• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

First time oc samsung b die

Johnthedon1

New Member
Joined
Dec 4, 2022
Messages
23 (0.35/day)
Got a set of dual rank b die 3600
Refuses to boot at 3733 even at 1.5v dram and 1.4sa with flat 20’s
so I just tuned it at 3600

13600k and z790 tomahawk

how come my aids 64 latency is so bad compared to intel mlc gui ?

I heard 45ns and 60gbs were the sweat spot for gaming, 55gbs is kinda low but ram speed wouldn’t go up so 55 it is and 45ns in intel latency checker, but what is aida so far behind it ? Do I want 45 in intel latency checker or aids for gaming ?
Not sure if it’s just a windows 11 thing why it’s so bad in aida

any surgestions on timings ?
 

Attachments

  • ABCD0824-EB25-4CBE-8788-FED328D4E580.jpeg
    ABCD0824-EB25-4CBE-8788-FED328D4E580.jpeg
    1.9 MB · Views: 82
  • 421A8F57-072E-435E-AE5E-803B978AAD25.jpeg
    421A8F57-072E-435E-AE5E-803B978AAD25.jpeg
    3.9 MB · Views: 78
  • E2A97DAE-593F-42FE-94F0-92881C048485.jpeg
    E2A97DAE-593F-42FE-94F0-92881C048485.jpeg
    208 KB · Views: 79
  • AA02F3C8-1F9D-4B05-A373-32A48BED0758.jpeg
    AA02F3C8-1F9D-4B05-A373-32A48BED0758.jpeg
    1.8 MB · Views: 77
Last edited:

ir_cow

Staff member
Joined
Sep 4, 2008
Messages
1,789 (0.34/day)
Location
USA
How did you come to those values your inputting? I would start XMP with 1.45V, get the the freq you want and than start to tune. It's possible that memory just can't do what you typed in. That or not enough voltage.
 

Johnthedon1

New Member
Joined
Dec 4, 2022
Messages
23 (0.35/day)
How did you come to those values your inputting? I would start XMP with 1.45V, get the the freq you want and than start to tune. It's possible that memory just can't do what you typed in. That or not enough voltage.
That’s what I did 1.45v and 1.35sa no boot, loosened primarys no boot
Loosened primarys and 1.5v no boot
So 3773mt is out of the question unless I’m missing something ?
 
Joined
Aug 9, 2019
Messages
1,305 (1.02/day)
Processor Ryzen 5600X@4.85 CO
Motherboard Gigabyte B550m S2H
Cooling BeQuiet Dark Rock Slim
Memory Patriot Viper 4400cl19 2x8@4000cl16 tight subs
Video Card(s) Asus 3060ti TUF OC
Storage WD blue 1TB nvme
Display(s) Lenovo G24-10 144Hz
Case Corsair D4000 Airflow
Power Supply EVGA GQ 650W
Software Windows 10 home 64
Benchmark Scores CB20 4710@4.7GHz Aida64 50.4ns 4.8GHz+4000cl15 tuned ram SOTTR 1080p low 263fps avg CPU game
That’s what I did 1.45v and 1.35sa no boot, loosened primarys no boot
Loosened primarys and 1.5v no boot
So 3773mt is out of the question unless I’m missing something ?
Latest bios? Tried 3700? Using A2-B2 and not A1-B1 slots? Could be that you are really unlucky with your IMC. Did you set all timings to auto when trying 3733? 111111 REFI is very hard to run for many memory sticks even at lower speeds than yours.
 

Johnthedon1

New Member
Joined
Dec 4, 2022
Messages
23 (0.35/day)
Latest bios? Tried 3700? Using A2-B2 and not A1-B1 slots? Could be that you are really unlucky with your IMC. Did you set all timings to auto when trying 3733? 111111 REFI is very hard to run for many memory sticks even at lower speeds than yours.
Yeah latest bios tried both slots
And no it was all auto with loosened primarys
No didn’t try 3700 I just give up on frequency after all of that and went on to making 3600 tight as possible
 
Last edited:
Joined
Feb 20, 2020
Messages
6,834 (6.30/day)
Location
Texas
System Name Ghetto Rigs x299 & z490 & x99
Processor 9940x w/Optimus Foundation & 10900k w/Black Noctua D15 & 5930k w/Reg-Noctua D15
Motherboard X299 Rampage VI Apex & z490 Maximus XII Apex & x99 Sabertooth
Cooling D5 combo/280 GTX/ VRM copper water block/280 GTX/ Optimus Foundation/ 1080ti FTW3
Memory Trident-Z 3600C16 4x8gb & Trident-Z Royal 4000c16 2x16gb & Trident-Z 3200c14 4x8gb
Video Card(s) 1080ti FTW3-On Loop & Titan Xp-w/ Only GPU loop & evga 980ti gaming-w/ air
Storage 970 evo plus 500gb & 970 evo 500gb many sammy 2.5" ssd's and WD BLK hdd's
Display(s) 1-AOC G2460PG 24"G-Sync 144Hz/ 2nd 1-ASUS VG248QE 24"/ 3rd LG 43" series
Case D450 second floor for 2nd rad x2/ Cherry Entertainment center on Test bench
Audio Device(s) Built in Realtek x2 with 2-Insignia 2.0 sound bars & 1-LG sound bar
Power Supply EVGA 1200P2 & 1000P2 with APC AX1500 & 850P2 with CyberPower-GX1325U & 750P2
Mouse Redragon Perdition x3
Keyboard G710+x3
Software Win-7 pro x3 and Linux Cinnamon 20.2x2 & win-10 & 11pro x3
Benchmark Scores Are in the benchmark section
Hi,
Interesting Intel spec's say 13600k is limited to 3200 using ddr4 :eek:

1670518883308.png
 

ir_cow

Staff member
Joined
Sep 4, 2008
Messages
1,789 (0.34/day)
Location
USA
Hi,
Interesting Intel spec's say 13600k is limited to 3200 using ddr4 :eek:

View attachment 273566
And DDR5 to 5600. Just the official support ends at that point. I've run multiple dual-rank kits at 4000 Gear 1 now with (13900K). For the Z790 Tomahawk I just left it on auto voltages and only changed command rate over to 2. Otherwise you need to dick around with VDDQ_TX and SA to find a balance.

 

Johnthedon1

New Member
Joined
Dec 4, 2022
Messages
23 (0.35/day)
And DDR5 to 5600. Just the official support ends at that point. I've run multiple dual-rank kits at 4000 Gear 1 now with (13900K). For the Z790 Tomahawk I just left it on auto voltages and only changed command rate over to 2. Otherwise you need to dick around with VDDQ_TX and SA to find a balance.

Il try auto voltages then see if that helps
Are the rest of my settings ok tho 45ns and 56gbs seems pretty good to me ?
 
Joined
Feb 20, 2020
Messages
6,834 (6.30/day)
Location
Texas
System Name Ghetto Rigs x299 & z490 & x99
Processor 9940x w/Optimus Foundation & 10900k w/Black Noctua D15 & 5930k w/Reg-Noctua D15
Motherboard X299 Rampage VI Apex & z490 Maximus XII Apex & x99 Sabertooth
Cooling D5 combo/280 GTX/ VRM copper water block/280 GTX/ Optimus Foundation/ 1080ti FTW3
Memory Trident-Z 3600C16 4x8gb & Trident-Z Royal 4000c16 2x16gb & Trident-Z 3200c14 4x8gb
Video Card(s) 1080ti FTW3-On Loop & Titan Xp-w/ Only GPU loop & evga 980ti gaming-w/ air
Storage 970 evo plus 500gb & 970 evo 500gb many sammy 2.5" ssd's and WD BLK hdd's
Display(s) 1-AOC G2460PG 24"G-Sync 144Hz/ 2nd 1-ASUS VG248QE 24"/ 3rd LG 43" series
Case D450 second floor for 2nd rad x2/ Cherry Entertainment center on Test bench
Audio Device(s) Built in Realtek x2 with 2-Insignia 2.0 sound bars & 1-LG sound bar
Power Supply EVGA 1200P2 & 1000P2 with APC AX1500 & 850P2 with CyberPower-GX1325U & 750P2
Mouse Redragon Perdition x3
Keyboard G710+x3
Software Win-7 pro x3 and Linux Cinnamon 20.2x2 & win-10 & 11pro x3
Benchmark Scores Are in the benchmark section
Hi,
Probably best to raise tRFC to 350 and if all goes well attempt to lower it until shit hits the fan
Also you could raise tREFI considerably from 11111 to at least double and I believe the max is 65535 and yes you do get good bumps here so might be better than higher frequency and stay at 3600c16 tight 16-16-16-36 :cool:
 

Johnthedon1

New Member
Joined
Dec 4, 2022
Messages
23 (0.35/day)
Hi,
Probably best to raise tRFC to 350 and if all goes well attempt to lower it until shit hits the fan
Also you could raise tREFI considerably from 11111 to at least double and I believe the max is 65535 and yes you do get good bumps here so might be better than higher frequency and stay at 3600c16 tight 16-16-16-36 :cool:
Trfc lower is better performance so 280 is better which is what I’m at now and trefi is 111111 not 11111
And flat 14’s are faster than 16’s

that’s what I’m saying I think iv pushed it to its limits at 3600
 

ir_cow

Staff member
Joined
Sep 4, 2008
Messages
1,789 (0.34/day)
Location
USA
Il try auto voltages then see if that helps
Are the rest of my settings ok tho 45ns and 56gbs seems pretty good to me ?
Honestly, I don't pay attention to that stuff outside of benchmark runs. Maxing out my frame rate is all I care about when it comes to actual real world use. If I can do that was stock XMP, I won't even bother playing around with overclocking.

But I would seriously just start over. Run it at XMP (including secondary!) - Type in 18-22-22-48 at 1.45V at 3800 Gear 1 CM 2T. If it goes, move on up to 4000. Same deal. Once that is stable, start to lower the timings first, than the secondary. Overclocking 101.

Also since its B-Die you will need a fan on it. above 45c it will error out, maybe sooner if you go low enough on the tRFC and super high for tREFI. G.Skill bins their 4000 CL14 32GB at 1.55V. I've had to do the same to get CL14 to work as well.

 
Last edited:

dgianstefani

TPU Proofreader
Staff member
Joined
Dec 29, 2017
Messages
2,039 (1.09/day)
Location
Swansea, Wales
System Name Silent
Processor Ryzen 5800X3D @ 4.55ghz
Motherboard Asus Strix X570I
Cooling Optimus AMD Raw Copper/Plexi, EK Copper 240/40mm, Utilitube D5, 4x NF-A12x25, Mayhems XTR Nano White
Memory 32 GB Dominator Platinum RGB 3933mhz 14-16-16-30 w/2x NF-A4x10 fan
Video Card(s) Rtx 3080ti Founders (Kryonaut Extreme, 15W/mK pads, Corsair XG7 Waterblock)
Storage Optane DC P1600X 118 GB, Samsung 980 Pro 1 TB
Display(s) 32" 240 Hz 1440p Samsung G7 , 32" 1440p 60 Hz
Case Sliger SM570 Custom 13-Litre
Audio Device(s) Schiit Hel, Vmoda Crossfade M100 Master, Razer Nommo Pro
Power Supply Corsair SF750 Platinum
Mouse Razer Viper Pro V2 Mercury White
Keyboard Razer Huntsman Elite w/Mercury PBT keycaps
45ns is good.

Bandwidth is irrelevant unless it's the bottleneck, which is almost never.

3800/18 is bad for B die.

The reason you increase bandwidth (MT) is to reduce latency, higher bandwidth at same timings = lower latency.

Latency is what you want for gaming, and you already have 45ns? That's good.
 
Joined
Feb 20, 2020
Messages
6,834 (6.30/day)
Location
Texas
System Name Ghetto Rigs x299 & z490 & x99
Processor 9940x w/Optimus Foundation & 10900k w/Black Noctua D15 & 5930k w/Reg-Noctua D15
Motherboard X299 Rampage VI Apex & z490 Maximus XII Apex & x99 Sabertooth
Cooling D5 combo/280 GTX/ VRM copper water block/280 GTX/ Optimus Foundation/ 1080ti FTW3
Memory Trident-Z 3600C16 4x8gb & Trident-Z Royal 4000c16 2x16gb & Trident-Z 3200c14 4x8gb
Video Card(s) 1080ti FTW3-On Loop & Titan Xp-w/ Only GPU loop & evga 980ti gaming-w/ air
Storage 970 evo plus 500gb & 970 evo 500gb many sammy 2.5" ssd's and WD BLK hdd's
Display(s) 1-AOC G2460PG 24"G-Sync 144Hz/ 2nd 1-ASUS VG248QE 24"/ 3rd LG 43" series
Case D450 second floor for 2nd rad x2/ Cherry Entertainment center on Test bench
Audio Device(s) Built in Realtek x2 with 2-Insignia 2.0 sound bars & 1-LG sound bar
Power Supply EVGA 1200P2 & 1000P2 with APC AX1500 & 850P2 with CyberPower-GX1325U & 750P2
Mouse Redragon Perdition x3
Keyboard G710+x3
Software Win-7 pro x3 and Linux Cinnamon 20.2x2 & win-10 & 11pro x3
Benchmark Scores Are in the benchmark section
Hi,
c14 just needs more voltage
But your latency as it is went to opposite direct than c14 is supposed to do rather than at c16 timings.

As far as 111111 what is it at auto.
You really need asrock memory config to see what's going on in the os timing wise.
 

Johnthedon1

New Member
Joined
Dec 4, 2022
Messages
23 (0.35/day)
Honestly, I don't pay attention to that stuff outside of benchmark runs. Maxing out my frame rate is all I care about when it comes to actual real world use. If I can do that was stock XMP, I won't even bother playing around with overclocking.

But I would seriously just start over. Run it at XMP (including secondary!) - Type in 18-22-22-48 at 1.45V at 3800 Gear 1 CM 2T. If it goes, move on up to 4000. Same deal. Once that is stable, start to lower the timings first, than the secondary. Overclocking 101.

Also since its B-Die you will need a fan on it. above 45c it will error out, maybe sooner if you go low enough on the tRFC and super high for tREFI. G.Skill bins their 4000 CL14 32GB at 1.55V. I've had to do the same to get CL14 to work as well.

Thanks will give it a try

Hi,
c14 just needs more voltage
But your latency as it is went to opposite direct than c14 is supposed to do rather than at c16 timings.

As far as 111111 what is it at auto.
You really need asrock memory config to see what's going on in the os timing wise.
What do u mean it went opposite ?
cl16 xmp was 65ns in aida and now it’s 52ns
And intel lmc when from 62 to 45ns do the settings I dialed in are faster

also passed annta777 extream 5 times overnight no errors

45ns is good.

Bandwidth is irrelevant unless it's the bottleneck, which is almost never.

3800/18 is bad for B die.

The reason you increase bandwidth (MT) is to reduce latency, higher bandwidth at same timings = lower latency.

Latency is what you want for gaming, and you already have 45ns? That's good.
I don’t no why it’s 52 in aida but 45 in intel mem latency checker not sure which one is accurate
 
Joined
Aug 9, 2019
Messages
1,305 (1.02/day)
Processor Ryzen 5600X@4.85 CO
Motherboard Gigabyte B550m S2H
Cooling BeQuiet Dark Rock Slim
Memory Patriot Viper 4400cl19 2x8@4000cl16 tight subs
Video Card(s) Asus 3060ti TUF OC
Storage WD blue 1TB nvme
Display(s) Lenovo G24-10 144Hz
Case Corsair D4000 Airflow
Power Supply EVGA GQ 650W
Software Windows 10 home 64
Benchmark Scores CB20 4710@4.7GHz Aida64 50.4ns 4.8GHz+4000cl15 tuned ram SOTTR 1080p low 263fps avg CPU game
Trfc lower is better performance so 280 is better which is what I’m at now and trefi is 111111 not 11111
And flat 14’s are faster than 16’s

that’s what I’m saying I think iv pushed it to its limits at 3600
REFI can do 262143 max, you can try raising it to improve perf. RFC can do lower than 280 at 1.45v. 250-260 maybe.
 
Joined
Feb 3, 2019
Messages
1,869 (1.27/day)
Location
Chicago Land
Processor 13600KF
Motherboard Asus B660-G (BCLK enabled!!)
Cooling Stock Air
Memory Patriot C36 series 5200mhz
Video Card(s) Gigabyte RTX 2060
Storage Samsung 980 pro m2
Display(s) 21" - 55"
Case None
Power Supply Antec CP series 850w
Mouse Razar Mamba Tournament Edition
Keyboard Logitech G910
Watch -

3600 14-14-8-14-28

Try 14-14-14-24

The use TyphoonBurner to check the PCB revision.
If it's A2, then run the memory at 2T command rate.
Otherwise should be fine 1T.

1.45v is plenty.
Want additional frequency, run 16-16-16-36. --1.4 - 1.45v-dimm

That number 8 is probably giving you all the trouble.
 

ir_cow

Staff member
Joined
Sep 4, 2008
Messages
1,789 (0.34/day)
Location
USA
tREFI is the "time" between refresh cycles and tRFC is the refresh cycle "time" for the cells. I believe its measured in ns. I often forget. So if you max out tREFI, it can lead to errors, especially as the memory temperature goes up.
 

Johnthedon1

New Member
Joined
Dec 4, 2022
Messages
23 (0.35/day)
Watch -

3600 14-14-8-14-28

Try 14-14-14-24

The use TyphoonBurner to check the PCB revision.
If it's A2, then run the memory at 2T command rate.
Otherwise should be fine 1T.

1.45v is plenty.
Want additional frequency, run 16-16-16-36. --1.4 - 1.45v-dimm

That number 8 is probably giving you all the trouble.
Wouldn’t boot at 3733 20-20-20-20-60 1.5v dram 1.35sa rest of timings at xmp
 
Joined
Feb 3, 2019
Messages
1,869 (1.27/day)
Location
Chicago Land
Processor 13600KF
Motherboard Asus B660-G (BCLK enabled!!)
Cooling Stock Air
Memory Patriot C36 series 5200mhz
Video Card(s) Gigabyte RTX 2060
Storage Samsung 980 pro m2
Display(s) 21" - 55"
Case None
Power Supply Antec CP series 850w
Mouse Razar Mamba Tournament Edition
Keyboard Logitech G910
Wouldn’t boot at 3733 20-20-20-20-60 1.5v dram 1.35sa rest of timings at xmp
That's because 20-20-20-20 is ridiculous. Mine wouldn't post that either.

Does this kit not just post XMP settings from the box? If it does, raise v-dimm and the frequency and leave all the rest on auto. Once you're closer to 4000mhz, then maybe do some timing tweaks. But let the board train just the xmp profile.
 

Johnthedon1

New Member
Joined
Dec 4, 2022
Messages
23 (0.35/day)
That's because 20-20-20-20 is ridiculous. Mine wouldn't post that either.

Does this kit not just post XMP settings from the box? If it does, raise v-dimm and the frequency and leave all the rest on auto. Once you're closer to 4000mhz, then maybe do some timing tweaks. But let the board train just the xmp profile.
Yes loose so should post ?
il try this but also would post 18-18-18
 

ir_cow

Staff member
Joined
Sep 4, 2008
Messages
1,789 (0.34/day)
Location
USA
That's because 20-20-20-20 is ridiculous. Mine wouldn't post that either.
You and me live in different worlds I swear lol. This is how I do all my initial overclocking. Raise the values super high, get to max freq and lower them one by one. Always works for me.
 
Joined
Feb 3, 2019
Messages
1,869 (1.27/day)
Location
Chicago Land
Processor 13600KF
Motherboard Asus B660-G (BCLK enabled!!)
Cooling Stock Air
Memory Patriot C36 series 5200mhz
Video Card(s) Gigabyte RTX 2060
Storage Samsung 980 pro m2
Display(s) 21" - 55"
Case None
Power Supply Antec CP series 850w
Mouse Razar Mamba Tournament Edition
Keyboard Logitech G910
You and me live in different worlds I swear lol. This is how I do all my initial overclocking. Raise the values super high, get to max freq and lower them one by one. Always works for me.
Cl 20 at 3600mhz? Your world is way crazy lol.

My 4267mhz B-Die kit is A2 pcb. So it doesn't like 1T at 4000mhz cl14-14-14-24 even at 1.60v.

A0 or A1 kits will do CL12 4000mhz 1T around 1.9v.

I've yet to see 14-14-8-14 be a normal timing set.... which is not setting crazy high at all....
 

Johnthedon1

New Member
Joined
Dec 4, 2022
Messages
23 (0.35/day)
You and me live in different worlds I swear lol. This is how I do all my initial overclocking. Raise the values super high, get to max freq and lower them one by one. Always works for me.
That’s pretty much how everyone does it
 
Top