• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Failed to read rom - ERROR: 0FL01(Sapphire RX 580 8GB Pulse only 20 MH/s)

Joined
Jan 21, 2021
Messages
16 (0.01/day)
I really don't want to open up the GPU tbh, haven't got the correct tools to do it for one thing (teeny-tiny screws)! Yikes! Gonna have to keep testing various BIOSes... o_O
 
Joined
Sep 20, 2023
Messages
2 (0.01/day)
Processor Ryzen 7 7700x
Motherboard B650m Aorus Elite AX (rev 1.0)
Cooling Thermalright PA120
Memory 2x16GB Hyperx 5600MTs M-die (clocked at 6200)
Video Card(s) RX 580 2048sp Elsa
Storage 1TB XPG S70 blade + 2TB Asgard AN4+
Power Supply XPG Core Reactor 850w
Mouse VGN Dragonfly F1 MOBA
Keyboard Keychron K3v2
I was having this error too! After reading this and other thread I could unbrick my card!
I tried with v2.93 in windows 11 and no luck! If anyone else had problems, I recommend using v3.31
after reading the CHANGE_EXTERNAL.LOG file, I noticed that from 3.08 they added support for aditional Ellesmere devices.
Don't know if it is helpful, but with the help of my ryzen 7000 iGpu I was able to unbrick my card that was showing test fail or ffff on amdflash -i command.
Hope it helps someone. And thanks both


eidairaman1 and Imperator for helping in the forum for the past years!

 
Joined
Apr 22, 2021
Messages
1,836 (1.55/day)
Location
Romania
System Name Gaming1 / Office 2
Processor Intel i7 7700k@4.8ghz / Ryzen 7 5700G
Motherboard MSI 270 SLI PLUS / MSI MAG X570S - TOMAHAWK MAX WIFI
Cooling ID-Cooling Frostflow X 120 - Liquid / ID-Cooling SE-903 V2
Memory 2x16GB Corsair Vengeance LPX 3600 Black / 2x16GB Corsair Vengeance RGB Pro SL - 3600Mhz
Video Card(s) XFX RX 5700XT THICC III Ultra 8GB / XFX RX 6600XT 8GB
Storage 1st : 1x SSD Samsung 870 Evo 1Tb + 4x SAS HDD in RAID / 2nd : 1 Tb SSD Nvme Samsung 970 EVO PLUS
Display(s) 2x Dell 3008 WFP
Case CoolerMaster HAF 932 / GENESIS IRID 300
Audio Device(s) Soundblaster XFI / Onboard
Power Supply Thermaltake Smart RGB 700W / Thermaltake Smart RGB 700W
Mouse Logitech G502 HERO / Logitech G5
Keyboard Dell SmartCard Reader SK 3205 / Dell SmartCard Reader SK 3205
Software 1st - Win 10 Pro X64 / Win 7 X86 / Ubuntu / 2nd - Windows 11 Pro x64
Hello
I honestly can't tell you anything about flashing a card under Windows 11.
I do have many computers with Win 11 OS, but i use a Win 10 computer for my flashing procedure. On that comp i have also many testing programs.
So, basically the program must access the card properly and if under Win 11 from some reason it can't do that in a proper way , you will encounter that error.
But...can you run GPU-z ?
If yes we will need the following pictures:
- Labels from the card
- GPU-z Maiun screen
- GPU-z >Advanced Tab and here on the dropdown menu you will choose memory info
 

Attachments

  • How to check memory type.jpg
    How to check memory type.jpg
    688.4 KB · Views: 54
Joined
Sep 20, 2023
Messages
2 (0.01/day)
Processor Ryzen 7 7700x
Motherboard B650m Aorus Elite AX (rev 1.0)
Cooling Thermalright PA120
Memory 2x16GB Hyperx 5600MTs M-die (clocked at 6200)
Video Card(s) RX 580 2048sp Elsa
Storage 1TB XPG S70 blade + 2TB Asgard AN4+
Power Supply XPG Core Reactor 850w
Mouse VGN Dragonfly F1 MOBA
Keyboard Keychron K3v2
Hello
I honestly can't tell you anything about flashing a card under Windows 11.
I do have many computers with Win 11 OS, but i use a Win 10 computer for my flashing procedure. On that comp i have also many testing programs.
So, basically the program must access the card properly and if under Win 11 from some reason it can't do that in a proper way , you will encounter that error.
But...can you run GPU-z ?
If yes we will need the following pictures:
- Labels from the card
- GPU-z Maiun screen
- GPU-z >Advanced Tab and here on the dropdown menu you will choose memory info
I was just thanking you for the help, I actually made it work with v3.08, now it show temps and clocks in GPU-z/furmark with the new VBIOS. Before only HWInfo was working correctly.

I don't remember which Bios I used though haha.
 

Attachments

  • Screenshot 2023-09-30 110324.png
    Screenshot 2023-09-30 110324.png
    54.2 KB · Views: 37
  • Screenshot 2023-09-30 110342.png
    Screenshot 2023-09-30 110342.png
    30.4 KB · Views: 36
Joined
Apr 22, 2021
Messages
1,836 (1.55/day)
Location
Romania
System Name Gaming1 / Office 2
Processor Intel i7 7700k@4.8ghz / Ryzen 7 5700G
Motherboard MSI 270 SLI PLUS / MSI MAG X570S - TOMAHAWK MAX WIFI
Cooling ID-Cooling Frostflow X 120 - Liquid / ID-Cooling SE-903 V2
Memory 2x16GB Corsair Vengeance LPX 3600 Black / 2x16GB Corsair Vengeance RGB Pro SL - 3600Mhz
Video Card(s) XFX RX 5700XT THICC III Ultra 8GB / XFX RX 6600XT 8GB
Storage 1st : 1x SSD Samsung 870 Evo 1Tb + 4x SAS HDD in RAID / 2nd : 1 Tb SSD Nvme Samsung 970 EVO PLUS
Display(s) 2x Dell 3008 WFP
Case CoolerMaster HAF 932 / GENESIS IRID 300
Audio Device(s) Soundblaster XFI / Onboard
Power Supply Thermaltake Smart RGB 700W / Thermaltake Smart RGB 700W
Mouse Logitech G502 HERO / Logitech G5
Keyboard Dell SmartCard Reader SK 3205 / Dell SmartCard Reader SK 3205
Software 1st - Win 10 Pro X64 / Win 7 X86 / Ubuntu / 2nd - Windows 11 Pro x64
I am glad that you've made it!
Cheers mate!
 

frear

New Member
Joined
Dec 13, 2023
Messages
4 (0.02/day)
I am having a similar issue. I have done every suggestion under this thread but I would really be glad if someone help me.

I have Asus HD7870 ( HD7870-DC2-2GD5-V2 to be exact) graphics card. I used it for a few days for mining, as I remember I flashed its bios through hiveos. For 2 years I didn't use this card but now I need it. It seems the BIOS is corrupt. My OS is Windows 11 64bit.

Command prompt was under administrator privileges.

Am I missing a step here? I found the BIOS chip it is on the back side of the gpu. It is PM25LD010. I didn't remove the cooling plate but I think there is no secondary BIOS chip. Am I missing a step here? Here is what I tried.

Atiflash 2.77 never works, It just gives my PC BSOD.

Ver 5.067
Unsupported GPU

Ver 3.67
amdvbflash -i

adapter bn dn fn dID asic flash romsize test bios p/n
======= == == == ==== =============== ============== ======= ==== ==============
0 01 00 00 6818 Pitcairn R600 SPI 10000 fail -

amdvbflash -t 0
AMDVBFLASH version 3.15 EXTERNAL, Copyright (c) 2020 Advanced Micro Devices, Inc.

Fail

ERROR: 0FL02

amdvbflash -p 0 -fa -fs hd7870.rom
AMDVBFLASH version 3.15 EXTERNAL, Copyright (c) 2020 Advanced Micro Devices, Inc.

-fs option not support in external version of the tool. Please refer to tool help for list of option supported
Failed to read ROM

ERROR: 0FL01
amdvbflash -p 0 -fa hd7870.rom
AMDVBFLASH version 3.15 EXTERNAL, Copyright (c) 2020 Advanced Micro Devices, Inc.

File hd7870.rom not found.

ERROR: 0FL01

Ver 2.93
amdvbflash -unlockrom 0

ROM Unlocked

amdvbflash -p 0 -f hd7870.rom
Failed to read ROM

ERROR: 0FL01
 
Joined
Mar 20, 2008
Messages
1,566 (0.26/day)
System Name Ryzen5900X
Processor AMD Ryzen 5900X
Motherboard Gigabyte B550 AORUS PRO AC
Cooling NZXT Kraken X62
Memory 4x G.Skill F4-3600C17D-8GTZ
Video Card(s) AMD Radeon RX 6800XT Midnight Black
I am having a similar issue. I have done every suggestion under this thread but I would really be glad if someone help me.

I have Asus HD7870 ( HD7870-DC2-2GD5-V2 to be exact) graphics card. I used it for a few days for mining, as I remember I flashed its bios through hiveos. For 2 years I didn't use this card but now I need it. It seems the BIOS is corrupt. My OS is Windows 11 64bit.

Command prompt was under administrator privileges.

Am I missing a step here? I found the BIOS chip it is on the back side of the gpu. It is PM25LD010. I didn't remove the cooling plate but I think there is no secondary BIOS chip. Am I missing a step here? Here is what I tried.

Atiflash 2.77 never works, It just gives my PC BSOD.

Ver 5.067
Unsupported GPU

Ver 3.67
amdvbflash -i

adapter bn dn fn dID asic flash romsize test bios p/n
======= == == == ==== =============== ============== ======= ==== ==============
0 01 00 00 6818 Pitcairn R600 SPI 10000 fail -

amdvbflash -t 0
AMDVBFLASH version 3.15 EXTERNAL, Copyright (c) 2020 Advanced Micro Devices, Inc.

Fail

ERROR: 0FL02

amdvbflash -p 0 -fa -fs hd7870.rom
AMDVBFLASH version 3.15 EXTERNAL, Copyright (c) 2020 Advanced Micro Devices, Inc.

-fs option not support in external version of the tool. Please refer to tool help for list of option supported
Failed to read ROM

ERROR: 0FL01
amdvbflash -p 0 -fa hd7870.rom
AMDVBFLASH version 3.15 EXTERNAL, Copyright (c) 2020 Advanced Micro Devices, Inc.

File hd7870.rom not found.

ERROR: 0FL01

Ver 2.93
amdvbflash -unlockrom 0

ROM Unlocked

amdvbflash -p 0 -f hd7870.rom
Failed to read ROM

ERROR: 0FL01
Did you try versions 3.31, 3.20, 2.84?
 
Top