• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

dual wifi one for up and one down how do i?

cdawall

where the hell are my stars
Joined
Jul 23, 2006
Messages
26,553 (6.38/day)
Likes
7,458
Location
Houston
System Name Team Blue
Processor 5960X@4.8 1.42v
Motherboard Asus X99M-WS
Cooling EK Supremecy EVO, MCR220-Stack+MCR220+MCR320, D5-PWM+EK X-RES 140
Memory 4x8GB G.Skill Trident Z 3200 CL16
Video Card(s) (2) EVGA SC BLACK 1080Ti's+ EVGA reference 1080Ti soon to be under water
Storage Samsung SM951 512GB, Samsung PM961 512GB
Display(s) Dell UP2414Q 3840X2160@60hz
Case Caselabs Mercury S5
Audio Device(s) Fischer HA-02->Fischer FA-002W High edition/FA-003/Jubilate/FA-011 depending on my mood
Power Supply Seasonic Prime 1200w
Mouse Thermaltake Theron
Keyboard Thermaltake Poseidon ZX
Software W10P
Benchmark Scores Zoom zoom mofo
#1
i have a PCI 54G card and a 54G USB card i was wondering if anyone knows how to set these up so that one does the uploads(USB) and the other the downloads(PCI) and help would be appreciated
 
Joined
Oct 16, 2006
Messages
2,560 (0.63/day)
Likes
271
Location
N.Ireland
Processor Core I5 750
Motherboard MSI P55-A FUZION
Cooling Titan Fenrir
Memory 8 gb Mushkin and 4 gb Hyper X
Video Card(s) Radeon 7850 Xfire
Storage Samsung 850 EVO 250 gb / Kingston 128 gb ssd / 3x1 terabyte hdds
Display(s) Technika 32" / Asus 24` ips
Case Xigmatek midgard
Audio Device(s) X-fi Titanium
Power Supply Corsair 950 w (Hur Hur !)
Software Windows 7
#2
Install the applications that came with them or check that wireless zero service is enabled.
Pick a name (ssid) for the connection.
Pick a password (optional)
Can`t say more without specifics.
 
Joined
Jan 15, 2005
Messages
5,458 (1.16/day)
Likes
242
Location
England
System Name Jimmy 2004's PC
Processor S754 AMD Athlon64 3200+ @ 2640MHz
Motherboard ASUS K8N
Cooling AC Freezer 64 Pro + Zalman VF1000 + 5x120mm Antec TriCool Case Fans
Memory 1GB Kingston PC3200 (2x512MB)
Video Card(s) Saphire 256MB X800 GTO @ 450MHz/560MHz (Core/Memory)
Storage 500GB Western Digital SATA II + 80GB Maxtor DiamondMax SATA
Display(s) Digimate 17" TFT (1280x1024)
Case Antec P182
Audio Device(s) Audigy 4 + Creative Inspire T7900 7.1 Speakers
Power Supply Corsair HX520W
Software Windows XP Home
#3
i have a PCI 54G card and a 54G USB card i was wondering if anyone knows how to set these up so that one does the uploads(USB) and the other the downloads(PCI) and help would be appreciated
Is that definitely possible? Sounds quite complicated to me. Plus it would rely on your router being able to do both simultaneously for it to be effective.

Sorry I can't offer any real help - post how you get on, I'd be interested to know if this is actually possible or not.
 

cdawall

where the hell are my stars
Joined
Jul 23, 2006
Messages
26,553 (6.38/day)
Likes
7,458
Location
Houston
System Name Team Blue
Processor 5960X@4.8 1.42v
Motherboard Asus X99M-WS
Cooling EK Supremecy EVO, MCR220-Stack+MCR220+MCR320, D5-PWM+EK X-RES 140
Memory 4x8GB G.Skill Trident Z 3200 CL16
Video Card(s) (2) EVGA SC BLACK 1080Ti's+ EVGA reference 1080Ti soon to be under water
Storage Samsung SM951 512GB, Samsung PM961 512GB
Display(s) Dell UP2414Q 3840X2160@60hz
Case Caselabs Mercury S5
Audio Device(s) Fischer HA-02->Fischer FA-002W High edition/FA-003/Jubilate/FA-011 depending on my mood
Power Supply Seasonic Prime 1200w
Mouse Thermaltake Theron
Keyboard Thermaltake Poseidon ZX
Software W10P
Benchmark Scores Zoom zoom mofo
#4


thats with both cards just on unknown what exactly they are doing as far as dual connect


though both adapters apear to be working in unison as i cannot change one connectin w/o changing the other


Is that definitely possible? Sounds quite complicated to me. Plus it would rely on your router being able to do both simultaneously for it to be effective.

Sorry I can't offer any real help - post how you get on, I'd be interested to know if this is actually possible or not.
it worked on old 56K cards you could set one as upload and the other as download and thats what im trying to accomplish except with wifi vs dial up
 
Last edited:

cdawall

where the hell are my stars
Joined
Jul 23, 2006
Messages
26,553 (6.38/day)
Likes
7,458
Location
Houston
System Name Team Blue
Processor 5960X@4.8 1.42v
Motherboard Asus X99M-WS
Cooling EK Supremecy EVO, MCR220-Stack+MCR220+MCR320, D5-PWM+EK X-RES 140
Memory 4x8GB G.Skill Trident Z 3200 CL16
Video Card(s) (2) EVGA SC BLACK 1080Ti's+ EVGA reference 1080Ti soon to be under water
Storage Samsung SM951 512GB, Samsung PM961 512GB
Display(s) Dell UP2414Q 3840X2160@60hz
Case Caselabs Mercury S5
Audio Device(s) Fischer HA-02->Fischer FA-002W High edition/FA-003/Jubilate/FA-011 depending on my mood
Power Supply Seasonic Prime 1200w
Mouse Thermaltake Theron
Keyboard Thermaltake Poseidon ZX
Software W10P
Benchmark Scores Zoom zoom mofo
#5
here is with just the PCI wifi card in



as u can see there is almost a 100kb/s upload and download difference
 
Last edited:

t_ski

Former Staff
Joined
Apr 11, 2006
Messages
11,960 (2.81/day)
Likes
6,443
System Name My i7 Beast
Processor Intel Core i7 6800K
Motherboard Asus X99-A II
Cooling Nickel-plated EK Supremacy EVO, D5 with XSPC Bayres & BIX Quad Radiator
Memory 4 x 8GB EVGA SuperSC DDR4-3200
Video Card(s) EVGA 1080 SuperClocked
Storage Samsung 950 Pro 256GB m.2 SSD + 480GB Sandisk storage SSD
Display(s) Three Asus 24" VW246H LCD's
Case Silverstone TJ07
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair AX1200
Keyboard Corsair K95
Software Windows 10 x64 Pro
#6
Is there a reason why you need to do this? AFAIK, most cards are full-duplex, and a basic 802.11b card should be able to have enough bandwidth up and down to cover your connection. If you have a 802.11g card, then you woudl definitely have more than you'd need.

EDIT: as per your post above, I believe that is just because of the extra CPU over head required by the USB device.
 

cdawall

where the hell are my stars
Joined
Jul 23, 2006
Messages
26,553 (6.38/day)
Likes
7,458
Location
Houston
System Name Team Blue
Processor 5960X@4.8 1.42v
Motherboard Asus X99M-WS
Cooling EK Supremecy EVO, MCR220-Stack+MCR220+MCR320, D5-PWM+EK X-RES 140
Memory 4x8GB G.Skill Trident Z 3200 CL16
Video Card(s) (2) EVGA SC BLACK 1080Ti's+ EVGA reference 1080Ti soon to be under water
Storage Samsung SM951 512GB, Samsung PM961 512GB
Display(s) Dell UP2414Q 3840X2160@60hz
Case Caselabs Mercury S5
Audio Device(s) Fischer HA-02->Fischer FA-002W High edition/FA-003/Jubilate/FA-011 depending on my mood
Power Supply Seasonic Prime 1200w
Mouse Thermaltake Theron
Keyboard Thermaltake Poseidon ZX
Software W10P
Benchmark Scores Zoom zoom mofo
#7
i was just wondering i had a spare usb card lieing around and wantde to see how it worked also i wifi game with friends wired to the hub and mine seems to lag noticably in games



and another dual test



speedtest doesnt appear very accurate...i will have to try some direct connection to a wired PC


though it does appear both are connected together b/c when i pulled out the USB card it reset the entire wifi connection. windows most auto bridge connections or something
 
Joined
Jan 15, 2005
Messages
5,458 (1.16/day)
Likes
242
Location
England
System Name Jimmy 2004's PC
Processor S754 AMD Athlon64 3200+ @ 2640MHz
Motherboard ASUS K8N
Cooling AC Freezer 64 Pro + Zalman VF1000 + 5x120mm Antec TriCool Case Fans
Memory 1GB Kingston PC3200 (2x512MB)
Video Card(s) Saphire 256MB X800 GTO @ 450MHz/560MHz (Core/Memory)
Storage 500GB Western Digital SATA II + 80GB Maxtor DiamondMax SATA
Display(s) Digimate 17" TFT (1280x1024)
Case Antec P182
Audio Device(s) Audigy 4 + Creative Inspire T7900 7.1 Speakers
Power Supply Corsair HX520W
Software Windows XP Home
#8
i was just wondering i had a spare usb card lieing around and wantde to see how it worked also i wifi game with friends wired to the hub and mine seems to lag noticably in games
Are you using the built in Windows software for managing your WiFi or third-party stuff that came with it? When I had my wireless and used the Windows built-in stuff, it would be fine in general but have an awful ping spike (100ms up from just 1ms) once every 60 seconds which ruined online games like BF2. I went to the software provided with the drivers and that was gone. Constant 1ms pings to my router, no lag in games.

I was using a Belkin 54g with a version of the Ralink driver that I modified to make it work... it was brilliant :D
 

cdawall

where the hell are my stars
Joined
Jul 23, 2006
Messages
26,553 (6.38/day)
Likes
7,458
Location
Houston
System Name Team Blue
Processor 5960X@4.8 1.42v
Motherboard Asus X99M-WS
Cooling EK Supremecy EVO, MCR220-Stack+MCR220+MCR320, D5-PWM+EK X-RES 140
Memory 4x8GB G.Skill Trident Z 3200 CL16
Video Card(s) (2) EVGA SC BLACK 1080Ti's+ EVGA reference 1080Ti soon to be under water
Storage Samsung SM951 512GB, Samsung PM961 512GB
Display(s) Dell UP2414Q 3840X2160@60hz
Case Caselabs Mercury S5
Audio Device(s) Fischer HA-02->Fischer FA-002W High edition/FA-003/Jubilate/FA-011 depending on my mood
Power Supply Seasonic Prime 1200w
Mouse Thermaltake Theron
Keyboard Thermaltake Poseidon ZX
Software W10P
Benchmark Scores Zoom zoom mofo
#9
no im using the 3rd party stuff it came with
 

b1lk1

New Member
Joined
May 4, 2005
Messages
688 (0.15/day)
Likes
17
Location
Ontario, Canada
System Name Money pit
Processor Q2Q Q8300
Motherboard ASUS P5E3 deluxe WIFI AP@N
Cooling 120.2/Swiftech655/Apogee GT/DD Fillport & res
Memory OCZ PC3-1333MHZ 2X1GB/Kingston HYPERX PC3-1325MHz
Video Card(s) Sapphire HD4830
Storage Seagate 7200.11 1TB
Display(s) Dell 2209WA
Case some crap 5 year old generic modded case
Audio Device(s) X-FI fagtality
Power Supply PC P&C 510W
Software Vista Premium 64
#10
speedtest.net is hardly accurate enough for a comparison like this. You can do repeated tests one after another and get wildly different results. I also don't think this will do much if anything for internet speed. My motherboard allows the 2 ethernet ports to be teamed up and no matter how hard and how many different ways I have tweaked it I still have the same up/down capacity.
 

cdawall

where the hell are my stars
Joined
Jul 23, 2006
Messages
26,553 (6.38/day)
Likes
7,458
Location
Houston
System Name Team Blue
Processor 5960X@4.8 1.42v
Motherboard Asus X99M-WS
Cooling EK Supremecy EVO, MCR220-Stack+MCR220+MCR320, D5-PWM+EK X-RES 140
Memory 4x8GB G.Skill Trident Z 3200 CL16
Video Card(s) (2) EVGA SC BLACK 1080Ti's+ EVGA reference 1080Ti soon to be under water
Storage Samsung SM951 512GB, Samsung PM961 512GB
Display(s) Dell UP2414Q 3840X2160@60hz
Case Caselabs Mercury S5
Audio Device(s) Fischer HA-02->Fischer FA-002W High edition/FA-003/Jubilate/FA-011 depending on my mood
Power Supply Seasonic Prime 1200w
Mouse Thermaltake Theron
Keyboard Thermaltake Poseidon ZX
Software W10P
Benchmark Scores Zoom zoom mofo
#11
even for LAN games like i said?
 
Joined
Nov 4, 2005
Messages
9,946 (2.25/day)
Likes
2,309
System Name MoFo 2
Processor AMD PhenomII 1100T @ 4.2Ghz
Motherboard Asus Crosshair IV
Cooling Swiftec 655 pump, Apogee GT,, MCR360mm Rad, 1/2 loop.
Memory 8GB DDR3-2133 @ 1900 8.9.9.24 1T
Video Card(s) HD7970 1250/1750
Storage Agility 3 SSD 6TB RAID 0 on RAID Card
Display(s) 46" 1080P Toshiba LCD
Case Rosewill R6A34-BK modded (thanks to MKmods)
Audio Device(s) ATI HDMI
Power Supply 750W PC Power & Cooling modded (thanks to MKmods)
Software A lot.
Benchmark Scores Its fast. Enough.
#12
You can bridge a high speed connection.


It will use the least active connection. Go to network connections and right click and highlite both and then select bridge connections.
 

cdawall

where the hell are my stars
Joined
Jul 23, 2006
Messages
26,553 (6.38/day)
Likes
7,458
Location
Houston
System Name Team Blue
Processor 5960X@4.8 1.42v
Motherboard Asus X99M-WS
Cooling EK Supremecy EVO, MCR220-Stack+MCR220+MCR320, D5-PWM+EK X-RES 140
Memory 4x8GB G.Skill Trident Z 3200 CL16
Video Card(s) (2) EVGA SC BLACK 1080Ti's+ EVGA reference 1080Ti soon to be under water
Storage Samsung SM951 512GB, Samsung PM961 512GB
Display(s) Dell UP2414Q 3840X2160@60hz
Case Caselabs Mercury S5
Audio Device(s) Fischer HA-02->Fischer FA-002W High edition/FA-003/Jubilate/FA-011 depending on my mood
Power Supply Seasonic Prime 1200w
Mouse Thermaltake Theron
Keyboard Thermaltake Poseidon ZX
Software W10P
Benchmark Scores Zoom zoom mofo
#13


already done :D and just wondering im connected but it shows that they are not?


heres with bridge



notice the massive ping drop :D
 

panchoman

Sold my stars!
Joined
Jul 16, 2007
Messages
9,595 (2.52/day)
Likes
1,148
Processor Amd Athlon X2 4600+ Windsor(90nm) EE(65W) @2.9-3.0 @1.45
Motherboard Biostar Tforce [Nvidia] 550
Cooling Thermaltake Blue Orb-- bunch of other fans here and there....
Memory 2 gigs (2x1gb) of patriot ddr2 800 @ 4-4-4-12-2t
Video Card(s) Sapphire X1950pro Pci-E x16 @stock@stock on stock
Storage Seagate 7200.11 250gb Drive, WD raptors (30/40) in Raid 0
Display(s) ANCIENT 15" sony lcd, bought it when it was like 500 bucks
Case Apevia X-plorer blue/black
Audio Device(s) Onboard- Why get an sound card when you can hum??
Power Supply Antec NeoHe 550-manufactured by seasonic -replacement to the discontinued smart power series
Software Windows XP pro SP2 -- vista is still crap
#14
i dont really know much about bridges but heres what mine does:



all of em are shown as enabled. someone told me that it makes the connections work together, sort of like sli on video cards. theres probably some third party software out there to tweak your connection and stuff
 

cdawall

where the hell are my stars
Joined
Jul 23, 2006
Messages
26,553 (6.38/day)
Likes
7,458
Location
Houston
System Name Team Blue
Processor 5960X@4.8 1.42v
Motherboard Asus X99M-WS
Cooling EK Supremecy EVO, MCR220-Stack+MCR220+MCR320, D5-PWM+EK X-RES 140
Memory 4x8GB G.Skill Trident Z 3200 CL16
Video Card(s) (2) EVGA SC BLACK 1080Ti's+ EVGA reference 1080Ti soon to be under water
Storage Samsung SM951 512GB, Samsung PM961 512GB
Display(s) Dell UP2414Q 3840X2160@60hz
Case Caselabs Mercury S5
Audio Device(s) Fischer HA-02->Fischer FA-002W High edition/FA-003/Jubilate/FA-011 depending on my mood
Power Supply Seasonic Prime 1200w
Mouse Thermaltake Theron
Keyboard Thermaltake Poseidon ZX
Software W10P
Benchmark Scores Zoom zoom mofo
#15
honestly i dont care if windows sees that its connected as long as it is which is what both 3rd party softwares show and since im online i think it may be correct :roll: and honestly it wouldnt be the 1st time windows was wrong now would it?


i still want to find if i can do one as up adn the other as down though...
 

panchoman

Sold my stars!
Joined
Jul 16, 2007
Messages
9,595 (2.52/day)
Likes
1,148
Processor Amd Athlon X2 4600+ Windsor(90nm) EE(65W) @2.9-3.0 @1.45
Motherboard Biostar Tforce [Nvidia] 550
Cooling Thermaltake Blue Orb-- bunch of other fans here and there....
Memory 2 gigs (2x1gb) of patriot ddr2 800 @ 4-4-4-12-2t
Video Card(s) Sapphire X1950pro Pci-E x16 @stock@stock on stock
Storage Seagate 7200.11 250gb Drive, WD raptors (30/40) in Raid 0
Display(s) ANCIENT 15" sony lcd, bought it when it was like 500 bucks
Case Apevia X-plorer blue/black
Audio Device(s) Onboard- Why get an sound card when you can hum??
Power Supply Antec NeoHe 550-manufactured by seasonic -replacement to the discontinued smart power series
Software Windows XP pro SP2 -- vista is still crap
#16
why exactly are you doing this? your connection is fine and fast as it is atm. plus you can have both cards work together on a big download whereas you might have one card working at full while the other sitting. you know ?
 

cdawall

where the hell are my stars
Joined
Jul 23, 2006
Messages
26,553 (6.38/day)
Likes
7,458
Location
Houston
System Name Team Blue
Processor 5960X@4.8 1.42v
Motherboard Asus X99M-WS
Cooling EK Supremecy EVO, MCR220-Stack+MCR220+MCR320, D5-PWM+EK X-RES 140
Memory 4x8GB G.Skill Trident Z 3200 CL16
Video Card(s) (2) EVGA SC BLACK 1080Ti's+ EVGA reference 1080Ti soon to be under water
Storage Samsung SM951 512GB, Samsung PM961 512GB
Display(s) Dell UP2414Q 3840X2160@60hz
Case Caselabs Mercury S5
Audio Device(s) Fischer HA-02->Fischer FA-002W High edition/FA-003/Jubilate/FA-011 depending on my mood
Power Supply Seasonic Prime 1200w
Mouse Thermaltake Theron
Keyboard Thermaltake Poseidon ZX
Software W10P
Benchmark Scores Zoom zoom mofo
#17
i guess idk i was just going to test it out and see how well it would work but it seems very difficult very different from the good ole' dual 56K days lol


i guess i will just have to be happy with this and go oc my router now :laugh:



though if anybody knows any other tricks to get my wifi running faster post away im open to suggestions ;)
 

panchoman

Sold my stars!
Joined
Jul 16, 2007
Messages
9,595 (2.52/day)
Likes
1,148
Processor Amd Athlon X2 4600+ Windsor(90nm) EE(65W) @2.9-3.0 @1.45
Motherboard Biostar Tforce [Nvidia] 550
Cooling Thermaltake Blue Orb-- bunch of other fans here and there....
Memory 2 gigs (2x1gb) of patriot ddr2 800 @ 4-4-4-12-2t
Video Card(s) Sapphire X1950pro Pci-E x16 @stock@stock on stock
Storage Seagate 7200.11 250gb Drive, WD raptors (30/40) in Raid 0
Display(s) ANCIENT 15" sony lcd, bought it when it was like 500 bucks
Case Apevia X-plorer blue/black
Audio Device(s) Onboard- Why get an sound card when you can hum??
Power Supply Antec NeoHe 550-manufactured by seasonic -replacement to the discontinued smart power series
Software Windows XP pro SP2 -- vista is still crap
#18
look around google for some network optimization software, you might find a decent solution there. But..

One quote NOT to follow:
If it aint broke, fix it till it is!
now that applies here nicely lol, you've got a great connection going, dont fix it till it breaks lmao
 

cdawall

where the hell are my stars
Joined
Jul 23, 2006
Messages
26,553 (6.38/day)
Likes
7,458
Location
Houston
System Name Team Blue
Processor 5960X@4.8 1.42v
Motherboard Asus X99M-WS
Cooling EK Supremecy EVO, MCR220-Stack+MCR220+MCR320, D5-PWM+EK X-RES 140
Memory 4x8GB G.Skill Trident Z 3200 CL16
Video Card(s) (2) EVGA SC BLACK 1080Ti's+ EVGA reference 1080Ti soon to be under water
Storage Samsung SM951 512GB, Samsung PM961 512GB
Display(s) Dell UP2414Q 3840X2160@60hz
Case Caselabs Mercury S5
Audio Device(s) Fischer HA-02->Fischer FA-002W High edition/FA-003/Jubilate/FA-011 depending on my mood
Power Supply Seasonic Prime 1200w
Mouse Thermaltake Theron
Keyboard Thermaltake Poseidon ZX
Software W10P
Benchmark Scores Zoom zoom mofo
#19
lol im going to push it till something explodes...though now i must admit im running a "DL program" and surfing the web with almost no slow down


hmm this has me thinking i might go pick a couple more USB adapters they are like $10 @ frys :laugh:
 
Last edited:

t_ski

Former Staff
Joined
Apr 11, 2006
Messages
11,960 (2.81/day)
Likes
6,443
System Name My i7 Beast
Processor Intel Core i7 6800K
Motherboard Asus X99-A II
Cooling Nickel-plated EK Supremacy EVO, D5 with XSPC Bayres & BIX Quad Radiator
Memory 4 x 8GB EVGA SuperSC DDR4-3200
Video Card(s) EVGA 1080 SuperClocked
Storage Samsung 950 Pro 256GB m.2 SSD + 480GB Sandisk storage SSD
Display(s) Three Asus 24" VW246H LCD's
Case Silverstone TJ07
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair AX1200
Keyboard Corsair K95
Software Windows 10 x64 Pro
#20
This is weird, but I found that "bridging" a while back and asked in another forum about it. The responses I got was that it wouldn't do anything, and that it was meant for connecting to two different sources/networks and pulling data from both (kinda like MPPP bonding of 56K modems).

So you defintely noticed a difference in your ping, eh? That would definitely make a difference in your lagging in games. Probably won't make any differences in overall throughput though, as that is controlled by your ISP.
 

cdawall

where the hell are my stars
Joined
Jul 23, 2006
Messages
26,553 (6.38/day)
Likes
7,458
Location
Houston
System Name Team Blue
Processor 5960X@4.8 1.42v
Motherboard Asus X99M-WS
Cooling EK Supremecy EVO, MCR220-Stack+MCR220+MCR320, D5-PWM+EK X-RES 140
Memory 4x8GB G.Skill Trident Z 3200 CL16
Video Card(s) (2) EVGA SC BLACK 1080Ti's+ EVGA reference 1080Ti soon to be under water
Storage Samsung SM951 512GB, Samsung PM961 512GB
Display(s) Dell UP2414Q 3840X2160@60hz
Case Caselabs Mercury S5
Audio Device(s) Fischer HA-02->Fischer FA-002W High edition/FA-003/Jubilate/FA-011 depending on my mood
Power Supply Seasonic Prime 1200w
Mouse Thermaltake Theron
Keyboard Thermaltake Poseidon ZX
Software W10P
Benchmark Scores Zoom zoom mofo
#21
This is weird, but I found that "bridging" a while back and asked in another forum about it. The responses I got was that it wouldn't do anything, and that it was meant for connecting to two different sources/networks and pulling data from both (kinda like MPPP bonding of 56K modems).

So you defintely noticed a difference in your ping, eh? That would definitely make a difference in your lagging in games. Probably won't make any differences in overall throughput though, as that is controlled by your ISP.
yea i know it does nothing for throughput but the ping is almost 1/5th!
 
Joined
Aug 30, 2006
Messages
6,374 (1.55/day)
Likes
983
System Name ICE-QUAD // ICE-CRUNCH
Processor Q6600 // 2x Xeon 5472
Memory 2GB DDR // 8GB FB-DIMM
Video Card(s) HD3850-AGP // FireGL 3400
Display(s) 2 x Samsung 204Ts = 3200x1200
Audio Device(s) Audigy 2
Software Windows Server 2003 R2 as a Workstation now migrated to W10 with regrets.
#22
I think something else is going on here. I can think of no technical explanation why your ping is going from 500ms to 50ms (approx) by "Bridging". As said earlier, bridging does not increase bandwith or reduce ping, but creates a "link" between 2 network segments. What you are doing is creating a "loop", which is a rather odd situation.

1./ The ping from your ISP to your router must be the same. It doesnt change whether your laptop is PC is hardwired or on wireless.

SUGGESTION: Test the true ping by moving your PC to the router temporarily and with a direct cable connection, test the ping again. My guess is that it will be about 25ms.

2./ This means your router to wireless is adding 25-475ms. These figures are INSANE unless you are in a very heavily congested wireless area.

SUGGESTION: Try moving the channel away from the default (ch 11?) and selecting another "free" channel. Scan the local area to find an unused channel and set your router and card to that channel (e.g. ch 2).

3./ BRIDGING as you have done, SHOULD, in theory, cause you problems. Why? Because you have now created a "network loop", which if not properly managed, can cause a headache of problems. A managed router/switch would use "Spanning tree protocol" to avoid these loops bringing a network down.

SUGGESTION: Rather than pinging FROM your PC, try using another PC or laptop on your LAN to ping TO the problem PC. Try single wireless connection, then try with your bridge. I bet there is no difference.

4./ I think there may be a problem with the drivers. If you "BRIDGE" maybe the PC uses the MS standard drivers rather than the OEM drivers.

SUGGESTION: Try removing ALL wireless drivers from the system, download the lastest, and try a standalone card.

5./ There may be a fault with the router. By bridging and creating a loop, you are somehow "keeping it awake" rather than it falling back into a sleep state. The BRIDGE LOOP is not a solution, only a fix of a bug in the router.

SUGGESTION: Try to borrow someone elses router to see if that fixes the problem.

6./ Could you possibly have fiddled with some of the advanced settings on the wireless, like "beacon interval" etc.?

SUGGESTION: Post your advanced settings here.

7./ A bug in speedtest. The algotihms may be confused by a "double connection".

SUGGESTION: Try another internet ping test utility.

8./ Perhaps we should have discussed this earlier. Limit the scope of finding the problem. Do all your ping tests on your LAN until you have found the issue and found the best solution.

SUGGESTION: Run ping test on your own LAN first... between 2 machines, or between the PC and a print-server or NAS, for example.

9./ You might have some nasty MALWARE on your PC. It is hogging and intercepting/processing or doing some HOSTS redirection on the FIRST network card it finds. The second network card is not trapped and can therefore work without the slowdown.

SUGGESTION: Thorough malware/antivirus scan. Try booting safe and uninstalling network drivers, cleaning, and reinstalling network drivers in a controlled environment.
 
Last edited:

cdawall

where the hell are my stars
Joined
Jul 23, 2006
Messages
26,553 (6.38/day)
Likes
7,458
Location
Houston
System Name Team Blue
Processor 5960X@4.8 1.42v
Motherboard Asus X99M-WS
Cooling EK Supremecy EVO, MCR220-Stack+MCR220+MCR320, D5-PWM+EK X-RES 140
Memory 4x8GB G.Skill Trident Z 3200 CL16
Video Card(s) (2) EVGA SC BLACK 1080Ti's+ EVGA reference 1080Ti soon to be under water
Storage Samsung SM951 512GB, Samsung PM961 512GB
Display(s) Dell UP2414Q 3840X2160@60hz
Case Caselabs Mercury S5
Audio Device(s) Fischer HA-02->Fischer FA-002W High edition/FA-003/Jubilate/FA-011 depending on my mood
Power Supply Seasonic Prime 1200w
Mouse Thermaltake Theron
Keyboard Thermaltake Poseidon ZX
Software W10P
Benchmark Scores Zoom zoom mofo
#23
im at school right now so ill do the ping etc when i get home.

what i can tell you from school
im on channel 11 but ther are only 3 wifi nets in my area so it shouldnt be to bad

the bridge does use the OEM drivers as they still show to be running and windows cannot control the connections.

they are the latest drivers i can find on a fresh install of the cards

i also connected to my 2nd router (an 802.11b) and the results were similar this is also the router that came from sbcglobal when i moved to high speed and controls all the other broadband stuff

i did change a couple advanced settings ill post those when i get home

ill ping the wired/wireless computers on the network when i get home

on the other hadn im liking my school connection :roll:

 
Last edited: