• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Game shuts down when changing level

Joined
Sep 26, 2010
Messages
231 (0.09/day)
Likes
24
System Name Vika
Processor Intel Core i3 2100
Motherboard Asus P8Z68-V Gen 3
Cooling Stock Intel
Memory G.Skill Ripjaws X 8GB DDR3
Video Card(s) HIS IceQ X Radeon HD 7970 @ 1100/1550
Storage Crucial M4 SSD 64GB, Samsung Spinpoint F3 1TB
Display(s) Viewsonic VX2453MH-LED 23.6in LED
Case Fractal Design Arc Midi
Audio Device(s) Asus Xonar DG
Power Supply Antec HCG 620W
Software Windows 7 Premium 64bit
#1
I have just purchased a new graphics card (5770) and for some reason whenever I play S.T.A.L.K.R Shadow of Chernobyl or Clear Sky the game simply shuts down or 'disappears' when ever i try to enter another level. More specifically what I mean is that the game closes itself and the screen turns black, however I could see a cursor, and when I accessed task manager the screen turns back to normal and displays my desktop but i couldn't see the game in the applications tab but in the processes tab the process 'xrEngine' still exists. For those who don't know what xrEngine is, its the game engine that S.T.A.L.K.E.R runs on. This hasn't been happening on my old graphics card and I think that the problem maybe software related. This problem has been occurring about 80% of the time whenever I play S.T.A.L.K.E.R as the level is changed and being loaded. I find it pretty annoying as I would have to start the game again but at least the auto save still exists (autosave occurs whenever you enter a new level). I just want to hear some of your thoughts.

Is it because I play S.T.A.L.K.E.R on high settings? The frames are still decent (around 40) measured by using fraps.

I may try running S.T.A.L.K.E.R again this time on the low settings i usually play on when i still had my old card
 
Joined
Jul 26, 2010
Messages
1,655 (0.61/day)
Likes
729
Location
Philly
System Name Primary Rig
Processor Phenom II X4 B50 @ 3.7GHz
Motherboard Biostar TA790GX 128M
Cooling Sunbeam CR-CCTF 120mm , 6x120mm, MOS-C1
Memory 2x2GB Kingston HyperX 1066 @ 800 4-4-4-12
Video Card(s) Sapphire HD 5830 800/1000 @ 885/1225
Storage 320GB, 400GB, 500GB, 1.5TB
Display(s) Hannspree HF259
Case CM 690
Power Supply OCZ 850W
Benchmark Scores 3Dmark06: 18545/5219 CPU Mark 7.0: 3911.2 Cinebench R10: 11826/3359 x264 HD 2.0: 75.6/23.9
#2
I'm pretty sure I saw something like this mentioned with the new 10.12 drivers. What driver version are you using? Have you tried any other drivers?
 
Joined
Sep 26, 2010
Messages
231 (0.09/day)
Likes
24
System Name Vika
Processor Intel Core i3 2100
Motherboard Asus P8Z68-V Gen 3
Cooling Stock Intel
Memory G.Skill Ripjaws X 8GB DDR3
Video Card(s) HIS IceQ X Radeon HD 7970 @ 1100/1550
Storage Crucial M4 SSD 64GB, Samsung Spinpoint F3 1TB
Display(s) Viewsonic VX2453MH-LED 23.6in LED
Case Fractal Design Arc Midi
Audio Device(s) Asus Xonar DG
Power Supply Antec HCG 620W
Software Windows 7 Premium 64bit
#3
Currently using 10.11

No i haven't tried it with any other drivers yet

May update to 10.12 but from other users I've heard that 10.12 may be bad..
 
Joined
Jun 12, 2007
Messages
4,815 (1.25/day)
Likes
639
Location
Wangas, New Zealand
System Name Darth Obsidious
Processor Intel i5 2500K
Motherboard ASUS P8Z68-V/Gen3
Cooling Cooler Master Hyper 212+ in Push Pull
Memory 2X4GB Corsair Vengeance DDR3 1600
Video Card(s) ASUS R9 270x TOP
Storage 128GB Samsung 830 SSD, 1TB WD Black, 2TB WD Green
Display(s) LG IPS234V-PN
Case Corsair Obsidian 650D
Audio Device(s) Infrasonic Quartet
Power Supply Corsair HX650w
Software Windows 7 64bit and Windows XP Home
Benchmark Scores 2cm mark on bench with a razor blade.
#4
Uninstall, driver sweeper install older drivers.
Sometimes newer is not better with ATi.

If it's only the one game causing the issue then most likely GPU drivers are the issue.
Other than that update DirectX to the latest pack if it has not been done.
 
Joined
Sep 26, 2010
Messages
231 (0.09/day)
Likes
24
System Name Vika
Processor Intel Core i3 2100
Motherboard Asus P8Z68-V Gen 3
Cooling Stock Intel
Memory G.Skill Ripjaws X 8GB DDR3
Video Card(s) HIS IceQ X Radeon HD 7970 @ 1100/1550
Storage Crucial M4 SSD 64GB, Samsung Spinpoint F3 1TB
Display(s) Viewsonic VX2453MH-LED 23.6in LED
Case Fractal Design Arc Midi
Audio Device(s) Asus Xonar DG
Power Supply Antec HCG 620W
Software Windows 7 Premium 64bit
#5
This is actually the first time I have used an ATI card. My last card was a 8500GT and I only had one driver installed for it which was 'Nvidia drivers' or something like that. I made sure it got deleted/uninstalled for good

Not sure if i currently have the latest direct x pack as i've downloaded something similar yesterday which still didn't fix the problem
 
Joined
Sep 26, 2010
Messages
231 (0.09/day)
Likes
24
System Name Vika
Processor Intel Core i3 2100
Motherboard Asus P8Z68-V Gen 3
Cooling Stock Intel
Memory G.Skill Ripjaws X 8GB DDR3
Video Card(s) HIS IceQ X Radeon HD 7970 @ 1100/1550
Storage Crucial M4 SSD 64GB, Samsung Spinpoint F3 1TB
Display(s) Viewsonic VX2453MH-LED 23.6in LED
Case Fractal Design Arc Midi
Audio Device(s) Asus Xonar DG
Power Supply Antec HCG 620W
Software Windows 7 Premium 64bit
#6
Maybe its time to update to 10.12?
But I'm too afraid of what crap it may bring to my games:(
 
Joined
Jun 12, 2007
Messages
4,815 (1.25/day)
Likes
639
Location
Wangas, New Zealand
System Name Darth Obsidious
Processor Intel i5 2500K
Motherboard ASUS P8Z68-V/Gen3
Cooling Cooler Master Hyper 212+ in Push Pull
Memory 2X4GB Corsair Vengeance DDR3 1600
Video Card(s) ASUS R9 270x TOP
Storage 128GB Samsung 830 SSD, 1TB WD Black, 2TB WD Green
Display(s) LG IPS234V-PN
Case Corsair Obsidian 650D
Audio Device(s) Infrasonic Quartet
Power Supply Corsair HX650w
Software Windows 7 64bit and Windows XP Home
Benchmark Scores 2cm mark on bench with a razor blade.
#7
I know that sometimes nVidia driver reminants can stick to the windows OS like s**t to a baby's diaper.

I had the issue a long time ago with going from a 7600GS to a X1950pro planning on using the same OS.

Other than the process I mentioned in my previous post....stress test the card for a few hours in furmark afterwards.

Also if you used to play Stalker on your old card, try reinstalling stalker.
Maybe the config in stalker still remembers the nVidia card.

EDIT:-Maybe it's time to install older drivers.
Maybe install the drivers which came with your graphics card even if they are old.
Stalker came out before your card was released so it may actually work fine.

I know that the 9.11 drivers will not run DiRT 2 but anything after will.
 
Joined
Sep 26, 2010
Messages
231 (0.09/day)
Likes
24
System Name Vika
Processor Intel Core i3 2100
Motherboard Asus P8Z68-V Gen 3
Cooling Stock Intel
Memory G.Skill Ripjaws X 8GB DDR3
Video Card(s) HIS IceQ X Radeon HD 7970 @ 1100/1550
Storage Crucial M4 SSD 64GB, Samsung Spinpoint F3 1TB
Display(s) Viewsonic VX2453MH-LED 23.6in LED
Case Fractal Design Arc Midi
Audio Device(s) Asus Xonar DG
Power Supply Antec HCG 620W
Software Windows 7 Premium 64bit
#8
Yep I will try that
By the way I've just find out that I've installed something called 'dxwebsetup'. Is that the latest direct X software?
 
Joined
Jun 12, 2007
Messages
4,815 (1.25/day)
Likes
639
Location
Wangas, New Zealand
System Name Darth Obsidious
Processor Intel i5 2500K
Motherboard ASUS P8Z68-V/Gen3
Cooling Cooler Master Hyper 212+ in Push Pull
Memory 2X4GB Corsair Vengeance DDR3 1600
Video Card(s) ASUS R9 270x TOP
Storage 128GB Samsung 830 SSD, 1TB WD Black, 2TB WD Green
Display(s) LG IPS234V-PN
Case Corsair Obsidian 650D
Audio Device(s) Infrasonic Quartet
Power Supply Corsair HX650w
Software Windows 7 64bit and Windows XP Home
Benchmark Scores 2cm mark on bench with a razor blade.
#9
Yes dxwebsetup is the directX downloader so running the application will run you through the procedure of updating directX.
It checks your system to see what directX files you have them contacts MS and installs the ones you don't have and upgrades the ones which need to be upgraded.

What I tend to do is download the redistributable.
The last release was September I think.