• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

GPU-Z on VM

Joined
Jan 12, 2010
Messages
1,471
Likes
290
Location
Spain
System Name Custom Built | Netbook Samsung N145P
Processor Intel Core i3 6100 | Intel Atom N455 1.6 GHz
Motherboard Asus H110M-K-D3
Cooling Stock heatsink/fan
Memory 12GB RAM
Video Card(s) MSI GT 1050 Ti 4GB| Intel GMA 3150
Storage Samsung EVO 750 120GB + Kingston HyperX Fury 120 GB + 2TB WD Hard disk | Kingston V300 120GB
Display(s) HP Pavilion 22cw
Case A old one
Audio Device(s) Realtek
Power Supply Generic 500W
Software Windows 10 Pro 64-bit 1| Windows 7 Ultimate 64-bit
#1
Why GPUZ doesn't work on Virtual machines? I thought today's VMs used the GPU directly without any emulation and such GPU-Z could retrieve data or am I wrong?
Thanks.

BTW the image upload ability of GPUZ is broken.
 

Attachments

Easy Rhino

Linux Advocate
Joined
Nov 13, 2006
Messages
14,405
Likes
4,256
System Name VHOST01 | Desktop
Processor i7 980x | i5 7500 Kaby Lake
Motherboard Gigabyte x58 Extreme | AsRock MicroATX Z170M Exteme4
Cooling Prolimatech Megahelams | Stock
Memory 6x4 GB @ 1333 | 2x 8G Gskill Aegis DDR4 2400
Video Card(s) Nvidia GT 210 | Nvidia GTX 970 FTW+
Storage 4x2 TB Enterprise RAID5 |Corsair mForce nvme 250G
Display(s) N/A | Dell 27" 1440p 8bit GSYNC
Case Lian Li ATX Mid Tower | Corsair Carbide 400C
Audio Device(s) NA | On Board
Power Supply SeaSonic 500W Gold | Seasonic SSR-650GD Flagship Prime Series 650W Gold
Mouse N/A | Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard N/A | Posiden Z RGB Cherry MX Brown
Software Centos 7 | Windows 10
#2
nope. virtual machines still emulate a gpu.
 

Frick

Fishfaced Nincompoop
Joined
Feb 27, 2006
Messages
14,876
Likes
5,411
System Name A dancer in your disco of fire
Processor i3 4130 3.4Ghz
Motherboard MSI B85M-E45
Cooling Cooler Master Hyper 212 Evo
Memory 4 x 4GB Crucial Ballistix Sport 1400Mhz
Video Card(s) Asus GTX 760 DCU2OC 2GB
Storage Crucial BX100 120GB | WD Blue 1TB x 2
Display(s) BenQ GL2450HT
Case AeroCool DS Cube White
Power Supply Cooler Master G550M
Mouse Intellimouse Explorer 3.0
Keyboard Dell SK-3205
Software Windows 10 Pro
#3
That depends entirely on what VM software you're using and what hardware you have, and also drivers. Afaik it still doesn't do exactly that, but I'm sure someone has a better answer.

EDIT: Yeah Easy Rhino gogogo.
 
Joined
Jan 12, 2010
Messages
1,471
Likes
290
Location
Spain
System Name Custom Built | Netbook Samsung N145P
Processor Intel Core i3 6100 | Intel Atom N455 1.6 GHz
Motherboard Asus H110M-K-D3
Cooling Stock heatsink/fan
Memory 12GB RAM
Video Card(s) MSI GT 1050 Ti 4GB| Intel GMA 3150
Storage Samsung EVO 750 120GB + Kingston HyperX Fury 120 GB + 2TB WD Hard disk | Kingston V300 120GB
Display(s) HP Pavilion 22cw
Case A old one
Audio Device(s) Realtek
Power Supply Generic 500W
Software Windows 10 Pro 64-bit 1| Windows 7 Ultimate 64-bit
#4
Thanks yeah I thought that, as you could now play many 3D games on VM with almost native speed, this was due to the direct use of the GPU. I'm using Parallels with my setup.

CPUZ is also broken I though that most VMs won't emulate anything and used the hardware directly :(
 

Attachments

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,021
Likes
17,869
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#5
Fixed the upload functionality.

What VM is this on?
 
Joined
Jan 12, 2010
Messages
1,471
Likes
290
Location
Spain
System Name Custom Built | Netbook Samsung N145P
Processor Intel Core i3 6100 | Intel Atom N455 1.6 GHz
Motherboard Asus H110M-K-D3
Cooling Stock heatsink/fan
Memory 12GB RAM
Video Card(s) MSI GT 1050 Ti 4GB| Intel GMA 3150
Storage Samsung EVO 750 120GB + Kingston HyperX Fury 120 GB + 2TB WD Hard disk | Kingston V300 120GB
Display(s) HP Pavilion 22cw
Case A old one
Audio Device(s) Realtek
Power Supply Generic 500W
Software Windows 10 Pro 64-bit 1| Windows 7 Ultimate 64-bit
#6

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,021
Likes
17,869
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#7
as far as i know parallels virtualizes the gpu and exposes its own directx 9 adapter. once a game starts, it forwards the draw commands to the hardware, so it's not surprising that gpu-z can not show you the proper hardware info. all the underlying gpu hardware registers are not there

what kind of graphics device do you have in windows device manager in the VM?


that would be the info i'm interested in
 
Joined
Jan 12, 2010
Messages
1,471
Likes
290
Location
Spain
System Name Custom Built | Netbook Samsung N145P
Processor Intel Core i3 6100 | Intel Atom N455 1.6 GHz
Motherboard Asus H110M-K-D3
Cooling Stock heatsink/fan
Memory 12GB RAM
Video Card(s) MSI GT 1050 Ti 4GB| Intel GMA 3150
Storage Samsung EVO 750 120GB + Kingston HyperX Fury 120 GB + 2TB WD Hard disk | Kingston V300 120GB
Display(s) HP Pavilion 22cw
Case A old one
Audio Device(s) Realtek
Power Supply Generic 500W
Software Windows 10 Pro 64-bit 1| Windows 7 Ultimate 64-bit
#8
Hi Wizz :)

You are right, Parallels seem to use a proprietary adapter!
 

Attachments

Joined
Jan 12, 2010
Messages
1,471
Likes
290
Location
Spain
System Name Custom Built | Netbook Samsung N145P
Processor Intel Core i3 6100 | Intel Atom N455 1.6 GHz
Motherboard Asus H110M-K-D3
Cooling Stock heatsink/fan
Memory 12GB RAM
Video Card(s) MSI GT 1050 Ti 4GB| Intel GMA 3150
Storage Samsung EVO 750 120GB + Kingston HyperX Fury 120 GB + 2TB WD Hard disk | Kingston V300 120GB
Display(s) HP Pavilion 22cw
Case A old one
Audio Device(s) Realtek
Power Supply Generic 500W
Software Windows 10 Pro 64-bit 1| Windows 7 Ultimate 64-bit
#9
Hmmmmm seems that GPUZ, at least shows something in VMware guests even if not very useful

 
Last edited: