• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

GRID Problems - Slow then Fast, slow then fast

LifeOnMars

New Member
Joined
Jun 20, 2008
Messages
2,563 (0.73/day)
Likes
396
Location
Kettering,Northants. UK
System Name Crap System
#1
I used to have this game running very smoothly on my 6000x2 and my 9800gt @ 1280x1024. Just installed on Vista with my X3 8750, 9800gt @ 1680x1050 and the game is basically unplayable because of a strange problem. It keeps going slow(down to 15FPS) and then back to normal performance(around 55FPS) very quickly and continues to do so. Its obviously a core affinity problem but, setting my chip to two cores...the problem remains and setting it to just one, It smooths out a bit, still with speed issues and its only pushing 33frames which I know is to low for this setup. Can anyone help with this issue as I love a bit of GRID action and this is peeing me off:banghead:
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,453 (10.11/day)
Likes
18,121
Processor i7 8700K
Motherboard Asus Maximus Hero X WiFi
Cooling Water
Memory 16GB G.Skill 3200Mhz CL14
Video Card(s) GTX 1080
Storage SSD's
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake Core X5
Audio Device(s) Soundblaster Zx
Power Supply Corsair H1000i
Mouse Zowie EC1-B
#3
I had this problem with my 8800GS and I found the fix was turning down the particle effect quality.
 

LifeOnMars

New Member
Joined
Jun 20, 2008
Messages
2,563 (0.73/day)
Likes
396
Location
Kettering,Northants. UK
System Name Crap System
#4
Thanks for the input but its not that I'm afraid. I should have said I have tried it at all graphics settings and even with fps in the 100s on low settings it speeds up and slows down so I think its a processor issue....Its like a core affinity issue but I cant seem to resolve it. Anyone else with a tricore fancy chipping in with some help?
 
Joined
Mar 4, 2005
Messages
3,126 (0.66/day)
Likes
832
System Name TheReactor
Processor i7 6700k @ 4.95ghz - delid
Motherboard ASUS Maximus VIII Genie z170
Cooling EK EVO NIckle/Pump, 2xBlackIce GTX 240's
Memory 32GB G.Skill 3200Mhz Cas 14
Video Card(s) MSI GTX 980ti Gaming 6G
Storage Samsung 960 EVO 500GB
Display(s) HP ZR30W - 2560X1600
Case Corsiar 550
Audio Device(s) on board
Power Supply Antec Quattro 1000W
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair Gaming k70
Software Windows 10 Pro 64bit
#5
I had this issue with GRID/PURE/DiRT games.

The fix for this is to load the latest AMD Multicore Driver. This was for my HTPC PC, which at the time had a x2 4400.
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,453 (10.11/day)
Likes
18,121
Processor i7 8700K
Motherboard Asus Maximus Hero X WiFi
Cooling Water
Memory 16GB G.Skill 3200Mhz CL14
Video Card(s) GTX 1080
Storage SSD's
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake Core X5
Audio Device(s) Soundblaster Zx
Power Supply Corsair H1000i
Mouse Zowie EC1-B
#6
I'll give it a try with my pII x3 720 system tonight and see what happens. AMD doesn't have a tri-core optimizer or anything do they?
 
Joined
Mar 4, 2005
Messages
3,126 (0.66/day)
Likes
832
System Name TheReactor
Processor i7 6700k @ 4.95ghz - delid
Motherboard ASUS Maximus VIII Genie z170
Cooling EK EVO NIckle/Pump, 2xBlackIce GTX 240's
Memory 32GB G.Skill 3200Mhz Cas 14
Video Card(s) MSI GTX 980ti Gaming 6G
Storage Samsung 960 EVO 500GB
Display(s) HP ZR30W - 2560X1600
Case Corsiar 550
Audio Device(s) on board
Power Supply Antec Quattro 1000W
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair Gaming k70
Software Windows 10 Pro 64bit
Joined
Mar 4, 2005
Messages
3,126 (0.66/day)
Likes
832
System Name TheReactor
Processor i7 6700k @ 4.95ghz - delid
Motherboard ASUS Maximus VIII Genie z170
Cooling EK EVO NIckle/Pump, 2xBlackIce GTX 240's
Memory 32GB G.Skill 3200Mhz Cas 14
Video Card(s) MSI GTX 980ti Gaming 6G
Storage Samsung 960 EVO 500GB
Display(s) HP ZR30W - 2560X1600
Case Corsiar 550
Audio Device(s) on board
Power Supply Antec Quattro 1000W
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair Gaming k70
Software Windows 10 Pro 64bit
#8
Also one way to test and know for a fact that its a badly optimized core...is to disable multicore in BIOS and play the game. Im betting the stutter is gone, although your framerate will drop with loss of core, at least you know a driver update will fix it.
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,453 (10.11/day)
Likes
18,121
Processor i7 8700K
Motherboard Asus Maximus Hero X WiFi
Cooling Water
Memory 16GB G.Skill 3200Mhz CL14
Video Card(s) GTX 1080
Storage SSD's
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake Core X5
Audio Device(s) Soundblaster Zx
Power Supply Corsair H1000i
Mouse Zowie EC1-B
#9
All I see on the list is the old dual-core optimizer for XP. :confused:
 
Joined
Mar 4, 2005
Messages
3,126 (0.66/day)
Likes
832
System Name TheReactor
Processor i7 6700k @ 4.95ghz - delid
Motherboard ASUS Maximus VIII Genie z170
Cooling EK EVO NIckle/Pump, 2xBlackIce GTX 240's
Memory 32GB G.Skill 3200Mhz Cas 14
Video Card(s) MSI GTX 980ti Gaming 6G
Storage Samsung 960 EVO 500GB
Display(s) HP ZR30W - 2560X1600
Case Corsiar 550
Audio Device(s) on board
Power Supply Antec Quattro 1000W
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair Gaming k70
Software Windows 10 Pro 64bit
#10
Its a much newer version though.
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,453 (10.11/day)
Likes
18,121
Processor i7 8700K
Motherboard Asus Maximus Hero X WiFi
Cooling Water
Memory 16GB G.Skill 3200Mhz CL14
Video Card(s) GTX 1080
Storage SSD's
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake Core X5
Audio Device(s) Soundblaster Zx
Power Supply Corsair H1000i
Mouse Zowie EC1-B
#11
It doesn't work on Vista. :ohwell:
 
Joined
Mar 4, 2005
Messages
3,126 (0.66/day)
Likes
832
System Name TheReactor
Processor i7 6700k @ 4.95ghz - delid
Motherboard ASUS Maximus VIII Genie z170
Cooling EK EVO NIckle/Pump, 2xBlackIce GTX 240's
Memory 32GB G.Skill 3200Mhz Cas 14
Video Card(s) MSI GTX 980ti Gaming 6G
Storage Samsung 960 EVO 500GB
Display(s) HP ZR30W - 2560X1600
Case Corsiar 550
Audio Device(s) on board
Power Supply Antec Quattro 1000W
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair Gaming k70
Software Windows 10 Pro 64bit
#12
OF course....BUmmer.
 

DrPepper

The Doctor is in the house
Joined
Jan 16, 2008
Messages
7,482 (2.05/day)
Likes
799
Location
Scotland (It rains alot)
System Name Rusky
Processor Intel Core i7 D0 3.8Ghz
Motherboard Asus P6T
Cooling Thermaltake Dark Knight
Memory 12GB Patriot Viper's 1866mhz 9-9-9-24
Video Card(s) GTX470 1280MB
Storage OCZ Summit 60GB + Samsung 1TB + Samsung 2TB
Display(s) Sharp Aquos L32X20E 1920 x 1080
Case Silverstone Raven RV01
Power Supply Corsair 650 Watt
Software Windows 7 x64
Benchmark Scores 3DMark06 - 18064 http://img.techpowerup.org/090720/Capture002.jpg
#15
Try disabling cool n quiet.
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,453 (10.11/day)
Likes
18,121
Processor i7 8700K
Motherboard Asus Maximus Hero X WiFi
Cooling Water
Memory 16GB G.Skill 3200Mhz CL14
Video Card(s) GTX 1080
Storage SSD's
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake Core X5
Audio Device(s) Soundblaster Zx
Power Supply Corsair H1000i
Mouse Zowie EC1-B
#17
Have you tried running the game at stock settings?
 

DrPepper

The Doctor is in the house
Joined
Jan 16, 2008
Messages
7,482 (2.05/day)
Likes
799
Location
Scotland (It rains alot)
System Name Rusky
Processor Intel Core i7 D0 3.8Ghz
Motherboard Asus P6T
Cooling Thermaltake Dark Knight
Memory 12GB Patriot Viper's 1866mhz 9-9-9-24
Video Card(s) GTX470 1280MB
Storage OCZ Summit 60GB + Samsung 1TB + Samsung 2TB
Display(s) Sharp Aquos L32X20E 1920 x 1080
Case Silverstone Raven RV01
Power Supply Corsair 650 Watt
Software Windows 7 x64
Benchmark Scores 3DMark06 - 18064 http://img.techpowerup.org/090720/Capture002.jpg
#18
Hey Pepper, yeh I have it off as standard already mate as I'm overclocked. This really has me foxed.
Have you tried running the game at stock settings?
Try the game at stock everything. Even settings in it. Also try reinstalling even though its a bit arduous.
 

DrPepper

The Doctor is in the house
Joined
Jan 16, 2008
Messages
7,482 (2.05/day)
Likes
799
Location
Scotland (It rains alot)
System Name Rusky
Processor Intel Core i7 D0 3.8Ghz
Motherboard Asus P6T
Cooling Thermaltake Dark Knight
Memory 12GB Patriot Viper's 1866mhz 9-9-9-24
Video Card(s) GTX470 1280MB
Storage OCZ Summit 60GB + Samsung 1TB + Samsung 2TB
Display(s) Sharp Aquos L32X20E 1920 x 1080
Case Silverstone Raven RV01
Power Supply Corsair 650 Watt
Software Windows 7 x64
Benchmark Scores 3DMark06 - 18064 http://img.techpowerup.org/090720/Capture002.jpg
#20
Usually if a game doesn't work with me I uninstall reinstall try each patch individually try different drivers reformat and try again :laugh:
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,453 (10.11/day)
Likes
18,121
Processor i7 8700K
Motherboard Asus Maximus Hero X WiFi
Cooling Water
Memory 16GB G.Skill 3200Mhz CL14
Video Card(s) GTX 1080
Storage SSD's
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake Core X5
Audio Device(s) Soundblaster Zx
Power Supply Corsair H1000i
Mouse Zowie EC1-B
#21
What is your pagefile set as? Also how many HDD's are you running and is GRID installed on a separate HDD?
 

DrPepper

The Doctor is in the house
Joined
Jan 16, 2008
Messages
7,482 (2.05/day)
Likes
799
Location
Scotland (It rains alot)
System Name Rusky
Processor Intel Core i7 D0 3.8Ghz
Motherboard Asus P6T
Cooling Thermaltake Dark Knight
Memory 12GB Patriot Viper's 1866mhz 9-9-9-24
Video Card(s) GTX470 1280MB
Storage OCZ Summit 60GB + Samsung 1TB + Samsung 2TB
Display(s) Sharp Aquos L32X20E 1920 x 1080
Case Silverstone Raven RV01
Power Supply Corsair 650 Watt
Software Windows 7 x64
Benchmark Scores 3DMark06 - 18064 http://img.techpowerup.org/090720/Capture002.jpg
#22
What is your pagefile set as? Also how many HDD's are you running and is GRID installed on a separate HDD?
I thought maybe they were slow HDD's but they were fine maybe there is a few bad sectors or a sata cable is at a funny angle.
 

LifeOnMars

New Member
Joined
Jun 20, 2008
Messages
2,563 (0.73/day)
Likes
396
Location
Kettering,Northants. UK
System Name Crap System
#23
Thing is I have Left 4 Dead, Far Cry 2 (Don't ask) and Fallout 3 all installed without a hitch. My games are all installed on the os disk and my pagefile is on my second disk set at a static 2048.
 

DrPepper

The Doctor is in the house
Joined
Jan 16, 2008
Messages
7,482 (2.05/day)
Likes
799
Location
Scotland (It rains alot)
System Name Rusky
Processor Intel Core i7 D0 3.8Ghz
Motherboard Asus P6T
Cooling Thermaltake Dark Knight
Memory 12GB Patriot Viper's 1866mhz 9-9-9-24
Video Card(s) GTX470 1280MB
Storage OCZ Summit 60GB + Samsung 1TB + Samsung 2TB
Display(s) Sharp Aquos L32X20E 1920 x 1080
Case Silverstone Raven RV01
Power Supply Corsair 650 Watt
Software Windows 7 x64
Benchmark Scores 3DMark06 - 18064 http://img.techpowerup.org/090720/Capture002.jpg
#24
Thing is I have Left 4 Dead, Far Cry 2 (Don't ask) and Fallout 3 all installed without a hitch. My games are all installed on the os disk and my pagefile is on my second disk set at a static 2048.
Stick it at 4096mb see if that makes a difference.
 
Joined
Oct 21, 2008
Messages
3,459 (1.02/day)
Likes
483
Location
95350
Processor ???
Motherboard 760
Cooling HK
Memory 3x1gb
Video Card(s) 285 Classified / EVGA 480
Display(s) 22" Acer /42" Toshiba
Case Stacker
Power Supply Toughpower 1000w / Coolmaster 650w
Software All of them
#25
If your looking for an x4 i have a 9950be for sale in my thread and some other items


link is in my sig