• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Fsb overclock causing Nvidia drivers to fail?

Joined
Mar 25, 2020
Messages
7 (0.50/day)
Location
Spain
Processor Ryzen 5 2600 4Ghz 1.3v
Motherboard Gigabyte b450 Aorus Elite
Cooling AMD Wraith Max Cooler
Memory 16gb Hyper X Predator 3200 Cl16
Video Card(s) Oem Gtx960 1500Mhz overclock.
Storage 120Gb ssd + 2Tb 7200rpm Toshiba drive
Display(s) Samsung s22d300 75Hz Overclock + Acer shit second monitor.
Case Nox Hummer ZX Zero
Audio Device(s) Logitech G432
Mouse Steelseries Rival 300
Keyboard Krom Kael RGB
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores Cinebench r15 1372Cb Unigine heaven 4.0 Extreme presset: 1354
Hello. So, a friend got an Phenom II X4 945 and we wanted to overclock it (its a locked cpu) But while overclocking the fsb, cpu load fine into Windows 10, passes benchmarks and all good, but in device manager, graphics card is showing Error 43. Games wont load or anything.
FSB was to 220mhz (cpu x15 multiplier, 3.3ghz) and PCI-e freq was to "100". Neither in auto works.
Any idea?
Specs are:
Phenom II X4 945
Gigabyte GA-M55S-S3
6 gb ddr2 800mhz
Gtx960 2gb.

Thx for the help and sorry for my english!
 

Regeneration

NGOHQ.COM
Joined
Oct 26, 2005
Messages
1,100 (0.21/day)
When overclocking via bus clock, you may need to adjust multipliers of DDR / Northbridge / HyperTransport.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,425 (6.52/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
This gpu, was it bought used?

Set it back to 200x15 (3.0GHz) and whatever the automatic vcore states, and pcie set back to auto.

Download display driver uninstaller.

Download the latest chipset driver for that motherboard, do not install them.

Download the Last Known Driver for the 960 gpu.

Disconnect ethernet or wifi.

Remove all nvidia gpu drivers using the program Display Driver uninstaller, run it twice in windows and once in safe mode with the switch gpu driver option. After ddu in safe mode, shut the system off totally, pull the power cord to the system. Pull the gpu out of the case and use a Carbon Dioxide duster or electronic grade contact cleaner to clean the pcie slot out.

Look at the pcie edge pins and clean them with contact cleaner or isopropyl alcohol.

Get a picture of the pcie edge pins on front and back of card, post it here. Put card back in the case.

Make sure all 6/8pin pcie power connectors are fully plugged into the card (if there are any).

Also get GPU-Z and get a screenshot, post it here please. In GPU-Z click the arrow next to the uefi checkbox and attempt to upload the bios to the VGA Bios Collection through the program. You should be prompted that the bios is already in the database with a link, copy and paste that link here.

Install the morherboard chipset driver, restart system, install gpu driver, restart system, if you still have error 43, try another gpu. Error 43 typically means a hardware fault with the gpu.

@Bones @Mr.Scott @ShrimpBrime is there anything I may have missed?

Hello. So, a friend got an Phenom II X4 945 and we wanted to overclock it (its a locked cpu) But while overclocking the fsb, cpu load fine into Windows 10, passes benchmarks and all good, but in device manager, graphics card is showing Error 43. Games wont load or anything.
FSB was to 220mhz (cpu x15 multiplier, 3.3ghz) and PCI-e freq was to "100". Neither in auto works.
Any idea?
Specs are:
Phenom II X4 945
Gigabyte GA-M55S-S3
6 gb ddr2 800mhz
Gtx960 2gb.

Thx for the help and sorry for my english!
@ErDiegoPv

I guess this one disappeared too...
 
Joined
Dec 14, 2013
Messages
1,408 (0.61/day)
Location
Alabama
Processor Ryzen 2700X
Motherboard X470 Tachi Ultimate
Cooling Scythe Big Shuriken 3
Memory C.R.S.
Video Card(s) Radeon VII
Software Win 7
Benchmark Scores Never high enough
Could be the board is a dud.
I'm not really finding anything that suggests it can clock up very well, max FSB record for it at the bot was only 260. If the OP wants to go higher, hate to say it but I strongly suggest they stop pushing it before they corrupt the OS.
It's also possible to bork the BIOS too if one isn't careful.

For specs this is what's shown for it: GA-M55S-S3 (rev. 1.1) | Motherboard - GIGABYTE Global

EDIT:
One thing is certain, there is definite instability going on since it's crashing the driver(s), throwing a code 43 meaning it isn't fully stable as ran.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,425 (6.52/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Could be the board is a dud.
I'm not really finding anything that suggests it can clock up very well, max FSB record for it at the bot was only 260. If the OP wants to go higher, hate to say it but I strongly suggest they stop pushing it before they corrupt the OS.
It's also possible to bork the BIOS too if one isn't careful.

For specs this is what's shown for it: GA-M55S-S3 (rev. 1.1) | Motherboard - GIGABYTE Global
Are you saying the gpu is bad?
 
Joined
Dec 14, 2013
Messages
1,408 (0.61/day)
Location
Alabama
Processor Ryzen 2700X
Motherboard X470 Tachi Ultimate
Cooling Scythe Big Shuriken 3
Memory C.R.S.
Video Card(s) Radeon VII
Software Win 7
Benchmark Scores Never high enough
Are you saying the gpu is bad?
No, what I'm saying is the board itself could be a dud.
Probrably isn't a FSB-friendly board in the first place.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,425 (6.52/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
No, what I'm saying is the board itself could be a dud.
Probrably isn't a FSB-friendly board in the first place.
That's why i said go to stock, but ive seen a number of nv gpus have the error 43 problem and it was the gpu.
 
Joined
Dec 14, 2013
Messages
1,408 (0.61/day)
Location
Alabama
Processor Ryzen 2700X
Motherboard X470 Tachi Ultimate
Cooling Scythe Big Shuriken 3
Memory C.R.S.
Video Card(s) Radeon VII
Software Win 7
Benchmark Scores Never high enough
I've never known AM2 boards to really like going up very much on the bus.
I'd have to guess here that probrably caused instability within the PCI-E bus itself and made the driver crash right out.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,425 (6.52/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
I've never known AM2 boards to really like going up very much on the bus.
I'd have to guess here that probrably caused instability within the PCI-E bus itself and made the driver crash right out.
Lets see if this op comes back tomorrow...
 
Joined
Mar 25, 2020
Messages
7 (0.50/day)
Location
Spain
Processor Ryzen 5 2600 4Ghz 1.3v
Motherboard Gigabyte b450 Aorus Elite
Cooling AMD Wraith Max Cooler
Memory 16gb Hyper X Predator 3200 Cl16
Video Card(s) Oem Gtx960 1500Mhz overclock.
Storage 120Gb ssd + 2Tb 7200rpm Toshiba drive
Display(s) Samsung s22d300 75Hz Overclock + Acer shit second monitor.
Case Nox Hummer ZX Zero
Audio Device(s) Logitech G432
Mouse Steelseries Rival 300
Keyboard Krom Kael RGB
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores Cinebench r15 1372Cb Unigine heaven 4.0 Extreme presset: 1354
This gpu, was it bought used?

Set it back to 200x15 (3.0GHz) and whatever the automatic vcore states, and pcie set back to auto.

Download display driver uninstaller.

Download the latest chipset driver for that motherboard, do not install them.

Download the Last Known Driver for the 960 gpu.

Disconnect ethernet or wifi.

Remove all nvidia gpu drivers using the program Display Driver uninstaller, run it twice in windows and once in safe mode with the switch gpu driver option. After ddu in safe mode, shut the system off totally, pull the power cord to the system. Pull the gpu out of the case and use a Carbon Dioxide duster or electronic grade contact cleaner to clean the pcie slot out.

Look at the pcie edge pins and clean them with contact cleaner or isopropyl alcohol.

Get a picture of the pcie edge pins on front and back of card, post it here. Put card back in the case.

Make sure all 6/8pin pcie power connectors are fully plugged into the card (if there are any).

Also get GPU-Z and get a screenshot, post it here please. In GPU-Z click the arrow next to the uefi checkbox and attempt to upload the bios to the VGA Bios Collection through the program. You should be prompted that the bios is already in the database with a link, copy and paste that link here.

Install the morherboard chipset driver, restart system, install gpu driver, restart system, if you still have error 43, try another gpu. Error 43 typically means a hardware fault with the gpu.

@Bones @Mr.Scott @ShrimpBrime is there anything I may have missed?



@ErDiegoPv

I guess this one disappeared too...
DDU method didn't work none of the times that we tryed it, latest driver was instaled.
All pins are good and working with the fsb in stock. Graphics card play games without problem,only failed when touching the fsb
Bios version is: "84.06.14.00.EB" Its an asus card bought in Aliexpress second hand.
Instaled bios: https://www.techpowerup.com/vgabios/212792/212792
We are going to try and flash the card with another bios, i will keep you guys updated.
Thx a lot for your time and your responses guys!
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,425 (6.52/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
DDU method didn't work none of the times that we tryed it, latest driver was instaled.
All pins are good and working with the fsb in stock. Graphics card play games without problem,only failed when touching the fsb
Bios version is: "84.06.14.00.EB" Its an asus card bought in Aliexpress second hand.
Instaled bios: https://www.techpowerup.com/vgabios/212792/212792
We are going to try and flash the card with another bios, i will keep you guys updated.
Thx a lot for your time and your responses guys!
Stop! Bios flashing the gpu won't fix anything, if the card is working with the CPU at stock FSB, the motherboard can't handle overclocks.
 
Joined
Mar 25, 2020
Messages
7 (0.50/day)
Location
Spain
Processor Ryzen 5 2600 4Ghz 1.3v
Motherboard Gigabyte b450 Aorus Elite
Cooling AMD Wraith Max Cooler
Memory 16gb Hyper X Predator 3200 Cl16
Video Card(s) Oem Gtx960 1500Mhz overclock.
Storage 120Gb ssd + 2Tb 7200rpm Toshiba drive
Display(s) Samsung s22d300 75Hz Overclock + Acer shit second monitor.
Case Nox Hummer ZX Zero
Audio Device(s) Logitech G432
Mouse Steelseries Rival 300
Keyboard Krom Kael RGB
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores Cinebench r15 1372Cb Unigine heaven 4.0 Extreme presset: 1354
Yes, the bios is in the latest version.
Stop! Bios flashing the gpu won't fix anything, if the card is working with the CPU at stock FSB, the motherboard can't handle overclocks.
Gotcha, one more question.
With a 9500Gt, even with the fsb overclock, worked fine, why is its that whith the old graphics card worked, but with the 960 doesn't?
Im fairly new in this "Old school" fsb overclocking so...
Thx for the help again!
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,425 (6.52/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Yes, the bios is in the latest version.

Gotcha, one more question.
With a 9500Gt, even with the fsb overclock, worked fine, why is its that whith the old graphics card worked, but with the 960 doesn't?
Im fairly new in this "Old school" fsb overclocking so...
Thx for the help again!
Some boards just cant handle it.

Leave it stock and replace in time with complete upgrade to Ryzen.
 

Aquinus

Resident Wat-man
Joined
Jan 28, 2012
Messages
11,602 (3.88/day)
Location
Concord, NH
System Name Kratos
Processor Intel Core i7 3930k @ 4.5Ghz
Motherboard ASUS P9X79 Deluxe
Cooling Corsair H100i V2
Memory G.Skill DDR3-2133, 16gb (4x4gb) @ 9-11-10-28-108-1T 1.65v
Video Card(s) Sapphire AMD Radeon RX Vega 64
Storage 2x120Gb SATA3 SSD Raid-0, 4x1Tb RAID-5, 1x500GB, 1x512GB Samsung 960 Pro NVMe
Display(s) 1x LG 27UD69P (4k), 2x Dell S2340M (1080p)
Case Antec 1200
Audio Device(s) Onboard Realtek® ALC898, FIIO Alpen 2 Headphone DAC + Amp
Power Supply Seasonic 1000-watt 80 PLUS Platinum
Mouse Logitech G602
Keyboard Logitech G513 Carbon (GX Blue)
Software Ubuntu 18.04 (5.5.9 Mainline Kernel)
Benchmark Scores Benchmarks aren't everything.
With a 9500Gt, even with the fsb overclock, worked fine, why is its that whith the old graphics card worked, but with the 960 doesn't?
It probably didn't put enough stress on the CPU to cause the issue to occur. It might just happen to be the case that the GPU driver becomes unstable, but it's probably because the CPU is unstable with your overclock. Whether that's the NB clock (impacts memory speed and L3 cache speeds,) or the HTT clock (impacts chipset speeds) is anyone's guess. As far as you know, it's your memory that's unstable from running a higher NB clock when you increase the FSB. Honestly, unless you're trying to squeeze memory bandwidth out of that CPU, you're better off overclocking with the multiplier alone. That way you can rule out unstable memory, chipset, L3 cache, or PCIe due to overclocking the base clock.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,425 (6.52/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
It probably didn't put enough stress on the CPU to cause the issue to occur. It might just happen to be the case that the GPU driver becomes unstable, but it's probably because the CPU is unstable with your overclock. Whether that's the NB clock (impacts memory speed and L3 cache speeds,) or the HTT clock (impacts chipset speeds) is anyone's guess. As far as you know, it's your memory that's unstable from running a higher NB clock when you increase the FSB. Honestly, unless you're trying to squeeze memory bandwidth out of that CPU, you're better off overclocking with the multiplier alone. That way you can rule out unstable memory, chipset, L3 cache, or PCIe due to overclocking the base clock.
Non Black edition chips are multiplier locked unfortunately.

To me his problem is resolved by returning to stock.
 
Joined
Mar 25, 2020
Messages
7 (0.50/day)
Location
Spain
Processor Ryzen 5 2600 4Ghz 1.3v
Motherboard Gigabyte b450 Aorus Elite
Cooling AMD Wraith Max Cooler
Memory 16gb Hyper X Predator 3200 Cl16
Video Card(s) Oem Gtx960 1500Mhz overclock.
Storage 120Gb ssd + 2Tb 7200rpm Toshiba drive
Display(s) Samsung s22d300 75Hz Overclock + Acer shit second monitor.
Case Nox Hummer ZX Zero
Audio Device(s) Logitech G432
Mouse Steelseries Rival 300
Keyboard Krom Kael RGB
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores Cinebench r15 1372Cb Unigine heaven 4.0 Extreme presset: 1354
Non Black edition chips are multiplier locked unfortunately.

To me his problem is resolved by returning to stock.
Yeah, the plan was to squeeze every fps out of it till the Ryzen upgrade when all this quarantine thing ends.
guess we'll leave it stock.
Thx for the replies and time.
 

Aquinus

Resident Wat-man
Joined
Jan 28, 2012
Messages
11,602 (3.88/day)
Location
Concord, NH
System Name Kratos
Processor Intel Core i7 3930k @ 4.5Ghz
Motherboard ASUS P9X79 Deluxe
Cooling Corsair H100i V2
Memory G.Skill DDR3-2133, 16gb (4x4gb) @ 9-11-10-28-108-1T 1.65v
Video Card(s) Sapphire AMD Radeon RX Vega 64
Storage 2x120Gb SATA3 SSD Raid-0, 4x1Tb RAID-5, 1x500GB, 1x512GB Samsung 960 Pro NVMe
Display(s) 1x LG 27UD69P (4k), 2x Dell S2340M (1080p)
Case Antec 1200
Audio Device(s) Onboard Realtek® ALC898, FIIO Alpen 2 Headphone DAC + Amp
Power Supply Seasonic 1000-watt 80 PLUS Platinum
Mouse Logitech G602
Keyboard Logitech G513 Carbon (GX Blue)
Software Ubuntu 18.04 (5.5.9 Mainline Kernel)
Benchmark Scores Benchmarks aren't everything.
Non Black edition chips are multiplier locked unfortunately.
Well, if the OP really wants to try again, dropping the memory to 667Mhz and dropping the HTT clock a notch would probably help because both of those will get overclocked when you increase the base clock. I've had 3 Phenom II chips and they all overclocked the NB pretty well. I gave away the 940 BE and the 955 BE, but I still have the 960T. Honestly, that was the best of the bunch even if it doesn't unlock to 6 cores.
 
Last edited:

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,425 (6.52/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Well, if the OP really wants to try again, dropping the memory to 667Mhz and dropping the HTT clock a notch would probably help because both of those will get overclocked when you increase the base clock. I've had 3 Phenom II chips and they all overclocked the NB pretty well. I gave away the 940 BE and the 955 BE, but I still have the 960T. Honestly, that was the best of the bunch even if it doesn't unlock to 6 cores.
Considering he is error43 on the gpu when the "fsb" is touched indicates it doesn't like it, stock is working, if he wants to revisit he can get a AsRock 990FX Extreme 4 or Sabertooth 990FX (1-3.0)
 

Regeneration

NGOHQ.COM
Joined
Oct 26, 2005
Messages
1,100 (0.21/day)
Overclocked NB/HTT above the limits results in failed components (VGA, ethernet, etc).

OP is probably just overclocking the wrong way. Raising FSB without reducing multipliers.

Should read guides first:


 
Joined
Mar 25, 2020
Messages
7 (0.50/day)
Location
Spain
Processor Ryzen 5 2600 4Ghz 1.3v
Motherboard Gigabyte b450 Aorus Elite
Cooling AMD Wraith Max Cooler
Memory 16gb Hyper X Predator 3200 Cl16
Video Card(s) Oem Gtx960 1500Mhz overclock.
Storage 120Gb ssd + 2Tb 7200rpm Toshiba drive
Display(s) Samsung s22d300 75Hz Overclock + Acer shit second monitor.
Case Nox Hummer ZX Zero
Audio Device(s) Logitech G432
Mouse Steelseries Rival 300
Keyboard Krom Kael RGB
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores Cinebench r15 1372Cb Unigine heaven 4.0 Extreme presset: 1354
Overclocked NB/HTT above the limits results in failed components (VGA, ethernet, etc).

OP is probably just overclocking the wrong way. Raising FSB without reducing multipliers.

Should read guides first:


Nope, i already read guides and all that, gonna post a image of the bios options here later.
I think that the board is way too basic to overclock propperly.
 

Regeneration

NGOHQ.COM
Joined
Oct 26, 2005
Messages
1,100 (0.21/day)
Nope, i already read guides and all that, gonna post a image of the bios options here later.
I think that the board is way too basic to overclock propperly.
Gigabyte have hidden overclocking features in the BIOS. Try to press CTRL+F1 or some other key combo.
 
Joined
Mar 25, 2020
Messages
7 (0.50/day)
Location
Spain
Processor Ryzen 5 2600 4Ghz 1.3v
Motherboard Gigabyte b450 Aorus Elite
Cooling AMD Wraith Max Cooler
Memory 16gb Hyper X Predator 3200 Cl16
Video Card(s) Oem Gtx960 1500Mhz overclock.
Storage 120Gb ssd + 2Tb 7200rpm Toshiba drive
Display(s) Samsung s22d300 75Hz Overclock + Acer shit second monitor.
Case Nox Hummer ZX Zero
Audio Device(s) Logitech G432
Mouse Steelseries Rival 300
Keyboard Krom Kael RGB
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores Cinebench r15 1372Cb Unigine heaven 4.0 Extreme presset: 1354
1585185453136.png

1585185498500.png

This are screenshots from the Bios, they are from the manual but updates didnt change them (or the options) so they are the same.
 
Joined
Mar 25, 2020
Messages
7 (0.50/day)
Location
Spain
Processor Ryzen 5 2600 4Ghz 1.3v
Motherboard Gigabyte b450 Aorus Elite
Cooling AMD Wraith Max Cooler
Memory 16gb Hyper X Predator 3200 Cl16
Video Card(s) Oem Gtx960 1500Mhz overclock.
Storage 120Gb ssd + 2Tb 7200rpm Toshiba drive
Display(s) Samsung s22d300 75Hz Overclock + Acer shit second monitor.
Case Nox Hummer ZX Zero
Audio Device(s) Logitech G432
Mouse Steelseries Rival 300
Keyboard Krom Kael RGB
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores Cinebench r15 1372Cb Unigine heaven 4.0 Extreme presset: 1354
Okay, i'll post a reply tomorrow, its late here in spain so...

Try to press CTRL+F1 or ALT+F1 in the sub-menus.
So... Nope, nothing, f1 opens general help, but ctrl or alt +f1 does nothing aside opening f1.
Anyway, Thx for the help. We'll leave it stock because this motherboard is way too basic.
Thx to everybody for the help and the warm welcome to the forum.
 
Top