• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Error - Printing on Network printer

Joined
Mar 31, 2007
Messages
1,895 (0.41/day)
Location
ontario canada
System Name home brew
Processor Intel Corei7 3770K OC @ 4.5Ghz
Motherboard ASUS P8Z77-V
Cooling Corsair H100
Memory 16GB DDR3 1600 GSKILL
Video Card(s) Powercolor Radeon 7970, MSI Radeon 7970
Storage Mushkin Chronos Deluxe 240gb. 2 TB Hdd.
Display(s) 3x24inch Dell Ultra IPS
Case CM storm trooper
Power Supply Antec Quattro OC ed. 1200w
Software Windows 7 Business x64
Benchmark Scores vantage: P43089
We have 4 printers on our Windows print server. The server was migrated from win2k3 to 2k8 on friday. 3/4 printers are working great, the other is having issues. When trying to print a test page to it, it gets a job status of Error - Printing.

When sending a small word document to it, it sends it to the printer, the queue is empty but nothing prints. If I goto the printer itself, it doesnt show any errors and I can print things such as information sheets and diagnostic files just fine.

All four printers are the same model, all 4 have a static IP. I can ping the printer successfully. I've tried printing from both an XP machine and the print server itself. I tried removing and adding the printer on the print server. And lastly, uunplugged the printer for 30 seconds, plugged it back in.

Any ideas?
 

Wrigleyvillain

PTFO or GTFO
Joined
Oct 13, 2007
Messages
7,693 (1.75/day)
Location
Chicago
System Name DarkStar
Processor i5 3570K 4.4Ghz
Motherboard Asrock Z77 Extreme 3
Cooling Apogee HD White/XSPC Razer blocks
Memory 8GB Samsung Green 1600
Video Card(s) 2 x GTX 670 4GB
Storage 2 x 120GB Samsung 830
Display(s) 27" QNIX
Case Enthoo Pro
Power Supply Seasonic Platinum 760
Mouse Steelseries Sensei
Keyboard Ducky Pro MX Black
Software Windows 8.1 x64
Well you've covered most if not all the general bases already and the weirdest things are that they are all the same model and the fact that it's def on the network and can print for sure such as diag page.

Ill pipe back in if I have any revelations. Good luck.
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
26,467 (5.22/day)
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 8700K@4.8GHz(Quick and dirty)
Motherboard AsRock Z370 Taichi
Cooling Corsair H110i GTX w/ Noctua NF-A14 Fans
Memory 32GB Corsair DDR4-3000
Video Card(s) ASUS Strix GTX 1080Ti
Storage 500GB Crucial MX500 + 2TB Seagate Solid State Hybrid Drive with 480GB MX200 SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Fractal Design Define S
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 10 Pro x64
Uninstall and re-install the printer on the print server?

Edit: Aw crap, you said you tried that. Sorry. I'll get my brain going.
 
Joined
Mar 31, 2007
Messages
1,895 (0.41/day)
Location
ontario canada
System Name home brew
Processor Intel Corei7 3770K OC @ 4.5Ghz
Motherboard ASUS P8Z77-V
Cooling Corsair H100
Memory 16GB DDR3 1600 GSKILL
Video Card(s) Powercolor Radeon 7970, MSI Radeon 7970
Storage Mushkin Chronos Deluxe 240gb. 2 TB Hdd.
Display(s) 3x24inch Dell Ultra IPS
Case CM storm trooper
Power Supply Antec Quattro OC ed. 1200w
Software Windows 7 Business x64
Benchmark Scores vantage: P43089
The last idea ive got in my brain, is bring the old 2k3 print server back up, and see if i can print from that server. If it works, ill check if theres any odd config options in it. But otherwise yeah this one is rattling my brain.
 

Kreij

Senior Monkey Moderator
Joined
Feb 6, 2007
Messages
13,817 (2.98/day)
Location
Cheeseland (Wisconsin, USA)
DNS problem maybe? Is the new server a DNS server and you cleared the cache?
Did you rename the printer (maybe has the old name in the DNS Cache?
Are printers even in the DNS cache? lol (I don't use a print server)

You didn't accidentally put the static IP of the printer into a DHCP range and causing conflict?

Just some guesses. :/
 
Last edited:
Joined
Mar 31, 2007
Messages
1,895 (0.41/day)
Location
ontario canada
System Name home brew
Processor Intel Corei7 3770K OC @ 4.5Ghz
Motherboard ASUS P8Z77-V
Cooling Corsair H100
Memory 16GB DDR3 1600 GSKILL
Video Card(s) Powercolor Radeon 7970, MSI Radeon 7970
Storage Mushkin Chronos Deluxe 240gb. 2 TB Hdd.
Display(s) 3x24inch Dell Ultra IPS
Case CM storm trooper
Power Supply Antec Quattro OC ed. 1200w
Software Windows 7 Business x64
Benchmark Scores vantage: P43089
DNS problem maybe? Is the new server a DNS server and you cleared the cache?
Did you rename the printer (maybe has the old name in the DNS Cache?
Are printers even in the DNS cache? lol (I don't use a print server)

You didn't accidentally put the static IP of the printer into a DHCP range and causing conflict?

Just some guesses. :/
The printer itself hasnt changed. I set it up using an IP, not a name. The new server is one of the three DNS/DC on the network. Not sure if theyre in DNS or not. ill certainly check
 
Joined
Mar 31, 2007
Messages
1,895 (0.41/day)
Location
ontario canada
System Name home brew
Processor Intel Corei7 3770K OC @ 4.5Ghz
Motherboard ASUS P8Z77-V
Cooling Corsair H100
Memory 16GB DDR3 1600 GSKILL
Video Card(s) Powercolor Radeon 7970, MSI Radeon 7970
Storage Mushkin Chronos Deluxe 240gb. 2 TB Hdd.
Display(s) 3x24inch Dell Ultra IPS
Case CM storm trooper
Power Supply Antec Quattro OC ed. 1200w
Software Windows 7 Business x64
Benchmark Scores vantage: P43089
Alright so they are in the DNS A records for the domain. The entries are correct. I tried printing a test page from the old print server with no luck. Figure at this point ill look at HP troubleshooting.
 

t_ski

Former Staff
Joined
Apr 11, 2006
Messages
11,960 (2.42/day)
System Name My i7 Beast
Processor Intel Core i7 6800K
Motherboard Asus X99-A II
Cooling Nickel-plated EK Supremacy EVO, D5 with XSPC Bayres & BIX Quad Radiator
Memory 4 x 8GB EVGA SuperSC DDR4-3200
Video Card(s) EVGA 1080 SuperClocked
Storage Samsung 950 Pro 256GB m.2 SSD + 480GB Sandisk storage SSD
Display(s) Three Asus 24" VW246H LCD's
Case Silverstone TJ07
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair AX1200
Keyboard Corsair K95
Software Windows 10 x64 Pro
If you browse to the IP address for the printer, is there a web status page?
 
Joined
Mar 31, 2007
Messages
1,895 (0.41/day)
Location
ontario canada
System Name home brew
Processor Intel Corei7 3770K OC @ 4.5Ghz
Motherboard ASUS P8Z77-V
Cooling Corsair H100
Memory 16GB DDR3 1600 GSKILL
Video Card(s) Powercolor Radeon 7970, MSI Radeon 7970
Storage Mushkin Chronos Deluxe 240gb. 2 TB Hdd.
Display(s) 3x24inch Dell Ultra IPS
Case CM storm trooper
Power Supply Antec Quattro OC ed. 1200w
Software Windows 7 Business x64
Benchmark Scores vantage: P43089
If you browse to the IP address for the printer, is there a web status page?
There is. Unfortunately the status doesnt showing anything. But I didnt know about this page. I tried printing a document from this page and it gave me a bit more of an error. Print service not responding.
 

t_ski

Former Staff
Joined
Apr 11, 2006
Messages
11,960 (2.42/day)
System Name My i7 Beast
Processor Intel Core i7 6800K
Motherboard Asus X99-A II
Cooling Nickel-plated EK Supremacy EVO, D5 with XSPC Bayres & BIX Quad Radiator
Memory 4 x 8GB EVGA SuperSC DDR4-3200
Video Card(s) EVGA 1080 SuperClocked
Storage Samsung 950 Pro 256GB m.2 SSD + 480GB Sandisk storage SSD
Display(s) Three Asus 24" VW246H LCD's
Case Silverstone TJ07
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair AX1200
Keyboard Corsair K95
Software Windows 10 x64 Pro
Are you using Microsoft or vendor drivers? Are these isolated from eachother on the server? What happens if you remove the printer from the server and re-add it? What happens if you add it as a different printer?
 
Joined
Mar 31, 2007
Messages
1,895 (0.41/day)
Location
ontario canada
System Name home brew
Processor Intel Corei7 3770K OC @ 4.5Ghz
Motherboard ASUS P8Z77-V
Cooling Corsair H100
Memory 16GB DDR3 1600 GSKILL
Video Card(s) Powercolor Radeon 7970, MSI Radeon 7970
Storage Mushkin Chronos Deluxe 240gb. 2 TB Hdd.
Display(s) 3x24inch Dell Ultra IPS
Case CM storm trooper
Power Supply Antec Quattro OC ed. 1200w
Software Windows 7 Business x64
Benchmark Scores vantage: P43089
Are you using Microsoft or vendor drivers? Are these isolated from eachother on the server? What happens if you remove the printer from the server and re-add it? What happens if you add it as a different printer?
The drivers are all in one HP drivers. One is 32, another is 64bit. The printers are under one print server, not sure how they could be isolated. I have removed the printer and added it, no luck. But I havent tried with a different name. Though im feeling doubtful as the printers web page told me there was an issue.


Edit:
Adding printer as a different name didnt work :(
 
Last edited:

Wrigleyvillain

PTFO or GTFO
Joined
Oct 13, 2007
Messages
7,693 (1.75/day)
Location
Chicago
System Name DarkStar
Processor i5 3570K 4.4Ghz
Motherboard Asrock Z77 Extreme 3
Cooling Apogee HD White/XSPC Razer blocks
Memory 8GB Samsung Green 1600
Video Card(s) 2 x GTX 670 4GB
Storage 2 x 120GB Samsung 830
Display(s) 27" QNIX
Case Enthoo Pro
Power Supply Seasonic Platinum 760
Mouse Steelseries Sensei
Keyboard Ducky Pro MX Black
Software Windows 8.1 x64
Kill it with fire!

(took a chance that you could use some comic relief)
 
Joined
Mar 31, 2007
Messages
1,895 (0.41/day)
Location
ontario canada
System Name home brew
Processor Intel Corei7 3770K OC @ 4.5Ghz
Motherboard ASUS P8Z77-V
Cooling Corsair H100
Memory 16GB DDR3 1600 GSKILL
Video Card(s) Powercolor Radeon 7970, MSI Radeon 7970
Storage Mushkin Chronos Deluxe 240gb. 2 TB Hdd.
Display(s) 3x24inch Dell Ultra IPS
Case CM storm trooper
Power Supply Antec Quattro OC ed. 1200w
Software Windows 7 Business x64
Benchmark Scores vantage: P43089
Kill it with fire!

(took a chance that you could use some comic relief)
One of my coworkers said its about time for a trip to a field somewhere. I said I'd bring my car around front right then, but he forgot his bat at home.

HP responded with:

-Do you have the right drivers?
-Is it configured as a standard TCP port?

3/4 work, come on, use common sense.
 

Wrigleyvillain

PTFO or GTFO
Joined
Oct 13, 2007
Messages
7,693 (1.75/day)
Location
Chicago
System Name DarkStar
Processor i5 3570K 4.4Ghz
Motherboard Asrock Z77 Extreme 3
Cooling Apogee HD White/XSPC Razer blocks
Memory 8GB Samsung Green 1600
Video Card(s) 2 x GTX 670 4GB
Storage 2 x 120GB Samsung 830
Display(s) 27" QNIX
Case Enthoo Pro
Power Supply Seasonic Platinum 760
Mouse Steelseries Sensei
Keyboard Ducky Pro MX Black
Software Windows 8.1 x64
One of my coworkers said its about time for a trip to a field somewhere. I said I'd bring my car around front right then, but he forgot his bat at home.

HP responded with:

-Do you have the right drivers?
-Is it configured as a standard TCP port?

3/4 work, come on, use common sense.
You could film a spoof of that classic scene from Office Space lololol!

And yeah that's annoying given the circumstances but they have to start with those questions.
 

t_ski

Former Staff
Joined
Apr 11, 2006
Messages
11,960 (2.42/day)
System Name My i7 Beast
Processor Intel Core i7 6800K
Motherboard Asus X99-A II
Cooling Nickel-plated EK Supremacy EVO, D5 with XSPC Bayres & BIX Quad Radiator
Memory 4 x 8GB EVGA SuperSC DDR4-3200
Video Card(s) EVGA 1080 SuperClocked
Storage Samsung 950 Pro 256GB m.2 SSD + 480GB Sandisk storage SSD
Display(s) Three Asus 24" VW246H LCD's
Case Silverstone TJ07
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair AX1200
Keyboard Corsair K95
Software Windows 10 x64 Pro
The drivers are all in one HP drivers. One is 32, another is 64bit. The printers are under one print server, not sure how they could be isolated. I have removed the printer and added it, no luck. But I havent tried with a different name. Though im feeling doubtful as the printers web page told me there was an issue.


Edit:
Adding printer as a different name didnt work :(
The idea of isolating the printers means that if one dies, it only takes itself down & not the whole server. I believe it's a right-click feature in Printer Management.

HP support for Windows 7 sucks, and I'm guessing their 2008 support is right up there. From what I've been told (I'm not the print server guy), HP is asking that you use their universal drivers.
 
Joined
Mar 31, 2007
Messages
1,895 (0.41/day)
Location
ontario canada
System Name home brew
Processor Intel Corei7 3770K OC @ 4.5Ghz
Motherboard ASUS P8Z77-V
Cooling Corsair H100
Memory 16GB DDR3 1600 GSKILL
Video Card(s) Powercolor Radeon 7970, MSI Radeon 7970
Storage Mushkin Chronos Deluxe 240gb. 2 TB Hdd.
Display(s) 3x24inch Dell Ultra IPS
Case CM storm trooper
Power Supply Antec Quattro OC ed. 1200w
Software Windows 7 Business x64
Benchmark Scores vantage: P43089
The idea of isolating the printers means that if one dies, it only takes itself down & not the whole server. I believe it's a right-click feature in Printer Management.

HP support for Windows 7 sucks, and I'm guessing their 2008 support is right up there. From what I've been told (I'm not the print server guy), HP is asking that you use their universal drivers.
Yeah the universal is what I used, easier to install that instead of xp,2k3,vista,7 for each printer. ill see if isolating helps.
 

t_ski

Former Staff
Joined
Apr 11, 2006
Messages
11,960 (2.42/day)
System Name My i7 Beast
Processor Intel Core i7 6800K
Motherboard Asus X99-A II
Cooling Nickel-plated EK Supremacy EVO, D5 with XSPC Bayres & BIX Quad Radiator
Memory 4 x 8GB EVGA SuperSC DDR4-3200
Video Card(s) EVGA 1080 SuperClocked
Storage Samsung 950 Pro 256GB m.2 SSD + 480GB Sandisk storage SSD
Display(s) Three Asus 24" VW246H LCD's
Case Silverstone TJ07
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair AX1200
Keyboard Corsair K95
Software Windows 10 x64 Pro
Probably won't make a difference, but it's good practice.
 
Joined
Mar 31, 2007
Messages
1,895 (0.41/day)
Location
ontario canada
System Name home brew
Processor Intel Corei7 3770K OC @ 4.5Ghz
Motherboard ASUS P8Z77-V
Cooling Corsair H100
Memory 16GB DDR3 1600 GSKILL
Video Card(s) Powercolor Radeon 7970, MSI Radeon 7970
Storage Mushkin Chronos Deluxe 240gb. 2 TB Hdd.
Display(s) 3x24inch Dell Ultra IPS
Case CM storm trooper
Power Supply Antec Quattro OC ed. 1200w
Software Windows 7 Business x64
Benchmark Scores vantage: P43089
Probably won't make a difference, but it's good practice.
eh couldnt find the option. its probably not it anyway.
 

Completely Bonkers

New Member
Joined
Feb 6, 2007
Messages
2,576 (0.56/day)
Processor Mysterious Engineering Prototype
Motherboard Intel 865
Cooling Custom block made in workshop
Memory Corsair XMS 2GB
Video Card(s) FireGL X3-256
Display(s) 1600x1200 SyncMaster x 2 = 3200x1200
Software Windows 2003
What type of printers are they? Show a screenie of the http web page it offers. Use something like softperfect's netscan, go options, additional, check "check for open TCP ports and add 21,80,443,9100. Make sure the same result appears for all 4 printers. Post a screenie.

PS. I dont think this is a drivers issue. It's a fault network setup (on the printer) or a firewall/switch acting in between you and the printer. The printer obviously isnt dead if it can run and print diagnostics pages from the control panel.
 
Joined
Mar 31, 2007
Messages
1,895 (0.41/day)
Location
ontario canada
System Name home brew
Processor Intel Corei7 3770K OC @ 4.5Ghz
Motherboard ASUS P8Z77-V
Cooling Corsair H100
Memory 16GB DDR3 1600 GSKILL
Video Card(s) Powercolor Radeon 7970, MSI Radeon 7970
Storage Mushkin Chronos Deluxe 240gb. 2 TB Hdd.
Display(s) 3x24inch Dell Ultra IPS
Case CM storm trooper
Power Supply Antec Quattro OC ed. 1200w
Software Windows 7 Business x64
Benchmark Scores vantage: P43089
What type of printers are they? Show a screenie of the http web page it offers. Use something like softperfect's netscan, go options, additional, check "check for open TCP ports and add 21,80,443,9100. Make sure the same result appears for all 4 printers. Post a screenie.
I cant get a screenie cause theyre on a network with no internet. But theyre HP 4650 laserjets. I know 9100 was enabled, not sure about the rest.
 
Joined
Mar 31, 2007
Messages
1,895 (0.41/day)
Location
ontario canada
System Name home brew
Processor Intel Corei7 3770K OC @ 4.5Ghz
Motherboard ASUS P8Z77-V
Cooling Corsair H100
Memory 16GB DDR3 1600 GSKILL
Video Card(s) Powercolor Radeon 7970, MSI Radeon 7970
Storage Mushkin Chronos Deluxe 240gb. 2 TB Hdd.
Display(s) 3x24inch Dell Ultra IPS
Case CM storm trooper
Power Supply Antec Quattro OC ed. 1200w
Software Windows 7 Business x64
Benchmark Scores vantage: P43089
Well, ITS WORKING :toast::rockout::D

HP sent me instructions to do a cold reset which worked. And for archival purposes, here they are:

1. Turn the printer on.

2. Watch the control panel.

3. When the memory starts counting, press and hold the green (Select) button. Continue to hold Select button until all three Control Panel LED's are illuminated and on solid.

4. Release the (Select) button.

5. The control panel will display SELECT LANGUAGE.

6. Press (Down Arrow) button until control panel displays COLD RESET.

7. Press (Select). The printer will perform a cold reset and then continue its power-on sequence.
 

t_ski

Former Staff
Joined
Apr 11, 2006
Messages
11,960 (2.42/day)
System Name My i7 Beast
Processor Intel Core i7 6800K
Motherboard Asus X99-A II
Cooling Nickel-plated EK Supremacy EVO, D5 with XSPC Bayres & BIX Quad Radiator
Memory 4 x 8GB EVGA SuperSC DDR4-3200
Video Card(s) EVGA 1080 SuperClocked
Storage Samsung 950 Pro 256GB m.2 SSD + 480GB Sandisk storage SSD
Display(s) Three Asus 24" VW246H LCD's
Case Silverstone TJ07
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair AX1200
Keyboard Corsair K95
Software Windows 10 x64 Pro
Good to hear you got it sorted out
 
Top