• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

GT 730 Misleading UEFI Support?

Joined
Oct 2, 2005
Messages
369 (0.06/day)
Location
Istanbul/Turkey
System Name GS43VR 7RE
Processor Core i7 7700HQ
Motherboard MSI GS43VR 7RE
Cooling Stock
Memory 8 GB DDR4 2400 MHz
Video Card(s) GTX 1060
Storage Samsung 950 PRO
Display(s) 14" IPS
Case Metal
Audio Device(s) Realtek ALC 898
Power Supply Adapter
Mouse Rival 100
Keyboard SteelSeries
Software Windows 10 Version 1703

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
24,088 (3.66/day)
Processor Core i7-8700K
Memory 32 GB
Video Card(s) RTX 3080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit
Thanks for the heads up. Can you get me the BIOS?
 
Joined
Oct 2, 2005
Messages
369 (0.06/day)
Location
Istanbul/Turkey
System Name GS43VR 7RE
Processor Core i7 7700HQ
Motherboard MSI GS43VR 7RE
Cooling Stock
Memory 8 GB DDR4 2400 MHz
Video Card(s) GTX 1060
Storage Samsung 950 PRO
Display(s) 14" IPS
Case Metal
Audio Device(s) Realtek ALC 898
Power Supply Adapter
Mouse Rival 100
Keyboard SteelSeries
Software Windows 10 Version 1703

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
24,088 (3.66/day)
Processor Core i7-8700K
Memory 32 GB
Video Card(s) RTX 3080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit

This BIOS definitely has UEFI support, note the marked "f1 0e", which reversed becomes 0e f1, or "uefi". This is the UEFI BIOS indicator
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
28,416 (4.71/day)
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 10850K@5.2GHz
Motherboard AsRock Z470 Taichi
Cooling Corsair H115i Pro w/ Noctua NF-A14 Fans
Memory 32GB DDR4-3600
Video Card(s) RTX 2070 Super
Storage 500GB SX8200 Pro + 8TB with 1TB SSD Cache
Display(s) Acer Nitro VG280K 4K 28"
Case Fractal Design Define S
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply eVGA SuperNOVA 1000w G3
Software Windows 10 Pro x64
when he disables CSM, his system can not boot.
That's kind of vague. Like does the system POST but not boot Windows? Or does it just never even POST?

When I hear "can not boot" I assume it can POST but not boot into Windows. Which if Windows was installed using the CSM, and then you turn off the CSM, of course Windows won't boot.
 
Joined
Oct 2, 2005
Messages
369 (0.06/day)
Location
Istanbul/Turkey
System Name GS43VR 7RE
Processor Core i7 7700HQ
Motherboard MSI GS43VR 7RE
Cooling Stock
Memory 8 GB DDR4 2400 MHz
Video Card(s) GTX 1060
Storage Samsung 950 PRO
Display(s) 14" IPS
Case Metal
Audio Device(s) Realtek ALC 898
Power Supply Adapter
Mouse Rival 100
Keyboard SteelSeries
Software Windows 10 Version 1703
This is the error he is getting after disabling CSM:

1633894946056.png
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
35,872 (6.59/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Joined
Oct 22, 2014
Messages
13,209 (4.76/day)
Location
Sunshine Coast
System Name Black Box
Processor Intel Xeon E3-1260L v5
Motherboard MSI E3 KRAIT Gaming v5
Cooling Tt tower + 120mm Tt fan
Memory G.Skill 16GB 3600 C18
Video Card(s) Asus GTX 970 Mini
Storage Kingston A2000 512Gb NVME
Display(s) AOC 24" Freesync 1m.s. 75Hz
Case Corsair 450D High Air Flow.
Audio Device(s) No need.
Power Supply FSP Aurum 650W
Mouse Yes
Keyboard Of course
Software W10 Pro 64 bit
Maybe it's just fussy as to which Motherboard it is compatible with, it sounds a lot like the early AMD cards that are like that.
 
Joined
Aug 27, 2021
Messages
47 (0.17/day)
Maybe it's just fussy as to which Motherboard it is compatible with, it sounds a lot like the early AMD cards that are like that.
I would like to ask what kind of compatibility issues the early AMD cards have
Which generations of AMD cards have the problem you mentioned
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
35,872 (6.59/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
I have a Sapphire 290 VaporX and a XFX Ghost R7 250, I will be using the 250 in a B550 mobo, but it wont be soon enough for an answer.
 
Joined
Aug 27, 2021
Messages
47 (0.17/day)
I have a Sapphire 290 VaporX and a XFX Ghost R7 250, I will be using the 250 in a B550 mobo, but it wont be soon enough for an answer.
After you know, can you tell me that I want to understand this problem with early AMD graphics cards
Maybe it's just fussy as to which Motherboard it is compatible with, it sounds a lot like the early AMD cards that are like that.
Which generations of AMD cards have the problem you mentioned
 
Joined
Oct 2, 2005
Messages
369 (0.06/day)
Location
Istanbul/Turkey
System Name GS43VR 7RE
Processor Core i7 7700HQ
Motherboard MSI GS43VR 7RE
Cooling Stock
Memory 8 GB DDR4 2400 MHz
Video Card(s) GTX 1060
Storage Samsung 950 PRO
Display(s) 14" IPS
Case Metal
Audio Device(s) Realtek ALC 898
Power Supply Adapter
Mouse Rival 100
Keyboard SteelSeries
Software Windows 10 Version 1703
Another user having problem with GT 630. Motherboard is MSI B450M PRO-M2 MAX.

1640608901574.png


1640608888615.png



I've asked for BIOS version.
 
Joined
Oct 22, 2014
Messages
13,209 (4.76/day)
Location
Sunshine Coast
System Name Black Box
Processor Intel Xeon E3-1260L v5
Motherboard MSI E3 KRAIT Gaming v5
Cooling Tt tower + 120mm Tt fan
Memory G.Skill 16GB 3600 C18
Video Card(s) Asus GTX 970 Mini
Storage Kingston A2000 512Gb NVME
Display(s) AOC 24" Freesync 1m.s. 75Hz
Case Corsair 450D High Air Flow.
Audio Device(s) No need.
Power Supply FSP Aurum 650W
Mouse Yes
Keyboard Of course
Software W10 Pro 64 bit
After you know, can you tell me that I want to understand this problem with early AMD graphics cards

Which generations of AMD cards have the problem you mentioned
rx480/ 580
I have read a few threads here where users have seen the issue where UEFI is checked yet the GPU does not work unless CSM is checked.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
35,872 (6.59/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
rx480/ 580
I have read a few threads here where users have seen the issue where UEFI is checked yet the GPU does not work unless CSM is checked.
Uefi code is outdated on them
 
Joined
Apr 28, 2011
Messages
938 (0.23/day)
Location
Botevgrad, Bulgaria, Europe
System Name Main PC/OldPC/3rd PC
Processor Intel Core i7-3770K Ivy Bridge/Core i5-3470 Ivy Bridge/Core i3-4330 Haswell
Motherboard ASUS P8Z77-V/ASRock Z68 Pro3 Gen1/ASUS H81M2
Cooling Cooler Master Hyper 212 EVO/Intel Box cooler/Intel Box cooler
Memory 32GB Corsair Vengeance/32GB ADATA/16GB ADATA
Video Card(s) SAPPHIRE R9 290 Tri-X OC 4GB/MSI RX 480 8GB/SAPPHIRE R9 390 8GB
Storage 2x1TB ADATA SSDs in RAID0+3 HDDs/2xCrucial 1TB SSDs in RAID0+3 HDDs/Samsung 1TB SSD+8TB+4TB HDDs
Display(s) Philips 274E5QHAB@HDMI + Philips 273EQH@DVI (both 27")
Case Fractal Design Define R4 Titanium
Audio Device(s) Kenwood Mini HiFi system/Microlab speakers/Philips HDMI (main)+LG TV monitor HDMI + Apple headphones
Power Supply Cooler Master Silent ProM 600 W (modular)
Mouse Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)@Razer Goliath mousepad (Medium speed)
Keyboard Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)
Software Win10 64-bit (Main PC v.1809 RTM Enterprise/2nd PC v.1903 Insider Preview Pro/3rd PC - same as 2nd)
I am using my RX 480 just fine in UEFI mode - OS is Windows 10 64-bit Pro, ver. 21H2.
However, this is on a very old Intel Ivy Bridge mobo (socket LGA1155). CPU is Intel Core i5 with 4 cores/4 threads.

I don't know how the same GPU would work on newer Intel chipsets/platforms or on newer AMD mobos - I've no experience with those. :)

EDIT: Corrected Intel platform - it's Ivy Bridge, not Haswell.
 
Last edited:

Mussels

Freshwater Moderator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
53,539 (8.31/day)
Location
Oystralia
System Name Rainbow Sparkles
Processor Ryzen R7 5800X (PBO tweaked, 4.4-5.05GHz)
Motherboard Asus x570 Gaming-F
Cooling EK Quantum Velocity AM4 + EK Quantum ARGB 3090 w/ active backplate. Dual rad.
Memory 2x32GB DDR4 3600 Corsair Vengeance RGB @3800 C18-22-22-22-42 TRFC704 (1.4V, SoC 1.15V Hynix MJR)
Video Card(s) Galax RTX 3090 SG 24GB: Often underclocked to 1500Mhz 0.737v
Storage 2TB WD SN850 NVME + 1TB Sasmsung 970 Pro NVME + WD AN1500 1TB + 1TB Intel 6000P NVME USB 3.2
Display(s) Gigabyte G32QC (4k80Hz, 1440p 165Hz) + Phillips 328m6fjrmb (4K 60Hz, 1440p 144Hz)
Case Fractal Design R6
Audio Device(s) Logitech G560 |Razer Leviathan | Corsair Void pro RGB |Blue Yeti mic
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G Pro wireless + Steelseries Prisma XL
Keyboard Razer Huntsman TE (custom white and steel keycaps)
VR HMD Oculus Rift S
Software Windows 11 pro x64 (Yes, it's genuinely a good OS)
Benchmark Scores I don't quite know how i managed to get such a top tier PC, I am not rich.
I am using my RX 480 just fine in UEFI mode - OS is Windows 10 64-bit Pro, ver. 21H2.
However, this is on a very old Intel Haswell mobo (socket LGA1155). CPU is Intel Core i5 with 4 cores/4 threads.

I don't know how the same GPU would work on newer Intel chipsets/platforms or on newer AMD mobos - I've no experience with those. :)
I know that on second(?) gen ryzen, Nvidias 600 and 700 series GPU's wont display an output in UEFI unless you lock the system to PCI-E 2.0


There is some weird, hidden compatibility issues sometimes
 

Mycomp

New Member
Joined
Dec 28, 2021
Messages
3 (0.02/day)
I have the same problem with my video card NVIDIA Geforce GT 740 on Main moard MSI Z490-A-PRO Could it be that card is not compatible with the Main board or vice versa?
 

Attachments

  • GT 740.gif
    GT 740.gif
    24.3 KB · Views: 68
Joined
Feb 3, 2019
Messages
1,187 (0.98/day)
Location
Chicago Land
Processor Lidless PGA 2700X
Motherboard Asus B450-I Gaming
Cooling Stock Air
Memory Corsair 3000nhz 13-15-15-15-32-53 2T
Video Card(s) Asus strix GTX 980 OC
Storage SSD
Display(s) 21" - 55"
Case None
Power Supply Antec CP series 850w
Mouse Razar Mamba Tournament Edition
Keyboard Logitech G910
Software W7
Benchmark Scores Max Cpu clock 7685Mhz FX-8300 WPrime 32m 2.886 seconds AMD 2700x
This probably has something to do with the driver firmware in the EFI partition when your operating system was installed, likely with a different make and model card.

One idea, create a partition (or a different drive) and install windows fresh (which will create a new EFI partition with proper drivers) with the GPU installed to see if the issues goes away.
 

Mycomp

New Member
Joined
Dec 28, 2021
Messages
3 (0.02/day)
This probably has something to do with the driver firmware in the EFI partition when your operating system was installed, likely with a different make and model card.

One idea, create a partition (or a different drive) and install windows fresh (which will create a new EFI partition with proper drivers) with the GPU installed to see if the issues goes away.
I think you are right but I won't do anyrhing until next week, I'll let you know how it goes.

Thabk you
 
Joined
Apr 28, 2011
Messages
938 (0.23/day)
Location
Botevgrad, Bulgaria, Europe
System Name Main PC/OldPC/3rd PC
Processor Intel Core i7-3770K Ivy Bridge/Core i5-3470 Ivy Bridge/Core i3-4330 Haswell
Motherboard ASUS P8Z77-V/ASRock Z68 Pro3 Gen1/ASUS H81M2
Cooling Cooler Master Hyper 212 EVO/Intel Box cooler/Intel Box cooler
Memory 32GB Corsair Vengeance/32GB ADATA/16GB ADATA
Video Card(s) SAPPHIRE R9 290 Tri-X OC 4GB/MSI RX 480 8GB/SAPPHIRE R9 390 8GB
Storage 2x1TB ADATA SSDs in RAID0+3 HDDs/2xCrucial 1TB SSDs in RAID0+3 HDDs/Samsung 1TB SSD+8TB+4TB HDDs
Display(s) Philips 274E5QHAB@HDMI + Philips 273EQH@DVI (both 27")
Case Fractal Design Define R4 Titanium
Audio Device(s) Kenwood Mini HiFi system/Microlab speakers/Philips HDMI (main)+LG TV monitor HDMI + Apple headphones
Power Supply Cooler Master Silent ProM 600 W (modular)
Mouse Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)@Razer Goliath mousepad (Medium speed)
Keyboard Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)
Software Win10 64-bit (Main PC v.1809 RTM Enterprise/2nd PC v.1903 Insider Preview Pro/3rd PC - same as 2nd)
I think you are right but I won't do anything until next week, I'll let you know how it goes.

Thank you

How did it go? :) Did it work, please?
 
Top