• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

GIGABYTE Gigabyte GA-MA790GP-DS4H AM2+/AM2 AMD 790GX Bios upgrade

Joined
Mar 5, 2006
Messages
270 (0.06/day)
Likes
7
System Name Primary Rig
Processor AMD Phenom II X4 940 Deneb 3.0GHz Socket AM2+ 125W Quad-Core Black Edition
Motherboard GIGABYTE GA-MA790GP-DS4H AM2+/AM2 AMD 790GX
Cooling Corsair H50
Memory OCZ Reaper HPC 6GB (3 x 2GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 1066 (PC2 8500)
Video Card(s) None
Storage SAMSUNG Spinpoint F1 HD103UJ 1TB 7200 RPM SATA
Display(s) Acer 235 - 23"
Case Antec P182
Audio Device(s) Realtek ALC889A - onboard
Power Supply CORSAIR CMPSU-550VX 550W ATX12V V2.2
Software windows 7
#1
Hey guys,
My computer is running off the stock BIOS - F2. In trying to get my CPU temps under control, it was recommended that I get my BIOS upgraded.
- Does anyone know what might be the latest but stable version for this MOBO.
- Also since I have never done this, how do I flash the BIOS most easily?
 

sneekypeet

Unpaid Babysitter
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,631 (5.77/day)
Likes
9,356
System Name His
Processor Intel i7 5930K
Motherboard Asus Maximus V Extreme
Cooling Thermalright True Spirit 140 BW Rev.A
Memory Corsair Dominator Platinum ROG
Video Card(s) nVidia GTX 1080 SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case SilverStone Temjin TJ11
Audio Device(s) Realtek on board > Sony receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#2
Just FYI, unless the bios is going to lower the volts or reset the cooler, I dont see how a bios flash will hellp temps in any way.
 
Joined
Dec 14, 2008
Messages
1,226 (0.37/day)
Likes
148
Location
The Netherlands
System Name Silent allround
Processor i5 750 @ 3,0Ghz 1.04v / 3.4Ghz 1.11v/ 3,6Ghz 1.15v
Motherboard Gigabyte P55-USB3
Cooling Thermalright IFX-14 + Scythe Slip Stream 140mm @ 600RPM
Memory 2 x 4GB Samsung M378B5273DH0-CH9 @ 2000 MHz 9-10-10-27 T1
Video Card(s) Sapphire HD 5870 Vapor-X @ 940/1270
Storage Intel Postville 80GB SSD & Western Digital Green 2TB
Display(s) Dell Ultrasharp U2412M
Case Bitfenix Merc Alpha
Audio Device(s) Asus Xonar D2 with Unified Drivers
Power Supply Nexus NX-5000 R3 530W
Software Windows 7 Home Premium x64
Benchmark Scores Super pi 1M : 8,549s @ 4,7Ghz (Core i7 920)
#3
Just FYI, unless the bios is going to lower the volts or reset the cooler, I dont see how a bios flash will hellp temps in any way.
True, and the best way to flash bios is via Q-flash
 
Joined
Mar 13, 2009
Messages
817 (0.26/day)
Likes
93
Location
Bannock County
Processor AMD FX-8320 4.1Ghz
Motherboard Asus Aura
Cooling Corsair H60
Memory Crucial Ballistix Sport 32GB
Video Card(s) EVGA 1060 SC
Storage Intel 535 Series SSD + Seagate FireCuda 2TB
Case NZXT
Power Supply EVGA 650 Watt
Software Windows 10 Pro 64-Bit
#4
I agree... Q-flash is the eastest and fastest way to flash your bios...

I've used it for years and have never had a problem
 
Joined
Mar 5, 2006
Messages
270 (0.06/day)
Likes
7
System Name Primary Rig
Processor AMD Phenom II X4 940 Deneb 3.0GHz Socket AM2+ 125W Quad-Core Black Edition
Motherboard GIGABYTE GA-MA790GP-DS4H AM2+/AM2 AMD 790GX
Cooling Corsair H50
Memory OCZ Reaper HPC 6GB (3 x 2GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 1066 (PC2 8500)
Video Card(s) None
Storage SAMSUNG Spinpoint F1 HD103UJ 1TB 7200 RPM SATA
Display(s) Acer 235 - 23"
Case Antec P182
Audio Device(s) Realtek ALC889A - onboard
Power Supply CORSAIR CMPSU-550VX 550W ATX12V V2.2
Software windows 7
#5
Thanks Guys!
So Q-flash runs in windows?
Should i desist then from updating the BIOS, because other than the temp issue, the computer is working great?
ANd if anyone knows the best stable version out there, I would very much appreciate the info...

Cheers!
 
Joined
Mar 13, 2009
Messages
817 (0.26/day)
Likes
93
Location
Bannock County
Processor AMD FX-8320 4.1Ghz
Motherboard Asus Aura
Cooling Corsair H60
Memory Crucial Ballistix Sport 32GB
Video Card(s) EVGA 1060 SC
Storage Intel 535 Series SSD + Seagate FireCuda 2TB
Case NZXT
Power Supply EVGA 650 Watt
Software Windows 10 Pro 64-Bit

sneekypeet

Unpaid Babysitter
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,631 (5.77/day)
Likes
9,356
System Name His
Processor Intel i7 5930K
Motherboard Asus Maximus V Extreme
Cooling Thermalright True Spirit 140 BW Rev.A
Memory Corsair Dominator Platinum ROG
Video Card(s) nVidia GTX 1080 SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case SilverStone Temjin TJ11
Audio Device(s) Realtek on board > Sony receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#7
for temp issues I would look at the mounting of the cooler and the application of the TIM. If neither correct the issue, it leads me to say poor airflow in the case for that cooler, or the chip is just a hot sample, it happens.

If the PC is doing what you want, is it worth the risk to make it a paperweight if you fail with the flash? Over something completely unrelated anyways!
 
Joined
Apr 20, 2008
Messages
226 (0.06/day)
Likes
39
Location
Toronto, ON, Canada
System Name Titan
Processor Intel Xeon E5-2670v2
Motherboard ASUS Sabertooth X79
Cooling Corsair H100i
Memory 4x4GB G.Skill Ripjaws X 1600MHz
Video Card(s) ASUS Radeon R9 290 DirectCU II
Storage Mushkin Reactor 1TB
Display(s) Dell UltraSharp U2713HM
Case Corsair Obsidian 650D
Audio Device(s) Onboard Realtek
Power Supply Seasonic X-750
Software Windows 10 Pro
#8
So Q-flash runs in windows?
No. It's a tool that you find in your BIOS. I believe you can access it by either pressing "End" while the board is POSTing or you can access it from within your BIOS by hitting one of the F keys.