• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Does O/S matter with gaming?

Do i need to upgrade my OS to play latest games


  • Total voters
    55
Joined
Jun 25, 2012
Messages
1,027 (0.51/day)
Likes
121
Location
Patna, Bihar, India, Asia, Earth, Terron System, M
System Name Oldtimer(Always Crunching)
Processor Intel P4 631 @ 3.2 GHz [Stock 3.0 GHz]
Motherboard Intel D945GCPE
Memory 512 MB x2 DDR2 (533MHZ and 366 MHZ)
Storage 160GB Sata1 7200rpm
Display(s) ViewSonic VA703m
Power Supply Normal 450W PSU
Software Windows 7 Ultimate 32bit
#1
Does OS matters in gaming?
Currently i am planning to upgrade my rig!(This is the link to my new rig: http://www.techpowerup.com/forums/showthread.php?t=168626 )
And i am thinking that does it will be okay with Windows XP Pro SP3 or i need to upgrade it to Windows 7 and i know Windows XP only support DX9 and W7 supports DX11!

My Question is -
Do i need to upgrade my OS to play latest games ?
 

Solaris17

Creator Solaris Utility DVD
Joined
Aug 16, 2005
Messages
19,267 (4.28/day)
Likes
6,073
Location
Florida
System Name Not named yet
Processor I5 7640x 5Ghz 24/7
Motherboard MSI x299 Tomahawk Arctic
Cooling Corsair H55
Memory 32GB Corsair DDR4 3000mhz
Video Card(s) Gigabyte 1080TI
Storage 2x Seagate 3TB Drives (RAID 0) 1x Seagate 256GB SSD 1x Adata 120GB SSD
Display(s) 3x AOC Q2577PWQ
Case Inwin 303 White (Thermaltake Ring 120mm Purple accent)
Audio Device(s) Onboard on Audio-Technica ATH-AG1
Power Supply Seasonic 1050W Snow
Mouse Roccat Tyon White
Keyboard Ducky Shine 6
Software Windows 10 x64 Pro
#2
Does OS matters in gaming?
Currently i am planning to upgrade my rig!(This is the link to my new rig: http://www.techpowerup.com/forums/showthread.php?t=168626 )
And i am thinking that does it will be okay with Windows XP Pro SP3 or i need to upgrade it to Windows 7 and i know Windows XP only support DX9 and W7 supports DX11!

My Question is -
Do i need to upgrade my OS to play latest games ?
no i dont think any games currently refuse to work in DX9 but someday they might. But it will be limited by DX9 and it wont look as good as it could even if you crank the settings all the way up.
 
Joined
Aug 30, 2009
Messages
4,001 (1.32/day)
Likes
1,652
Location
Sarasota, Florida, USA
System Name Awesomesauce 4.3 | Laptop (MSI GE72VR 6RF Apache Pro-023)
Processor Intel Core i7-5820K 4.16GHz 1.28v/3GHz 1.05v uncore | Intel Core i7-6700HQ @ 3.1GHz
Motherboard Gigabyte GA-X99-UD5 WiFi LGA2011-v3| Stock
Cooling Corsair H100i v2 w/ 2x EK Vardar F4-120ER + various 120/140mm case fans | Stock
Memory G.Skill RJ-4 16GB DDR4-2666 CL15 quad channel | 12GB DDR4-2133
Video Card(s) ASUS ROG Strix A8G Gaming GTX 1080 @ 2075/1368 boost | NVIDIA GTX 1060 6GB +200/+500 + Intel 530
Storage Samsung 840 EVO 500GB + Seagate 3TB 7200RPM + others | Kingston 256GB M.2 SATA + 1TB 7200RPM
Display(s) Acer G257HU 1440p 60Hz AH-IPS 4ms | 17.3" 1920*1080 60Hz wide angle TN notebook panel
Case Fractal Design Define XL R2 | MSI
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Z | Realtek with quad stereo speakers and subwoofer
Power Supply Corsair HX850i Platinum | 19.5v 180w Delta brick
Software Windows 10 Pro x64 | Windows 10 Home x64
Benchmark Scores GTX 1080 please?
#3
Yes, it can. Some games only support Vista/Win7 (e.g. Just Cause 2), and others easily run into the 2GB-per-program memory limit imposed by a 32bit Windows OS. XP is over a decade old, but whether you will see the difference with your older computer is debatable.

If you had a newer machine, I would go Windows 7 64bit without a doubt. You'd be losing a lot of potential by using such an old OS on it.
 
Joined
Jun 25, 2012
Messages
1,027 (0.51/day)
Likes
121
Location
Patna, Bihar, India, Asia, Earth, Terron System, M
System Name Oldtimer(Always Crunching)
Processor Intel P4 631 @ 3.2 GHz [Stock 3.0 GHz]
Motherboard Intel D945GCPE
Memory 512 MB x2 DDR2 (533MHZ and 366 MHZ)
Storage 160GB Sata1 7200rpm
Display(s) ViewSonic VA703m
Power Supply Normal 450W PSU
Software Windows 7 Ultimate 32bit
#4
Why 64-bit Is it will not okay in 32bit ?
 
Joined
Apr 19, 2009
Messages
626 (0.20/day)
Likes
18
Processor QuadCore AMD Phenom II X4 Black Edition 940, 3500 MHz
Motherboard Biostar TA790GX XE
Cooling fans and hs
Memory CORSAIR XMS2 DHX 4GB (2 x 2GB) 800mhz 4-4-4-12
Video Card(s) Galaxy GTX 460 [retired -> XFX 8600 GTS (931/1917/2300)
Storage OCZ Vertex LE
Display(s) Acer G235H
Case Antec Nine Hundred Black Steel ATX Mid Tower
Audio Device(s) motherboard built in
Power Supply CORSAIR CMPSU-550VX 550W
Software windows 7 ultimate 64
#5
Joined
Aug 30, 2009
Messages
4,001 (1.32/day)
Likes
1,652
Location
Sarasota, Florida, USA
System Name Awesomesauce 4.3 | Laptop (MSI GE72VR 6RF Apache Pro-023)
Processor Intel Core i7-5820K 4.16GHz 1.28v/3GHz 1.05v uncore | Intel Core i7-6700HQ @ 3.1GHz
Motherboard Gigabyte GA-X99-UD5 WiFi LGA2011-v3| Stock
Cooling Corsair H100i v2 w/ 2x EK Vardar F4-120ER + various 120/140mm case fans | Stock
Memory G.Skill RJ-4 16GB DDR4-2666 CL15 quad channel | 12GB DDR4-2133
Video Card(s) ASUS ROG Strix A8G Gaming GTX 1080 @ 2075/1368 boost | NVIDIA GTX 1060 6GB +200/+500 + Intel 530
Storage Samsung 840 EVO 500GB + Seagate 3TB 7200RPM + others | Kingston 256GB M.2 SATA + 1TB 7200RPM
Display(s) Acer G257HU 1440p 60Hz AH-IPS 4ms | 17.3" 1920*1080 60Hz wide angle TN notebook panel
Case Fractal Design Define XL R2 | MSI
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Z | Realtek with quad stereo speakers and subwoofer
Power Supply Corsair HX850i Platinum | 19.5v 180w Delta brick
Software Windows 10 Pro x64 | Windows 10 Home x64
Benchmark Scores GTX 1080 please?
#6
32bit only supports 4GB of RAM total, including the ram on the GPU. Also, I've seen a 30% performance advantage on a quad core CPU in IntelBurnTest using a 64bit OS. Sure, there aren't any 64bit only games out right now, but I don't see why you would want to hold yourself back on a 32bit OS.
 
Joined
Nov 26, 2004
Messages
4,377 (0.92/day)
Likes
1,510
Location
Canuck in Norway
System Name Hellbox 3.0(same case new guts)
Processor i7 4790K
Motherboard Asus Z97 Sabertooth Mark 1
Cooling TT Kandalf L.C.S.(Water/Air)AC Cuplex Kryos CPU Block/Noctua
Memory 2x8GB Corsair Vengance Pro 2400
Video Card(s) Sapphire Tri-X Fury (Unlocked to Fury X)
Storage WD Caviar Black SATA 3 1TB x2 RAID 0 2xSamsung 850 Evo 500GB RAID 0 1TB WD Blue
Display(s) ASUS MG279Q 1440 IPS 144Hz FreeSync
Case TT Kandalf L.C.S.
Audio Device(s) Soundblaster ZX/Logitech Z906 5.1
Power Supply Seasonic X-1050W 80+ Gold
Mouse G502 Proteus Spectrum
Keyboard G19s
Software Win 10 Pro x64
#7
XP is going to be limited to 4GB of usable RAM max.
 
Joined
Jan 17, 2010
Messages
10,033 (3.47/day)
Likes
6,639
Location
Oregon
System Name Delta // Alpha-HTPC
Processor Intel i7 6700K // Intel i5 4570
Motherboard GIGABYTE Z270X-Gaming K7 // Gigabyte H97M -D3H
Cooling Corsair H80i V2 // Silverstone NT-06 Pro
Memory Corsair DDR4 3000 32gb //G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 1600
Video Card(s) EVGA GTX980ti// EVGA GTX 1050ti
Storage Samsung 950 Pro 512, 2 Tb FireCuda// Samsung 850 Pro, 1 X 4 Tb HGST, 1 x 6Tb Toshiba
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440X 2560 // 50" Samsung Plasma 720p
Case Corsair Obsidian Series 550D // Silverstone Granada GD05
Audio Device(s) ASUS Xonar DGX // HDMI to Yamaha RX V571
Power Supply Corsair TX850M // SeaSonic G Series 550w
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair K70
Software Windows 10 64bit // Windows 7 64bit with Kodi
#8
Thats a loaded question. If you want DX11 or over 4 Gb ram then you will need 7 64 bit. And by the way W Xp 64 is crap
 
Joined
Oct 2, 2004
Messages
12,365 (2.56/day)
Likes
5,816
Location
Europe\Slovenia
System Name Dark Silence 2
Processor Intel Core i7 5820K @ 4.5 GHz (1.15V)
Motherboard MSI X99A Gaming 7
Cooling Cooler Master Nepton 120XL
Memory 32 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 2400 MHz @ 2666 MHz 15-15-15-32 1T (1.25V)
Video Card(s) AORUS GeForce GTX 1080Ti 11GB (1950/11000 OC Mode)
Storage Samsung 850 Pro 2TB SSD (3D V-NAND)
Display(s) ASUS VG248QE 144Hz 1ms (DisplayPort)
Case Corsair Carbide 330R Titanium
Audio Device(s) Creative Sound BlasterX AE-5 + Altec Lansing MX5021 (HiFi capacitors and OPAMP upgrade)
Power Supply BeQuiet! Dark Power Pro 11 750W
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard Cherry Stream XT Black
Software Windows 10 Pro 64-bit (Fall Creators Update)
#9
Well if you have 4GB of RAM or more you can only use Win7 anyway as WinXP 64bit sucks plus it has no real support. Since Win7 has all that + DirectX 11 support it kinda makes a logical option.
 

FordGT90Concept

"I go fast!1!11!1!"
Joined
Oct 13, 2008
Messages
20,920 (6.24/day)
Likes
10,022
Location
IA, USA
System Name BY-2015
Processor Intel Core i7-6700K (4 x 4.00 GHz) w/ HT and Turbo on
Motherboard MSI Z170A GAMING M7
Cooling Scythe Kotetsu
Memory 2 x Kingston HyperX DDR4-2133 8 GiB
Video Card(s) PowerColor PCS+ 390 8 GiB DVI + HDMI
Storage Crucial MX300 275 GB, Seagate 6 TB 7200 RPM
Display(s) Samsung SyncMaster T240 24" LCD (1920x1200 HDMI) + Samsung SyncMaster 906BW 19" LCD (1440x900 DVI)
Case Coolermaster HAF 932 w/ USB 3.0 5.25" bay
Audio Device(s) Realtek Onboard, Micca OriGen+
Power Supply Enermax Platimax 850w
Mouse SteelSeries Sensei RAW
Keyboard Tesoro Excalibur
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores Faster than the tortoise; slower than the hare.
#10
no i dont think any games currently refuse to work in DX9 but someday they might. But it will be limited by DX9 and it wont look as good as it could even if you crank the settings all the way up.
There are a lot of games that DX10 and up exclusively. They will not work on XP.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_games_with_DirectX_10_support

Look for ones that say "only supports." For example:
-Battlefield 3
-Dirt: Showdown
-Hamilton's Great Adventure
-Just Cause 2
-Krater
-Need for Speed: The Run
-Renegade Ops
-Shattered Horizon
-Sniper Elite V2
-Stormrise
-Sword of the Stars II: The Lords of Winter
-ARMA 3
-Command & Conquer: Generals 2
-Medal of Honor: Warfighter
-Need for Speed: Most Wanted

Likely not an exhaustive list.


Thats a loaded question. If you want DX11 or over 4 Gb ram then you will need 7 64 bit. And by the way W Xp 64 is crap
It is not but XP Pro x64 still can't play DX10 games and that's what got me to upgrade.
 
Joined
Jun 25, 2012
Messages
1,027 (0.51/day)
Likes
121
Location
Patna, Bihar, India, Asia, Earth, Terron System, M
System Name Oldtimer(Always Crunching)
Processor Intel P4 631 @ 3.2 GHz [Stock 3.0 GHz]
Motherboard Intel D945GCPE
Memory 512 MB x2 DDR2 (533MHZ and 366 MHZ)
Storage 160GB Sata1 7200rpm
Display(s) ViewSonic VA703m
Power Supply Normal 450W PSU
Software Windows 7 Ultimate 32bit
#11
Okay i will upgrade it to Win7 64 bit !
For my new rig(buying in a month)!
 
Joined
Oct 5, 2010
Messages
858 (0.33/day)
Likes
218
System Name FragBox
Processor Intel Core i7 2600K @ 5.0GHz/1.45 volts
Motherboard Asus P8Z77 WS
Cooling Custom CPU loop
Memory Kingston 12GB DDR3 1600
Video Card(s) Galaxy GTX 680/Zotac GTX 680 in SLi/EVGA GTX 650Ti
Storage 2 Vertex 3 120's, raid 0, 2 Seagate Momentus XT 500GB's in raid 0, 1 Hitatchi 2TB for backup
Display(s) 3 Acer S232HLX2 in nvidia surround
Case Corsair C70 White
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair AX1200
Software Win 7 x64 Pro
#12
One thing to remember, Steam is dropping support for XP-SP1 in August.

That's kinda the writing on the wall, if you will. I doubt in even a few more years you'll get support for SP2/3.
 
Joined
Jun 25, 2012
Messages
1,027 (0.51/day)
Likes
121
Location
Patna, Bihar, India, Asia, Earth, Terron System, M
System Name Oldtimer(Always Crunching)
Processor Intel P4 631 @ 3.2 GHz [Stock 3.0 GHz]
Motherboard Intel D945GCPE
Memory 512 MB x2 DDR2 (533MHZ and 366 MHZ)
Storage 160GB Sata1 7200rpm
Display(s) ViewSonic VA703m
Power Supply Normal 450W PSU
Software Windows 7 Ultimate 32bit
#13
SO i need to get W7 64bit SP1?
But the only problem is all of my current programs and setup are 32 bit how am i going to install 32 bit progrems in a 64 bit OS?
Is there any converter to convert 32 bit setups to 64bit?
 
Joined
Jan 17, 2010
Messages
10,033 (3.47/day)
Likes
6,639
Location
Oregon
System Name Delta // Alpha-HTPC
Processor Intel i7 6700K // Intel i5 4570
Motherboard GIGABYTE Z270X-Gaming K7 // Gigabyte H97M -D3H
Cooling Corsair H80i V2 // Silverstone NT-06 Pro
Memory Corsair DDR4 3000 32gb //G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 1600
Video Card(s) EVGA GTX980ti// EVGA GTX 1050ti
Storage Samsung 950 Pro 512, 2 Tb FireCuda// Samsung 850 Pro, 1 X 4 Tb HGST, 1 x 6Tb Toshiba
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440X 2560 // 50" Samsung Plasma 720p
Case Corsair Obsidian Series 550D // Silverstone Granada GD05
Audio Device(s) ASUS Xonar DGX // HDMI to Yamaha RX V571
Power Supply Corsair TX850M // SeaSonic G Series 550w
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair K70
Software Windows 10 64bit // Windows 7 64bit with Kodi
#14
No, you can install them. W 7 64 supports 32 bit programs
 
Joined
Jun 25, 2012
Messages
1,027 (0.51/day)
Likes
121
Location
Patna, Bihar, India, Asia, Earth, Terron System, M
System Name Oldtimer(Always Crunching)
Processor Intel P4 631 @ 3.2 GHz [Stock 3.0 GHz]
Motherboard Intel D945GCPE
Memory 512 MB x2 DDR2 (533MHZ and 366 MHZ)
Storage 160GB Sata1 7200rpm
Display(s) ViewSonic VA703m
Power Supply Normal 450W PSU
Software Windows 7 Ultimate 32bit
#15
No, you can install them. W 7 64 supports 32 bit programs
Great This was the only thing stopping me to get a 64 bit OS now i am sure that i will get a 64 bit W7 for my new rig!
 
Joined
Mar 26, 2010
Messages
7,642 (2.71/day)
Likes
1,983
Location
Jakarta, Indonesia
System Name micropage7
Processor Intel G4400
Motherboard MSI B150M Bazooka D3
Cooling Stock ( Lapped )
Memory 16 Gb Team Xtreem DDR3
Video Card(s) Nvidia GTX460
Storage Seagate 1 TB, 5oo Gb and SSD A-Data 128 Gb
Display(s) LG 19 inch LCD Wide Screen
Case HP dx6120 MT
Audio Device(s) Stock
Power Supply Be Quiet 600 Watt
Software Windows 7 64-bit
Benchmark Scores Classified
#16
No, you can install them. W 7 64 supports 32 bit programs
yeah and 64 bit can address ram that more than 3 gig which 32 bit OS cant
it would help when you do multitasking or your apps need more ram:toast:
 
Joined
Jun 25, 2012
Messages
1,027 (0.51/day)
Likes
121
Location
Patna, Bihar, India, Asia, Earth, Terron System, M
System Name Oldtimer(Always Crunching)
Processor Intel P4 631 @ 3.2 GHz [Stock 3.0 GHz]
Motherboard Intel D945GCPE
Memory 512 MB x2 DDR2 (533MHZ and 366 MHZ)
Storage 160GB Sata1 7200rpm
Display(s) ViewSonic VA703m
Power Supply Normal 450W PSU
Software Windows 7 Ultimate 32bit
#17
So i am going with Windows 7 Pro or Ultimate 64 bit SP1 !
 

FordGT90Concept

"I go fast!1!11!1!"
Joined
Oct 13, 2008
Messages
20,920 (6.24/day)
Likes
10,022
Location
IA, USA
System Name BY-2015
Processor Intel Core i7-6700K (4 x 4.00 GHz) w/ HT and Turbo on
Motherboard MSI Z170A GAMING M7
Cooling Scythe Kotetsu
Memory 2 x Kingston HyperX DDR4-2133 8 GiB
Video Card(s) PowerColor PCS+ 390 8 GiB DVI + HDMI
Storage Crucial MX300 275 GB, Seagate 6 TB 7200 RPM
Display(s) Samsung SyncMaster T240 24" LCD (1920x1200 HDMI) + Samsung SyncMaster 906BW 19" LCD (1440x900 DVI)
Case Coolermaster HAF 932 w/ USB 3.0 5.25" bay
Audio Device(s) Realtek Onboard, Micca OriGen+
Power Supply Enermax Platimax 850w
Mouse SteelSeries Sensei RAW
Keyboard Tesoro Excalibur
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores Faster than the tortoise; slower than the hare.
#18
SO i need to get W7 64bit SP1?
That should be all that is available now. If it doesn't come with SP1, Windows Update can get it.


But the only problem is all of my current programs and setup are 32 bit how am i going to install 32 bit progrems in a 64 bit OS?
Most will work fine but some might not. For example, no 16-bit applications will work on Windows 64-bit. Anything that installs a driver may also have problems.


Is there any converter to convert 32 bit setups to 64bit?
No, it would require the source and most applications are closed-source.


So i am going with Windows 7 Pro or Ultimate 64 bit SP1 !
http://windows.microsoft.com/en-us/windows7/products/compare

Only advantages of Ultimate is it has BitLocker and the ability to switch between 35 languages. I'd go with Pro.
 
Joined
Jun 25, 2012
Messages
1,027 (0.51/day)
Likes
121
Location
Patna, Bihar, India, Asia, Earth, Terron System, M
System Name Oldtimer(Always Crunching)
Processor Intel P4 631 @ 3.2 GHz [Stock 3.0 GHz]
Motherboard Intel D945GCPE
Memory 512 MB x2 DDR2 (533MHZ and 366 MHZ)
Storage 160GB Sata1 7200rpm
Display(s) ViewSonic VA703m
Power Supply Normal 450W PSU
Software Windows 7 Ultimate 32bit
#19
I don't really have 16 bit programs and i am getting Windows 7 Pro SP1 64-bit!
 

Frick

Fishfaced Nincompoop
Joined
Feb 27, 2006
Messages
14,880 (3.45/day)
Likes
5,413
System Name A dancer in your disco of fire
Processor i3 4130 3.4Ghz
Motherboard MSI B85M-E45
Cooling Cooler Master Hyper 212 Evo
Memory 4 x 4GB Crucial Ballistix Sport 1400Mhz
Video Card(s) Asus GTX 760 DCU2OC 2GB
Storage Crucial BX100 120GB | WD Blue 1TB x 2
Display(s) BenQ GL2450HT
Case AeroCool DS Cube White
Power Supply Cooler Master G550M
Mouse Intellimouse Explorer 3.0
Keyboard Dell SK-3205
Software Windows 10 Pro
#20
I don't really have 16 bit programs and i am getting Windows 7 Pro SP1 64-bit!
Good. No point in wasting good hardware on old software.
 
Joined
Nov 29, 2011
Messages
5,975 (2.71/day)
Likes
5,278
Location
Hi! I'm from the Internet
System Name Selene / Yoda
Processor Fx 8350 @ 4.4 / Phenom II x6 1090t @ 3.6
Motherboard Gigabyte 990FXA-UD3 r4.0 / Gigabyte 890XA-UD3
Cooling H100i / Xig Dark Knight
Memory 4x 8gb G.Skill Snipers / 4x 4gb G.Skill Ares
Video Card(s) Gigabyte R9 290x / XfX DD & VisionTek HD6850's C'fired
Storage 256gb ssd, 2x 2tb Wd Blacks & 1x 1tb Wd black / 1x 1tb
Display(s) Dell Ultra Sharp 2408 WFp / Hp w2207
Case Raidmax Vampire / Chieftec Alum. Dragon Blue
Audio Device(s) Onboard Hd Audio / Onboard Hd Audio
Power Supply Corsair TX 850 watt / Corsair TX 750 watt
Mouse Logitech G500s
Keyboard Corsair Strafe
Software Win 10 pro / Win Vista Home prem. 64 bit
Benchmark Scores What are benchmarks anyway?
#22
Also depends on your vid card. If it supports up to dx9 then thats where the game will run regardless of os and dx installed.
 

Black Panther

Senior Moderatorâ„¢
Staff member
Joined
May 30, 2007
Messages
8,957 (2.33/day)
Likes
2,166
System Name Great White Bengal
Processor i7 930 @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-X58A-UD3R
Cooling Scythe Yasya
Memory 12GB (3 x 4GB DDR3 Geil Black Dragon)
Video Card(s) Zotac 670 4GB
Storage eSata Seagate 2TB -- 240GB SSD Sandisk Extreme
Display(s) 27" 2560x1440 Dell U2711
Case NZXT Switch 810 White
Audio Device(s) Onboard sound & Z5500 Speakers
Power Supply Corsair 850W Gold
Mouse Asus ROG Sica
Keyboard Motospeed
Software Windows 10
#23
Is there a point to choosing the Pro over the Home Edition?
 

FordGT90Concept

"I go fast!1!11!1!"
Joined
Oct 13, 2008
Messages
20,920 (6.24/day)
Likes
10,022
Location
IA, USA
System Name BY-2015
Processor Intel Core i7-6700K (4 x 4.00 GHz) w/ HT and Turbo on
Motherboard MSI Z170A GAMING M7
Cooling Scythe Kotetsu
Memory 2 x Kingston HyperX DDR4-2133 8 GiB
Video Card(s) PowerColor PCS+ 390 8 GiB DVI + HDMI
Storage Crucial MX300 275 GB, Seagate 6 TB 7200 RPM
Display(s) Samsung SyncMaster T240 24" LCD (1920x1200 HDMI) + Samsung SyncMaster 906BW 19" LCD (1440x900 DVI)
Case Coolermaster HAF 932 w/ USB 3.0 5.25" bay
Audio Device(s) Realtek Onboard, Micca OriGen+
Power Supply Enermax Platimax 850w
Mouse SteelSeries Sensei RAW
Keyboard Tesoro Excalibur
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores Faster than the tortoise; slower than the hare.
#24
More memory capability, namely.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,119 (9.57/day)
Likes
13,544
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#25
Is there a point to choosing the Pro over the Home Edition?
more ram support (For future hardware, keeping in mind that XP lasted 10 years), and extra features like remote desktop, and better native backup features.



The big key here for the OP is that while 32 bit apps and games run fine, 32 bit drivers dont. so keep that in mind when you prepare for the new build, and make sure things like wifi adapters have such drivers already downloaded onto a USB drive or somesuch.