• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Display port confusion

Joined
May 29, 2011
Messages
402 (0.17/day)
Likes
65
Location
Doncaster
System Name Phantom base/G1 Sniper
Processor 5930k/4790k
Motherboard Asus Rampage Extreme 5/G1 Sniper 5 Eatx
Cooling Custom Loop
Memory 16g Hyper X Predator DDr4 3000mhz cas15/16gig 2666mhz avir core green DDr3
Video Card(s) EVGA 980ti Classified
Storage samsung 951 256gig. samsung 250g evo pro. Intel 520 120gb. 60g OCZ Vertex 3.Barracoder 1T and 2T
Display(s) Asus VG248QE 24" Widescreen 144Hz 1ms Gaming Monitor/Asus PB287Q 4k
Case Corsair carbide air 540.
Power Supply EVGA SuperNova G2 750w
Software Cubase, Adobe
#1
Hi. I have been given an old computer by a friend, he want's me to reinstall windows on it for him. It has Geforce 6800gs with VGA and a DVI-out ports. My monitor has D-Sub and DVI-D ports. Is there any way I can get it to work on my monitor? I'm hoping that there is a cable I can buy? Is this a analog to digital issue? If so, it is going to be expensive to get an adaptor but I don't mind because I'm sure it will come in handy in the future.
 
Joined
May 29, 2011
Messages
402 (0.17/day)
Likes
65
Location
Doncaster
System Name Phantom base/G1 Sniper
Processor 5930k/4790k
Motherboard Asus Rampage Extreme 5/G1 Sniper 5 Eatx
Cooling Custom Loop
Memory 16g Hyper X Predator DDr4 3000mhz cas15/16gig 2666mhz avir core green DDr3
Video Card(s) EVGA 980ti Classified
Storage samsung 951 256gig. samsung 250g evo pro. Intel 520 120gb. 60g OCZ Vertex 3.Barracoder 1T and 2T
Display(s) Asus VG248QE 24" Widescreen 144Hz 1ms Gaming Monitor/Asus PB287Q 4k
Case Corsair carbide air 540.
Power Supply EVGA SuperNova G2 750w
Software Cubase, Adobe
#2
Oh I forgot to mention, my monitor also has a HDMI port.
 

FordGT90Concept

"I go fast!1!11!1!"
Joined
Oct 13, 2008
Messages
21,066 (6.22/day)
Likes
10,190
Location
IA, USA
System Name BY-2015
Processor Intel Core i7-6700K (4 x 4.00 GHz) w/ HT and Turbo on
Motherboard MSI Z170A GAMING M7
Cooling Scythe Kotetsu
Memory 2 x Kingston HyperX DDR4-2133 8 GiB
Video Card(s) PowerColor PCS+ 390 8 GiB DVI + HDMI
Storage Crucial MX300 275 GB, Seagate 6 TB 7200 RPM
Display(s) Samsung SyncMaster T240 24" LCD (1920x1200 HDMI) + Samsung SyncMaster 906BW 19" LCD (1440x900 DVI)
Case Coolermaster HAF 932 w/ USB 3.0 5.25" bay
Audio Device(s) Realtek Onboard, Micca OriGen+
Power Supply Enermax Platimax 850w
Mouse SteelSeries Sensei RAW
Keyboard Tesoro Excalibur
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores Faster than the tortoise; slower than the hare.
#3
VGA (d-sub 15), DVI-A, DVI-D, or DVI-I would work: male -> male. DVI-I (digital+analog) is the best, followed by DVI-D (digital). DVI-A and VGA are analog.

In your situation, I would buy a M-M DVI-D cable up to 10 feet long.
 
Joined
May 29, 2011
Messages
402 (0.17/day)
Likes
65
Location
Doncaster
System Name Phantom base/G1 Sniper
Processor 5930k/4790k
Motherboard Asus Rampage Extreme 5/G1 Sniper 5 Eatx
Cooling Custom Loop
Memory 16g Hyper X Predator DDr4 3000mhz cas15/16gig 2666mhz avir core green DDr3
Video Card(s) EVGA 980ti Classified
Storage samsung 951 256gig. samsung 250g evo pro. Intel 520 120gb. 60g OCZ Vertex 3.Barracoder 1T and 2T
Display(s) Asus VG248QE 24" Widescreen 144Hz 1ms Gaming Monitor/Asus PB287Q 4k
Case Corsair carbide air 540.
Power Supply EVGA SuperNova G2 750w
Software Cubase, Adobe
#5
Oh right, well they do look the same,lol. Well nothing shows up on my screen. I have the same problem with another old computer that is sat here waiting for a OS install. Maybe it's just that both of them have dead graphics cards?
 

FordGT90Concept

"I go fast!1!11!1!"
Joined
Oct 13, 2008
Messages
21,066 (6.22/day)
Likes
10,190
Location
IA, USA
System Name BY-2015
Processor Intel Core i7-6700K (4 x 4.00 GHz) w/ HT and Turbo on
Motherboard MSI Z170A GAMING M7
Cooling Scythe Kotetsu
Memory 2 x Kingston HyperX DDR4-2133 8 GiB
Video Card(s) PowerColor PCS+ 390 8 GiB DVI + HDMI
Storage Crucial MX300 275 GB, Seagate 6 TB 7200 RPM
Display(s) Samsung SyncMaster T240 24" LCD (1920x1200 HDMI) + Samsung SyncMaster 906BW 19" LCD (1440x900 DVI)
Case Coolermaster HAF 932 w/ USB 3.0 5.25" bay
Audio Device(s) Realtek Onboard, Micca OriGen+
Power Supply Enermax Platimax 850w
Mouse SteelSeries Sensei RAW
Keyboard Tesoro Excalibur
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores Faster than the tortoise; slower than the hare.
#6
The monitor could be dead, the cable bad, any adapters you are using defective, and/or failed graphics device. Trial and error...trial and error.
 
Joined
Mar 6, 2008
Messages
2,700 (0.75/day)
Likes
1,364
Location
Minnesota
#7
If the motherboard has integrated video, it might be trying to display from that and you'd need to set the BIOS to use the card. If there's a video port on the motherboard, try it.
 
Joined
Nov 9, 2010
Messages
5,177 (1.97/day)
Likes
1,721
Processor Intel i7 950 @ 3.2GHz
Motherboard ASUS P6X58D-E
Cooling Corsair H50 push/pull
Memory Kingston HyperX 1600 8GB
Video Card(s) Sapphire HD 7970 OC
Storage Plextor M5P 128GB/WD Black 2x1TB,1x6TB/Seagate 1TB
Display(s) Panasonic TC-L32U3
Case Antec DF-85
Audio Device(s) Yamaha RX-V371 AVR
Power Supply XFX 850w Black Edition
Mouse Logitech G402
Keyboard Logitech K120
Software W10 Pro 64 bit
#8
...just as DVI and DVI-D are the same thing.
Not really, if a DVI port isn't designated DVI-D, also called "dual link", it will not handle extreme resolutions like 2560.
 
Joined
Mar 6, 2008
Messages
2,700 (0.75/day)
Likes
1,364
Location
Minnesota
#9
Not really, if a DVI port isn't designated DVI-D, also called "dual link", it will not handle extreme resolutions like 2560.
First, DVI-D is not synonymous with dual-link DVI. DVI-D is simply the digital implementation of DVI. DVI-D is available as single- and dual-link.

Second, for the purposes of this thread, it's the same thing. DVI-D is the most common DVI type. GPUs have a DVI-I port so they may output DVI-A or DVI-D. For all monitors sold today with DVI, they are of DVI-D type.
 
Last edited:
Joined
May 29, 2011
Messages
402 (0.17/day)
Likes
65
Location
Doncaster
System Name Phantom base/G1 Sniper
Processor 5930k/4790k
Motherboard Asus Rampage Extreme 5/G1 Sniper 5 Eatx
Cooling Custom Loop
Memory 16g Hyper X Predator DDr4 3000mhz cas15/16gig 2666mhz avir core green DDr3
Video Card(s) EVGA 980ti Classified
Storage samsung 951 256gig. samsung 250g evo pro. Intel 520 120gb. 60g OCZ Vertex 3.Barracoder 1T and 2T
Display(s) Asus VG248QE 24" Widescreen 144Hz 1ms Gaming Monitor/Asus PB287Q 4k
Case Corsair carbide air 540.
Power Supply EVGA SuperNova G2 750w
Software Cubase, Adobe
#10
Stupid oversight, the graphics card is not powered!,lol. There is no cable for it on the PSU. Just one 4 pin 12v atx for the motherboard. MB is Asus AN832-SLI. I expect that I can buy a cable for it, but then I wont be able to have the DVD burner connected lol. What a mess. Thanks FordGT90Concept for the port connecter info. And thanks Mabam and everyone for the help.