• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Front side bus (800 Mhz or 667 Mhz?)

Hkcuong

New Member
Joined
Jun 13, 2009
Messages
16 (0.01/day)
Likes
0
#1
Will the front side bus be changed when I upgrade from Core Duo to Core 2 Duo? My CPU is Core Duo 1.73 Ghz 800 Mhz. I have read many documents and they show that there are many but only Core 2 Duo CPUs which have the front side bus at 667 Mhz (but not 800 Mhz) that can be used to upgrade my current CPU. Is this right? Thanks all.
PS: My system chipset is 945gm
 
Joined
Mar 29, 2007
Messages
4,829 (1.23/day)
Likes
635
System Name The Cube
Processor Ryzen 5 1600
Motherboard Asus Prime B350M-A/CSM AM4 mATX
Cooling Stock Wraith Spire
Memory 2x8gb Crucial Ballistix Sport LT DDR4-2400
Video Card(s) EVGA GTX 760
Storage 256 GB Samsung Evo 850, 1TB WD Blue
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440p LED
Case Thermaltake Core V21
Power Supply EVGA Supernova 550W
Software Win 10 Education
#2
Just depends on what your motherboard supports. Most 945's should support up to 1066 fsb I believe, so your fine w/ any chip that has 1066 or 800. Some support 1333 too though, which is what any of the 6xxx conroes or 8xxx wolfdales will have. Check the support page for your specific motherboard to make sure the chip you want is supported.
 

Hkcuong

New Member
Joined
Jun 13, 2009
Messages
16 (0.01/day)
Likes
0
#3
Oh, I forgot to tell you that I'm gonna upgrade the CPU for my LAPTOP and the only thing I know is it is using the 945 GM chipset (and perhaps the circuit board of the laptop cannot support the front side bus at 1066 Mhz or 1333 Mhz)
 

JrRacinFan

Served 5k and counting ...
Joined
Mar 17, 2007
Messages
19,666 (5.01/day)
Likes
4,754
Location
Youngstown, OH
System Name Gamer :Server and Android BuildBox
Processor i7 3930k: Xeon e5-2660
Motherboard MSI X79A-GD45 Plus : Generic
Cooling Liqid cooled: CM 212+
Memory Klevv Neo 2x4Gb 1866 @ 1600 CL9 : 2x8Gb Vengeance 1600 cl9
Video Card(s) EVGA GTX 950 SC : XFX R5 220
Storage HGST 2TB + 480GB OCZ Trion 150 : Seagate 1TB SSHD + WD 3TB + 2x HGST 2TB
Display(s) ViewSonic VX2457-MHD 23.6" : headless
Case DIYPC D480-W White Window : Bitfenix Comrade
Audio Device(s) nVidia HDMI : Onboard
Power Supply EVGA 500b : Tt 775W Modular
Software Windows 7 Ultimate+Manjaro 16.06: Ubuntu Server 16.10
#4
I don't think you can upgrade from a Core Duo to a Core 2 Duo. Pretty sure (although not 100%) that they use a different socket.

EDIT:

Yes Core Duo uses socket 479.
 
Joined
Mar 29, 2007
Messages
4,829 (1.23/day)
Likes
635
System Name The Cube
Processor Ryzen 5 1600
Motherboard Asus Prime B350M-A/CSM AM4 mATX
Cooling Stock Wraith Spire
Memory 2x8gb Crucial Ballistix Sport LT DDR4-2400
Video Card(s) EVGA GTX 760
Storage 256 GB Samsung Evo 850, 1TB WD Blue
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440p LED
Case Thermaltake Core V21
Power Supply EVGA Supernova 550W
Software Win 10 Education
#5
Oh, I forgot to tell you that I'm gonna upgrade the CPU for my LAPTOP and the only thing I know is it is using the 945 GM chipset (and perhaps the circuit board of the laptop cannot support the front side bus at 1066 Mhz or 1333 Mhz)
Ah sorry misunderstood, I just totally ignored the M part. :laugh:
 

Hkcuong

New Member
Joined
Jun 13, 2009
Messages
16 (0.01/day)
Likes
0
#7
I don't think you can upgrade from a Core Duo to a Core 2 Duo. Pretty sure (although not 100%) that they use a different socket.

EDIT:

Yes Core Duo uses socket 479.
It is 479mPGA (shown by CPU-Z) and mPGA-479M (by PC Wizard), not only 479 and the ability to upgrade CPU can be seen here
http://www.cpu-world.com/Sockets/Socket%20479%20(mPGA479M).html
The current CPU which I am using is Core Duo T2250 and it is used for socket M. Will the Core 2 Duo for socket M be able to use for upgrading my current CPU?
 
Last edited:

tigger

I'm the only one
Joined
Mar 20, 2006
Messages
10,476 (2.44/day)
Likes
1,673
System Name Black to the Core MKIV
Processor Intel I7 6700k
Motherboard Asus Z170 Pro Gaming socket 1151
Cooling NZXT Kraken X61 280mm radiator
Memory 2x8gb Corsair vengeance LPX 2400 DDR4
Video Card(s) XFX Radeon R9 290 4gb ddr5
Storage Patriot Blast 120gb ssd Boot and WD10EADX-22TDHB0 1TB Data
Display(s) Dell 2408WFP 24" 1920x1200
Case Nzxt IS 340
Audio Device(s) Asus xonar dsx pci-e
Power Supply Corsair CX750
Mouse Logitech G502
Software Win 10 Pro x64
#8
It looks like it may fit,it just depends if it is supported by the chipset.
 

Hkcuong

New Member
Joined
Jun 13, 2009
Messages
16 (0.01/day)
Likes
0
#9
Some said yes some said no (maybe they only looked at the chipset overview but they did not look at the valid core 2 duo combination with that chipset) then they concluded that it does not support Core 2 Duo CPUs.
 
Last edited: