1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Flashing amd hd 7950 ?

Discussion in 'AMD / ATI' started by Hitman, May 19, 2017.

  1. Hitman

    Hitman

    Joined:
    Oct 26, 2008
    Messages:
    138 (0.04/day)
    Thanks Received:
    12
    Location:
    Whittier so california
    Hello gents
    I have 2 amd hd 7800 running in crossfire I know there older cards and it is time to upgrade but don't really have the bucks right now.
    I have them oced right now core 860 mhz mem 1200 mhz power controll +20%.

    In 3d Mark system is stable but very low fps 11 if I remember right gaming stable and I average 60 to 80 fps.
    And that is on low settings. The simulation is rf2 for reference.

    I have been reading the guides here on flashing and I also saw a updated bios for a reference amd 7950
    ? If there is a bio update for this gpu is there a difference between a reference card and a card by Asus.

    Also I know I am getting a fps hit.as I run 3 24" monitors

    ? If I don't flash the cards with the new bios numbers and just try to oc them to the.new core and mem clocks would the be a indexation that my cards will not flash or run the new clocks.

    Sorry I had to edit this as.the cards are 7800 (don't know what I was thinking) back to the search.

    I will put up more in a few
    Thanks in advance.
    Ruben
     
    Last edited: May 19, 2017
  2. cdawall

    cdawall where the hell are my stars

    Joined:
    Jul 23, 2006
    Messages:
    25,305 (6.38/day)
    Thanks Received:
    6,598
    Location:
    Houston
    No point to flash them.
     
    FreedomEclipse and eidairaman1 say thanks.
    10 Year Member at TPU
  3. Vya Domus

    Vya Domus

    Joined:
    Jan 8, 2017
    Messages:
    281 (1.98/day)
    Thanks Received:
    170
    As far as I know you can't flash an AMD card with a BIOS from one that uses a different GPU. And in this regard a 79xx BIOS would not work on a 78xx card since they do not share the same GPU.

    The only card you could technically flash to is a 7870. But I strongly advise not to.
     
    Last edited: May 19, 2017
  4. jboydgolfer

    jboydgolfer

    Joined:
    Oct 17, 2012
    Messages:
    5,425 (3.22/day)
    Thanks Received:
    7,585
    Location:
    Massachusetts
    To expand on the previous comment I believe only particular 7870s share the same chip type I believe it's the 7870XT specifically iirc

    However I could very well be mistaken it's been quite a while
     
  5. cdawall

    cdawall where the hell are my stars

    Joined:
    Jul 23, 2006
    Messages:
    25,305 (6.38/day)
    Thanks Received:
    6,598
    Location:
    Houston
    He can flash to an r9 280, but it doesn't change anything.
     
    eidairaman1 says thanks.
    10 Year Member at TPU
  6. Hitman

    Hitman

    Joined:
    Oct 26, 2008
    Messages:
    138 (0.04/day)
    Thanks Received:
    12
    Location:
    Whittier so california
    Hello
    Thanks gents
    I will just start saving my bucks and update that way.

    Thanks again
    Ruben
     
  7. eidairaman1

    eidairaman1 The Exiled Airman

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    17,454 (4.82/day)
    Thanks Received:
    3,801
    take the heatsinks off the GPUs, reapply thermal compound, also thermal pads, use MSI Afterburner to Overclock them, is your best bet for now.
     
    Hitman says thanks.
  8. Hitman

    Hitman

    Joined:
    Oct 26, 2008
    Messages:
    138 (0.04/day)
    Thanks Received:
    12
    Location:
    Whittier so california
    Hello
    Eidairaman1 wrote
    take the heatsinks off the GPUs, reapply thermal compound, also thermal pads, use MSI Afterburner to Overclock them, is your best bet for now

    Yes will give that a try
    Can't hurt
    I third mis after burner and Asus gpu tweak and I put 5% on for and memory oc the moniter starts to blick.
    The temps are not high 35 at idle and 40 to 45 0n load.
    But the blinking starts right away no load at all.

    Ruben
     
  9. eidairaman1

    eidairaman1 The Exiled Airman

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    17,454 (4.82/day)
    Thanks Received:
    3,801
    don't mess with the ram, only do the GPU
     
    Hitman says thanks.
  10. Hitman

    Hitman

    Joined:
    Oct 26, 2008
    Messages:
    138 (0.04/day)
    Thanks Received:
    12
    Location:
    Whittier so california
    Hello
    Ok only gpu
    Looking for a schematic it has been a long time since I took apart a grafic card.

    Don't want to go in blind lmao

    Ruben
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)