• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

EVGA gtx 780 no picture

Ogi96kg

New Member
Joined
Jul 19, 2018
Messages
7 (0.22/day)
Likes
2
#1
I bought gtx 780 couple days ago and i opened gpu-z and saw that card is running on pci 2.0 knowing that my motherboard supports 3.0. I found on internet software that force-enable 3.0. I tried it fallowed all instructions. Everything went fine a restarted my pc and since then just blackscreen. No picture nothing. I thought that motherboard bios was wrong so i changed it still nothing. Then i tried nvflash and nvflash does't recognized my card. I dont know what to do
 
Joined
Feb 14, 2012
Messages
773 (0.32/day)
Likes
517
Location
Romania
System Name No name
Processor i5 8600k@4800Mhz 1.22v
Motherboard Gigabyte Z370 UD3P
Cooling Noctua U12P
Memory 16GB 3000Mhz
Video Card(s) Evga 980Ti SC + Accelero Xtreme III
Storage Kingston AV400 256GB, WD30PURX
Display(s) Asus MG279Q
Case Regnum RG4F Frosty White
Audio Device(s) XFI Music
Power Supply Seasonic G650 650W
Mouse Cougar 600M
Keyboard Asus Strix MX Brown
Software Windows 10 Pro x64
Benchmark Scores 5948 3dmark TimeSpy
#2
What software ? did you flash a BIOS on the Gtx 780 ?
 
Joined
Sep 17, 2014
Messages
5,530 (3.86/day)
Likes
4,483
Location
Duiven, Netherlands
Processor i7 8700k 4.8Ghz @ 1.31v
Motherboard AsRock Fatal1ty K6 Z370
Cooling beQuiet! Dark Rock Pro 3
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3200/C16
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X @ 2100/5500
Storage Samsung 850 EVO 1TB + Samsung 830 256GB + Crucial BX100 250GB + Toshiba 1TB HDD
Display(s) Eizo Foris FG2421
Case Fractal Design Define C TG
Power Supply EVGA G2 750w
Mouse Logitech G502 Protheus Spectrum
Keyboard Sharkoon MK80 (Brown)
Software W10 x64
#3
What is it these days with people's first solution in the book for everything GPU to flash the BIOS?!

And why would you enable a backwards compatible standard anyway. This card will do fine even on PCIE2.0 x8

If you can roll back, roll back. And next time you read 'force enable' only do this if you really need to.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
22,487 (5.53/day)
Likes
6,908
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Joined
Aug 6, 2017
Messages
1,768 (4.65/day)
Likes
963
Location
Poland
System Name skurwiel szatan
Processor i7 5775c
Motherboard Z97X Gaming 5
Cooling Noctua D15S
Memory Crucial Ballistix Tactical LP DDR3L 2133MHz 9-9-9-27-1T 1.512v.
Video Card(s) GTX 1080 SuperJetstream overcucked to ~2152MHz
Storage SU900 128 (OS),850 Pro 256+256+ 512,4TB of HDDs (3+1)
Display(s) Acer XB241YU+Dell S2716DG dual monitor setup
Case Full tower
Audio Device(s) Mad Catz FREQ wireless
Power Supply Superflower Leadex Gold 850W
Mouse G403 wireless + Steelseries DeX + Roccat rest
Keyboard Razer Deathstalker
Software Windows 10
Benchmark Scores A LOT
#6
what mobo and cpu do you have ?
 
Joined
Aug 6, 2017
Messages
1,768 (4.65/day)
Likes
963
Location
Poland
System Name skurwiel szatan
Processor i7 5775c
Motherboard Z97X Gaming 5
Cooling Noctua D15S
Memory Crucial Ballistix Tactical LP DDR3L 2133MHz 9-9-9-27-1T 1.512v.
Video Card(s) GTX 1080 SuperJetstream overcucked to ~2152MHz
Storage SU900 128 (OS),850 Pro 256+256+ 512,4TB of HDDs (3+1)
Display(s) Acer XB241YU+Dell S2716DG dual monitor setup
Case Full tower
Audio Device(s) Mad Catz FREQ wireless
Power Supply Superflower Leadex Gold 850W
Mouse G403 wireless + Steelseries DeX + Roccat rest
Keyboard Razer Deathstalker
Software Windows 10
Benchmark Scores A LOT
#8
then you'e limited to pci-e 2.0, no way it can run 3.0 on sandy bridge.
 
Joined
Sep 17, 2014
Messages
5,530 (3.86/day)
Likes
4,483
Location
Duiven, Netherlands
Processor i7 8700k 4.8Ghz @ 1.31v
Motherboard AsRock Fatal1ty K6 Z370
Cooling beQuiet! Dark Rock Pro 3
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3200/C16
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X @ 2100/5500
Storage Samsung 850 EVO 1TB + Samsung 830 256GB + Crucial BX100 250GB + Toshiba 1TB HDD
Display(s) Eizo Foris FG2421
Case Fractal Design Define C TG
Power Supply EVGA G2 750w
Mouse Logitech G502 Protheus Spectrum
Keyboard Sharkoon MK80 (Brown)
Software W10 x64
#10
Go back to the page where you found that force enabling 3.0 thing, and figure out what files it changes. Replace the originals of those files. If it was a BIOS update of some sort, try to flash back the old one. (I mean motherboard bios, not GPU)

If that isn't enough info post back with a link where you found it
 

Tatty_One

Senior Moderator & Combat Squirrel
Staff member
Joined
Jan 18, 2006
Messages
20,349 (4.43/day)
Likes
6,787
Location
Worcestershire, UK
System Name The Grey
Processor Skylake i7 6700k @ 4.6gig
Motherboard MSI Z170A Tomahawk
Cooling Cooler Master Seidon 240V AIO/Viper140's
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3000mhz CL14
Video Card(s) Palit 8GB GTX 1070 GameRock Edition
Storage SkHynix SL308 120GB/CrucialM4/1TB WD Black
Display(s) LG 29inch 2560x1080 Curved Ultrawide IPS
Case Phanteks Enthoo Pro M Windowed - Gunmetal
Audio Device(s) Xifi Elite Pro 7.1/VideoLogic ZXR550's
Power Supply XFX Pro Black Edition 750W Gold modular
Keyboard CM Storm Octane Combo
Software Win 10 Home x64
#11
Not sure how any software can force enable PCI-E 3.0 on a PCI-E 2.0 motherboard unless it does or tries to do something magical with the Bios, the only thing I can think of that might help is.....

1. Remove CMOS battery, wait for a minute and re-install then boot back up with Bios defaults.

If that fail's......

Re-flash Bios downloaded from manufacturers website.
 

rtwjunkie

PC Gaming Enthusiast
Joined
Jul 25, 2008
Messages
10,311 (2.80/day)
Likes
14,514
Location
Louisiana -Laissez les bons temps rouler!
System Name Bayou Devil
Processor Core i7-4790k 4.4Ghz @ 1.18v
Motherboard ASUS Z97 Deluxe
Cooling All air: 2x140mm Fractal exhaust; 3x 140mm Cougar Intake; Enermax T40F CPU cooler
Memory 2x 8GB Mushkin Redline DDR-3 1866
Video Card(s) MSI GTX 980 Ti Gaming 6G LE
Storage 1x 500 MX500 SSD; 2x 2TB WD Black; 1x4TB WD Black;1x 2TB WD Green (eSATA)
Display(s) HP 25VX 25" IPS @ 1920 x 1080
Case Fractal Design Define R4 Black w/Titanium front -windowed
Audio Device(s) Soundblaster Z
Power Supply Seasonic X-850
Mouse Coolermaster Sentinel III
Keyboard Logitech G610 Orion mechanical (Cherry Brown switches)
Software Windows 10 Pro 64-bit (Start10 & Fences 3.0 installed)
#12
intel i5 2300 board: msi h61m-p20(g3)
You would need a P67 or z68 motherboard, AND an Ivy Bridge CPU to get PCIe 3.0.

Not sure how any software can force enable PCI-E 3.0 on a PCI-E 2.0 motherboard unless it does or tries to do something magical with the Bios.
Actually there is one instance but it doesn’t apply to the OP. On SB-E X79 boards, Nvidia provided a small executable which unlocks PCIe 3.0. They flat out say it may or may not work. For me, it worked on a GA X79.
 

peche

Thermaltake fanboy
Joined
Nov 7, 2014
Messages
6,662 (4.82/day)
Likes
5,499
Location
San Jose, Costa Rica
System Name Athenna
Processor intel i7 3770 *Dellided*
Motherboard GIGABYTE GA-Z68X-UD3H-B3 Rev. 1.1
Cooling Thermaltake Water 3.0 Pro + Tt Riing12 x2 / Tt ThunderBlade / Gelid Slim 120UV fans
Memory 16GB DRR3 Kingoston with Custom Tt spreaders + HyperX Fan
Video Card(s) GeForce GTX 980 4GB Nvidia Sample
Storage Crucial M4 SSD 64GB's / Seagate Barracuda 2TB / Seagate Barracuda 320GB's
Display(s) 22" LG FLATRON 1920 x 1280p
Case Thermaltake Commander G42 Window
Audio Device(s) On-board Dolby 5.1+ Kingston HyperX Cloud 1
Power Supply Themaltake TR2 700W 80plus bronce & APC Pro backup 1000Va
Mouse Tt eSports Level 10M Rev 1.0 Diamond Black & Tt Conkor "L" mouse pad
Keyboard Tt eSports KNUCKER
Software windows 10x64Pro
Benchmark Scores well I've fried a 775' P4 12 years ago, that counts?
#13
Actually there is one instance but it doesn’t apply to the OP. On SB-E X79 boards, Nvidia provided a small executable which unlocks PCIe 3.0. They flat out say it may or may not work. For me, it worked on a GA X79.
and is able to be moded / forced on X58 if im not wrong,

Not sure how any software can force enable PCI-E 3.0 on a PCI-E 2.0 motherboard unless it does or tries to do something magical with the Bios, the only thing I can think of that might help is.....
not in H61 boards, is a feature for Z68 and / or P67, or Ivy oriented boards, zuch Z77

If that isn't enough info post back with a link where you found it
+1

What is it these days with people's first solution in the book for everything GPU to flash the BIOS?!
cuz most people prefer to see a video of a geek that knows whats doing, flashing modding and so... ut getting screwed by themselves lolx
 

Ogi96kg

New Member
Joined
Jul 19, 2018
Messages
7 (0.22/day)
Likes
2
#14
So i found out that problem is in my board. I tried card in my friends pc and it works fine. I also tried flashing new bios on motherboard still same issue, tried removing battery nothing changed. What else can i do?
 
Joined
Sep 2, 2011
Messages
677 (0.27/day)
Likes
519
Location
Where the hand of man has never set foot
Processor Intel Xeon W3550
Motherboard DELL 0XPDFK
Memory 6x2GB Kingston 1066MHz CAS7
Video Card(s) Gigabyte GTX 760 WINDFORCE 3X OC 2 GB rev. 2.0
Storage Crucial MX100 512GB
Display(s) LG Flatron W2453V
Power Supply Thermaltake TR2 RX 750W
Mouse Razer DeathAdder Elite
Keyboard Corsair K60
#15
Be more specific, when does the screen goes black?
1- Can you get to the BIOS with the card installed? If not then reset the BIOS to factory default.
2- You can see the computer post but it fails to load Windows? = Bad drivers or corrupt Windows. Try to boot in safe mode and uninstall what you previously installed.
3- Can't get to safe mode? Repair or format and reinstall Windows.
 

Ogi96kg

New Member
Joined
Jul 19, 2018
Messages
7 (0.22/day)
Likes
2
#16
Be more specific, when does the screen goes black?
1- Can you get to the BIOS with the card installed? If not then reset the BIOS to factory default.
2- You can see the computer post but it fails to load Windows? = Bad drivers or corrupt Windows. Try to boot in safe mode and uninstall what you previously installed.
3- Can't get to safe mode? Repair or format and reinstall Windows.
I fixed it. I took my old card amd 7850 i installed drivers and then i took it of and put gtx card in and everything is fine now. I dont know how but it forks.
 
Joined
Jun 18, 2010
Messages
1,757 (0.59/day)
Likes
762
Processor Intel i7 970 // Intel i7 2600K // Intel X5677 // Intel 950,930
Motherboard Asus Rampage III Formula // Asus P8P67 Deluxe // MSI Big Bang XPower // EVGA 758
Cooling Zalman CNPS9900MaxB // Zalman CNPS11X // Intel E75476 // Intel E75476
Memory GSkill 2133 12GB // Corsair V 2400 32GB // GSkill 2133 12GB // Corsair Dom 1600 12GB
Video Card(s) ASUS GTX1080 // MSI GTX1070 Quick Silver// EVGA SC GTX780 // EVGA ACX GTX770
Storage PlextorM5P, Samsung 830, 840P, 840E// Samsung 840P // Crucial M500 // Crucial M500
Display(s) HP w2207h
Case CoolerMaster Stacker 830se // Lian Li PC-9F // Lian Li PC-9F // In-Win server case IW-PP689
Audio Device(s) onboard
Power Supply Seasonic X 850w Gold// OCZ ZX850w // EVGA 850w G2 // PC Power & Cooling 910w
Mouse Logitech G9
Keyboard Dell
Software W10Pro /W10Pro /W10Pro /W10Pro
#17
I fixed it. I took my old card amd 7850 i installed drivers and then i took it of and put gtx card in and everything is fine now. I dont know how but it forks.
So, is this a new habit to try and run both AMD drivers and Nvidia drivers at the same time?

You are aware that you should clear out old drivers when switching Brands.

DDU: https://www.wagnardsoft.com/
 
Top