• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

First Gpu Crash!?

Joined
Oct 6, 2008
Messages
721 (0.20/day)
Likes
171
Location
Bristol-U.K
Processor Xeon X5650 @ 4.0Ghz
Motherboard Asus P6T Deluxe
Cooling CoolerMaster Hyper 212 LED
Memory Kingston 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz HyperX Blu + 4 x 2gb elpida 1066Mhz
Video Card(s) MSI GeForce GTX 1080 8GB ARMOR OC
Storage Samsung 850 500gb ssd + Samsung 1tb hd
Display(s) Element Gaming 27" 1440p 144hz Monitor
Case Antec 300
Power Supply Corsair RM750
Mouse Razor Imperator
Keyboard Logitech G15
Software Windows 10 PRO n
#1
having pretty much got a half a new system.
cpu,mobo and ram being new.

confronted with another problem.

playing destiny 2 for about 2 hours or so,the screen went black but pc was still running.
didnt come back on.had to turn pc completly off.

having aida64 and a g15 keyboard the sensors for Gpu diode on the screen said n/a for the temps after the crash.

usually the gpu idles at about 28c and 60 under load.

not sure what to look at in the event viewer.

this has never happend before.maybe thinking Psu.
gfx card is only about a year or so old.
 

rtwjunkie

PC Gaming Enthusiast
Supporter
Joined
Jul 25, 2008
Messages
10,745 (2.87/day)
Likes
15,183
Location
Louisiana -Laissez les bons temps rouler!
System Name Bayou Devil
Processor Core i7-4790k 4.4Ghz @ 1.18v
Motherboard ASUS Z97 Deluxe
Cooling All air: 2x140mm Fractal exhaust; 3x 140mm Cougar Intake; Enermax T40F CPU cooler
Memory 2x 8GB Mushkin Redline DDR-3 1866
Video Card(s) MSI GTX 1080Ti Gaming X
Storage 1x 500 MX500 SSD; 2x 2TB WD Black; 1x4TB WD Black;1x 2TB WD Green (eSATA)
Display(s) HP 27q 27" IPS @ 2560 x 1440
Case Fractal Design Define R4 Black w/Titanium front -windowed
Audio Device(s) Soundblaster Z
Power Supply Seasonic X-850
Mouse Coolermaster Sentinel III
Keyboard Logitech G610 Orion mechanical (Cherry Brown switches)
Software Windows 10 Pro 64-bit (Start10 & Fences 3.0 installed)
#2
In the event viewer look for a red warning circle.

In the meantime, it sounds to me like the driver crashed, which is why you also lost the temperature readings afterward.

I had this problem a lot with my own AMD. Have you overclocked it? If so, set at stock. I think we would like to see if an event showed up first, though.
 
Joined
Oct 6, 2008
Messages
721 (0.20/day)
Likes
171
Location
Bristol-U.K
Processor Xeon X5650 @ 4.0Ghz
Motherboard Asus P6T Deluxe
Cooling CoolerMaster Hyper 212 LED
Memory Kingston 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz HyperX Blu + 4 x 2gb elpida 1066Mhz
Video Card(s) MSI GeForce GTX 1080 8GB ARMOR OC
Storage Samsung 850 500gb ssd + Samsung 1tb hd
Display(s) Element Gaming 27" 1440p 144hz Monitor
Case Antec 300
Power Supply Corsair RM750
Mouse Razor Imperator
Keyboard Logitech G15
Software Windows 10 PRO n
#3
the card isnt overclocked.
got 4 red errors,1 yellow warning and 1 critical at the time of the crash.
 

rtwjunkie

PC Gaming Enthusiast
Supporter
Joined
Jul 25, 2008
Messages
10,745 (2.87/day)
Likes
15,183
Location
Louisiana -Laissez les bons temps rouler!
System Name Bayou Devil
Processor Core i7-4790k 4.4Ghz @ 1.18v
Motherboard ASUS Z97 Deluxe
Cooling All air: 2x140mm Fractal exhaust; 3x 140mm Cougar Intake; Enermax T40F CPU cooler
Memory 2x 8GB Mushkin Redline DDR-3 1866
Video Card(s) MSI GTX 1080Ti Gaming X
Storage 1x 500 MX500 SSD; 2x 2TB WD Black; 1x4TB WD Black;1x 2TB WD Green (eSATA)
Display(s) HP 27q 27" IPS @ 2560 x 1440
Case Fractal Design Define R4 Black w/Titanium front -windowed
Audio Device(s) Soundblaster Z
Power Supply Seasonic X-850
Mouse Coolermaster Sentinel III
Keyboard Logitech G610 Orion mechanical (Cherry Brown switches)
Software Windows 10 Pro 64-bit (Start10 & Fences 3.0 installed)
#4
Can you copy down those errors and post them here?
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
23,198 (5.62/day)
Likes
7,358
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#5
Can you copy down those errors and post them here?
Yes I want to see this, by the way what drivers are you using exactly. Are mobo drivers updated too?
 
Joined
Oct 6, 2008
Messages
721 (0.20/day)
Likes
171
Location
Bristol-U.K
Processor Xeon X5650 @ 4.0Ghz
Motherboard Asus P6T Deluxe
Cooling CoolerMaster Hyper 212 LED
Memory Kingston 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz HyperX Blu + 4 x 2gb elpida 1066Mhz
Video Card(s) MSI GeForce GTX 1080 8GB ARMOR OC
Storage Samsung 850 500gb ssd + Samsung 1tb hd
Display(s) Element Gaming 27" 1440p 144hz Monitor
Case Antec 300
Power Supply Corsair RM750
Mouse Razor Imperator
Keyboard Logitech G15
Software Windows 10 PRO n
#6
First error-
The application-specific permission settings do not grant Local Launch permission for the COM Server application with CLSID
Windows.SecurityCenter.WscDataProtection
and APPID
Unavailable
to the user NT AUTHORITY\SYSTEM SID (S-1-5-18) from address LocalHost (Using LRPC) running in the application container Unavailable SID (Unavailable). This security permission can be modified using the Component Services administrative tool.

2nd Error-
Session "Cloud Files Diagnostic Event Listener" failed to start with the following error: 0xC0000022

3rd error-
Audit events have been dropped by the transport. 0

4th Error-
The previous system shutdown at 20:55:32 on ‎10/‎06/‎2018 was unexpected.

Warning Error-
Windows Hello for Business provisioning will not be launched.
Device is AAD joined ( AADJ or DJ++ ): Not Tested
User has logged on with AAD credentials: No
Windows Hello for Business policy is enabled: Not Tested
Windows Hello for Business post-logon provisioning is enabled: Not Tested
Local computer meets Windows hello for business hardware requirements: Not Tested
User is not connected to the machine via Remote Desktop: Yes
User certificate for on premise auth policy is enabled: Not Tested
Machine is governed by none policy.
See https://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=832647 for more details.

Critical Error-
The system has rebooted without cleanly shutting down first. This error could be caused if the system stopped responding, crashed, or lost power unexpectedly.

Sorry im not sure how to post the errors properly.

all these errors happened between 21.22pm to 21.24pm.
 
Joined
Jun 5, 2017
Messages
268 (0.53/day)
Likes
93
Location
SoCal
System Name unnamed currently :*(
Processor Intel Core i7-5960x
Motherboard ASUS ROG RAMPAGE V EDITION 10
Cooling EKWB/Bitspower CPU, motherboard & GPU WB
Memory Corsair Dominator Platinum 4x4gb ddr4 2666
Video Card(s) nVidia GTX 1080 Ti FE 11GB
Storage Samsung 960 Evo 1 TB M.2 SSD & WD Black 5TB HDD
Display(s) Asus SwiftROG PG278Q & Asus PB277Q
Case Corsair 900D
Audio Device(s) Sound Blaster Zx
Power Supply Corsair Axi1200
Mouse Steel Series Sensei RAW
Keyboard Corsair K70
Benchmark Scores 4.8 ghz @ 1.37 - 5930k - old cpu 4.6 GHZ @ 1.3 - 5960X - current cpu
#7
What's the specs of the PC? You mentioned power supply? How old? What brand/model?
 
Joined
Oct 6, 2008
Messages
721 (0.20/day)
Likes
171
Location
Bristol-U.K
Processor Xeon X5650 @ 4.0Ghz
Motherboard Asus P6T Deluxe
Cooling CoolerMaster Hyper 212 LED
Memory Kingston 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz HyperX Blu + 4 x 2gb elpida 1066Mhz
Video Card(s) MSI GeForce GTX 1080 8GB ARMOR OC
Storage Samsung 850 500gb ssd + Samsung 1tb hd
Display(s) Element Gaming 27" 1440p 144hz Monitor
Case Antec 300
Power Supply Corsair RM750
Mouse Razor Imperator
Keyboard Logitech G15
Software Windows 10 PRO n
#8
What's the specs of the PC? You mentioned power supply? How old? What brand/model?
in my system specs on the left bro.

i have updated to the latest drivers which i thought i already did.

will do some exstensive gaming to test the card.
 
Joined
Jun 5, 2017
Messages
268 (0.53/day)
Likes
93
Location
SoCal
System Name unnamed currently :*(
Processor Intel Core i7-5960x
Motherboard ASUS ROG RAMPAGE V EDITION 10
Cooling EKWB/Bitspower CPU, motherboard & GPU WB
Memory Corsair Dominator Platinum 4x4gb ddr4 2666
Video Card(s) nVidia GTX 1080 Ti FE 11GB
Storage Samsung 960 Evo 1 TB M.2 SSD & WD Black 5TB HDD
Display(s) Asus SwiftROG PG278Q & Asus PB277Q
Case Corsair 900D
Audio Device(s) Sound Blaster Zx
Power Supply Corsair Axi1200
Mouse Steel Series Sensei RAW
Keyboard Corsair K70
Benchmark Scores 4.8 ghz @ 1.37 - 5930k - old cpu 4.6 GHZ @ 1.3 - 5960X - current cpu
#9
in my system specs on the left bro.

i have updated to the latest drivers which i thought i already did.

will do some exstensive gaming to test the card.
Sorry I’m on the iOS app so it doesn’t have a nice drop down like the normal webpage shows. Corsair HX 520. How long have you had it? Possible it just had some drop on the line that caused the driver to crash.

Oh forgot to ask, is the card OC or stock? I assume stock?

We’re you able to replicate the problem again?
 
Joined
Oct 6, 2008
Messages
721 (0.20/day)
Likes
171
Location
Bristol-U.K
Processor Xeon X5650 @ 4.0Ghz
Motherboard Asus P6T Deluxe
Cooling CoolerMaster Hyper 212 LED
Memory Kingston 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz HyperX Blu + 4 x 2gb elpida 1066Mhz
Video Card(s) MSI GeForce GTX 1080 8GB ARMOR OC
Storage Samsung 850 500gb ssd + Samsung 1tb hd
Display(s) Element Gaming 27" 1440p 144hz Monitor
Case Antec 300
Power Supply Corsair RM750
Mouse Razor Imperator
Keyboard Logitech G15
Software Windows 10 PRO n
#10
thats ok.

had it about 5-6 years old i reckon.

the card is stock.

played destiny 2 for about an hour and all seems fine so far.
 
Joined
Jan 27, 2015
Messages
157 (0.12/day)
Likes
73
Processor i7-3700K
Motherboard asus z77 pro-v
Cooling Custom Loop
Memory ddr3-1866
Video Card(s) 980TI SC+
Storage PNY 1311 240Gb ssd, 1Tb and 3Tb spinners
Case cheap!
Audio Device(s) Recon3D
Power Supply eVGA supernova 750 G2
Mouse eats cheese
#11
First error-
The application-specific permission settings do not grant Local Launch permission for the COM Server application with CLSID
Windows.SecurityCenter.WscDataProtection
and APPID
Unavailable
to the user NT AUTHORITY\SYSTEM SID (S-1-5-18) from address LocalHost (Using LRPC) running in the application container Unavailable SID (Unavailable). This security permission can be modified using the Component Services administrative tool.

2nd Error-
Session "Cloud Files Diagnostic Event Listener" failed to start with the following error: 0xC0000022

3rd error-
Audit events have been dropped by the transport. 0

4th Error-
The previous system shutdown at 20:55:32 on ‎10/‎06/‎2018 was unexpected.

Warning Error-
Windows Hello for Business provisioning will not be launched.
Device is AAD joined ( AADJ or DJ++ ): Not Tested
User has logged on with AAD credentials: No
Windows Hello for Business policy is enabled: Not Tested
Windows Hello for Business post-logon provisioning is enabled: Not Tested
Local computer meets Windows hello for business hardware requirements: Not Tested
User is not connected to the machine via Remote Desktop: Yes
User certificate for on premise auth policy is enabled: Not Tested
Machine is governed by none policy.
See https://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=832647 for more details.

Critical Error-
The system has rebooted without cleanly shutting down first. This error could be caused if the system stopped responding, crashed, or lost power unexpectedly.

Sorry im not sure how to post the errors properly.

all these errors happened between 21.22pm to 21.24pm.
you can google those and you'll see they look more like . . "OS maintenance issues" than related to loosing video out on the card. well aside from the shut down, last one.

my cool stroy bro:

a few weeks ago my 980ti went blank on the screen and shut down as you experienced. it would take a hard boot, shuttingg off the PSU, to get my rig going. but then it would go blank booting into windows after being fine at POST.

i got all stoked still being under warranty about maybe getting a pascal card. but the tech support guy i talked to told me it could be a driver issue since it was fine until the OS.

and low and behold, i DDU'd the old driver (using another card) when back to what driver worked and i still have my maxwell card. :(

TL: DR
yeah try using another driver, nothing to points to anything else ATM.
 
Joined
Jun 5, 2017
Messages
268 (0.53/day)
Likes
93
Location
SoCal
System Name unnamed currently :*(
Processor Intel Core i7-5960x
Motherboard ASUS ROG RAMPAGE V EDITION 10
Cooling EKWB/Bitspower CPU, motherboard & GPU WB
Memory Corsair Dominator Platinum 4x4gb ddr4 2666
Video Card(s) nVidia GTX 1080 Ti FE 11GB
Storage Samsung 960 Evo 1 TB M.2 SSD & WD Black 5TB HDD
Display(s) Asus SwiftROG PG278Q & Asus PB277Q
Case Corsair 900D
Audio Device(s) Sound Blaster Zx
Power Supply Corsair Axi1200
Mouse Steel Series Sensei RAW
Keyboard Corsair K70
Benchmark Scores 4.8 ghz @ 1.37 - 5930k - old cpu 4.6 GHZ @ 1.3 - 5960X - current cpu
#12
thats ok.

had it about 5-6 years old i reckon.

the card is stock.

played destiny 2 for about an hour and all seems fine so far.
Possible the psu? The warranty is listed at 5 years and your right around it. Anymore crashes today with destiny 2?
 
Joined
Oct 6, 2008
Messages
721 (0.20/day)
Likes
171
Location
Bristol-U.K
Processor Xeon X5650 @ 4.0Ghz
Motherboard Asus P6T Deluxe
Cooling CoolerMaster Hyper 212 LED
Memory Kingston 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz HyperX Blu + 4 x 2gb elpida 1066Mhz
Video Card(s) MSI GeForce GTX 1080 8GB ARMOR OC
Storage Samsung 850 500gb ssd + Samsung 1tb hd
Display(s) Element Gaming 27" 1440p 144hz Monitor
Case Antec 300
Power Supply Corsair RM750
Mouse Razor Imperator
Keyboard Logitech G15
Software Windows 10 PRO n
#13
Possible the psu? The warranty is listed at 5 years and your right around it. Anymore crashes today with destiny 2?
played for about 3 hours last night.

all seems well.

temps about 65c under load


but i seem to get alot of fps drops within the game. bottleneck maybe? other games not so much.
highest settings or the lowest still get the drops.
 
Joined
Jun 5, 2017
Messages
268 (0.53/day)
Likes
93
Location
SoCal
System Name unnamed currently :*(
Processor Intel Core i7-5960x
Motherboard ASUS ROG RAMPAGE V EDITION 10
Cooling EKWB/Bitspower CPU, motherboard & GPU WB
Memory Corsair Dominator Platinum 4x4gb ddr4 2666
Video Card(s) nVidia GTX 1080 Ti FE 11GB
Storage Samsung 960 Evo 1 TB M.2 SSD & WD Black 5TB HDD
Display(s) Asus SwiftROG PG278Q & Asus PB277Q
Case Corsair 900D
Audio Device(s) Sound Blaster Zx
Power Supply Corsair Axi1200
Mouse Steel Series Sensei RAW
Keyboard Corsair K70
Benchmark Scores 4.8 ghz @ 1.37 - 5930k - old cpu 4.6 GHZ @ 1.3 - 5960X - current cpu
#14
Top