• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Gpu-z Readings questions

Joined
Jan 12, 2012
Messages
31 (0.01/day)
Likes
5
System Name THE BEAST
Processor i5 2500k @4.5Ghz
Motherboard Asrock z68 Exteme4 Gen3
Cooling Corsair H80
Memory Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600 MHz
Video Card(s) XFX Radeon HD 7950 Double Dissipation 1100/1500@1.131v
Storage Seagate 2TB ST2000DM001 SATA III+Corsair GT 60GB SSD Caching
Display(s) Philips HDTV LED 46"
Case Corsair Carbide 500r Black
Audio Device(s) Asus Xonar DS PCI
Power Supply Corsair HX850w
Software Windows 8 Pro 64bit
#1
Guys how accurate is Gpu-z?? I have my Voltage set using msi AB @1.037v but GPU-z is reading 1.498v

This was from about 1 hour Crysis 2 gameplay on Ultra settings and I also notice my GPU load hit just 91% surely thats wrong? My i5 2500k is OC to 4.5Ghz.
So my question is should I trust Msi AB for Volts or GPu-z?

 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,057 (3.44/day)
Likes
17,961
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#2
there is a small chance of misreading when you have multiple programs running that access the sensors at the same time

what other voltage values did you get? you can mouseover the position in the little red graph

gpu load 91% sounds realistic
 
Last edited:
Joined
Jan 12, 2012
Messages
31 (0.01/day)
Likes
5
System Name THE BEAST
Processor i5 2500k @4.5Ghz
Motherboard Asrock z68 Exteme4 Gen3
Cooling Corsair H80
Memory Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600 MHz
Video Card(s) XFX Radeon HD 7950 Double Dissipation 1100/1500@1.131v
Storage Seagate 2TB ST2000DM001 SATA III+Corsair GT 60GB SSD Caching
Display(s) Philips HDTV LED 46"
Case Corsair Carbide 500r Black
Audio Device(s) Asus Xonar DS PCI
Power Supply Corsair HX850w
Software Windows 8 Pro 64bit
#3
there is a small change of misreading when you have multiple programs running that access the sensors at the same time

what other voltage values did you get? you can mouseover the position in the little red graph

gpu load 91% sounds realistic
Thanks for reply. I dont have Msi AB open I keep that program closed it just OC my GPU. all monitoring settings on it are switched off.
On BF3 my Load will hit 99% all the time I sure Crysis 2 is much more demanding wouldn't you say?
I have left it to long now so now GPU-z reads 0.805v

Only other programs I run are RadeonPro, RealTemp, Dxtory, CCC but Overdrive is disabled they the only hardware software I always run.
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,057 (3.44/day)
Likes
17,961
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#4
0.805 is the idle voltage. you can run the gpuz pcie test to put some load on the card to see voltages in 3d. click the ? icon next pcie bus width.

for all intents and purposes 91% is the same as 99% is the same as 100%. nobody knows what exactly gpu manufacturers measure in "gpu load". depending on how the game engine is programmed this may or may not end up bringing that counter to ~100%
 
Joined
Jan 12, 2012
Messages
31 (0.01/day)
Likes
5
System Name THE BEAST
Processor i5 2500k @4.5Ghz
Motherboard Asrock z68 Exteme4 Gen3
Cooling Corsair H80
Memory Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600 MHz
Video Card(s) XFX Radeon HD 7950 Double Dissipation 1100/1500@1.131v
Storage Seagate 2TB ST2000DM001 SATA III+Corsair GT 60GB SSD Caching
Display(s) Philips HDTV LED 46"
Case Corsair Carbide 500r Black
Audio Device(s) Asus Xonar DS PCI
Power Supply Corsair HX850w
Software Windows 8 Pro 64bit
#5
0.805 is the idle voltage. you can run the gpuz pcie test to put some load on the card to see voltages in 3d. click the ? icon next pcie bus width.

for all intents and purposes 91% is the same as 99% is the same as 100%. nobody knows what exactly gpu manufacturers measure in "gpu load". depending on how the game engine is programmed this may or may not end up bringing that counter to ~100%
Thanks running now 1.012v is the reading so far. seems to be staying round 1.006v
 
Joined
Jan 12, 2012
Messages
31 (0.01/day)
Likes
5
System Name THE BEAST
Processor i5 2500k @4.5Ghz
Motherboard Asrock z68 Exteme4 Gen3
Cooling Corsair H80
Memory Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600 MHz
Video Card(s) XFX Radeon HD 7950 Double Dissipation 1100/1500@1.131v
Storage Seagate 2TB ST2000DM001 SATA III+Corsair GT 60GB SSD Caching
Display(s) Philips HDTV LED 46"
Case Corsair Carbide 500r Black
Audio Device(s) Asus Xonar DS PCI
Power Supply Corsair HX850w
Software Windows 8 Pro 64bit
#6
So looks like I just ignore gpu-z for voltage readings. Maybe just disable it in gpu-z and just use msi AB for that reading.
I'll run crysis 2 with just msi AB tomorrow and see what readings that gives.

Thanks for your fast replies.
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,057 (3.44/day)
Likes
17,961
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#7


if you have a digital multimeter you can also measure the voltage here yourself. connect the black probe to any metal on your case and the red probe to one of the two solder points, not sure if it's the upper or lower one. dont cause a short circuit by touching both at the same time with your probe
 
Joined
Jan 12, 2012
Messages
31 (0.01/day)
Likes
5
System Name THE BEAST
Processor i5 2500k @4.5Ghz
Motherboard Asrock z68 Exteme4 Gen3
Cooling Corsair H80
Memory Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600 MHz
Video Card(s) XFX Radeon HD 7950 Double Dissipation 1100/1500@1.131v
Storage Seagate 2TB ST2000DM001 SATA III+Corsair GT 60GB SSD Caching
Display(s) Philips HDTV LED 46"
Case Corsair Carbide 500r Black
Audio Device(s) Asus Xonar DS PCI
Power Supply Corsair HX850w
Software Windows 8 Pro 64bit
#8
http://img.techpowerup.org/120925/Capture231.jpg

if you have a digital multimeter you can also measure the voltage here yourself. connect the black probe to any metal on your case and the red probe to one of the two solder points, not sure if it's the upper or lower one. dont cause a short circuit by touching both at the same time with your probe
Thanks I dont own a multimeter I dont think I would even try doing that :laugh: knowing me I will damage pc or card.
Games are performing very well and I been running this setup like this for couple months now. I reading max voltage should be 1.2v so has me thinking if I did reach 1.5v lol think I would known about it by now lol