• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

GPU-Z not showing GPU Load % on 9800GT

NanaFreak

New Member
Joined
Feb 3, 2010
Messages
10 (0.00/day)
Likes
0
#1
I was testing out the beta of Battle Field Bad Company 2 to see how much GPU load is actually going on as it has been reported that it is barely any...

so I opened up GPU-Z and saw that it was at 0%... which I thought was very odd because the memory had gone up ~200MB. So to test it out some more I tried some other games like Modern Warfare 2 and Counter Strike: Source, both made it be at 0% still.

I am running a Asus 9800GT Ultimate (the one based on a 8800GTS, not 8800GT), Windows 7 x64 (Build 7600), E7300 CPU...

If you need any more information, please just ask!

Question: Should I submit a Validation so that you guys can have all the information you need?

Thanks,
NanaFreak
 
Joined
Jul 14, 2006
Messages
1,894 (0.45/day)
Likes
432
System Name It's just a computer
Processor i7 6700K
Cooling D5, PA140.3, HK Rev. 3.0
Memory G.Skill F4-3600C16D-8GTZ
Video Card(s) eVGA GTX970SSC
Storage 2X Samsung 960 EVO RAID0
Display(s) ViewSonic VX2770
Case Thermaltake Xaser VI
Audio Device(s) Onboard Realtek/Z-5500
Power Supply Corsair AX1200
Mouse Logitech
Keyboard Logitech
Software Win7 Ultimate x64 SP1
#2
Try using the 196.34 BETA Forceware?
 

NanaFreak

New Member
Joined
Feb 3, 2010
Messages
10 (0.00/day)
Likes
0
#3
actually I am using the BETA drivers... Should I try rolling back to the stable drivers to test this out?
 
Joined
Sep 7, 2008
Messages
329 (0.10/day)
Likes
88
Location
Canberra Australia
Processor i5 750 4.2ghz 1.4V
Motherboard Gigabyte P55-UD4P
Cooling Corsair H70
Memory 2X2G Gskill @2140 8-11-8-28-1T
Video Card(s) 2xGainward Phantom3 570@860/4200
Storage 2xWD 500G AAKS Raid0 + 2XWD 1T Green in Raid0
Display(s) 24" HP w2408h+23" HP w2338h
Case SilverStone Raven2E-B
Audio Device(s) onboard for now
Power Supply Antec 1000W Truepower quattro
Software Win7 Ultimate 64bit
#5
try evga precision tool
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,125 (9.57/day)
Likes
13,559
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#6
have you ticked the 'continue refreshing' box so that you're actually getting readings?



^ that one at the bottom
 

NanaFreak

New Member
Joined
Feb 3, 2010
Messages
10 (0.00/day)
Likes
0
#7
@gaximodo - thanks, i will check out evga precision tool now...

@Mussels - yes that option is on, all the other information is being filled (actually its GPU Load, Memory Controller Load, Video Engine Load... so all 'Loads' are not working)
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,125 (9.57/day)
Likes
13,559
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#8
alright, it was worth checking.

It may well just be incompatible with the driver you're using - i did hear about a recent WHQL driver breaking all these OC'ing/information tools.
 

NanaFreak

New Member
Joined
Feb 3, 2010
Messages
10 (0.00/day)
Likes
0
#9
ok, I just tried the evga precision tool, with no success... during the Counter Strike: Source stress test, no GPU usage was recorded
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,125 (9.57/day)
Likes
13,559
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#10
try another video card driver. either older WHQL, or newer beta.
 

NanaFreak

New Member
Joined
Feb 3, 2010
Messages
10 (0.00/day)
Likes
0
#12
(Sorry for double posting...)

Just tried the 195.62 WHQL drivers, with no success with GPU-Z, somehow i dont think that 191.07 will work...

i might try the latest Asus drivers that i can find for the card though...
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,125 (9.57/day)
Likes
13,559
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#13
hmm. Perhaps your card lacks whatever sensor its being read from?
 

NanaFreak

New Member
Joined
Feb 3, 2010
Messages
10 (0.00/day)
Likes
0
#14
That could be it... might as well give up trying... too much downloading for my Australian internet (only 20GB onpeak downloads!!) ]=
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,125 (9.57/day)
Likes
13,559
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#15
That could be it... might as well give up trying... too much downloading for my Australian internet (only 20GB onpeak downloads!!) ]=
meh, i get 20GB on peak as well. but its almost midnight, well into offpeak for me.
 
Joined
Sep 7, 2008
Messages
329 (0.10/day)
Likes
88
Location
Canberra Australia
Processor i5 750 4.2ghz 1.4V
Motherboard Gigabyte P55-UD4P
Cooling Corsair H70
Memory 2X2G Gskill @2140 8-11-8-28-1T
Video Card(s) 2xGainward Phantom3 570@860/4200
Storage 2xWD 500G AAKS Raid0 + 2XWD 1T Green in Raid0
Display(s) 24" HP w2408h+23" HP w2338h
Case SilverStone Raven2E-B
Audio Device(s) onboard for now
Power Supply Antec 1000W Truepower quattro
Software Win7 Ultimate 64bit
#16
meh, i get 20GB on peak as well. but its almost midnight, well into offpeak for me.
Lucky you:respect: offpeak starts 4 am and ends 9am for me here...
 

NanaFreak

New Member
Joined
Feb 3, 2010
Messages
10 (0.00/day)
Likes
0
#17
haha mine goes from 2am - 8am (daylight savings time.. so 1am-7am right now...) and atleast i get unlimited offpeak! =D
 

Molotox

New Member
Joined
Feb 23, 2010
Messages
4 (0.00/day)
Likes
0
#18
Hey, I was wondering if you ever got that problem solved? I've just plugged in my older 9800GTX+ and I have the same issue. Shows 0% GPU Load at all time, under 3d mark and even running GPU Grid.

It doesn't feel to be heating much either?

Edit: 0% usage using both GPU-Z and EVGA Precision too!
 

Molotox

New Member
Joined
Feb 23, 2010
Messages
4 (0.00/day)
Likes
0
#19
Sorry for both the double post and the thread necroing. When I googled the problem, this thread came in on top. Anyone having this problem would find this page easily.

I could solve the problem by using the older EVGA Precision 1.8.1 tool and overclock the core speed from 740mhz (stock for 9800gtx+) to 760mhz. As soon as I'd do this, all versions of GPU-Z tested (3.8 and 3.9) would pickup the GPU Load %.

Cheers :toast:
 
Last edited:

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,072 (3.44/day)
Likes
17,990
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#20
yes i hear that just changing the clock speed magically enables the gpu load sensors. can anyone confirm ?
 

Molotox

New Member
Joined
Feb 23, 2010
Messages
4 (0.00/day)
Likes
0
#21
I know i went :confused::confused::confused: when I noticed the behaviour. Maybe its only my system, but heh?

BEFORE, stock settings. Excuse the french on BOINC client. :)



AFTER, just changed 740 core to 760 core in EVGA Precision.



I must precise I'm not using all latest version stuff, but thats a result of looking for a solution. I was all up to date and still having the problem. Nvidia drivers are 191.*, EVGA Precision is 1.8.1
 

NanaFreak

New Member
Joined
Feb 3, 2010
Messages
10 (0.00/day)
Likes
0
#22
Wow... just changing the clock speed by 1MHz made the sensors work... in fact, after just changing the clock speed and then reverting it back it will make the sensors start working...

thanks for the info, and i hope others will benefit from this!
 

Molotox

New Member
Joined
Feb 23, 2010
Messages
4 (0.00/day)
Likes
0
#23
Wow... just changing the clock speed by 1MHz made the sensors work... in fact, after just changing the clock speed and then reverting it back it will make the sensors start working...

thanks for the info, and i hope others will benefit from this!
:rockout: