• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Does anyone utilize the power setting in vista??

crtecha

New Member
Joined
Dec 8, 2008
Messages
2,407 (0.73/day)
Likes
204
Location
ipsay meechigan
System Name Coolin Runnings
Processor AMD X4 Phenom 9950 B.E. @ 3.3ghz
Motherboard Gigabyte GA-MA790x-DS4 BIOS Ver. F6
Cooling CM Vortex 752
Memory apacer PC6400 800mhz x 2
Video Card(s) Two ATI Radeon 4850's in xfire
Storage Seagate 7200.9 320gig+250gigx2
Display(s) Acer P191w 19' wide
Case Antec 900
Audio Device(s) onboard
Power Supply Antec Power trio 550watts
Software Windows 7 x64 Build 7100
#1
Does it cause issues while gaming or running taxing programs. Why I ask is I have it set to power saver at home and it underclocks my cpu to 1.3 when just idle and my temps obviously drop to about 32-34c. I like seeing temps that low but should I turn it to performance when I game?
 

DrPepper

The Doctor is in the house
Joined
Jan 16, 2008
Messages
7,482 (2.07/day)
Likes
799
Location
Scotland (It rains alot)
System Name Rusky
Processor Intel Core i7 D0 3.8Ghz
Motherboard Asus P6T
Cooling Thermaltake Dark Knight
Memory 12GB Patriot Viper's 1866mhz 9-9-9-24
Video Card(s) GTX470 1280MB
Storage OCZ Summit 60GB + Samsung 1TB + Samsung 2TB
Display(s) Sharp Aquos L32X20E 1920 x 1080
Case Silverstone Raven RV01
Power Supply Corsair 650 Watt
Software Windows 7 x64
Benchmark Scores 3DMark06 - 18064 http://img.techpowerup.org/090720/Capture002.jpg
#2
It will automatically run at full speed when you game. No need to worry and its actually a power saving feature on your motherboard and cpu that cause that.
 

crtecha

New Member
Joined
Dec 8, 2008
Messages
2,407 (0.73/day)
Likes
204
Location
ipsay meechigan
System Name Coolin Runnings
Processor AMD X4 Phenom 9950 B.E. @ 3.3ghz
Motherboard Gigabyte GA-MA790x-DS4 BIOS Ver. F6
Cooling CM Vortex 752
Memory apacer PC6400 800mhz x 2
Video Card(s) Two ATI Radeon 4850's in xfire
Storage Seagate 7200.9 320gig+250gigx2
Display(s) Acer P191w 19' wide
Case Antec 900
Audio Device(s) onboard
Power Supply Antec Power trio 550watts
Software Windows 7 x64 Build 7100
#3
awesome. I saw no issues yesterday when play cod4 but I just wanted to rule out any potential issues. Thank DP
 

DrPepper

The Doctor is in the house
Joined
Jan 16, 2008
Messages
7,482 (2.07/day)
Likes
799
Location
Scotland (It rains alot)
System Name Rusky
Processor Intel Core i7 D0 3.8Ghz
Motherboard Asus P6T
Cooling Thermaltake Dark Knight
Memory 12GB Patriot Viper's 1866mhz 9-9-9-24
Video Card(s) GTX470 1280MB
Storage OCZ Summit 60GB + Samsung 1TB + Samsung 2TB
Display(s) Sharp Aquos L32X20E 1920 x 1080
Case Silverstone Raven RV01
Power Supply Corsair 650 Watt
Software Windows 7 x64
Benchmark Scores 3DMark06 - 18064 http://img.techpowerup.org/090720/Capture002.jpg
#4
awesome. I saw no issues yesterday when play cod4 but I just wanted to rule out any potential issues. Thank DP
No problem. You should only really need to turn it off if your an expert overclocker. I found it helped me boot into vista to benchmark at really high clock speeds.
 
Joined
Feb 26, 2008
Messages
4,870 (1.36/day)
Likes
681
Location
Joplin, Mo
System Name Ultrabeast GX2
Processor Intel Core 2 Duo E8500 @ 4.0GHZ 24/7
Motherboard Gigabit P35-DS3L
Cooling Rosewill RX24, Dual Slot Vid, Fan control
Memory 2x1gb 1066mhz@850MHZ DDR2
Video Card(s) 9800GX2 @ 690/1040
Storage 750/250/250/200 all WD 7200
Display(s) 24" DCLCD 2ms 1200p
Case Apevia
Audio Device(s) 7.1 Digital on-board, 5.1 digital hooked up
Power Supply 700W RAIDMAXXX SLI
Software winXP Pro
Benchmark Scores 17749 3DM06
#5
You could possibly see small, almost unnoticeable periods of unresponsiveness, but it shouldnt affect FPS or gameplay.
 

crtecha

New Member
Joined
Dec 8, 2008
Messages
2,407 (0.73/day)
Likes
204
Location
ipsay meechigan
System Name Coolin Runnings
Processor AMD X4 Phenom 9950 B.E. @ 3.3ghz
Motherboard Gigabyte GA-MA790x-DS4 BIOS Ver. F6
Cooling CM Vortex 752
Memory apacer PC6400 800mhz x 2
Video Card(s) Two ATI Radeon 4850's in xfire
Storage Seagate 7200.9 320gig+250gigx2
Display(s) Acer P191w 19' wide
Case Antec 900
Audio Device(s) onboard
Power Supply Antec Power trio 550watts
Software Windows 7 x64 Build 7100
#6
No problem. You should only really need to turn it off if your an expert overclocker. I found it helped me boot into vista to benchmark at really high clock speeds.

I didnt think about that. Would it bsod when you raised the clocks. I know that right now I boot at a lower clock but I imagine it fluctuates during the boot process.
 

DrPepper

The Doctor is in the house
Joined
Jan 16, 2008
Messages
7,482 (2.07/day)
Likes
799
Location
Scotland (It rains alot)
System Name Rusky
Processor Intel Core i7 D0 3.8Ghz
Motherboard Asus P6T
Cooling Thermaltake Dark Knight
Memory 12GB Patriot Viper's 1866mhz 9-9-9-24
Video Card(s) GTX470 1280MB
Storage OCZ Summit 60GB + Samsung 1TB + Samsung 2TB
Display(s) Sharp Aquos L32X20E 1920 x 1080
Case Silverstone Raven RV01
Power Supply Corsair 650 Watt
Software Windows 7 x64
Benchmark Scores 3DMark06 - 18064 http://img.techpowerup.org/090720/Capture002.jpg
#7
I didnt think about that. Would it bsod when you raised the clocks. I know that right now I boot at a lower clock but I imagine it fluctuates during the boot process.
Well a bsod is caused by the cpu making an error or something like that so when you boot into windows with that enabled your reducing the chances of the cpu making an error. The cpu is much less likely to bsod when at the lower clocks than at higher. Jumping between clocks doesn't affect stability. Hope that helps :)
 

crtecha

New Member
Joined
Dec 8, 2008
Messages
2,407 (0.73/day)
Likes
204
Location
ipsay meechigan
System Name Coolin Runnings
Processor AMD X4 Phenom 9950 B.E. @ 3.3ghz
Motherboard Gigabyte GA-MA790x-DS4 BIOS Ver. F6
Cooling CM Vortex 752
Memory apacer PC6400 800mhz x 2
Video Card(s) Two ATI Radeon 4850's in xfire
Storage Seagate 7200.9 320gig+250gigx2
Display(s) Acer P191w 19' wide
Case Antec 900
Audio Device(s) onboard
Power Supply Antec Power trio 550watts
Software Windows 7 x64 Build 7100
#8
I see thank you for the information
 

tigger

I'm the only one
Joined
Mar 20, 2006
Messages
10,476 (2.44/day)
Likes
1,673
System Name Black to the Core MKIV
Processor Intel I7 6700k
Motherboard Asus Z170 Pro Gaming socket 1151
Cooling NZXT Kraken X61 280mm radiator
Memory 2x8gb Corsair vengeance LPX 2400 DDR4
Video Card(s) XFX Radeon R9 290 4gb ddr5
Storage Patriot Blast 120gb ssd Boot and WD10EADX-22TDHB0 1TB Data
Display(s) Dell 2408WFP 24" 1920x1200
Case Nzxt IS 340
Audio Device(s) Asus xonar dsx pci-e
Power Supply Corsair CX750
Mouse Logitech G502
Software Win 10 Pro x64
#9
On vista,i always have mine to minimum power savings.I dont see the point having power savings on on a mains powered pc.Power savings are for craptops(yes,i dont like laptops)
 

crtecha

New Member
Joined
Dec 8, 2008
Messages
2,407 (0.73/day)
Likes
204
Location
ipsay meechigan
System Name Coolin Runnings
Processor AMD X4 Phenom 9950 B.E. @ 3.3ghz
Motherboard Gigabyte GA-MA790x-DS4 BIOS Ver. F6
Cooling CM Vortex 752
Memory apacer PC6400 800mhz x 2
Video Card(s) Two ATI Radeon 4850's in xfire
Storage Seagate 7200.9 320gig+250gigx2
Display(s) Acer P191w 19' wide
Case Antec 900
Audio Device(s) onboard
Power Supply Antec Power trio 550watts
Software Windows 7 x64 Build 7100
#10
well I mean if your not using it for anything crazy wouldn't you want to lower the power consumption?
 

tigger

I'm the only one
Joined
Mar 20, 2006
Messages
10,476 (2.44/day)
Likes
1,673
System Name Black to the Core MKIV
Processor Intel I7 6700k
Motherboard Asus Z170 Pro Gaming socket 1151
Cooling NZXT Kraken X61 280mm radiator
Memory 2x8gb Corsair vengeance LPX 2400 DDR4
Video Card(s) XFX Radeon R9 290 4gb ddr5
Storage Patriot Blast 120gb ssd Boot and WD10EADX-22TDHB0 1TB Data
Display(s) Dell 2408WFP 24" 1920x1200
Case Nzxt IS 340
Audio Device(s) Asus xonar dsx pci-e
Power Supply Corsair CX750
Mouse Logitech G502
Software Win 10 Pro x64
#11
Nope.I have had problems before when vista has powered down my hdd's,and some program needs to access something,and because of the delay in the hdd's powering up,i've had bsods.

My pc is watercooled,so cpu temps are not a problem,and it seems much more responsive if things are not constantly powering down and up.
 

crtecha

New Member
Joined
Dec 8, 2008
Messages
2,407 (0.73/day)
Likes
204
Location
ipsay meechigan
System Name Coolin Runnings
Processor AMD X4 Phenom 9950 B.E. @ 3.3ghz
Motherboard Gigabyte GA-MA790x-DS4 BIOS Ver. F6
Cooling CM Vortex 752
Memory apacer PC6400 800mhz x 2
Video Card(s) Two ATI Radeon 4850's in xfire
Storage Seagate 7200.9 320gig+250gigx2
Display(s) Acer P191w 19' wide
Case Antec 900
Audio Device(s) onboard
Power Supply Antec Power trio 550watts
Software Windows 7 x64 Build 7100
#12
Ok I understand.