• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

g1 gaming 1070 lag spikes PLZ HELP

Joined
May 9, 2012
Messages
6,425 (2.53/day)
Likes
5,842
Location
Ovronnaz, Wallis, Switzerland
System Name Monster Panzer Max [MPM]/Nostalg33k/Shield/Odroid C2/Pocophone F1
Processor i5-6600K 3.9/E8500/Tegra K1/S905 4X1.5 A53/Snapdragon 845 4xKryo 385 Gold 2.8+4xKryo 385 Silver 1.8
Motherboard Gigabyte Z170X Gaming 7/XFX 650i Ultra/nvidia/Hardkernel Odroid C2/uh?
Cooling Corsair H115i /Alphacool Eisberg /magnesium/Aluminum heatsink/Heatpipe
Memory 4x4gb HyperX Predator 2800 CL14/2gb DDR2 800/2gb/2gb LPDDR3/6gb LPDDR4X dual channel
Video Card(s) MSI GTX 1070 ARMOR 8gb OC/Asus 8800 Ultra/GK20A/Mali 450MP5/Adreno 630 710Mhz
Storage 120gb OCZ VertexIII,1tb/8gb SSHD,2xToshiba 1tb/none/16gb+64gb/32gb/128gb UFS 2.1+128gb UHSI U3
Display(s) Medion X58222 32"5ms OC 75hz 2880x1620/Philips 273E3LHSB 27"1ms 1920x1080/8"1920x1200/6.18"2246x1080
Case Cougar Panzer Max/none/well... /None/polycarbonate + GG3
Audio Device(s) Creative Recon3Di+Logitec Z333/SB Audigy 2 Platinum/Odroid HiFi Shield+/Fiio Q1 Mk II+TNR V60
Power Supply Seasonic M12II Evo 750 /Enermax Coolergiant 480/5v 2A/Poco QC3.0 9-12V 1.96A
Mouse Crosair Dark Core RGB SE + Qi fast charging stand/Minix Neo A2 Lite/touch
Keyboard Medion Erazer X81699/Minix Neo A2 Lite/touch
Software Win10 64/none/Android 5.1.1 Zombiepop/Lakka 2.1 or Volumio 2.344/Android 9.0.0
Benchmark Scores bench...mark? i do leave mark on bench sometime, to remember which one is the most comfortable. :o
#27
I5 6600 +H170 mobo will be cheaper than
FX 8350+ 990 mobo + aftermarket cooler+ higher PSU
along with GTX 1060 , who will be the king ....
i ran all my setup with the same 650W and 750W PSU (no need for higher in reality ... for both configurations) and who was the most expensive of it? well intel setup :p (altho i always had K intel CPU except the Xeon ... if paying more ... at last be it unlocked like AMD does for nearly all other cheaper CPUs)

ps: 6600 = 235chf (not much cheaper than a 6600K where i live ... same goes for the 6500... with the price difference you can put that in something else like a aftermarket cooler well ... not only on AMD ... since Intel stock cooler is ... crap ;) ) 8350 still 168chf and a good H170 is 122chf versus 127chf for a 990FX (not much a difference eh? ) don't forget the DDR4 ... and the 1060? (meh... not worth it ) still price award goes to AM3+ .... ok it's near EOL but who care for now :p

well another video that prove the 83XX can still hold his ground, you have my thanks

ps: edit function ;)

again
i would like to see @takomako trying the revert from .95 to .81 or .69 in the driver section to confirme something
i hope @takomako will be able to check that in the middle of those post (hence why i repeat myself ... 3 time bahahah )

ok now i will only wait on OP's answer.
 
Joined
Jan 31, 2014
Messages
59 (0.03/day)
Likes
5
Processor fx-8350
Motherboard asrock 990fx killer
Cooling corsair hydro h55
Memory G.SKILL F3-12800CL10S-8GBXL
Video Card(s) ASUS R9 270X R9270X-DC2T-2GD5
Storage 1 ADATA PREMIER PRO SP900 64GB 2.5'' SSD SATA3 , WESTERN DIGITAL WD1003FZEX CAVIAR BLACK 1TB SATA3
Display(s) LG 22EA53VQ 21.5'' LED IPS MONITOR FULL HD BLACK
Case zalman Z11
Power Supply ocz zs 550
#29
ok so the cpu is not bottlenecking because that would mean that when i run a game cpu would be 100% usage all the time! + the bottleneck would result in lower fps not those spikes of 10 fps for 1-2 seconds. am i right?

i'm gonna clean the pc from dust and check temps again!
after im gonna roll back some driver versions. i installed the .95 beta cause i read somewhere that its like a hotfix for pascal gpus eliminating spikes!

btw since its a clean install of windows i dont have the mobos drivers on but the same problem was there even before the format. also gigabytes site in the download section of the 1070 has a bios something should i download that?

last thing im gonna use variius malware programs to see if im infected with bitcoin virus (saw a video same problem)
 

OneMoar

There is Always Moar
Joined
Apr 9, 2010
Messages
7,850 (2.38/day)
Likes
4,446
Location
Rochester area
System Name RPC MK2
Processor Intel Core i5 9600K@ 4.8Ghz 1.32V
Motherboard Asrock z390 phantom gaming 4
Cooling Enermax ets-t50
Memory CMK16GX4M2B3000C15 16GB DDR4-3000
Video Card(s) EVGA GeForce RTX 2060 XC ULTRA GAMING
Storage 512GB Intel 545s ssd 500GB ADATA SU800 ssd 1TB WD blue
Display(s) Cheap VA panel
Case Phanteks P300
Audio Device(s) onboard
Power Supply HX 750i
Mouse M65 Pro RGB
Keyboard K70 RGB
Software Windows 10 +startisback
Joined
Jun 21, 2016
Messages
2,010 (1.94/day)
Likes
1,798
System Name X58
Processor Xeon E5640
Motherboard ASUS P6x58D-E
Cooling Coolermaster Seidon 240V
Memory 8GB 1600
Video Card(s) Sapphire R9 Fury Nitro OC+
Storage 1TB Samsung Spinpoint F3 / 500GB Hitachi Deskstar
Display(s) VX2268M
Case NZXT S340
Audio Device(s) Soundblaster FX
Power Supply Silverstone ST1000-P
Mouse Steelseries Rival
Keyboard TTesports Poseidon ZX
Software Windows 10 Pro x64
Benchmark Scores 1 Billion
#31
latest driver for me and my 1070, all games working like a charm... (dirty swap from a 980 without DDU or clean driver install and then 368.69 at the very end )

since i have no issues whatsoever i can't really help, but i did read about "fast sync" somewhere and iirc that failure of a feature (introduced by nvidia with the 10XX series ) seems to be the culprit, still i don't know if you did find something about it.

also >>in before<< : "it's your CPU the bottleneck" :laugh: (if my 6600K hold it ... a 8350 can also hold it )
I'm a dirty swapper too :p
 
Joined
Jan 31, 2014
Messages
59 (0.03/day)
Likes
5
Processor fx-8350
Motherboard asrock 990fx killer
Cooling corsair hydro h55
Memory G.SKILL F3-12800CL10S-8GBXL
Video Card(s) ASUS R9 270X R9270X-DC2T-2GD5
Storage 1 ADATA PREMIER PRO SP900 64GB 2.5'' SSD SATA3 , WESTERN DIGITAL WD1003FZEX CAVIAR BLACK 1TB SATA3
Display(s) LG 22EA53VQ 21.5'' LED IPS MONITOR FULL HD BLACK
Case zalman Z11
Power Supply ocz zs 550
#33
so i just cleaned the pc from dust but the temps didnt change much, however i saw a post saying to close the nvidia control panel before entering a game! and that seemed to work!
no more lag spikes!

btw my cpu was running between 70-75c but no throttle. is that dangerous? its very hot here and i have the h55 corsair liquid cooler on it! on idle its 57c!
 
Joined
Jan 17, 2010
Messages
10,948 (3.23/day)
Likes
8,086
Location
Oregon
System Name Delta // Alpha-HTPC
Processor Intel i7 6700K // Intel i5 4570
Motherboard GIGABYTE Z270X-Gaming K7 // Gigabyte H97M -D3H
Cooling Corsair H80i V2 // Silverstone NT-06 Pro
Memory Corsair DDR4 3000 32gb //G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 1600
Video Card(s) EVGA GTX980ti// EVGA GTX 1050ti
Storage Samsung 950 Pro NVMe 512, 2 Tb FireCuda// Samsung 850 Pro,
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440X 2560 // 55" LG 4K SK8000 Series
Case Corsair Obsidian Series 550D // Silverstone Granada GD05
Audio Device(s) Focusrite Scarlett // HDMI to Yamaha RX V571
Power Supply Corsair TX850M // SeaSonic G Series 550w
Mouse Logitech G502
Keyboard Cooler Master CK550 RBG
Software Windows 10 Pro 64bit // Windows 10 Pro 64bit with Kodi
#34
so i just cleaned the pc from dust but the temps didnt change much, however i saw a post saying to close the nvidia control panel before entering a game! and that seemed to work!
no more lag spikes!

btw my cpu was running between 70-75c but no throttle. is that dangerous? its very hot here and i have the h55 corsair liquid cooler on it! on idle its 57c!
Open the side case and put a big fan on it.
 
Joined
Feb 11, 2009
Messages
1,957 (0.53/day)
Likes
761
System Name Cyberline
Processor Intel Core i7 2600k
Motherboard Asus P8P67 LE Rev 3.0
Cooling Arctic Freezer Pro 7
Memory Corsair (4x2) 8gb 1600mhz
Video Card(s) AMD HD6950 x 2
Storage Kingstone 60gb SSD + WD 1tb x 2 + WD 2tb
Display(s) Philips 32inch LPF5605H (television)
Case antec 600
Audio Device(s) Focusrite 2i4 (USB)
Power Supply Seasonic 620watt 80+ Platinum
Mouse Elecom EX-G
Keyboard Rapoo V700
Software Windows 10 Pro 64bit
#36
Glad to see its fixed, odd issue indeed and there might be a more permanent solution but atleast now you can get it to work properly :)
 
Top