• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

GPU Load shows 0%

Joined
Apr 29, 2020
Messages
33 (0.06/day)
Suddenly task manager started showing gpu load at 0%. It would have some load before. Even HWinfo shows 0%. But when I run a game, the OSD and HWinfo shows it being used and looks alright. Goes back to 0% when I exit game. Should I be worried about something?
 
Joined
Nov 25, 2019
Messages
344 (0.51/day)
Location
Taiwan
Processor i5-9600K
Motherboard Gigabyte Z390 Gaming X
Cooling Scythe Mugen 5
Memory Micron Ballistix Sports LT 3000 8G*4
Video Card(s) MSI 2070 Ventus
Storage Adata SX6000 Pro 512G, Kingston A2000 1T
Display(s) Gigabyte M32Q
Case Phanteks Eclipse P350X
Audio Device(s) Edifier C3X
Power Supply Super Flower Leadex Gold 650W
Mouse Razer Basilisk V2
Keyboard Ducky ONE Horizon
Maybe it's just some software's optimization that reduced it's GPU usage
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
50,956 (8.22/day)
Location
Oystralia
System Name Rainbow Sparkles
Processor Ryzen R7 5800X (EK Quantum Velocity block) (PBO tweaked, 4.4-5.05GHz)
Motherboard Asus x570 Gaming-F
Cooling Custom EK loop, 360mm top exhaust rad 280mm front intake rad
Memory 64GB DDR4 3600 Corsair Vengeance RGB @ 3800 C16
Video Card(s) Galax RTX 3090 SG 24GB - EK Quantum ARGB block w/ active backplate 1750MHz 737mv | 10950MHz VRAM
Storage 2TB WD SN850 NVME + 1TB Sasmsung 970 Pro NVME + 1TB Intel 6000P NVME
Display(s) Gigabyte G32QC + Phillips 328m6fjrmb (2x 32" 1440p 165Hz/144Hz curved )
Case Fractal Design R6
Audio Device(s) Razer Leviathan + Corsair Void pro RGB, Blue Yeti mic
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G Pro wireless + Steelseries Prisma XL
Keyboard Razer Huntsman TE
VR HMD Oculus Rift S
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Lots of RGB, so you know it's fast.
Are you connected to the GPU or your IGP?


you didnt give us even a single bit of information about your setup
 
Joined
Jan 27, 2015
Messages
397 (0.16/day)
System Name loon v4.0
Processor i7-11700K
Motherboard asus TUF Z590 wifi
Cooling Custom Loop
Memory ballistix 3600 cl16
Video Card(s) eVga 3060 xc
Storage 2tb SanDisk ultra, pny1311 240Gb.
Case cheap!
Power Supply eVGA supernova 750 G2
Mouse eats cheese
Keyboard warrior!
Benchmark Scores https://www.3dmark.com/spy/21765182 https://www.3dmark.com/pr/1114767
i idle between 0%-2% on my desktop
Capture.PNG


if you have all the power savings features turned on; windows and the gpu driver's settings, i'm sure it will go as low as it can.
 
Joined
Apr 29, 2020
Messages
33 (0.06/day)
Maybe it's just some software's optimization that reduced it's GPU usage
Dont know. I forgot to mention. I reset my laptop just this week. And am using afterburner to limit gpu voltage to the lowest possible value to reduce unnecessary power output because my laptop cooling isnt that good and it throttles. Will this cause a problem? I also have cpu undervolted.

I also updated windows and its component through windows update after a long time.

Are you connected to the GPU or your IGP?


you didnt give us even a single bit of information about your setup
Im not sure what you mean connected.
Sorry.
Dell XPS 15 9570
GTX1050Ti Max-Q
16gb Ram
i7-8750H


i idle between 0%-2% on my desktop
View attachment 210282

if you have all the power savings features turned on; windows and the gpu driver's settings, i'm sure it will go as low as it can.
Ah. I guess its normal somewhat. Mine is doing that too.

Update: I just booted up a game and my gpu core clock is frozen at 570MHz, 1.00V...
Update: It was a problem with afterburner, it was showing wrong clocks.. HWinfo showed correctly.
 
Last edited:

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
32,251 (6.20/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Suddenly task manager started showing gpu load at 0%. It would have some load before. Even HWinfo shows 0%. But when I run a game, the OSD and HWinfo shows it being used and looks alright. Goes back to 0% when I exit game. Should I be worried about something?
No
 
Joined
Jan 14, 2019
Messages
1,316 (1.34/day)
Location
Midlands, UK
System Name Nebulon-B Mk. 3
Processor Intel Core i7-11700
Motherboard ASUS TUF Gaming B560M-Plus (WiFi)
Cooling be quiet! Shadow Rock LP
Memory 4x 8 GB Kinston Fury Beast 3200 MHz CL16
Video Card(s) EVGA GeForce RTX 2070 Black
Storage 512 GB ADATA SU900, 1 TB Crucial P5, 1 TB Crucial P2, 1 TB Seagate Barracuda 2.5"
Display(s) Samsung C24F390, 7" Waveshare touchscreen
Case Corsair Crystal 280X black
Audio Device(s) Genius SP-HF160, AKG Y50
Power Supply Seasonic Prime Ultra Platinum 550W
Mouse Cherry MW 8
Keyboard MagicForce 68
Software Windows 10 Pro
Dont know. I forgot to mention. I reset my laptop just this week. And am using afterburner to limit gpu voltage to the lowest possible value to reduce unnecessary power output because my laptop cooling isnt that good and it throttles. Will this cause a problem? I also have cpu undervolted.

I also updated windows and its component through windows update after a long time.


Im not sure what you mean connected.
Sorry.
Dell XPS 15 9570
GTX1050Ti Max-Q
16gb Ram
i7-8750H



Ah. I guess its normal somewhat. Mine is doing that too.
Since it's a laptop, I'm guessing it's using nvidia optimus, which means your display is connected to the integrated graphics built into your processor, and the nvidia GPU only works with 3D graphics. It's completely normal.
 
Joined
Jan 27, 2015
Messages
397 (0.16/day)
System Name loon v4.0
Processor i7-11700K
Motherboard asus TUF Z590 wifi
Cooling Custom Loop
Memory ballistix 3600 cl16
Video Card(s) eVga 3060 xc
Storage 2tb SanDisk ultra, pny1311 240Gb.
Case cheap!
Power Supply eVGA supernova 750 G2
Mouse eats cheese
Keyboard warrior!
Benchmark Scores https://www.3dmark.com/spy/21765182 https://www.3dmark.com/pr/1114767
Dont know. I forgot to mention. I reset my laptop just this week. And am using afterburner to limit gpu voltage to the lowest possible value to reduce unnecessary power output because my laptop cooling isnt that good and it throttles. Will this cause a problem? I also have cpu undervolted.

I also updated windows and its component through windows update after a long time.


Im not sure what you mean connected.
Sorry.
Dell XPS 15 9570
GTX1050Ti Max-Q
16gb Ram
i7-8750H



Ah. I guess its normal somewhat. Mine is doing that too.

Update: I just booted up a game and my gpu core clock is frozen at 570MHz, 1.00V...
Update: It was a problem with afterburner, it was showing wrong clocks.. HWinfo showed correctly.
i'm sure laptops have a lot of power savings. and if under low 2/3D loads it doesn't switch to the UHD 630 (intel). that might cause a hiccup going in to a load. but don't really know.

got the manual?

:ninja'd:
 
Joined
Jan 14, 2019
Messages
1,316 (1.34/day)
Location
Midlands, UK
System Name Nebulon-B Mk. 3
Processor Intel Core i7-11700
Motherboard ASUS TUF Gaming B560M-Plus (WiFi)
Cooling be quiet! Shadow Rock LP
Memory 4x 8 GB Kinston Fury Beast 3200 MHz CL16
Video Card(s) EVGA GeForce RTX 2070 Black
Storage 512 GB ADATA SU900, 1 TB Crucial P5, 1 TB Crucial P2, 1 TB Seagate Barracuda 2.5"
Display(s) Samsung C24F390, 7" Waveshare touchscreen
Case Corsair Crystal 280X black
Audio Device(s) Genius SP-HF160, AKG Y50
Power Supply Seasonic Prime Ultra Platinum 550W
Mouse Cherry MW 8
Keyboard MagicForce 68
Software Windows 10 Pro
Update: I just booted up a game and my gpu core clock is frozen at 570MHz, 1.00V...
Now that's a little more worrying. Maybe you shouldn't tinker with voltages, and let the driver figure out the best way to save power and heat.
 
Joined
Apr 29, 2020
Messages
33 (0.06/day)
I have had this laptop for 2 years and I think this is the first time Im experiencing this. Could it be because of a windows update. My gpu core clock drops as low as 0 now when on desktop. Idle around 140MHz.

Now that's a little more worrying. Maybe you shouldn't tinker with voltages, and let the driver figure out the best way to save power and heat.
Afterburner was just showing wrong readings it seems. I restarted it and is alright.

i'm sure laptops have a lot of power savings. and if under low 2/3D loads it doesn't switch to the UHD 630 (intel). that might cause a hiccup going in to a load. but don't really know.

got the manual?

:ninja'd:
Manual? I dont think I have. Could be in the box. But its in a storage room hidden rn..

I read the guide here

And on a reddit post about laptop thermal throttling. Regarding limiting voltage. It says since we arent increasing the voltage, it wont damage the gpu.

Now I cant get Voltage to display correctly with afterburner. It stays at 0. In everything else it shows fine.. Its one problem after the other..
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
50,956 (8.22/day)
Location
Oystralia
System Name Rainbow Sparkles
Processor Ryzen R7 5800X (EK Quantum Velocity block) (PBO tweaked, 4.4-5.05GHz)
Motherboard Asus x570 Gaming-F
Cooling Custom EK loop, 360mm top exhaust rad 280mm front intake rad
Memory 64GB DDR4 3600 Corsair Vengeance RGB @ 3800 C16
Video Card(s) Galax RTX 3090 SG 24GB - EK Quantum ARGB block w/ active backplate 1750MHz 737mv | 10950MHz VRAM
Storage 2TB WD SN850 NVME + 1TB Sasmsung 970 Pro NVME + 1TB Intel 6000P NVME
Display(s) Gigabyte G32QC + Phillips 328m6fjrmb (2x 32" 1440p 165Hz/144Hz curved )
Case Fractal Design R6
Audio Device(s) Razer Leviathan + Corsair Void pro RGB, Blue Yeti mic
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G Pro wireless + Steelseries Prisma XL
Keyboard Razer Huntsman TE
VR HMD Oculus Rift S
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Lots of RGB, so you know it's fast.
Your laptop has two GPU's

You're just looking at readings from the wrong one at times
 
Joined
Jan 27, 2015
Messages
397 (0.16/day)
System Name loon v4.0
Processor i7-11700K
Motherboard asus TUF Z590 wifi
Cooling Custom Loop
Memory ballistix 3600 cl16
Video Card(s) eVga 3060 xc
Storage 2tb SanDisk ultra, pny1311 240Gb.
Case cheap!
Power Supply eVGA supernova 750 G2
Mouse eats cheese
Keyboard warrior!
Benchmark Scores https://www.3dmark.com/spy/21765182 https://www.3dmark.com/pr/1114767
I have had this laptop for 2 years and I think this is the first time Im experiencing this. Could it be because of a windows update. My gpu core clock drops as low as 0 now when on desktop. Idle around 140MHz.


Afterburner was just showing wrong readings it seems. I restarted it and is alright.


Manual? I dont think I have. Could be in the box. But its in a storage room hidden rn..

I read the guide here

And on a reddit post about laptop thermal throttling. Regarding limiting voltage. It says since we arent increasing the voltage, it wont damage the gpu.

Now I cant get Voltage to display correctly with afterburner. It stays at 0. In everything else it shows fine.. Its one problem after the other..
so thats a new toy?
congrats.

having just mostly used desktops i'm not much about laptops, so its mostly foreign to me. but i'm sure the power limits are rather locked down; which will limit things. about the best thing you might want to look at is keeping the temps down; pascales (the gpu arch) is really sensitive, a +/-10c is around 15-30Mhz of boost clock.

put the lappy on a block of ice. :D

p.s. maybe download a copy of the manual from dell and keep it for quick reference for awhile.
 
Joined
Jun 21, 2021
Messages
217 (2.26/day)
Processor AMD Ryzen 5900X (PBO enabled, no other OC) + Alphacool waterblock
Motherboard ASUS ROG Strix B550-I Gaming
Cooling custom loop: 360mm XSPC & 360mm Alphacool radiators & Noctua NF-F12 fans; NF-S12 chassis fans
Memory 32GB Corsair Vengeance LPX DDR4-3600 (no aRGB)
Video Card(s) ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3080 OC 10GB + Alphacool waterblock
Storage two m.2 SSDs, 2GB SATA SSD, 8GB SATA SSD
Display(s) LG OLED55C1PUB 4K@120Hz TV
Case Lian-Li O11D Mini
Audio Device(s) onboard Realtek chip + Sony A/V receiver
Power Supply SilverStone SX800 SFX-L
Mouse Glorious D Minus
Keyboard Keychron C1 tenkeyless (Gateron Reds)
VR HMD Menlo Park, CA dogchow (Oculus Rift S)
Software Redmond, WA dogchow (Windows 10 Pro, $7 from Keysoff)
Benchmark Scores My system matches standard results. I use benchmarks to set fan curves; I don't care about scores.
Manual? I dont think I have. Could be in the box. But its in a storage room hidden rn..
Irrelevant.

One can download a digital copy of the owner's manual from the support section of the manufacturer's website.

In fact, this is something I do after I order a major computer component. All of the important manuals are kept on the computer. Often I read the owner's manual once BEFORE the product is delivered.

Manuals, spec sheets, installation guides, whatever. This might also include guides for hardware-specific software like BIOS manuals, SSD utility manuals, etc.
 
Joined
Apr 29, 2020
Messages
33 (0.06/day)
so thats a new toy?
congrats.

having just mostly used desktops i'm not much about laptops, so its mostly foreign to me. but i'm sure the power limits are rather locked down; which will limit things. about the best thing you might want to look at is keeping the temps down; pascales (the gpu arch) is really sensitive, a +/-10c is around 15-30Mhz of boost clock.

put the lappy on a block of ice. :D

p.s. maybe download a copy of the manual from dell and keep it for quick reference for awhile.

Irrelevant.

One can download a digital copy of the owner's manual from the support section of the manufacturer's website.

In fact, this is something I do after I order a major computer component. All of the important manuals are kept on the computer. Often I read the owner's manual once BEFORE the product is delivered.

Manuals, spec sheets, installation guides, whatever. This might also include guides for hardware-specific software like BIOS manuals, SSD utility manuals, etc.

Understandable.

I want to fix the afterburner issue now. Can anyone help me find the code for my gpu

Like the person here got his code for his gpu, and he entered it into the oem file to get his voltage readings.

GPU: https://www.techpowerup.com/gpu-specs/dell-gtx-1050-ti-max-q.b8521
 
Joined
Jan 27, 2015
Messages
397 (0.16/day)
System Name loon v4.0
Processor i7-11700K
Motherboard asus TUF Z590 wifi
Cooling Custom Loop
Memory ballistix 3600 cl16
Video Card(s) eVga 3060 xc
Storage 2tb SanDisk ultra, pny1311 240Gb.
Case cheap!
Power Supply eVGA supernova 750 G2
Mouse eats cheese
Keyboard warrior!
Benchmark Scores https://www.3dmark.com/spy/21765182 https://www.3dmark.com/pr/1114767
Understandable.

I want to fix the afterburner issue now. Can anyone help me find the code for my gpu

Like the person here got his code for his gpu, and he entered it into the oem file to get his voltage readings.

GPU: https://www.techpowerup.com/gpu-specs/dell-gtx-1050-ti-max-q.b8521
might try that thread mentioned in the solution:

unwinder is AB's developer. he shows up around there often.
 
Joined
Jun 21, 2021
Messages
217 (2.26/day)
Processor AMD Ryzen 5900X (PBO enabled, no other OC) + Alphacool waterblock
Motherboard ASUS ROG Strix B550-I Gaming
Cooling custom loop: 360mm XSPC & 360mm Alphacool radiators & Noctua NF-F12 fans; NF-S12 chassis fans
Memory 32GB Corsair Vengeance LPX DDR4-3600 (no aRGB)
Video Card(s) ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3080 OC 10GB + Alphacool waterblock
Storage two m.2 SSDs, 2GB SATA SSD, 8GB SATA SSD
Display(s) LG OLED55C1PUB 4K@120Hz TV
Case Lian-Li O11D Mini
Audio Device(s) onboard Realtek chip + Sony A/V receiver
Power Supply SilverStone SX800 SFX-L
Mouse Glorious D Minus
Keyboard Keychron C1 tenkeyless (Gateron Reds)
VR HMD Menlo Park, CA dogchow (Oculus Rift S)
Software Redmond, WA dogchow (Windows 10 Pro, $7 from Keysoff)
Benchmark Scores My system matches standard results. I use benchmarks to set fan curves; I don't care about scores.
Understandable.

I want to fix the afterburner issue now. Can anyone help me find the code for my gpu

Like the person here got his code for his gpu, and he entered it into the oem file to get his voltage readings.

GPU: https://www.techpowerup.com/gpu-specs/dell-gtx-1050-ti-max-q.b8521
It's really hard to follow you. You have repeatedly withheld crucial information about your system/situation. If you put all of the pertinent details in your original post, it would be easier for anyone who walked into this.

So rather than reading one post that lays everything out, I have to read the back and forth of nearly a dozen comments.

And now you are asking about how to fix a third-party software program Afterburner's readouts despite the fact that HWiNFO is returning the correct values. That would really seem to be a software issue with the authors of Afterburner.

I've run plenty of monitoring software over the years and it's only as good as the authors' efforts. It should always be taken with a grain of salt. It's not always clear what is being monitored and how the data is being parsed.
 
Joined
Apr 29, 2020
Messages
33 (0.06/day)
might try that thread mentioned in the solution:

unwinder is AB's developer. he shows up around there often.
Thank you. I'll try that out.
It's really hard to follow you. You have repeatedly withheld crucial information about your system/situation. If you put all of the pertinent details in your original post, it would be easier for anyone who walked into this.

So rather than reading one post that lays everything out, I have to read the back and forth of nearly a dozen comments.

And now you are asking about how to fix a third-party software program Afterburner's readouts despite the fact that HWiNFO is returning the correct values. That would really seem to be a software issue with the authors of Afterburner.

I've run plenty of monitoring software over the years and it's only as good as the authors' efforts. It should always be taken with a grain of salt. It's not always clear what is being monitored and how the data is being parsed.
Sorry about that. When I posted the original thread I was frustrated and worried and was tired trying to figure out if it was a problem or not, so I forgot to include system information at that time. I'll try to fix my future posts. If I am unable to fix the afterburner issue, I will ask elsewhere. Sorry again.
 
Joined
Jan 14, 2019
Messages
1,316 (1.34/day)
Location
Midlands, UK
System Name Nebulon-B Mk. 3
Processor Intel Core i7-11700
Motherboard ASUS TUF Gaming B560M-Plus (WiFi)
Cooling be quiet! Shadow Rock LP
Memory 4x 8 GB Kinston Fury Beast 3200 MHz CL16
Video Card(s) EVGA GeForce RTX 2070 Black
Storage 512 GB ADATA SU900, 1 TB Crucial P5, 1 TB Crucial P2, 1 TB Seagate Barracuda 2.5"
Display(s) Samsung C24F390, 7" Waveshare touchscreen
Case Corsair Crystal 280X black
Audio Device(s) Genius SP-HF160, AKG Y50
Power Supply Seasonic Prime Ultra Platinum 550W
Mouse Cherry MW 8
Keyboard MagicForce 68
Software Windows 10 Pro
Afterburner was just showing wrong readings it seems. I restarted it and is alright.
Cool. :)

I have had this laptop for 2 years and I think this is the first time Im experiencing this. Could it be because of a windows update. My gpu core clock drops as low as 0 now when on desktop. Idle around 140MHz.
That's fine. As stated above, you're using Intel's integrated GPU to drive the screen, and the GeForce only kicks in when there is a 3D workload. It doesn't simply idle - it turns itself off completely if it's not under load. That might mess with Afterburner or other monitoring software. If you have GPU-Z, you'll probably see a drop-down menu, similar to this one (ignore my readings, I'm on desktop using dual graphics):

dualgraphics.png
 
Joined
Apr 29, 2020
Messages
33 (0.06/day)
Cool. :)


That's fine. As stated above, you're using Intel's integrated GPU to drive the screen, and the GeForce only kicks in when there is a 3D workload. It doesn't simply idle - it turns itself off completely if it's not under load. That might mess with Afterburner or other monitoring software. If you have GPU-Z, you'll probably see a drop-down menu, similar to this one (ignore my readings, I'm on desktop using dual graphics):

View attachment 210325
Yes. Thank you for all the replies. I was just worried it might be a problem. I dont think I've seen that like that before. And afterburner was just not showing correct readings.

Thank you again. :)
 
Top