• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

dvi/hdmi adapter to dvi on monitor

tigger

I'm the only one
Joined
Mar 20, 2006
Messages
10,476 (2.44/day)
Likes
1,673
System Name Black to the Core MKIV
Processor Intel I7 6700k
Motherboard Asus Z170 Pro Gaming socket 1151
Cooling NZXT Kraken X61 280mm radiator
Memory 2x8gb Corsair vengeance LPX 2400 DDR4
Video Card(s) XFX Radeon R9 290 4gb ddr5
Storage Patriot Blast 120gb ssd Boot and WD10EADX-22TDHB0 1TB Data
Display(s) Dell 2408WFP 24" 1920x1200
Case Nzxt IS 340
Audio Device(s) Asus xonar dsx pci-e
Power Supply Corsair CX750
Mouse Logitech G502
Software Win 10 Pro x64
#1
can i connect a monitor that has dvi on it like this-

dvi to hdmi adapter on graphics card to monitor using dvi to hdmi cable?

I will connect the dvi to hdmi cable into the monitor and connect the hdmi on the end of it to the hdmi on the adapter connected to the monitor.Will it work.

thanks tigger.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,130 (9.57/day)
Likes
13,565
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#2
yes, it works.

you're basically saying a DVI to HDMI adaptor on both ends, using a HDMI cable in between.

It works fine, i do it at home.
 
Joined
Aug 30, 2006
Messages
6,374 (1.54/day)
Likes
983
System Name ICE-QUAD // ICE-CRUNCH
Processor Q6600 // 2x Xeon 5472
Memory 2GB DDR // 8GB FB-DIMM
Video Card(s) HD3850-AGP // FireGL 3400
Display(s) 2 x Samsung 204Ts = 3200x1200
Audio Device(s) Audigy 2
Software Windows Server 2003 R2 as a Workstation now migrated to W10 with regrets.
#3
As mussels said. However, if you are wanting to use a LONG HDMI cable, best to get the better quality Category 2 (high-speed) HDMI cable. It's not true to say all cables are equal, the signal is digital. On longer cables you need to "manage" signal degradation, interference, crosstalk and attenuation. I've often had issues, especially in the conference room, where long cables result in no-signal or blinking/loss of picture. Not sure what other problems might be caused.

For short lengths, say less than 5 meters, you really dont need to worry. Any HDMI cable will do.
 
Joined
Aug 7, 2008
Messages
5,730 (1.68/day)
Likes
874
Location
Wakefield, UK
System Name [Insert Witty Name Here]
Processor Intel Core i7 4790k
Motherboard Asus Rampage VII Ranger
Cooling Antec Khuler 920
Memory Kingston HyperX Savage 4x8GB @ 2400MHz
Video Card(s) 2x AMD Asus HD7950 DirectCU II 3GB
Storage Sandisk X110 128GB + Mushkin Deluxe 240GB
Display(s) Iiyama ProLite X2775HDS-1
Case Silverstone FT02
Audio Device(s) Asus Xonar Phoebus
Power Supply Corsair AX1200i
Mouse Steelseries Ikari Laser
Keyboard QPad MX-50
Software Windows 8.1 Pro 64bit
#4
Ahhh... I'm going to do this now. I have a DVI to HDMI at the moment, but when i have my monitor to standby after 20mins - it's goes to this blue screen that says "No input detected".

Thanks Tig :p
 
Joined
Aug 22, 2007
Messages
3,173 (0.84/day)
Likes
527
Location
Florida, US
System Name bits and pieces
Processor Intel Xeon E3-1230V3
Motherboard Gigabyte H97
Cooling stock
Memory 16GB for now
Video Card(s) EVGA GTX 970 SC
Storage 256GB SSD + 3x 2TB WDs (storage)
Display(s) 2x BENQ GW2250 + ViewSonic 24"
Case Cooler Master Centurion 5 :P
Audio Device(s) X-Fi Titanium HD --- JBL 4412 Studio Monitors / Polk PSW505
Power Supply Antec 550W
Mouse Corsair M65 pro
Keyboard MS Sidewinder
Software Win 10 Pro x64
#5
a thinner DVI cable ftw!
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,130 (9.57/day)
Likes
13,565
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#6
Ahhh... I'm going to do this now. I have a DVI to HDMI at the moment, but when i have my monitor to standby after 20mins - it's goes to this blue screen that says "No input detected".

Thanks Tig :p
HDMI cant pass standby signals.
 
Joined
Aug 7, 2008
Messages
5,730 (1.68/day)
Likes
874
Location
Wakefield, UK
System Name [Insert Witty Name Here]
Processor Intel Core i7 4790k
Motherboard Asus Rampage VII Ranger
Cooling Antec Khuler 920
Memory Kingston HyperX Savage 4x8GB @ 2400MHz
Video Card(s) 2x AMD Asus HD7950 DirectCU II 3GB
Storage Sandisk X110 128GB + Mushkin Deluxe 240GB
Display(s) Iiyama ProLite X2775HDS-1
Case Silverstone FT02
Audio Device(s) Asus Xonar Phoebus
Power Supply Corsair AX1200i
Mouse Steelseries Ikari Laser
Keyboard QPad MX-50
Software Windows 8.1 Pro 64bit
#7
Pity. Might just have to get something to go in the HDMI :p
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,130 (9.57/day)
Likes
13,565
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#8
if you use HDMI cables on a DVI port it may well still get passed, i just know that native HDMI cant do it - aggravates me with my HDTV (since it only has HDMI and VGA, and i use the audio so a DVI adaptor is out)
 
Joined
Aug 7, 2008
Messages
5,730 (1.68/day)
Likes
874
Location
Wakefield, UK
System Name [Insert Witty Name Here]
Processor Intel Core i7 4790k
Motherboard Asus Rampage VII Ranger
Cooling Antec Khuler 920
Memory Kingston HyperX Savage 4x8GB @ 2400MHz
Video Card(s) 2x AMD Asus HD7950 DirectCU II 3GB
Storage Sandisk X110 128GB + Mushkin Deluxe 240GB
Display(s) Iiyama ProLite X2775HDS-1
Case Silverstone FT02
Audio Device(s) Asus Xonar Phoebus
Power Supply Corsair AX1200i
Mouse Steelseries Ikari Laser
Keyboard QPad MX-50
Software Windows 8.1 Pro 64bit
#9
Well, i'll report back when i go and do something.

I have: DVI, HDMI, VGA, 3.5 IN, 3.5mm OUT. On this Asus :)
 

tigger

I'm the only one
Joined
Mar 20, 2006
Messages
10,476 (2.44/day)
Likes
1,673
System Name Black to the Core MKIV
Processor Intel I7 6700k
Motherboard Asus Z170 Pro Gaming socket 1151
Cooling NZXT Kraken X61 280mm radiator
Memory 2x8gb Corsair vengeance LPX 2400 DDR4
Video Card(s) XFX Radeon R9 290 4gb ddr5
Storage Patriot Blast 120gb ssd Boot and WD10EADX-22TDHB0 1TB Data
Display(s) Dell 2408WFP 24" 1920x1200
Case Nzxt IS 340
Audio Device(s) Asus xonar dsx pci-e
Power Supply Corsair CX750
Mouse Logitech G502
Software Win 10 Pro x64
#10
I just went and got a dvi-d cable.works fine,but its strange how the monitor was weird with vga connection.The diplay was too wide,to fit on the screen.I tried all sorts of fiddling but could'nt suss it out.Its fine on the dvi though.
 
Joined
Aug 7, 2008
Messages
5,730 (1.68/day)
Likes
874
Location
Wakefield, UK
System Name [Insert Witty Name Here]
Processor Intel Core i7 4790k
Motherboard Asus Rampage VII Ranger
Cooling Antec Khuler 920
Memory Kingston HyperX Savage 4x8GB @ 2400MHz
Video Card(s) 2x AMD Asus HD7950 DirectCU II 3GB
Storage Sandisk X110 128GB + Mushkin Deluxe 240GB
Display(s) Iiyama ProLite X2775HDS-1
Case Silverstone FT02
Audio Device(s) Asus Xonar Phoebus
Power Supply Corsair AX1200i
Mouse Steelseries Ikari Laser
Keyboard QPad MX-50
Software Windows 8.1 Pro 64bit
#11
Ok, it works. I have this:

8800GT > DVI to HDMI cable > HDMI to DVI Adapter > Asus VH226

When it's ment to standby the screen, it goes black. Perfect.
 

tigger

I'm the only one
Joined
Mar 20, 2006
Messages
10,476 (2.44/day)
Likes
1,673
System Name Black to the Core MKIV
Processor Intel I7 6700k
Motherboard Asus Z170 Pro Gaming socket 1151
Cooling NZXT Kraken X61 280mm radiator
Memory 2x8gb Corsair vengeance LPX 2400 DDR4
Video Card(s) XFX Radeon R9 290 4gb ddr5
Storage Patriot Blast 120gb ssd Boot and WD10EADX-22TDHB0 1TB Data
Display(s) Dell 2408WFP 24" 1920x1200
Case Nzxt IS 340
Audio Device(s) Asus xonar dsx pci-e
Power Supply Corsair CX750
Mouse Logitech G502
Software Win 10 Pro x64
#12
Thats exactly what i meant in the op moonpig,thats how i was gonna do it,but i just got a dvi to dvi cable.
 

minhbola

New Member
Joined
Jul 5, 2009
Messages
51 (0.02/day)
Likes
1
Location
AUS
#13
Does ur monitor have HD or just normal 16:10 LCD, this thread could help me to decide wether to get HDMI on my monitor, btw i got a 22'' LG W2242T
 

tigger

I'm the only one
Joined
Mar 20, 2006
Messages
10,476 (2.44/day)
Likes
1,673
System Name Black to the Core MKIV
Processor Intel I7 6700k
Motherboard Asus Z170 Pro Gaming socket 1151
Cooling NZXT Kraken X61 280mm radiator
Memory 2x8gb Corsair vengeance LPX 2400 DDR4
Video Card(s) XFX Radeon R9 290 4gb ddr5
Storage Patriot Blast 120gb ssd Boot and WD10EADX-22TDHB0 1TB Data
Display(s) Dell 2408WFP 24" 1920x1200
Case Nzxt IS 340
Audio Device(s) Asus xonar dsx pci-e
Power Supply Corsair CX750
Mouse Logitech G502
Software Win 10 Pro x64
#14
It a 22" normal 16:10 lcd.Imo though dvi is a lot better than using the normal vga connection,i guess hdmi is quite similar.