• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

GPUZ Latest Release Not Loading Win 7

Joined
May 12, 2017
Messages
2,207 (0.84/day)
Not sure if I went too far with my windows 7 2023/2024 security updates, but it stop working today with latest release.


Capture.PNG
..
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
27,229 (3.70/day)
Processor Ryzen 7 5700X
Memory 48 GB
Video Card(s) RTX 4080
Storage 2x HDD RAID 1, 3x M.2 NVMe
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit
The previous release works?
 
Joined
May 12, 2017
Messages
2,207 (0.84/day)
The previous release works?

All previous works, including the last one.

EDIT: Let me do a clean install to see if that works, hold-on.

EDIT UPDATE: No it's just not installing. Be aware my windows 7 is running some unfamiliar security updates all the way up-to March-April 2024. So it could be my computer.
 
Last edited:

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
27,229 (3.70/day)
Processor Ryzen 7 5700X
Memory 48 GB
Video Card(s) RTX 4080
Storage 2x HDD RAID 1, 3x M.2 NVMe
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit
All previous works, including the last one.
Thanks. I'll look into what went wrong with the driver signing

This is Windows 7 64-bit, right?

Edit: confirmed here locally .. very strange
 
Last edited:
Joined
May 12, 2017
Messages
2,207 (0.84/day)
Windows 7 64 Bit. ...If it's working ok your end, then I have to remove some security updates my end.
 
Joined
Sep 21, 2020
Messages
1,534 (1.10/day)
Processor 5800X3D -30 CO
Motherboard MSI B550 Tomahawk
Cooling DeepCool Assassin III
Memory 32GB G.SKILL Ripjaws V @ 3800 CL14
Video Card(s) ASRock MBA 7900XTX
Storage 1TB WD SN850X + 1TB ADATA SX8200 Pro
Display(s) Dell S2721QS 4K60
Case Cooler Master CM690 II Advanced USB 3.0
Audio Device(s) Audiotrak Prodigy Cube Black (JRC MUSES 8820D) + CAL (recabled)
Power Supply Seasonic Prime TX-750
Mouse Logitech Cordless Desktop Wave
Keyboard Logitech Cordless Desktop Wave
Software Windows 10 Pro
I can confirm the same error on Win7 64-bit.
2.57 starts without a problem.
 
Joined
May 12, 2017
Messages
2,207 (0.84/day)
I can confirm the same error on Win7 64-bit.
2.57 starts without a problem.

Thanks for that. I have a few security updates installed right up-to April 2024. ..I was thinking I pushed to hard with security because my computer is always online.
 
Joined
Sep 21, 2020
Messages
1,534 (1.10/day)
Processor 5800X3D -30 CO
Motherboard MSI B550 Tomahawk
Cooling DeepCool Assassin III
Memory 32GB G.SKILL Ripjaws V @ 3800 CL14
Video Card(s) ASRock MBA 7900XTX
Storage 1TB WD SN850X + 1TB ADATA SX8200 Pro
Display(s) Dell S2721QS 4K60
Case Cooler Master CM690 II Advanced USB 3.0
Audio Device(s) Audiotrak Prodigy Cube Black (JRC MUSES 8820D) + CAL (recabled)
Power Supply Seasonic Prime TX-750
Mouse Logitech Cordless Desktop Wave
Keyboard Logitech Cordless Desktop Wave
Software Windows 10 Pro
Thanks for that. I have a few security updates installed right up-to April 2024. ..I was thinking I pushed to hard with security because my computer is always online.
Same here, with March 2024 ESU installed.
But I doubt the recent Windows updates are causing the problem. The issue seems to be related to the digital signature on the GPU-Z driver, or the way OS validates it.
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
27,229 (3.70/day)
Processor Ryzen 7 5700X
Memory 48 GB
Video Card(s) RTX 4080
Storage 2x HDD RAID 1, 3x M.2 NVMe
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit
The issue seems to be related to the digital signature on the GPU-Z driver, or the way OS validates it.
Correct. It works fine on Windows 10 and 11. When I check the sig of the same .sys file in Explorer in Windows 7 it comes back as invalid
 
Joined
Sep 21, 2020
Messages
1,534 (1.10/day)
Processor 5800X3D -30 CO
Motherboard MSI B550 Tomahawk
Cooling DeepCool Assassin III
Memory 32GB G.SKILL Ripjaws V @ 3800 CL14
Video Card(s) ASRock MBA 7900XTX
Storage 1TB WD SN850X + 1TB ADATA SX8200 Pro
Display(s) Dell S2721QS 4K60
Case Cooler Master CM690 II Advanced USB 3.0
Audio Device(s) Audiotrak Prodigy Cube Black (JRC MUSES 8820D) + CAL (recabled)
Power Supply Seasonic Prime TX-750
Mouse Logitech Cordless Desktop Wave
Keyboard Logitech Cordless Desktop Wave
Software Windows 10 Pro
Would Windows Hardware Certification Kit for Win 8.1 be of any assistance? Though I read they stopped accepting driver submissions for Win7 last year.
Still, I'm keeping my fingers crossed for backwards compatibility of GPU-Z :)
 

lelik007

New Member
Joined
Apr 6, 2024
Messages
6 (0.06/day)
Hello! I didn't have this issue myself using Windows 10 22H2 x64, but some of my pals using Windows 7 and 8.1 did have. Windows 7 x64 6.1.7601.27017 ESU confirmed it fixed.

Mr. W1zzard, thank you, there are 3 confirmations: it's fixed - Windows 7 x64 (different editions). IDK about Windows 8.1 - might be a client's system isn't accessible now. I think you'll get more reviews but just later.
 
Last edited:
Joined
May 12, 2017
Messages
2,207 (0.84/day)
I need time to remove failed installed. User maybe reporting the new file works, but is it really. What's happen here is when I click on the latest new file or any of the older GPUZ version, it opene's up but "it's not a install". Part of the old file is stuck & needs to be manually removed. ..in other words GPUZ is not installing any file, It's just opening "any GUPZ" version making it looks like it's fine, but it's not. at lease not here because part of the old file is still present in a couple of folders.

Give me time to delete these folders. ...Report back when done

EDIT UPDATE

Needed to manually delete short cut from the start menu & delete file from control/uninstall menu, now everything is back to normal.

Capture1.PNG
 
Last edited:

lelik007

New Member
Joined
Apr 6, 2024
Messages
6 (0.06/day)
Meanwhile, I've got some more feedback - Windows 8.1 and even XP, latest build GPU-Z 2.58.1.0 works just fine. I think classic standalone mode was used, so it's not a big deal to remove the previous build.
 
Joined
May 12, 2017
Messages
2,207 (0.84/day)
Yes, but now if I try & install the old version it acts as if's a portable executable. So it looks like all older versions may act like portable GPUZ. ie it just opens up but with no option to install/create start bar/desktop or even a folder in windows. So I still have issues

It looks like it's got something to do with one or more files in screen grab "see red boxes"

EDIT: I should also include where it say's "Video card information Utility" to this list.


Capture2.PNG
 
Last edited:

lelik007

New Member
Joined
Apr 6, 2024
Messages
6 (0.06/day)
Yes, but now if I try & install the old version it acts as if's a portable executable. So it looks like all older versions may act like portable GPUZ. ie it just opens up but with no option to install/create start bar/desktop or even a folder in windows. So I still have issues

It looks like it's got something to do with one or more files in screen grab "see red boxes"

EDIT: I should also include where it say's "Video card information Utility" to this list.


View attachment 342420
Have you delete HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\techPowerUp before trying a new build? If it's portable or not is defined there.
 
Last edited:
Joined
May 12, 2017
Messages
2,207 (0.84/day)
Have you delete HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\techPowerUp before trying a new build? If it's portable or not is defined there.

That's the way it's acting now. Executable regardless of version just opens up. I can even drop it into the task bar. When I type "Techpowerup" in the search engine nothing shows up. The failed install is blocking something. ...If I can't fix issue, just have to rollback OS.
 
Joined
Feb 20, 2020
Messages
9,340 (5.81/day)
Location
Louisiana
System Name Ghetto Rigs z490|x99|Acer 17 Nitro 7840hs/ 5600c40-2x16/ 4060/ 1tb acer stock m.2/ 4tb sn850x
Processor 10900k w/Optimus Foundation | 5930k w/Black Noctua D15
Motherboard z490 Maximus XII Apex | x99 Sabertooth
Cooling oCool D5 res-combo/280 GTX/ Optimus Foundation/ gpu water block | Blk D15
Memory Trident-Z Royal 4000c16 2x16gb | Trident-Z 3200c14 4x8gb
Video Card(s) Titan Xp-water | evga 980ti gaming-w/ air
Storage 970evo+500gb & sn850x 4tb | 860 pro 256gb | Acer m.2 1tb/ sn850x 4tb| Many2.5" sata's ssd 3.5hdd's
Display(s) 1-AOC G2460PG 24"G-Sync 144Hz/ 2nd 1-ASUS VG248QE 24"/ 3rd LG 43" series
Case D450 | Cherry Entertainment center on Test bench
Audio Device(s) Built in Realtek x2 with 2-Insignia 2.0 sound bars & 1-LG sound bar
Power Supply EVGA 1000P2 with APC AX1500 | 850P2 with CyberPower-GX1325U
Mouse Redragon 901 Perdition x3
Keyboard G710+x3
Software Win-7 pro x3 and win-10 & 11pro x3
Benchmark Scores Are in the benchmark section
Hi,
I've never chosen the install is there any benefit to installing verses portable ?

I download/ properties and unblock the download folder/ exe and shortcut to desktop.
 

Ruru

S.T.A.R.S.
Joined
Dec 16, 2012
Messages
11,552 (2.73/day)
Location
Jyväskylä, Finland
System Name 4K-gaming
Processor AMD Ryzen 7 5800X h2o
Motherboard Gigabyte B550M Aorus Elite
Cooling Custom loop, Arctic & Corsair fans
Memory 32GB Kingston HyperX Fury DDR4-3466
Video Card(s) Asus GeForce RTX 3080 TUF h2o
Storage ~3TB SSDs + 6TB external HDDs
Display(s) Acer 27" 4K120 + Lenovo 32" 4K60
Case Corsair 4000D Airflow White
Audio Device(s) Asus TUF H3 Wireless
Power Supply EVGA Supernova G2 750W
Mouse Logitech MX518 + Asus TUF P1 mousepad
Keyboard Roccat Vulcan 121 AIMO
VR HMD Oculus Rift CV1
Software Windows 11 Pro
Benchmark Scores It runs Crysis
Hi,
I've never chosen the install is there any benefit to installing verses portable ?

I download/ properties and unblock the download folder/ exe and shortcut to desktop.
Practically no (installing it). It just makes life easier when it's accessable via the start menu :)

I've installed it since when it started offering that possibility
 

lelik007

New Member
Joined
Apr 6, 2024
Messages
6 (0.06/day)
If I can't fix issue, just have to rollback OS.
Hm.. Might be Crystalidea Uninstall Tool or Revo Uninstaller (or any SW of this kind) could fix this rather than OS rollback if you haven't done it yet? Because it seems that something went really wrong when you had installed 2.58.0.0. previously. Yet being Windows 10 user I can't reproduce it myself to understand what's the issue is.
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
27,229 (3.70/day)
Processor Ryzen 7 5700X
Memory 48 GB
Video Card(s) RTX 4080
Storage 2x HDD RAID 1, 3x M.2 NVMe
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit
Yet being Windows 10 user I can't reproduce it myself to understand what's the issue is.
Windows 10 has different signing requirements than Windows 7/8, and these older Windows versions don't understand modern SHA256 signing certificates
 

lelik007

New Member
Joined
Apr 6, 2024
Messages
6 (0.06/day)
Windows 10 has different signing requirements than Windows 7/8, and these older Windows versions don't understand modern SHA256 signing certificates
I understood it myself when I saw SHA-1 DS, it's usually done for the compatibility reasons. But I meant delshay's problem - when installation process itself was not correct or even partially broken.
I installed v2.58.0.0, then successfully uninstalled it, and deleted what is left after reboot. Then I chose the portable again.
 
Last edited:

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
27,229 (3.70/day)
Processor Ryzen 7 5700X
Memory 48 GB
Video Card(s) RTX 4080
Storage 2x HDD RAID 1, 3x M.2 NVMe
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit
HKEY_CURRENT_USER\Software\techPowerUp\GPU-Z\Install_Dir controls whether the "do you want to install" dialog appears.

If it's deleted or empty, the dialog will pop up.

Choosing "no, I want portable", sets Install_Dir to "no"
 

lelik007

New Member
Joined
Apr 6, 2024
Messages
6 (0.06/day)
Finally got round to this & it worked. Computer is now 100 fixed & software behaves as it should & installs properly via link (new software) posted in thread.
Ok! W1zzard's advice above you message is more precise but if something's wrong with GPU-Z I do this exactly.
 
Top