• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

GPU-Z PCIe reporting speed bug?

Cyphadeaus

New Member
Joined
Feb 7, 2021
Messages
4 (0.17/day)
When I open GPU-Z as you see below it reports the PCIe link speed as 3.0 when the PC is showing it running at 4.0 in the device properties. Is this a known bug?

An as the "tool tip" says to run a load; the reporting never changes btw.

GPU-Z bug 2.jpg
 
Joined
Apr 28, 2011
Messages
753 (0.21/day)
Location
Botevgrad, Bulgaria, Europe
System Name Main PC/OldPC/3rd PC
Processor Intel Core i7-3770K Ivy Bridge/Core i5-3470 Ivy Bridge/Core i3-4330 Haswell
Motherboard ASUS P8Z77-V/ASRock Z68 Pro3 Gen1/ASUS H81M2
Cooling Cooler Master Hyper 212 EVO/Intel Box cooler/Intel Box cooler
Memory 32GB Corsair Vengeance/32GB ADATA/16GB ADATA
Video Card(s) SAPPHIRE R9 290 Tri-X OC 4GB/MSI RX 480 8GB/SAPPHIRE R9 390 8GB
Storage 2x1TB ADATA SSDs in RAID0+3 HDDs/2xCrucial 1TB SSDs in RAID0+3 HDDs/Samsung 1TB SSD+8TB+4TB HDDs
Display(s) Philips 274E5QHAB@HDMI + Philips 273EQH@DVI (both 27")
Case Fractal Design Define R4 Titanium
Audio Device(s) Kenwood Mini HiFi system/Microlab speakers/Philips HDMI (main)+LG TV monitor HDMI + Apple headphones
Power Supply Cooler Master Silent ProM 600 W (modular)
Mouse Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)@Razer Goliath mousepad (Medium speed)
Keyboard Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)
Software Win10 64-bit (Main PC v.1809 RTM Enterprise/2nd PC v.1903 Insider Preview Pro/3rd PC - same as 2nd)
Which motherboard is this on?
What CPU? :)
 
Joined
Jul 13, 2016
Messages
915 (0.54/day)
Processor Ryzen 3700X
Motherboard ASRock X570 Taichi
Cooling Le Grand Macho
Memory 32GB DDR4 3600 CL16
Video Card(s) EVGA 1080 Ti
Storage Too much
Display(s) Acer 144Hz 1440p IPS 27"
Case Thermaltake Core X9
Audio Device(s) JDS labs The Element II, Dan Clark Audio Aeon II
Power Supply EVGA 850w P2
Mouse G305
Keyboard iGK64 w/ 30n optical switches
When I open GPU-Z as you see below it reports the PCIe link speed as 3.0 when the PC is showing it running at 4.0 in the device properties. Is this a known bug?

An as the "tool tip" says to run a load; the reporting never changes btw.

View attachment 187394

That value doesn't represent PCIe link speed. For example, I have my 1080 Ti in a PCIe x16 and it shows 00000001.

The reading from GPU-Z is likely accurate. Of course you can always double check in your BIOS.
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
21,701 (3.54/day)
Processor Core i7-8700K
Memory 32 GB
Video Card(s) RTX 3080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit
AMD has a PCIe bridge inside the GPU now, so it's no longer

GPU <-> CPU, but GPU <-> Bridge <-> CPU

Check in device manager, the bridge is running in Gen 3 mode, so your overall bandwidth is Gen 3 not Gen 4

Please c onfirm
 

Cyphadeaus

New Member
Joined
Feb 7, 2021
Messages
4 (0.17/day)
That value doesn't represent PCIe link speed. For example, I have my 1080 Ti in a PCIe x16 and it shows 00000001.

The reading from GPU-Z is likely accurate. Of course you can always double check in your BIOS.
Yea when I went into bios changed the PCIe link to Gen 2 windows properties didn't change but GPU-Z did change to Gen 2. But I manually set it from Auto to Gen4. Still shows Gen 3. :/

AMD has a PCIe bridge inside the GPU now, so it's no longer

GPU <-> CPU, but GPU <-> Bridge <-> CPU

Check in device manager, the bridge is running in Gen 3 mode, so your overall bandwidth is Gen 3 not Gen 4

Please c onfirm
W1zzard,

I'm not sure where you are referring too. Didn't see any bridge settings under the 6800 XT, or am I supposed to looking under the system devices? Need a little more info from you thanks.

PS: set all PCIe settings in the bios to GEN 4 since I'm running all gen 4 devices, (mobo, gpu, M.2's). Checked in GPU-z still says 3.0.
 
Last edited:

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
21,701 (3.54/day)
Processor Core i7-8700K
Memory 32 GB
Video Card(s) RTX 3080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit
Device Manager, View devices by connection. This should help you figure out the path from the GPU to the CPU.

Are they all running in Gen 4 mode?
 

Cyphadeaus

New Member
Joined
Feb 7, 2021
Messages
4 (0.17/day)
Device Manager, View devices by connection. This should help you figure out the path from the GPU to the CPU.

Are they all running in Gen 4 mode?
The ones I did find said PCIe connection speed 000004. But I don't trust those after making manual changes and they didn't report correctly when dropping the link speed.
 
Top