• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Gskill ram?

Joined
May 22, 2007
Messages
666 (0.17/day)
Likes
66
System Name Good enough
Processor I5 3570k
Motherboard ASrock Z68 Extreme 7
Cooling Megahalem
Memory 16G crucial sport BLS2KIT8G3D1339DS1S00
Video Card(s) 780 ti kingpin
Storage OCZ Vertex 4 VTX4-25SAT3-128G 2.5" 128GB SATA III
Display(s) Some Korean 2560 1440 thing with surround x 3 asus vh238
Case Lian Li Knockoff
Audio Device(s) logitech g930
Power Supply Evga SuperNOVA 1600. Won the early adopter contest paid 175 a/r, overkill
Software Win 8
Benchmark Scores 4.3 steady axtu slider overclock. Worship me.
#1
I'm still a huge noobie re overclocking, I couldn't get my q6600 much above 3.0 with a pretty good cooler, not b3 stepping.

I started to see a little latency just surfing and decided to upgrade the ram to two 2-gig stick of g-skill ddr21000/pc2-8000 ram

Haven't plugged it in yet, I'm not a huge over clocker, I'm at 3.0 on the Q.

Was it a waste of money ? My stat sheet shows what was in there. The price seemed too good to pass up and I was going to get the mushkin with similar stats and same price with the rebate but they ran out.

I'm still a huge overclock noob, while I know the very very basics... for ram things like

"synced"linked"timings"latency" still confuse the hell out of me and the ram. Anyone know a safe bet on my bios or should I just plug and play it?

Sorry for the vagueness, I have read the overclock tutorial probably 20 times and I just can't get it to click.
 
Joined
Nov 8, 2006
Messages
5,052 (1.25/day)
Likes
540
Location
Manchester, United Kingdom
Processor AMD FX 8320 @ 4GHz
Motherboard Gigabyte GA-990FXA-UD5 rev1
Cooling Corsair H70
Memory 4 x 4GB DDR3 Ripjawz 1600Mhz
Video Card(s) Sapphire Vapor-X AMD R9 280X
Storage 1 x 500GB Samsung Evo 850, 1 x 500GB Vrap Data Drive, 3 x 2TB Seagate, 1 x 1TB Samsung F1
Display(s) 3 x DGM IPS-2402WDH
Case Coolermaster HAF X
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Coolermaster 1000W Silent Pro M
Mouse Logitech G502
Keyboard Logitech G510
Software Windows 10 Pro x64
#2
Honestly, yes. You can OC the Ballistix to the G Skill speeds, likely at tighter timings.

Although 4 gig is a nice upgrade.
 
Joined
May 22, 2007
Messages
666 (0.17/day)
Likes
66
System Name Good enough
Processor I5 3570k
Motherboard ASrock Z68 Extreme 7
Cooling Megahalem
Memory 16G crucial sport BLS2KIT8G3D1339DS1S00
Video Card(s) 780 ti kingpin
Storage OCZ Vertex 4 VTX4-25SAT3-128G 2.5" 128GB SATA III
Display(s) Some Korean 2560 1440 thing with surround x 3 asus vh238
Case Lian Li Knockoff
Audio Device(s) logitech g930
Power Supply Evga SuperNOVA 1600. Won the early adopter contest paid 175 a/r, overkill
Software Win 8
Benchmark Scores 4.3 steady axtu slider overclock. Worship me.
#3
Honestly, yes. You can OC the Ballistix to the G Skill speeds, likely at tighter timings.

Although 4 gig is a nice upgrade.
Gah... Was afraid you'd say that.

The timings on the chip are what yours say, do I have to adjust that manually or should it default there?
 
Joined
Nov 8, 2006
Messages
5,052 (1.25/day)
Likes
540
Location
Manchester, United Kingdom
Processor AMD FX 8320 @ 4GHz
Motherboard Gigabyte GA-990FXA-UD5 rev1
Cooling Corsair H70
Memory 4 x 4GB DDR3 Ripjawz 1600Mhz
Video Card(s) Sapphire Vapor-X AMD R9 280X
Storage 1 x 500GB Samsung Evo 850, 1 x 500GB Vrap Data Drive, 3 x 2TB Seagate, 1 x 1TB Samsung F1
Display(s) 3 x DGM IPS-2402WDH
Case Coolermaster HAF X
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Coolermaster 1000W Silent Pro M
Mouse Logitech G502
Keyboard Logitech G510
Software Windows 10 Pro x64
#4
Gah... Was afraid you'd say that.

The timings on the chip are what yours say, do I have to adjust that manually or should it default there?
to be honest. 4 Gb is a nice upgrade, and I saw a difference more than overclocking, but it might have been cheaper to get another set of Ballistix, but you've done it now, so just need to make the most of it.

And I set my timings manually, but they will default to them.
 

AsRock

TPU addict
Joined
Jun 23, 2007
Messages
15,309 (4.00/day)
Likes
4,717
Location
US
Processor 2500k \ 3770k
Motherboard ASRock Z68 \ Z77
Memory Samsung low profile 1600
Video Card(s) XFX 6770 \ XFX R9 290X
Storage Intel 80Gb (SATA2) WD 250Gb \ Team SSD+Samsung Evo 250Gb+500Gb+ 2xCorsair Force+WD250GbHDD
Display(s) Samsung 1080P \ Toshiba HDTV 1080P
Case HTPC400 \ Thermaltake Armor case ( original ), With Zalman fan controller ( wattage usage ).
Audio Device(s) Yamaha RX-V475 \ Marantz SR5008 Tannoy Mercury MKII Paradigm 5SE + Tannoy Mercury F4
Power Supply PC&Power 750w \ Seasonic 750w MKII
Mouse MS intelimouse \ Logitech G700s + Steelseries Sensei wireless
Keyboard Logitech K120 \ ROCCAT MK Pro ( modded amber leds )
Benchmark Scores Meh benchmarks.
#5
I have that G.Sill ram but only overclocked them too 1066 without problems And work great with my Axeram PC9600's..
 
Joined
May 22, 2007
Messages
666 (0.17/day)
Likes
66
System Name Good enough
Processor I5 3570k
Motherboard ASrock Z68 Extreme 7
Cooling Megahalem
Memory 16G crucial sport BLS2KIT8G3D1339DS1S00
Video Card(s) 780 ti kingpin
Storage OCZ Vertex 4 VTX4-25SAT3-128G 2.5" 128GB SATA III
Display(s) Some Korean 2560 1440 thing with surround x 3 asus vh238
Case Lian Li Knockoff
Audio Device(s) logitech g930
Power Supply Evga SuperNOVA 1600. Won the early adopter contest paid 175 a/r, overkill
Software Win 8
Benchmark Scores 4.3 steady axtu slider overclock. Worship me.
#6
Well it's definitely a lot better than the old ram. I did have 4 gig of the crucial in this machine at one point before I pieced 2 off to my roommate and even with my ultra I could barely crack 11k on 3dmark with an 8800 ultra.

I just hit 13.5 k on 3dmark, 2.5 higher just with the ram and I know if I really got into overclocking I could do much better with the system but 2.5 k on 3dmark was worth the $80 I'm thinkin..

Weird thing though, I had vista rate the computer with its rating system, the ram used to be @ 5.3 and it upped it to 5.9 but it told my my ultra was a 1.0 on the vista scale so instead of my system going to 5.9 I'm at 1.0 now. :laugh:

Thanks for the input guys, one more question though. How do I overclock the ram to 1066 to test it. I was in the bios but not sure what to change and what number to put it to to get it there.
 
Joined
Mar 29, 2007
Messages
4,829 (1.23/day)
Likes
635
System Name The Cube
Processor Ryzen 5 1600
Motherboard Asus Prime B350M-A/CSM AM4 mATX
Cooling Stock Wraith Spire
Memory 2x8gb Crucial Ballistix Sport LT DDR4-2400
Video Card(s) EVGA GTX 760
Storage 256 GB Samsung Evo 850, 1TB WD Blue
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440p LED
Case Thermaltake Core V21
Power Supply EVGA Supernova 550W
Software Win 10 Education
#7
You've got driver issues w/ the ultra it sounds like. Download the latest from evga or nvidia and reinstall them, and see if that goes up to 5.9.