• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Empire: Total War Demo Available Now Exclusively on Steam

btarunr

Editor & Senior Moderator
Staff member
Joined
Oct 9, 2007
Messages
34,335 (9.23/day)
Likes
17,427
Location
Hyderabad, India
System Name Long shelf-life potato
Processor Intel Core i7-4770K
Motherboard ASUS Z97-A
Cooling Xigmatek Aegir CPU Cooler
Memory 16GB Kingston HyperX Beast DDR3-1866
Video Card(s) 2x GeForce GTX 970 SLI
Storage ADATA SU800 512GB
Display(s) Samsung U28D590D 28-inch 4K
Case Cooler Master CM690 Window
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Recon3D PCIe
Power Supply Corsair HX850W
Mouse Razer Abyssus 2014
Keyboard Microsoft Sidewinder X4
Software Windows 10 Pro Creators Update
#1
The official demo for Empire: Total War from The Creative Assembly and SEGA is now available on Steam. This free demo provides a short glimpse of the kind of epic engagements available in the full version of Empire: Total War, which will be released on Steam and at retail in early March. The demo offers players the opportunity to take on the American Army and the French Navy from The Creative Assembly's own "home" side, playing as the British Empire in the "Battle of Brandywine Creek" and the "Battle of Lagos."

Show full news post
 

Easy Rhino

Linux Advocate
Joined
Nov 13, 2006
Messages
14,405 (3.56/day)
Likes
4,257
System Name VHOST01 | Desktop
Processor i7 980x | i5 7500 Kaby Lake
Motherboard Gigabyte x58 Extreme | AsRock MicroATX Z170M Exteme4
Cooling Prolimatech Megahelams | Stock
Memory 6x4 GB @ 1333 | 2x 8G Gskill Aegis DDR4 2400
Video Card(s) Nvidia GT 210 | Nvidia GTX 970 FTW+
Storage 4x2 TB Enterprise RAID5 |Corsair mForce nvme 250G
Display(s) N/A | Dell 27" 1440p 8bit GSYNC
Case Lian Li ATX Mid Tower | Corsair Carbide 400C
Audio Device(s) NA | On Board
Power Supply SeaSonic 500W Gold | Seasonic SSR-650GD Flagship Prime Series 650W Gold
Mouse N/A | Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard N/A | Posiden Z RGB Cherry MX Brown
Software Centos 7 | Windows 10
#2
im totally buying this game when it comes out. i love this franchise!
 
Joined
Jun 28, 2008
Messages
1,662 (0.48/day)
Likes
118
Location
Newcastle
System Name The neighbour of the beast|NC10
Processor Q6600 GO|Atom N270
Motherboard Asus P5QSE/R
Cooling Stock|Stock
Memory 4GB Crucial Ballistix Tracer Red @800|1GB@533
Video Card(s) Palit HD4850|Intel GMA 945
Storage Maxtor 500GB 32 MB Cache|160GB IDE 2.5"
Display(s) 15.4" touchscreen, 15.4" Digimate LCD| 10.2"
Case Coolermaster Elite 330|Black NC10 case
Audio Device(s) Realtek HD audio|Integrated
Power Supply Corsair 650W TX|6 Cell battery
Software Vista Home Premium, Win 7| Win XP
Benchmark Scores Benches will be taken on the main rig soon. (AKA never)
#3
I'm buying it for the reason it features the 95th rifles, well that and it's the british empire, no true brit could resist it!
 
Joined
Jan 14, 2009
Messages
2,628 (0.81/day)
Likes
521
Location
Brisbane, Australia
System Name MRCOMP!
Processor Amd 1090T @ 4200 mhz
Motherboard Gigabyte 890FX UD5
Cooling CNPS Extreme
Memory 32GB OCZ Reapers 1600mhz 6-8-6-24 1.65v
Video Card(s) GTX560 TI 26% overclock
Storage 60GB OCZ vertex 3, 2x1TB Raid 0 2x 640GB Raid 0
Display(s) 30" LG lcd
Case No Case... just sitting on cardboard :D
Audio Device(s) Nvida HDMI - Sony MU TE KE 7.2 1695Rms
Power Supply Silverstone 700watts.
#4
WOOT downloading now @ 1.3mbps :D :D

hope its good
 
Joined
Jun 28, 2008
Messages
1,662 (0.48/day)
Likes
118
Location
Newcastle
System Name The neighbour of the beast|NC10
Processor Q6600 GO|Atom N270
Motherboard Asus P5QSE/R
Cooling Stock|Stock
Memory 4GB Crucial Ballistix Tracer Red @800|1GB@533
Video Card(s) Palit HD4850|Intel GMA 945
Storage Maxtor 500GB 32 MB Cache|160GB IDE 2.5"
Display(s) 15.4" touchscreen, 15.4" Digimate LCD| 10.2"
Case Coolermaster Elite 330|Black NC10 case
Audio Device(s) Realtek HD audio|Integrated
Power Supply Corsair 650W TX|6 Cell battery
Software Vista Home Premium, Win 7| Win XP
Benchmark Scores Benches will be taken on the main rig soon. (AKA never)
#5
Lucky **** I've gotta wait 'til tomorow night to have a go.
 
Joined
Feb 11, 2009
Messages
1,714 (0.53/day)
Likes
609
System Name Cyberline
Processor Intel Core i7 2600k
Motherboard Asus P8P67 LE Rev 3.0
Cooling Arctic Freezer Pro 7
Memory Corsair (4x2) 8gb 1600mhz
Video Card(s) AMD HD6950 x 2
Storage Kingstone 60gb SSD + WD 1tb x 2 + WD 2tb
Display(s) Philips 32inch LPF5605H (television)
Case antec 600
Audio Device(s) Focusrite 2i4 (USB)
Power Supply Seasonic 620watt 80+ Platinum
Mouse Elecom EX-G
Keyboard Rapoo V700
Software Windows 10 Pro 64bit
#6
Downloading....now.
 
Joined
Nov 22, 2007
Messages
1,554 (0.42/day)
Likes
340
Location
Annapolis, MD
System Name n.audBl
Processor E8500 @ 3.80GHz
Motherboard ASUS Striker Extreme
Cooling Full liquid (everything except power supply)
Memory 4Gb OCZ DDR2 PC9600
Video Card(s) Dual EVGA GTX 280 SSC Edition
Storage Dual WD Raptor in RAID 0 (300Gb), Dual WD 1Tb Cavair in RAID 1
Display(s) Dell 2407 24" HD+ Widescreen
Case Theraltake Tai-Chi
Audio Device(s) X-Fi Fata1ty (bleh!)
Power Supply Ultra X3 1000W
Software Win 7 64bit
#7
MINE!!!

Been waiting for this! Thanks Bat!!!!!!
 

NeSeNVi

New Member
Joined
Dec 2, 2008
Messages
93 (0.03/day)
Likes
3
#8
System Requirements
Supported OS: Windows® XP Service Pack 2 or Windows Vista™
Processor: 2.4 GHz Intel® Pentium® or greater or AMD® Athlon® equivalent CPU
Memory: 1GB RAM (XP,) 2GB RAM (Vista™)
Graphics: 100% DirectX 9.0c compatible hardware accelerated video card with shader version 2.0 support, 256 MB video memory
Display: Minimum screen resolution of 1024 x 768 pixels
Sound: Directx9.0c compatible sound card
Hard Drive: 15 GB free hard disk space
Peripherals: Windows compatible mouse and keyboard
Does it need 15GB for demo game?
 
Last edited:
Joined
Jun 28, 2008
Messages
1,662 (0.48/day)
Likes
118
Location
Newcastle
System Name The neighbour of the beast|NC10
Processor Q6600 GO|Atom N270
Motherboard Asus P5QSE/R
Cooling Stock|Stock
Memory 4GB Crucial Ballistix Tracer Red @800|1GB@533
Video Card(s) Palit HD4850|Intel GMA 945
Storage Maxtor 500GB 32 MB Cache|160GB IDE 2.5"
Display(s) 15.4" touchscreen, 15.4" Digimate LCD| 10.2"
Case Coolermaster Elite 330|Black NC10 case
Audio Device(s) Realtek HD audio|Integrated
Power Supply Corsair 650W TX|6 Cell battery
Software Vista Home Premium, Win 7| Win XP
Benchmark Scores Benches will be taken on the main rig soon. (AKA never)
#9
Best part of it yep, it's using alot of the features of it probably, as in sea battles and land battles, may be missing models for unused units etc.
 
Joined
May 15, 2008
Messages
2,863 (0.82/day)
Likes
272
Location
Brasil
System Name Sovereign // HTPC
Processor i7 3770k 4.2 // i7 3770k 4.2
Motherboard Maximus V Gene // Sabertooth Z77
Cooling Noctua D14 // Intel HSF
Memory 16GB Samsung // 16GB VengeanceLP
Video Card(s) Deciding // 660 DC2
Storage OS (X25-M), Data (Seagate 1TB) // Samsung 840 120GB & bunch of drives
Display(s) Samsung T240HD // LG TV
Case TJ08e // Grandia GD08
Audio Device(s) DT880 Pro 250 ohm // TV speakers
Power Supply Seasonic Plat 1000 // Seasonic Gold 760
Software Windows 8 Pro x64 // Windows 7 Pro x64
#10
I really like this franchise, but i always hate my own units AI, hell when i say move, MOVE, stop means STOP. And i really hated how the huge unit size screwed city battles, they should be able to stand on the entire street, not only on a very narrow line.
 

CDdude55

Crazy 4 TPU!!!
Joined
Jul 12, 2007
Messages
8,178 (2.15/day)
Likes
1,269
Location
Virginia
System Name CDdude's Rig!
Processor AMD Athlon II X4 620
Motherboard Gigabyte GA-990FXA-UD3
Cooling Corsair H70
Memory 8GB Corsair Vengence @1600mhz
Video Card(s) XFX HD 6970 2GB
Storage OCZ Agility 3 60GB SSD/WD Velociraptor 300GB
Display(s) ASUS VH232H 23" 1920x1080
Case Cooler Master CM690 (w/ side window)
Audio Device(s) Onboard (It sounds fine)
Power Supply Corsair 850TX
Software Windows 7 Home Premium 64bit SP1
#11
I really want to thank Btarunr for this.

Have been a fan of this series for a long time and this news made me jizz.
 
Joined
Oct 5, 2007
Messages
1,714 (0.46/day)
Likes
182
Processor Intel C2Q Q6600 @ Stock (for now)
Motherboard Asus P5Q-E
Cooling Proc: Scythe Mine, Graphics: Zalman VF900 Cu
Memory 4 GB (2x2GB) DDR2 Corsair Dominator 1066Mhz 5-5-5-15
Video Card(s) GigaByte 8800GT Stock Clocks: 700Mhz Core, 1700 Shader, 1940 Memory
Storage 74 GB WD Raptor 10000rpm, 2x250 GB Seagate Raid 0
Display(s) HP p1130, 21" Trinitron
Case Antec p180
Audio Device(s) Creative X-Fi PLatinum
Power Supply 700W FSP Group 85% Efficiency
Software Windows XP
#12
Dammit!! Downloading at 10 kb/s!!! Why did I upgraded my ISP just to let Steam screw me? :cry:

im totally buying this game when it comes out. i love this franchise!
Same.

I'm buying it for the reason it features the 95th rifles, well that and it's the british empire, no true brit could resist it!
But probably brits are the bad guys. :p
 

CDdude55

Crazy 4 TPU!!!
Joined
Jul 12, 2007
Messages
8,178 (2.15/day)
Likes
1,269
Location
Virginia
System Name CDdude's Rig!
Processor AMD Athlon II X4 620
Motherboard Gigabyte GA-990FXA-UD3
Cooling Corsair H70
Memory 8GB Corsair Vengence @1600mhz
Video Card(s) XFX HD 6970 2GB
Storage OCZ Agility 3 60GB SSD/WD Velociraptor 300GB
Display(s) ASUS VH232H 23" 1920x1080
Case Cooler Master CM690 (w/ side window)
Audio Device(s) Onboard (It sounds fine)
Power Supply Corsair 850TX
Software Windows 7 Home Premium 64bit SP1
#13
Dammit!! Downloading at 10 kb/s!!! Why did I upgraded my ISP just to let Steam screw me? :cry:
My highest was 394Kb/s, my ISP is Verizon. But they will keep dropping my connection alot of the time on the webs.:(
 
Joined
Oct 5, 2007
Messages
1,714 (0.46/day)
Likes
182
Processor Intel C2Q Q6600 @ Stock (for now)
Motherboard Asus P5Q-E
Cooling Proc: Scythe Mine, Graphics: Zalman VF900 Cu
Memory 4 GB (2x2GB) DDR2 Corsair Dominator 1066Mhz 5-5-5-15
Video Card(s) GigaByte 8800GT Stock Clocks: 700Mhz Core, 1700 Shader, 1940 Memory
Storage 74 GB WD Raptor 10000rpm, 2x250 GB Seagate Raid 0
Display(s) HP p1130, 21" Trinitron
Case Antec p180
Audio Device(s) Creative X-Fi PLatinum
Power Supply 700W FSP Group 85% Efficiency
Software Windows XP
#14
My highest was 394Kb/s, my ISP is Verizon. But they will keep dropping my connection alot of the time on the webs.:(
You wouldn't know my ISP (Euskaltel), it's Spain here, overseas, so somehow I didn't expect miracle speeds from Steam, but 100 k/s at least... It has reached 60 k/s at some point, but back to 10-30 again.

It's shit, I got used to the 1.35 MB/s of my new connection too fast hahaha. It used to be 120 k/s.
 

DrPepper

The Doctor is in the house
Joined
Jan 16, 2008
Messages
7,482 (2.07/day)
Likes
799
Location
Scotland (It rains alot)
System Name Rusky
Processor Intel Core i7 D0 3.8Ghz
Motherboard Asus P6T
Cooling Thermaltake Dark Knight
Memory 12GB Patriot Viper's 1866mhz 9-9-9-24
Video Card(s) GTX470 1280MB
Storage OCZ Summit 60GB + Samsung 1TB + Samsung 2TB
Display(s) Sharp Aquos L32X20E 1920 x 1080
Case Silverstone Raven RV01
Power Supply Corsair 650 Watt
Software Windows 7 x64
Benchmark Scores 3DMark06 - 18064 http://img.techpowerup.org/090720/Capture002.jpg
#16
Joined
Oct 5, 2007
Messages
1,714 (0.46/day)
Likes
182
Processor Intel C2Q Q6600 @ Stock (for now)
Motherboard Asus P5Q-E
Cooling Proc: Scythe Mine, Graphics: Zalman VF900 Cu
Memory 4 GB (2x2GB) DDR2 Corsair Dominator 1066Mhz 5-5-5-15
Video Card(s) GigaByte 8800GT Stock Clocks: 700Mhz Core, 1700 Shader, 1940 Memory
Storage 74 GB WD Raptor 10000rpm, 2x250 GB Seagate Raid 0
Display(s) HP p1130, 21" Trinitron
Case Antec p180
Audio Device(s) Creative X-Fi PLatinum
Power Supply 700W FSP Group 85% Efficiency
Software Windows XP
#17
Says him from the evil spanish empire :rolleyes: poor aztecs didnt stand a chance :laugh:
Aaah yes, but not in this era. :p

Plus it was not Spain and also in that era the Basque Country was still independent.
 

DrPepper

The Doctor is in the house
Joined
Jan 16, 2008
Messages
7,482 (2.07/day)
Likes
799
Location
Scotland (It rains alot)
System Name Rusky
Processor Intel Core i7 D0 3.8Ghz
Motherboard Asus P6T
Cooling Thermaltake Dark Knight
Memory 12GB Patriot Viper's 1866mhz 9-9-9-24
Video Card(s) GTX470 1280MB
Storage OCZ Summit 60GB + Samsung 1TB + Samsung 2TB
Display(s) Sharp Aquos L32X20E 1920 x 1080
Case Silverstone Raven RV01
Power Supply Corsair 650 Watt
Software Windows 7 x64
Benchmark Scores 3DMark06 - 18064 http://img.techpowerup.org/090720/Capture002.jpg
#18
Joined
Jan 14, 2009
Messages
2,628 (0.81/day)
Likes
521
Location
Brisbane, Australia
System Name MRCOMP!
Processor Amd 1090T @ 4200 mhz
Motherboard Gigabyte 890FX UD5
Cooling CNPS Extreme
Memory 32GB OCZ Reapers 1600mhz 6-8-6-24 1.65v
Video Card(s) GTX560 TI 26% overclock
Storage 60GB OCZ vertex 3, 2x1TB Raid 0 2x 640GB Raid 0
Display(s) 30" LG lcd
Case No Case... just sitting on cardboard :D
Audio Device(s) Nvida HDMI - Sony MU TE KE 7.2 1695Rms
Power Supply Silverstone 700watts.
#19
servers must be getting full, my download speed started to drop off towards the end from 1.3 to 400kbps
 
Joined
Dec 23, 2007
Messages
16,919 (4.64/day)
Likes
1,622
Location
Omaha, NE
System Name The ShadowFold Draconis (Ordering soon)
Processor AMD Phenom II X6 1055T 2.8ghz
Motherboard ASUS M4A87TD EVO AM3 AMD 870
Cooling Stock
Memory Kingston ValueRAM 4GB DDR3-1333
Video Card(s) XFX ATi Radeon HD 5850 1gb
Storage Western Digital 640gb
Display(s) Acer 21.5" 5ms Full HD 1920x1080P
Case Antec Nine-Hundred
Audio Device(s) Onboard + Creative "Fatal1ty" Headset
Power Supply Antec Earthwatts 650w
Software Windows 7 Home Premium 64bit
Benchmark Scores -❶-❸-❸-❼-
#21
Looks cool but I'm not downloading a 15gb demo only to get choppy frames. Anyone with a similar system to mine playing it fine at 1920x1080?
 

DrPepper

The Doctor is in the house
Joined
Jan 16, 2008
Messages
7,482 (2.07/day)
Likes
799
Location
Scotland (It rains alot)
System Name Rusky
Processor Intel Core i7 D0 3.8Ghz
Motherboard Asus P6T
Cooling Thermaltake Dark Knight
Memory 12GB Patriot Viper's 1866mhz 9-9-9-24
Video Card(s) GTX470 1280MB
Storage OCZ Summit 60GB + Samsung 1TB + Samsung 2TB
Display(s) Sharp Aquos L32X20E 1920 x 1080
Case Silverstone Raven RV01
Power Supply Corsair 650 Watt
Software Windows 7 x64
Benchmark Scores 3DMark06 - 18064 http://img.techpowerup.org/090720/Capture002.jpg
#23
Its only 2gb and mines wont start up. At first it crashed in the menu then everytime I start it up it minimises again.
 
Joined
Oct 5, 2007
Messages
1,714 (0.46/day)
Likes
182
Processor Intel C2Q Q6600 @ Stock (for now)
Motherboard Asus P5Q-E
Cooling Proc: Scythe Mine, Graphics: Zalman VF900 Cu
Memory 4 GB (2x2GB) DDR2 Corsair Dominator 1066Mhz 5-5-5-15
Video Card(s) GigaByte 8800GT Stock Clocks: 700Mhz Core, 1700 Shader, 1940 Memory
Storage 74 GB WD Raptor 10000rpm, 2x250 GB Seagate Raid 0
Display(s) HP p1130, 21" Trinitron
Case Antec p180
Audio Device(s) Creative X-Fi PLatinum
Power Supply 700W FSP Group 85% Efficiency
Software Windows XP
#24
First of all. Gaagh! Disgusting! You have to be the brits! And battle against the spanish in the tutorial. :roll:

It runs very well on my comp at 1600x1200 4x 16x and everything on ultra, large units. It does take like forever (minutes) to load after a graphics change and on startup a fair amount of time too. A bug I guess, but other than that is pretty smooth, more than previous ones for my comp. Even better than Rome at the same settings!!! <-- I had to lower the AA, but I guess that had nothing to do with the graphics card...

The new game mecanics are tricky, I'll have to get used to them before wanting to win the battles as fast as I did in previous games.:eek:

Other than that, the pace of battles seems to be slower, we'll have to be more patient. Rushing into the enemy has even worse consecuencies and the placement and orientation of your armies is much more important now.

Going to try the ship battles now. Bye:cool:
 
Joined
Oct 5, 2007
Messages
1,714 (0.46/day)
Likes
182
Processor Intel C2Q Q6600 @ Stock (for now)
Motherboard Asus P5Q-E
Cooling Proc: Scythe Mine, Graphics: Zalman VF900 Cu
Memory 4 GB (2x2GB) DDR2 Corsair Dominator 1066Mhz 5-5-5-15
Video Card(s) GigaByte 8800GT Stock Clocks: 700Mhz Core, 1700 Shader, 1940 Memory
Storage 74 GB WD Raptor 10000rpm, 2x250 GB Seagate Raid 0
Display(s) HP p1130, 21" Trinitron
Case Antec p180
Audio Device(s) Creative X-Fi PLatinum
Power Supply 700W FSP Group 85% Efficiency
Software Windows XP
#25
Its only 2gb and mines wont start up. At first it crashed in the menu then everytime I start it up it minimises again.
It has just happened that to me. It minimises, but when I click again it enters, but as I said it takes some good time to load, and it's as if the game was freezed, ctrl+alt+del and it's reported as freezed, but don't worry just wait. At least that works for me. Good luck. The game's worth that and more. :toast: