• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

do my SATA go 1.5gb or 3gb?

PimpMyFSB

New Member
Joined
Feb 1, 2008
Messages
77 (0.02/day)
Likes
1
Processor Intel Duo Core E4300 @ 1.8Ghz OC´d To 3.0Ghz
Motherboard Asus P5K
Cooling Arctic Freezer 7 Pro
Memory 2x 1GB G.Skill DDR2 PC6400
Video Card(s) Asus Geforce 8800GT
Storage Maxtor DiamondMax 21 - 160GB SATA
#1
Will my Sata HD be able to do 3gb transfer speed?

there is a jumper on it set to 1.5gb, but when i read about it, then it should be able to do 3gb´s


its a Maxtor DiamondMax 21 @ 160gb
 
Joined
Jul 18, 2007
Messages
1,172 (0.31/day)
Likes
148
Location
UK
Processor Intel Core 2 Duo E7200 3.40GHz (400x8.5)
Motherboard Gigabyte GA-EP45-UD3P Rev 1.1
Cooling Xigmatek HDT-S1283
Memory 2x Crucial Ballistix DDR2 2GB 4:5 @ 500MHz 5-5-5-15
Video Card(s) Asus GTX 560Ti 1GB TOP Edition
Storage Crucial M4 128GB SSD + WD Black 500GB WD5001AALS
Display(s) Samsung P2370HD @ 1920x1080 60Hz
Case Antec 300
Audio Device(s) Soundblaster Live! 24-bit w/ Creative Inspire T6060 5.1 200W
Power Supply CoolerMaster Silent Pro Gold 600w
Software Windows 7 Professional Edition SP1 64-bit
#2
theres posts all over this forum saying that sata 300 actually has little to no gain over sata 150
 

PimpMyFSB

New Member
Joined
Feb 1, 2008
Messages
77 (0.02/day)
Likes
1
Processor Intel Duo Core E4300 @ 1.8Ghz OC´d To 3.0Ghz
Motherboard Asus P5K
Cooling Arctic Freezer 7 Pro
Memory 2x 1GB G.Skill DDR2 PC6400
Video Card(s) Asus Geforce 8800GT
Storage Maxtor DiamondMax 21 - 160GB SATA
#3
so i should just leave the jumper on 1.5gb then?

i just thought every gain in performance is good even when its free!
 
Joined
Jul 18, 2007
Messages
1,172 (0.31/day)
Likes
148
Location
UK
Processor Intel Core 2 Duo E7200 3.40GHz (400x8.5)
Motherboard Gigabyte GA-EP45-UD3P Rev 1.1
Cooling Xigmatek HDT-S1283
Memory 2x Crucial Ballistix DDR2 2GB 4:5 @ 500MHz 5-5-5-15
Video Card(s) Asus GTX 560Ti 1GB TOP Edition
Storage Crucial M4 128GB SSD + WD Black 500GB WD5001AALS
Display(s) Samsung P2370HD @ 1920x1080 60Hz
Case Antec 300
Audio Device(s) Soundblaster Live! 24-bit w/ Creative Inspire T6060 5.1 200W
Power Supply CoolerMaster Silent Pro Gold 600w
Software Windows 7 Professional Edition SP1 64-bit
#4
as far as i know myself, there isnt a drive thats capable of sustaining even 150mb/s transfer rate, never mind 300mb/s. the numbers are just marketing gimmick
 
Joined
Mar 27, 2007
Messages
2,746 (0.70/day)
Likes
371
Location
just outside of new orleans
Processor Intel Core i7-4790 Haswell Quad-Core 3.6GHz LGA 1150 84W
Motherboard GIGABYTE GA-H87-D3H LGA 1150 Intel H87 HDMI
Cooling CPU - Cooler Master Hyper T4 / Case - cooler master 120mm rear case fan (Air cooling)
Memory G.SKILL Ripjaws X Series 16GB (2 x 8GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1600 (PC3 12800)
Video Card(s) ASUS GTX660-DC2O-2GD5 2GB 192-Bit GDDR5 PCI Express 3.0 x16 HDCP Ready SLI support
Storage Samsung 500 GB 840 EVO SSD Drive
Display(s) ASUS 23" LED Monitor
Case COOLER MASTER Centurion 5 (silver & black)
Audio Device(s) (onboard audio) Realtek ALC892
Power Supply CORSAIR SU-750TX 750W ATX12V / EPS12V
Software Windows 7 Home Premium 64bit Edition
#5
no, set it to 3.0

even if it doesnt use it there is no reason not to have it enabled at max capacity
 

hat

Enthusiast
Joined
Nov 20, 2006
Messages
18,569 (4.55/day)
Likes
3,190
Location
Ohio
System Name Starlifter :: Dragonfly
Processor i5 2400 :: Athlon II x4 630
Motherboard MSI H67-G43-B3 :: GIgabyte GA-770T-USB3
Cooling Corsair H70 :: Thermaltake Big Typhoon
Memory 4x2GB DDR3 1333 :: 2x1GB DDR3 1333
Video Card(s) 2x PNY GTX1070 :: GT720
Storage Plextor M5s 128GB, WDC Black 500GB :: Mushkin Enhanced 60GB SSD, WD RE3 1TB
Display(s) Acer P216HL HDMI :: None
Case Antec SOHO 1030B :: Old White Full Tower
Audio Device(s) X-Fi Titanium Fatal1ty Pro - iLive IT153B Soundbar (optical) :: None
Power Supply Corsair CX600w :: Unknown
Software Windows 10 Pro - Plex Server on Dragonfly
Benchmark Scores >9000
#6
Take the jumper off.
However, it's unlikely you will ever hit the full 300MB/s capacity even with burst speeds, but you will still be better off with the jumper off. My sata 3.0 drive got 250MB/s in HDTach...heh
 

PimpMyFSB

New Member
Joined
Feb 1, 2008
Messages
77 (0.02/day)
Likes
1
Processor Intel Duo Core E4300 @ 1.8Ghz OC´d To 3.0Ghz
Motherboard Asus P5K
Cooling Arctic Freezer 7 Pro
Memory 2x 1GB G.Skill DDR2 PC6400
Video Card(s) Asus Geforce 8800GT
Storage Maxtor DiamondMax 21 - 160GB SATA
#7
alright thanks :) does it make any difference that the jumper is like half lenght, making it very hard to reach and take out?

to me that would seem like someone wants me not to remove it heh
 

Polaris573

Senior Moderator
Joined
Feb 26, 2005
Messages
4,268 (0.91/day)
Likes
672
Location
Little Rock, USA
Processor LGA 775 Intel Q9550 2.8 Ghz
Motherboard MSI P7N Diamond - 780i Chipset
Cooling Arctic Freezer
Memory 6GB G.Skill DDRII 800 4-4-3-5
Video Card(s) Sapphire HD 7850 2 GB PCI-E
Storage 1 TB Seagate 32MB Cache, 250 GB Seagate 16MB Cache
Display(s) Acer X203w
Case Coolermaster Centurion 5
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Music
Power Supply OCZ StealthXStream 600 Watt
Software Windows 7 Ultimate x64
#8
It doesn't matter, you're supposed to take it out if you don't have any compatibility issues. Just use tweezers.
 
Last edited:

PimpMyFSB

New Member
Joined
Feb 1, 2008
Messages
77 (0.02/day)
Likes
1
Processor Intel Duo Core E4300 @ 1.8Ghz OC´d To 3.0Ghz
Motherboard Asus P5K
Cooling Arctic Freezer 7 Pro
Memory 2x 1GB G.Skill DDR2 PC6400
Video Card(s) Asus Geforce 8800GT
Storage Maxtor DiamondMax 21 - 160GB SATA
#9
And out it goes then heh! thanks peeps