Blaq Mamba
Processor Intel i7 950 @4Ghz Swiftech Water Cooled
Motherboard ASUS ROG Rampage III Formula
Cooling All are 12cm LED fans: 2x front, 1x side, 1x back, 2x inside top under CPU radiator, 2x 14cm Top.
Memory 12GB DDR3 1600 3x4GB DIMMs
Video Card(s) 2x MSI HD 6950 2GB flashed to 6970 2GB... Damn fast :p direct exhaust.
Storage 2x GSkill Phoenix Pro 120GB SSDs' in RAID 0 (500MB/s read/write). 3x 2TB WD Green in RAID 5
Display(s) 52" Sony Bravia LCD 200hz motionflow
Case NZXT Tempest Evo
Audio Device(s) 6950/6970
Power Supply 1200w Thermaltake Toughpower
Software Windows 7 Ultimate x64
Benchmark Scores 7.7 in Windows Experience Index.... CPU holding me back...
#19
Halo 2 will be Vista only - even though I don't think it's DX10. I mean come on, if it works on the original Xbox it could easily be made to work on XP as well as Vista.
exept for the fact that they revamped HALO 2 for the PC...


& as for erocker... i'd have 2 fully agree there... vista atm SUCKS for running games... hows a game ment 2 reach great graphics & speed when vista hogs all the resources!!!!!!!
 

Rodster

New Member
Joined
Jan 16, 2006
Messages
155 (0.04/day)
Likes
0
#21
I just think back on the Windows 98 to XP transition, and all I have to say is that most of us will be using Vista anyways once 3rd parties stop making the drivers. Just wait until the non-beta version of Windows Vista comes out which will also be known as SP1. (that is sarcasm folks) I use Vista on my other system (don't use it much) and it's still got plenty of bugs for those not using the latest and greatest hardware. And even they have problems. Plus it's a complete memory hog, good luck running any high-end applications with 1gb of memory. I would use 4gb minimum on vista. Or if you are not into dual-channel the minimum would be 2.5gb.
That's the reason why soooooo many are pissed at Vista. In order to get it to run like XP you have to use 4X the memory, buy a new CPU, video card and you might as well throw in a sound card because Creative Labs still has trouble releasing stable Vista drivers.

The day i'm forced to use this bloatware/shit operating system to play games is the day I switch exclusively to consoles. It's almost as if Windows Vista is bad joke by Microsoft. :nutkick:
 

mtosev

New Member
Joined
Mar 21, 2005
Messages
1,462 (0.31/day)
Likes
144
Location
Maribor, Slovenia
Processor Core i7 930
Motherboard Asus P6X58D Premium
Memory 6gb SuperTalent WB200UX6G8
Video Card(s) xfx radeon hd 5970 black edition
Storage Intel X25-M 80
Display(s) Dell UltraSharp 2209wa
Case Haf 932
Audio Device(s) Integreted sound card
Software w7
#22
Not bad but Im already running Vista :)
 

WarEagleAU

Bird of Prey
Joined
Jul 9, 2006
Messages
10,809 (2.59/day)
Likes
529
Location
Gurley, AL
System Name Boddha Getta Boddha Getta Bah!
Processor AMD FX 6100 @ 4.432Ghz @1.382
Motherboard ASUS M5A99X EVO AMD 990X AMD SB950
Cooling Custom Water. EK 240MM Kit, Supreme HSF - Runs 35C
Memory 2 x 4GB Corsair Vengeance White LP @ 1.35V
Video Card(s) XFX Radeon HD 6870 980/1100
Storage WD Caviar Black 1.0TB, WD Caviar Green 1.0TB, WD 160GB
Display(s) Asus VH222/S 22: (21.5" Viewable) 1920x1080p HDMI LCD Monitor
Case NZXT White Switch 810
Audio Device(s) Onboard Realtek 5.1
Power Supply NZXT Hale 90 Gold Cert 750W Modular PSU
Software Windows 8.1 Profession 64 Bit
#23
Well at least its a start to help those of us who cant get a dx10 card and vista. btw, what is WINE?
 
Joined
Jun 12, 2006
Messages
399 (0.09/day)
Likes
23
System Name Custom AMD FX
Processor AMD FX 8320 @ 4.62GHz (225MHz Bus Speed)
Motherboard Gigabyte GA-970A-UD3P (1.0)
Cooling Corsair Seidon 240V in Push Pull
Memory 16 GB DDR3 (4x4GB)
Video Card(s) Sapphire NITRO+ Radeon RX 470 8GB
Storage 120GB ADATA SP550 + 1TB WD Black
Display(s) AOC I2369VM 23" 1920x1080
Case Phanteks Eclipse P400s Black & Red
Audio Device(s) Creative E-MU 0202 USB
Power Supply Corsair CX600M
Mouse Logitech G700
Keyboard Perixx PX-1000
Software Windows 10 Pro N x64
#24
Vista seems fine to me, just make sure you turn the stuff you dont need off.

I can run CS:Source with no problems everything maxed out. Cant speak for all games, but its a hell of alot better than the Beta2 and RC1, they didnt have opengl or video acceleration (anything like dvds and hd videos didnt run properly).
 
Joined
Jan 31, 2007
Messages
1,397 (0.35/day)
Likes
101
Location
Edmonds, Washington
System Name Computer
Processor Intel i7 920 @ 4.2ghz
Motherboard Asus Rampage II Extreme
Cooling Air + Corsair Hydro H80i
Memory 16GB Corsair
Video Card(s) Gigabyte GTX970 G1
Storage Samsung 500GB 850 evo & WD Raptor 1TB, Thank You @ Linus from LinusTechTips for it :)
Display(s) Asus 24"
Case Corsair 600T
Audio Device(s) ASUS Xonar Essence STX
Power Supply XFX 750W
Software Windows 7
#25
well you guys have fun with that program ill stick with the right.