• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Fastforward and shaking playback in WMC after changing codec

Joined
Jan 27, 2007
Messages
632 (0.16/day)
Likes
13
Location
India
System Name HP envy 17 3090nr
Processor Intel core i7-2670QM 2.2ghz
Memory 8gb
Storage 1TB
Software Genuine Windows 7 Home Premium
Benchmark Scores Windows experience index 6.9
#1
Hello,

I've HP dv6226tx and using windows vista home premium [updated to sp2]

i was using klite codec pack mega earlier.

i had some problem with selecting one audio in dual audio files, so i wanted to try cccp and shark's codec packs.

i uninstalled klite codec pack and installed cccp.

then if i play movies in windows media center[WMC], it has shacy playback frequently and sometimes fastfrward and freezes sometimes.

so i think, may be problem with cccp, so tried to install shark after uninstalling cccp as i had used them earlier in old pc..

but problem persists.

so i thought, may be klite was perfact ,so rolled back to klite, but still problem persists.

in all these codecs, movie is playing fine in mediaplayerclassic and WMP, but problem with media center playback.

==================================
Some info if any relation with problem:

in last week, i had updated my vista from home premium to sp1 and from sp1 to sp2..just added info if it has any relation..

when i uninstalled klite first time, it was showing xvidcore.ddl missing and when i installed it last time, it showed same message and asked to disable it.

=======================
i've googled "repair media center and found microsoft blog .
http://blogs.msdn.com/astebner/arch...es-and-registry-entries-on-windows-vista.aspx
Uploaded log file from that scan..
http://www.mediafire.com/file/mmmi3jmmkt3/CBS.zip
it may help us to reach diagnosis.
=======================

Thanks.
 
Last edited:
Joined
Jan 27, 2007
Messages
632 (0.16/day)
Likes
13
Location
India
System Name HP envy 17 3090nr
Processor Intel core i7-2670QM 2.2ghz
Memory 8gb
Storage 1TB
Software Genuine Windows 7 Home Premium
Benchmark Scores Windows experience index 6.9
#2
any help?
here is link to shark's forum of my support thread error unsolved yet :(
 
Joined
Jan 27, 2007
Messages
632 (0.16/day)
Likes
13
Location
India
System Name HP envy 17 3090nr
Processor Intel core i7-2670QM 2.2ghz
Memory 8gb
Storage 1TB
Software Genuine Windows 7 Home Premium
Benchmark Scores Windows experience index 6.9
#3
Good news:

I've uninstalled klite too again, downloaded and installed xvid 1.2.2 and then installed klite codec again.

same problem ,so uninstalled klite codec again.

then it was showing xvidcore.dll error.

so i reinstalled xvid 1.2.2.

and magic:

It's no more freeze,shake,fastfwd playback in WMC too.

But still problem, as this wont play mkv and other files, so i have to install shark's or klite or cccp.

but i fear if i'll install again and it'll mess my playback in WMC again.

so waiting from TPU users' advice without proceeding further.

Thanks.
 
Joined
Feb 19, 2006
Messages
5,605 (1.30/day)
Likes
1,282
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Processor i7-920 CO@4.2GHZ / ASUS GL553VW 15.6" Gaming Laptop NVIDIA GTX 960M 4GB Intel Core i56300HQ 8GB DDR4
Motherboard Asus P6T Deluxe Intel X58
Cooling Asetek Liquid CPU Cooling System
Memory CORSAIR DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) LG 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 Inch WestingHouse @1920x1080
Case Thermaltake M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply ThermalTake ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
#4
vlc.exe ...no codecs needed.
 
Joined
Jan 27, 2007
Messages
632 (0.16/day)
Likes
13
Location
India
System Name HP envy 17 3090nr
Processor Intel core i7-2670QM 2.2ghz
Memory 8gb
Storage 1TB
Software Genuine Windows 7 Home Premium
Benchmark Scores Windows experience index 6.9
#5
vlc.exe ...no codecs needed.
That's not case with me as I watch movies in media center so I can reverse, forward using remote.

If I can do that with remote without media center, then i've no problem.
 
Joined
Oct 12, 2008
Messages
5,654 (1.69/day)
Likes
2,605
Location
στο άλφα έως ωμέγα
System Name Ha/AhHa/Dell
Processor QX9650 SLAWN C1/i7-980x/i7-6700K
Motherboard GA-X48_DS4 (F3B bios)/Gigabyte x58A-UDR3 v 2.0(modded FH bios)/Dell Foxconn 0XJ8C4 Z170
Cooling CNPS9900 LED/H60/ 3 pipe-center fan-air
Memory 8 Gig of G.Skill F2-8800CL5D/24 Gb Corsair Vengence/ 24Gb Samsung DDR4 2133
Video Card(s) Galaxy NVIDIA GeForce GTX 960/PowerColor R9 280/ASUS R9 380X Strix G1
Storage All have SSDs with HDDs for extra storage and backup/Dell-M.2 Samsung 850 EVO PCIe
Display(s) Asus 266H/Viewsonic 1080p/HP ZR24W
Case CM-690/CM-690 II adv/Dell 8900 series
Audio Device(s) All use on board (Realtek) w/2.1 speakers
Power Supply PC P&C 750/PC P&C Silencer 950/CM 700 Extreme
Mouse Logitech
Keyboard Logitech
Software Windows 10 Pro - 64 bit/Windows 10 Pro - 64bit/Windows 10 Pro - 64bit
#6
Joined
Jan 27, 2007
Messages
632 (0.16/day)
Likes
13
Location
India
System Name HP envy 17 3090nr
Processor Intel core i7-2670QM 2.2ghz
Memory 8gb
Storage 1TB
Software Genuine Windows 7 Home Premium
Benchmark Scores Windows experience index 6.9
#7
You're like multimedia god to me. :D

Try disabling any A/V software.
i didnt know wht to do so didnt do.no vlc or such player instaleld though..

yes, 4th post solved my problem. :toast:
Nvidia updated drivers bug.

Update to lastest drivers and Intel INF Update Utility
do i still need to update? if yes, which file to download specifically?
i'm using hp dv6226tx.

thx. already checked, but it had no solution for it.

======================================
so finally, my problem is solved.
1. but i feel like dualaudio file, audio is a bit beind of video, i'm not sure, but i think so..

and in dual audio file, in media center, i can't switch audio 1 to audio 2, any way to do it?

2. windows media center isnt detecting .dat files, any way to play same in WMC?


TPU rocks.

Thanks a lot.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,112 (9.57/day)
Likes
13,542
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#8
make sure you uninstall the codecs and REBOOT before re-installing. otherwise you're ending up with the two packs stuck on top of each other.

That's not case with me as I watch movies in media center so I can reverse, forward using remote.

If I can do that with remote without media center, then i've no problem.
intelliremote ;)
 
Joined
Jan 27, 2007
Messages
632 (0.16/day)
Likes
13
Location
India
System Name HP envy 17 3090nr
Processor Intel core i7-2670QM 2.2ghz
Memory 8gb
Storage 1TB
Software Genuine Windows 7 Home Premium
Benchmark Scores Windows experience index 6.9
#9
make sure you uninstall the codecs and REBOOT before re-installing. otherwise you're ending up with the two packs stuck on top of each other.



intelliremote ;)
i run ccleaner before reinstalling codec, but not rebooted, but working fine. do u still recommend me to uninstall and reboot and then reinstall?


what's intelliremote? :rolleyes:

please solve other 2 quefries too posted in above post if possible.
:toast:
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,112 (9.57/day)
Likes
13,542
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#10
CCleaner wont clean up codecs. you have to reboot.

intelliremote will be very easy to find in google.


playback issues will likely get solved when you fix the codecs.

As for file support... if WMP/WMC doesnt support it, dont expect it to. they're fussy.
 
Joined
Jan 27, 2007
Messages
632 (0.16/day)
Likes
13
Location
India
System Name HP envy 17 3090nr
Processor Intel core i7-2670QM 2.2ghz
Memory 8gb
Storage 1TB
Software Genuine Windows 7 Home Premium
Benchmark Scores Windows experience index 6.9
#11
Oops.
Now another problem after solving stuttering.

After 5-10 min of playback in WMC, it freeze video and audio continues, like system hangs and I had to wait 5 min around even to end that task.

:(

Please someone give definate solution.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,112 (9.57/day)
Likes
13,542
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#12
Oops.
Now another problem after solving stuttering.

After 5-10 min of playback in WMC, it freeze video and audio continues, like system hangs and I had to wait 5 min around even to end that task.

:(

Please someone give definate solution.
not sure.

sounds like you got something else causing problems. I'm not an expert in WMP/WMC, since i exclusively use CCCP + MPC-HC + intelliremote
 
Joined
Jan 27, 2007
Messages
632 (0.16/day)
Likes
13
Location
India
System Name HP envy 17 3090nr
Processor Intel core i7-2670QM 2.2ghz
Memory 8gb
Storage 1TB
Software Genuine Windows 7 Home Premium
Benchmark Scores Windows experience index 6.9
#13
Uninstalling windows update one by one, not solved yet.:(

anyway to uninstall all updates together installed in last month?
========
if no success, will try intelliremote, will it work with my ipodtouch too?
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,112 (9.57/day)
Likes
13,542
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#14
intelliremote doesnt work with all removes/receivers, you'd have to check there.
 
Joined
Jan 27, 2007
Messages
632 (0.16/day)
Likes
13
Location
India
System Name HP envy 17 3090nr
Processor Intel core i7-2670QM 2.2ghz
Memory 8gb
Storage 1TB
Software Genuine Windows 7 Home Premium
Benchmark Scores Windows experience index 6.9
#15
intelliremote doesnt work with all removes/receivers, you'd have to check there.
Sorry to trouble u but I'm not getting it.
I've hp dv6226tx notebook, will it work with it's remote?
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,112 (9.57/day)
Likes
13,542
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#16
Joined
Jan 27, 2007
Messages
632 (0.16/day)
Likes
13
Location
India
System Name HP envy 17 3090nr
Processor Intel core i7-2670QM 2.2ghz
Memory 8gb
Storage 1TB
Software Genuine Windows 7 Home Premium
Benchmark Scores Windows experience index 6.9
#17
Good news, I found solution, don't know cause. I hope there won't be extra trouble now anymore.

I've uninstalled many windows updates of last week and nvidua but it didn't solve.

Then I uninstalled nvidua plus codec again and windows itself installed nvidua though older version, I don't know how as on fresh install, windows hadn't installed itself.

Then I tried but again hang problem in WMC.

Then I click on display settings, found 2 options in main display
1. On default monitor nvidua gforxe go 7400
2 pnp generic on nvidia .....

I selected 1st bcz it was second before (though in real it was 2nd as if I click again, it was shoeing second but I still wanted to try my luck so selected 1st agIn Nd didn't clicked on display properties again to avoid seeing 2nd selected. :d

and my goodluck.

I've tested WMC upto 20min and no problem in playback (previously it was hanging in 8-10min)
I hope it won't hang even after 20min.

Now I have found definite solution but don't know cause.
- uninstall nvidia & windows shd install older version and select default monitor in display settings.

Now some doubts
1. If this was solution, then y u had no problem before 1week though had newer (not latest) nvidia than current and pnp. Generic monitor in display settings
2 I had windows updates, sp1, sp2, cumulative wmc updates, nvidia too in this week but don't know which was cause as uninstalling all didn't solved problem.

I hope nvidia and Microsoft will look in issue and save time for millions of users.

Thx.
 
Joined
Oct 12, 2008
Messages
5,654 (1.69/day)
Likes
2,605
Location
στο άλφα έως ωμέγα
System Name Ha/AhHa/Dell
Processor QX9650 SLAWN C1/i7-980x/i7-6700K
Motherboard GA-X48_DS4 (F3B bios)/Gigabyte x58A-UDR3 v 2.0(modded FH bios)/Dell Foxconn 0XJ8C4 Z170
Cooling CNPS9900 LED/H60/ 3 pipe-center fan-air
Memory 8 Gig of G.Skill F2-8800CL5D/24 Gb Corsair Vengence/ 24Gb Samsung DDR4 2133
Video Card(s) Galaxy NVIDIA GeForce GTX 960/PowerColor R9 280/ASUS R9 380X Strix G1
Storage All have SSDs with HDDs for extra storage and backup/Dell-M.2 Samsung 850 EVO PCIe
Display(s) Asus 266H/Viewsonic 1080p/HP ZR24W
Case CM-690/CM-690 II adv/Dell 8900 series
Audio Device(s) All use on board (Realtek) w/2.1 speakers
Power Supply PC P&C 750/PC P&C Silencer 950/CM 700 Extreme
Mouse Logitech
Keyboard Logitech
Software Windows 10 Pro - 64 bit/Windows 10 Pro - 64bit/Windows 10 Pro - 64bit
#18
Oh, forgot to mention this. If you are using iTunes & 64 bit version, update to the latest. Itunes has been known to cause video and audio stutter in All versions of Windows.:)
 
Joined
Jan 27, 2007
Messages
632 (0.16/day)
Likes
13
Location
India
System Name HP envy 17 3090nr
Processor Intel core i7-2670QM 2.2ghz
Memory 8gb
Storage 1TB
Software Genuine Windows 7 Home Premium
Benchmark Scores Windows experience index 6.9
#19
Oh, forgot to mention this. If you are using iTunes & 64 bit version, update to the latest. Itunes has been known to cause video and audio stutter in All versions of Windows.:)
Thx.
But i've already itunes 9.0.3 which is latest since 1-2months, and i'm on 32bit version of windows.

BTW, finally i just watched 2hour movie in WMC without single freeze while connected my laptop even to LCD.

I'll say bye bye to any updates of windows and any drivers until i buy new laptop & stuck with currect status of my windows and drivers, monstly next yr as dont wanna waste time in degugging errors all the time. :(