• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Fallout 3 freezing on Intel system

Joined
Apr 2, 2007
Messages
904 (0.23/day)
Likes
117
Location
United Kingdom
Processor Intel Core i7 4790K, S1150, Haswell, 4 Core 4.4GHz Turbo
Motherboard Gigabyte GA-Z97X-Gaming GT Socket 1150 VGA DVI HDMI DisplayPort 8
Cooling Coolermaster Hyper T4 Intel and Amd Socket Heatpipe Cooling Fan
Memory 32GB (4x8GB) 1600 Corsair DDR3 Vengeance
Video Card(s) Zotac NVIDIA GeForce GTX 1080 8GB AMP Extreme Edition
Storage Crucial MX100 512GB SATA 6Gbps SSD, Crucial 480GB M500 SATA 6Gbps 2.5inch SSD
Display(s) Asus PB278QR 27" Professional LED Multimedia Monitor - Black, 2560x1440 Resolution
Case NZXT Phantom 410 Black Orange Special Edition
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Z PCI Express 5.1Ch Sound Card
Power Supply Corsair RM1000
Mouse Logitech MX518
Keyboard Roccat isku/ fx
Software Windows 10 Home 64-bit
#1
Hi am having a problem with Fallout 3 it keeps on freezing. I recently upgraded from an AMD system to an Intel, I had no problems with the AMD system and the only things i changed on the intel is the mobo, processor, ram and i changed the hard drive to an ssd drive. I am using the latest drivers and all windows patches are up to date.
 

Kreij

Senior Monkey Moderator
Staff member
Joined
Feb 6, 2007
Messages
13,817 (3.49/day)
Likes
5,524
Location
Cheeseland (Wisconsin, USA)
Processor Intel Core 2 Quad QX9650 Extreme @ 3.0 GHz
Motherboard Asus Rampage Formula
Cooling ZeroTherm Nirvana NV120 Premium
Memory 8GB (4 x 2GB) Corsair Dominator PC2-8500
Video Card(s) 2 x Sapphire Radeon HD6970
Storage 2 x Seagate Barracuda 320GB in RAID 0
Display(s) Dell 3007WFP 30" LCD (2560 x 1600)
Case Thermaltake Armor w/ 250mm Side Fan
Audio Device(s) SupremeFX 8ch Audio
Power Supply Thermaltake Toughpower 750W Modular
Software Win8 Pro x64 / Cat 12.10
#2
OCing? Try dropping back to stock speeds.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,100 (9.57/day)
Likes
13,528
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#3
the engine used in the fallout games is not tolerant of unstable hardware. most likely your overclock isnt as stable as you thought it was (or, your RAM isnt set up properly - manually set timings and voltages)
 
Joined
Aug 30, 2009
Messages
4,001 (1.32/day)
Likes
1,652
Location
Sarasota, Florida, USA
System Name Awesomesauce 4.3 | Laptop (MSI GE72VR 6RF Apache Pro-023)
Processor Intel Core i7-5820K 4.16GHz 1.28v/3GHz 1.05v uncore | Intel Core i7-6700HQ @ 3.1GHz
Motherboard Gigabyte GA-X99-UD5 WiFi LGA2011-v3| Stock
Cooling Corsair H100i v2 w/ 2x EK Vardar F4-120ER + various 120/140mm case fans | Stock
Memory G.Skill RJ-4 16GB DDR4-2666 CL15 quad channel | 12GB DDR4-2133
Video Card(s) ASUS ROG Strix A8G Gaming GTX 1080 @ 2075/1368 boost | NVIDIA GTX 1060 6GB +200/+500 + Intel 530
Storage Samsung 840 EVO 500GB + Seagate 3TB 7200RPM + others | Kingston 256GB M.2 SATA + 1TB 7200RPM
Display(s) Acer G257HU 1440p 60Hz AH-IPS 4ms | 17.3" 1920*1080 60Hz wide angle TN notebook panel
Case Fractal Design Define XL R2 | MSI
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Z | Realtek with quad stereo speakers and subwoofer
Power Supply Corsair HX850i Platinum | 19.5v 180w Delta brick
Software Windows 10 Pro x64 | Windows 10 Home x64
Benchmark Scores GTX 1080 please?
#4
Considering that my 3770K CPUs only do about 4.3GHz (and at 1.175v), you may be overestimating your OC. Whenever overclocking is involved and you have instability, back it down.
 
Joined
Apr 2, 2007
Messages
904 (0.23/day)
Likes
117
Location
United Kingdom
Processor Intel Core i7 4790K, S1150, Haswell, 4 Core 4.4GHz Turbo
Motherboard Gigabyte GA-Z97X-Gaming GT Socket 1150 VGA DVI HDMI DisplayPort 8
Cooling Coolermaster Hyper T4 Intel and Amd Socket Heatpipe Cooling Fan
Memory 32GB (4x8GB) 1600 Corsair DDR3 Vengeance
Video Card(s) Zotac NVIDIA GeForce GTX 1080 8GB AMP Extreme Edition
Storage Crucial MX100 512GB SATA 6Gbps SSD, Crucial 480GB M500 SATA 6Gbps 2.5inch SSD
Display(s) Asus PB278QR 27" Professional LED Multimedia Monitor - Black, 2560x1440 Resolution
Case NZXT Phantom 410 Black Orange Special Edition
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Z PCI Express 5.1Ch Sound Card
Power Supply Corsair RM1000
Mouse Logitech MX518
Keyboard Roccat isku/ fx
Software Windows 10 Home 64-bit
#5
I thanks for the prompt answers, I will try dropping down to stock speed but i have tested it with prime 95 and other games ie Skyrim, Far Cry 3 and there was no probs there also i had a lot of help and advice from the members on techPowerUp - Overclockers and Cooling Forum, and they said it was stable, but as i said i will turn it back to stock just to see.
 
Joined
Jan 2, 2012
Messages
1,016 (0.47/day)
Likes
1,420
Location
Indonesia
Processor AMD Ryzen R7 1700X @ 3.9 Ghz
Motherboard BIOSTAR X370GT7
Cooling Cryorig H5 Universal dual fan mode
Memory Team T-Force Night Hawk DDR4-3200 2x16 GB
Video Card(s) Inno3D GTX 1080 GAMING OC
Storage 512 GB Samsung 850 Pro + 3 x 2 TB WD Blue
Display(s) LG 27MB85Z
Case Fractal Design Define R5 Black
Power Supply Seasonic Prime 750W
Mouse Logitech G502
Keyboard TX-CP (Ergo Clear 68g) | KBParadise V80 (Matias Quiet Click)
Software Windows 10 version 1607 x64 + Ubuntu 16.04
#6
Fallout 3 is not fully compatible with Windows 7.
If your stock speed setting still give you crash/freeze, try to run it with just 2 cores.

You can edit your Fallout3.ini (My Documents\My Games\Fallout3).

Find this line : bUseThreadedAI=0
Change it to : bUseThreadedAI=1
And add : iNumHWThreads=2

If the game still crashes/freezing change iNumHWThreads=2 to iNumHWThreads=1.
 
Joined
May 14, 2009
Messages
2,132 (0.68/day)
Likes
477
Location
Chicago burbs
System Name Halloween Boo!
Processor Intel Core i7 3770K
Motherboard Gigabyte Z77-Up7
Cooling Custom Water/ Thermalchill TA 120.3/ Swiftech Apogeee XT/ MCP655/ Swiftech M icrores/ XSPC RX 240
Memory 16G G.Skill trident 2400MHz
Video Card(s) 3 x Radeon 7970
Storage OCZ Revo Drive 240G
Display(s) 24 inch Viewsonic
Case Phobia WayCoolIt Test Bench
Power Supply Nexus 1100 watt
#7
Try the new AMD beta driver
 
Joined
Jul 13, 2008
Messages
269 (0.08/day)
Likes
105
Location
Directly above the center of the Earth
System Name WTF it actually turns on!
Processor AMD FX-8350
Motherboard MSI 990fxa-gd80
Cooling Raystorm swiftech mcp655 xspc dual bay res Rx240 Rs240
Memory 16gb ddr3 1600
Video Card(s) Power color R9 280x
Storage 2x1tb+2x2tb seagates
Display(s) 27" Samsung S27B350H
Case Tt core v51
Power Supply CORSAIR GS700
#8
Fallout 3 is not fully compatible with Windows 7.
If your stock speed setting still give you crash/freeze, try to run it with just 2 cores.

You can edit your Fallout3.ini (My Documents\My Games\Fallout3).

Find this line : bUseThreadedAI=0
Change it to : bUseThreadedAI=1
And add : iNumHWThreads=2

If the game still crashes/freezing change iNumHWThreads=2 to iNumHWThreads=1.
^This should help with the issue.
 
Joined
Mar 6, 2007
Messages
678 (0.17/day)
Likes
191
Processor i7 4790k @ 4.8 Ghz
Motherboard ASUS Z97-E/USB 3.1
Cooling Raystorm, D5 Vario, 480 x2 Rads, EK blocks
Memory 16gb G.Skill DDR3 2400mhz
Video Card(s) Nvidia GTX 1080 FE SLI @2k core 8k mem
Storage Crucial M4 256gb, Samsung EVO 250gb, Mushkin Reactor 1TB, Seagate 3TB, WD Red 6TB x2
Display(s) Acer xb270hu 144hz 2560x1440
Case Enthoo Primo
Audio Device(s) HT Omega Claro Halo --> Yamaha Vx375 --> ATHW1000x/Energy 5.1
Power Supply EVGA 1300w G2
Mouse Logitech g400
Keyboard Tesoro Ultimate
Software W7 64 bit
#9
I had a hell of a time trying to get FO3 working on my Win7 system. I was able to get through the whole GOTY edition with lots of mods after tweaking the hell out of it. I created my own readme to use when I decide to replay it again to make it work. I am currently on my first run through of New Vegas Ultimate Edition with lots of mods and have managed to make it reasonably reliable with the following settings.

If you have not done the Fallout.ini tweak already mentioned by okidna that would be the first to do.

Find this line : bUseThreadedAI=0
Change it to : bUseThreadedAI=1
And add : iNumHWThreads=2

Right click on your .exe (Fallout.exe or FOMM.exe if you are using mods) and go to properties and compatibility. Tick the "Disable Visual Themes" and "Disable Desktop Composition" boxes.

I have had the most luck running in WinXP SP2 compatability mode.

Since you are running an ATI gpu I would delete atimgpud.dll in your main directory since that has been found to cause problems.

Install the latest version of K-Lite audio codec pack to see if that helps.

Disable ALL autosaves (save on rest, save on travel, and save on wait)

Disable KillCam

When you save ALWAYS create a new save and periodically delete your older saves so you do not have hundreds of saves in your Users/My Documents/My Games/Fallout3/....dir
I would try to keep no more than 20 saves at one time but I have had errors/crashes with more/less.

If you fire up your latest (or any) save game and it crashes constantly and frequently then try creating a new save or load up an older savegame and try to play through it as that one particular save may have become corrupted.

I had to play with Hyperthreading and 2 cores disabled in BIOS to have it stable so you can try that as well.

I reverted to completely stock settings (no GPU/RAM/CPU overclock).

At the time I was running 2x 6970's but only one was getting used so I disabled crossfire.

You can try any/all of these to see if they help. Good Luck!! Let me know how it goes.

This game is a PITA to get working but if you do, I recommend using Fallout Wanderer's Edition. It makes it so much better than vanilla. Much more challenging (since the vanilla game is so damn simple and easy) and adds some goodies from Fallout 1 and 2.

 
Last edited by a moderator:
Joined
Apr 2, 2007
Messages
904 (0.23/day)
Likes
117
Location
United Kingdom
Processor Intel Core i7 4790K, S1150, Haswell, 4 Core 4.4GHz Turbo
Motherboard Gigabyte GA-Z97X-Gaming GT Socket 1150 VGA DVI HDMI DisplayPort 8
Cooling Coolermaster Hyper T4 Intel and Amd Socket Heatpipe Cooling Fan
Memory 32GB (4x8GB) 1600 Corsair DDR3 Vengeance
Video Card(s) Zotac NVIDIA GeForce GTX 1080 8GB AMP Extreme Edition
Storage Crucial MX100 512GB SATA 6Gbps SSD, Crucial 480GB M500 SATA 6Gbps 2.5inch SSD
Display(s) Asus PB278QR 27" Professional LED Multimedia Monitor - Black, 2560x1440 Resolution
Case NZXT Phantom 410 Black Orange Special Edition
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Z PCI Express 5.1Ch Sound Card
Power Supply Corsair RM1000
Mouse Logitech MX518
Keyboard Roccat isku/ fx
Software Windows 10 Home 64-bit
#10
Hi dropping to stock speed didn't work now trying what Okidna said, funny how it worked all the time i had the AMD system.
 
Joined
Jun 3, 2007
Messages
22,400 (5.82/day)
Likes
8,922
Location
'Merica. The Great SOUTH!
System Name The Mailbox 4.5
Processor Intel i7 2600k @ 4.2GHz
Motherboard Gigabyte Z77X-UP5 TH Intel LGA 1155
Cooling Scythe Katana 4
Memory G.SKILL Sniper Series 16GB DDR3 1866: 9-9-9-24
Video Card(s) MSI 1080 "Duke" with 8Gb of RAM. Boost Clock 1847 MHz
Storage 256Gb M4 SSD, 500Gb WD (7200) 128Gb Agelity 4 SSD
Display(s) LG 29" Class 21:9 UltraWide® IPS LED Monitor 2560 x 1080
Case Cooler Master 922 HAF
Audio Device(s) SupremeFX X-Fi with Bose Companion 2 speakers.
Power Supply SeaSonic X Series X650 Gold
Mouse SteelSeries Sensei (RAW) and a Wacom Intuos 4 tablet.
Keyboard Razer BlackWidow
Software Windows 10 Pro (64-bit)
Benchmark Scores Benching is for bitches.
#11
Fallout 3 runs fine in Windows 7. I have over 100 hours in it.
 

Black Panther

Senior Moderator™
Staff member
Joined
May 30, 2007
Messages
8,957 (2.33/day)
Likes
2,166
System Name Great White Bengal
Processor i7 930 @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-X58A-UD3R
Cooling Scythe Yasya
Memory 12GB (3 x 4GB DDR3 Geil Black Dragon)
Video Card(s) Zotac 670 4GB
Storage eSata Seagate 2TB -- 240GB SSD Sandisk Extreme
Display(s) 27" 2560x1440 Dell U2711
Case NZXT Switch 810 White
Audio Device(s) Onboard sound & Z5500 Speakers
Power Supply Corsair 850W Gold
Mouse Asus ROG Sica
Keyboard Motospeed
Software Windows 10
#12
Fallout 3 runs fine in Windows 7. I have over 100 hours in it.
Ditto.

___________________________________

Is it a fresh install of Win 7? If not, try a fresh install. I'm quite sure it's not a hardware issue. At the most, it might be a driver issue.

If you're using a console uninstall it and use keyboard and mouse.

Any other programs running in the background?
 
Joined
May 25, 2011
Messages
374 (0.16/day)
Likes
131
Location
Netherlands
Processor Core i5 4690K @ 3.5 GHz \\ C2Q Q6600 @ 3.4 GHz
Motherboard Gigabyte GA-Z97X-Gaming 3 SLI \\ Asus P5K Deluxe
Cooling Thermaltake Water 3.0 Performer \\ Xigmatek Dark Knight
Memory Crucial Ballistix Sport 2x 4GB \\ Corsair XMS2 2x 2 GB
Video Card(s) GIGABYTE GTX 970 G1 Gaming v1.1 (Hynix) \\ Sapphire HD 6850
Storage Kingston SV200, 3 TB Seagate 7200.14 \\ 2x 320 GB WD Blue
Display(s) LG 24MP56HQ
Case Corsair Carbide 200R Windowed \\ CM 690
Audio Device(s) Realtek ALC1150 \\ Audigy 2 ZS
Power Supply Adata HM850 \\ Corsair HX520
Mouse Logitech G602, SteelSeries Sensei Raw Frostblue, Corsair M65
Keyboard Logitech Media Keyboard Elite
Software Windows 10 Pro x64 \\ Windows 7 Ultimate x64
#13
On the other hand, I did have freezes when I run Fallout 3 in Windows 7 x64. I did the "iNumHWThreads=2" and it didn't worked for me. But I fixed the freezes by using this "Large Address Aware Enabler for FO3". Since then I didn't have freezes, 'till I tried "alt-tabbing" in order to go to the desktop (e.g. to read walk-throughs for the game, yeah, I know...) and often, I couldn't return back to the game by "alt tabbing" again.
 
Joined
Apr 2, 2007
Messages
904 (0.23/day)
Likes
117
Location
United Kingdom
Processor Intel Core i7 4790K, S1150, Haswell, 4 Core 4.4GHz Turbo
Motherboard Gigabyte GA-Z97X-Gaming GT Socket 1150 VGA DVI HDMI DisplayPort 8
Cooling Coolermaster Hyper T4 Intel and Amd Socket Heatpipe Cooling Fan
Memory 32GB (4x8GB) 1600 Corsair DDR3 Vengeance
Video Card(s) Zotac NVIDIA GeForce GTX 1080 8GB AMP Extreme Edition
Storage Crucial MX100 512GB SATA 6Gbps SSD, Crucial 480GB M500 SATA 6Gbps 2.5inch SSD
Display(s) Asus PB278QR 27" Professional LED Multimedia Monitor - Black, 2560x1440 Resolution
Case NZXT Phantom 410 Black Orange Special Edition
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Z PCI Express 5.1Ch Sound Card
Power Supply Corsair RM1000
Mouse Logitech MX518
Keyboard Roccat isku/ fx
Software Windows 10 Home 64-bit
#14
Hi tried what Okidna said but the game still froze like before so I tried what TC-man said and yes it worked I was on the game today and it didn't freeze at all, so the Large Address Aware Enabler for FO3 seems to have worked, thanks all for the help.
regards cookiemonster