• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Graphics card doesnt work

Mizuwaer

New Member
Joined
Nov 28, 2020
Messages
5 (0.10/day)
Hi, so i had a budget pc with AMD Ryzen 5 3400G, Nvidia GTX 1650S Pheonix 4GB, 8 GB RAM Corsair 3200MHz,1TB Seagate HDD,ASUS PRIME A320M-E ATX Motherboard with a 700w PSU. My problem is that CPU works on 100 usage and GPU on max like 20-30 but sometimes stays on 0 while gaming so i get massive fps drops like WOW 120fps normal drops very often to 15-30fps and it gets frozen..same in a system get stutter and very slow loading... plus i get my wallpaper to go black and once i got pixels on my screen going wrong. All drivers have been updated. I have tried reinstall windows and drivers doesnt work,

any advice?
 

Attachments

  • 128549604_693003128084036_4444913042148974506_n.jpg
    128549604_693003128084036_4444913042148974506_n.jpg
    294.8 KB · Views: 63
  • 128194787_572083013642871_4524574823792700217_n.jpg
    128194787_572083013642871_4524574823792700217_n.jpg
    393 KB · Views: 68
  • 128123964_230589228411323_7553099335855508239_n.jpg
    128123964_230589228411323_7553099335855508239_n.jpg
    414.1 KB · Views: 66
Joined
Feb 14, 2012
Messages
1,177 (0.36/day)
Location
Romania
System Name "No name"
Processor Ryzen 2700X 50Th Anniversary Edition
Motherboard X570 AORUS Elite
Cooling Noctua U12P
Memory 16GB 3200Mhz
Video Card(s) MSI GTX 1070 Ti
Storage Adata 512GB SSD, WD30PURX
Display(s) AOC CQ32G1
Case SilentiumPC Signum SG1V EVO TG ARGB
Audio Device(s) ALC Codec + Maudio AV32 and Fiio E10k + Audiotehnica TAD 400
Power Supply Seasonic G650 650W
Mouse Logitech G203
Keyboard Asus Strix MX Brown
Software Windows 10 Pro x64
Is the RAM single channel(one DIMM) ? do you have the monitor cable plugged in to the GPU or motherboard ? Is Windows installed on an SSD or that 1TB drive ? di you try to use DDU from safe mode and clean the Nvidia drivers. Then installing the latest WHQL also make sure you have the AMD Chipset drivers installed.
 

Mizuwaer

New Member
Joined
Nov 28, 2020
Messages
5 (0.10/day)
Is the RAM single channel(one DIMM) ? do you have the monitor cable plugged in to the GPU or motherboard ? Is Windows installed on an SSD or that 1TB drive ? di you try to use DDU from safe mode and clean the Nvidia drivers. Then installing the latest WHQL also make sure you have the AMD Chipset drivers installed.

Hi yes RAM is single channel this one 8GB Corsair Vengeance LPX 3200MHz DDR4 Memory (1 x 8GB) and yes hdmi cable plugged in to the GPU and everything is on 1tb HDD Seagate i did not try DDU from safe mode but i tried to clean nvidia drivers and will check the amd chipset drivers
 
Joined
Feb 20, 2008
Messages
4,490 (0.95/day)
Location
where everyone wants to be
System Name Everchanging
Processor AMD Ryzen 9 3900X
Motherboard ASUS TUF Gaming X570-Plus Wifi
Cooling NZXT Z72
Memory 2x8GB Zadak Spark DDR4 4133MHz 19-21-21-42 Samsung B-die
Video Card(s) eVGA RTX 2070 Super XC Hybrid
Storage Samsung 950 Pro 256GB, WD 1TB SSD
Display(s) LG 43" 4k UHD HDR
Case Corsair 900D
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair RM 850X
Mouse Steel Series Sensi
Keyboard PNY Hyper X Cherry MX Blue
Software Windows 10 x64
What resolution is are you gaming at and what is the max resolution for your monitor?

From looking at those pictures, does make me think something is off with the card, but just to go through everything else first, is the monitor new, or do you have another one you can test with, same with the HDMI cable, if you have a spare, try that.
 
Last edited:
Joined
Oct 22, 2014
Messages
10,771 (4.72/day)
Location
Sunshine Coast
System Name Black Box
Processor Intel i5-9600KF
Motherboard NZXT N7 Z370 Black
Cooling Cooler Master 240 RGB AIO / Stock
Memory Thermaltake Toughram 16GB 4400MHz DDR4 or Gigabyte 16GB 3600MHz DDR4 or Adata 8GB 2133Mhz DDR4
Video Card(s) Asus Dual 1060 6GB
Storage Kingston A2000 512Gb NVME
Display(s) AOC 24" Freesync 1m.s. 75Hz
Case Corsair 450D High Air Flow.
Audio Device(s) No need.
Power Supply FSP Aurum 650W
Mouse Yes
Keyboard Of course
Software W10 Pro 64 bit
Have you got the monitor connected to the Motherboard, or the GPU?
It sounds like the discrete GPU isn't being used at all.
If the connections are correct, check it is enabled in the BIOS.
 

Mizuwaer

New Member
Joined
Nov 28, 2020
Messages
5 (0.10/day)
What resolution is are you gaming at and what is the max resolution for your monitor?

From looking at those pictures, does make me think something is off with the card, but just to go through everything else first, is the monitor new, or do you have another one you can test with, same with the HDMI cable, if you have a spare, try that.
1920x1080 and new monitor AOC 21.5 60hz and i have just one

Have you got the monitor connected to the Motherboard, or the GPU?
It sounds like the discrete GPU isn't being used at all.
If the connections are correct, check it is enabled in the BIOS.
The hdmi is connected to gpu but it make more mess than having it connnected to motherboard plus this is my bios :/
 

Attachments

  • C2B8182D-08A4-4C4A-8CF4-681F5CB8F95E.jpeg
    C2B8182D-08A4-4C4A-8CF4-681F5CB8F95E.jpeg
    1.2 MB · Views: 29
Joined
Oct 22, 2014
Messages
10,771 (4.72/day)
Location
Sunshine Coast
System Name Black Box
Processor Intel i5-9600KF
Motherboard NZXT N7 Z370 Black
Cooling Cooler Master 240 RGB AIO / Stock
Memory Thermaltake Toughram 16GB 4400MHz DDR4 or Gigabyte 16GB 3600MHz DDR4 or Adata 8GB 2133Mhz DDR4
Video Card(s) Asus Dual 1060 6GB
Storage Kingston A2000 512Gb NVME
Display(s) AOC 24" Freesync 1m.s. 75Hz
Case Corsair 450D High Air Flow.
Audio Device(s) No need.
Power Supply FSP Aurum 650W
Mouse Yes
Keyboard Of course
Software W10 Pro 64 bit
I'd look in the advanced mode section of the Bios and see if onboard graphics can be disabled for testing.
Make sure the GPU is seated correctly and power cable inserted all the way.
From the artifacting on screen the card may be overheating.
 
Joined
Jan 8, 2017
Messages
6,338 (4.31/day)
System Name Good enough
Processor AMD Ryzen R7 1700X - 4.0 Ghz / 1.350V
Motherboard ASRock B450M Pro4
Cooling Deepcool Gammaxx L240 V2
Memory 16GB - Corsair Vengeance LPX - 3333 Mhz CL16
Video Card(s) OEM Dell GTX 1080 with Kraken G12 + Water 3.0 Performer C
Storage 1x Samsung 850 EVO 250GB , 1x Samsung 860 EVO 500GB
Display(s) 4K Samsung TV
Case Deepcool Matrexx 70
Power Supply GPS-750C
That does not look good.

Take the GPU out and use the integrated graphics for a while and see if the same thing happens, the artifacting and black screens I mean, I am pretty certain the GPU is dying.
 
Joined
Oct 29, 2009
Messages
2,625 (0.64/day)
System Name Ye Ole Gam3r
Processor AMD Phenom II X4 920 @ 3.35ghz OC
Motherboard ECS IC780M-A
Cooling Enermax ETS-N31
Memory 2x2gb and 2x1gb (6gb total ddr2 @800mhz)
Video Card(s) Pegatron AMD Radeon HD 7570 2GB GDDR3 650core/800mem
Storage 240GB Inland SSD 2.5
Display(s) Vizio 32in 1360x768 + AOC @ 1280*1024
Case Old Ultra branded case
Audio Device(s) KOSS CS-100 USB Headset
Power Supply 500w Basix PSU from Microcenter
Mouse Lenovo basic
Keyboard Logitech, the one slightly larger than the k120 (freebie)
Software Windows 10
Benchmark Scores ... It can play Half life 2 and black mesa
load up gpu-z and check the sensors tab, it'll tell you if its overheating and sometimes can give you a hint as to what is capping performance.

what you described above sounds a lot like overheating. the last pic looks like my card did when the ram overclock was too high.
 

Mizuwaer

New Member
Joined
Nov 28, 2020
Messages
5 (0.10/day)
load up gpu-z and check the sensors tab, it'll tell you if its overheating and sometimes can give you a hint as to what is capping performance.

what you described above sounds a lot like overheating. the last pic looks like my card did when the ram overclock was too high.
Yeha i will try and tell you but i had MSI afterburner as my benchmark app and it wasnt over heating.

Sometimes it goes this as well
 

Attachments

  • 21C922BA-FAE3-4CAF-B675-FDD91AA409D3.jpeg
    21C922BA-FAE3-4CAF-B675-FDD91AA409D3.jpeg
    1.3 MB · Views: 39
Joined
Oct 22, 2014
Messages
10,771 (4.72/day)
Location
Sunshine Coast
System Name Black Box
Processor Intel i5-9600KF
Motherboard NZXT N7 Z370 Black
Cooling Cooler Master 240 RGB AIO / Stock
Memory Thermaltake Toughram 16GB 4400MHz DDR4 or Gigabyte 16GB 3600MHz DDR4 or Adata 8GB 2133Mhz DDR4
Video Card(s) Asus Dual 1060 6GB
Storage Kingston A2000 512Gb NVME
Display(s) AOC 24" Freesync 1m.s. 75Hz
Case Corsair 450D High Air Flow.
Audio Device(s) No need.
Power Supply FSP Aurum 650W
Mouse Yes
Keyboard Of course
Software W10 Pro 64 bit
Yeha i will try and tell you but i had MSI afterburner as my benchmark app and it wasnt over heating.

Sometimes it goes this as well
No mention of the GPU again on that splash screen, just like the Bios shots.
 
Joined
Oct 29, 2009
Messages
2,625 (0.64/day)
System Name Ye Ole Gam3r
Processor AMD Phenom II X4 920 @ 3.35ghz OC
Motherboard ECS IC780M-A
Cooling Enermax ETS-N31
Memory 2x2gb and 2x1gb (6gb total ddr2 @800mhz)
Video Card(s) Pegatron AMD Radeon HD 7570 2GB GDDR3 650core/800mem
Storage 240GB Inland SSD 2.5
Display(s) Vizio 32in 1360x768 + AOC @ 1280*1024
Case Old Ultra branded case
Audio Device(s) KOSS CS-100 USB Headset
Power Supply 500w Basix PSU from Microcenter
Mouse Lenovo basic
Keyboard Logitech, the one slightly larger than the k120 (freebie)
Software Windows 10
Benchmark Scores ... It can play Half life 2 and black mesa
With my current system the gpu model very briefly shows up before the bios post, not at the same time.

What brand psu do you have, do you have any overclocking applied to other parts?

Go into mobo bios and reset all to defaults, then try gaming (disable the igp if needed)
 
Top