• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

GTA IV Memory Leak Fix?

Joined
Sep 15, 2009
Messages
2,076 (0.69/day)
Likes
379
System Name Omen
Processor i7-4710HQ
Cooling Dual fan/heatpipe
Memory 16GB
Video Card(s) 4GB GTX 860M
Storage 256GB PCIE SSD/256GB PNY UHS-1 SD Card
Display(s) 15.6' 1080P
Case Aluminium
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Brick
Software Win 10
#1
Basically, after countless hours of downloading and locating patches, GTA IV is running decent with no lag @ maximum settings. Though heres my last problem. Basically after an hour or so when I travel a bit in a car the textures disappear and basically the only texture you see is water, cars and people. < This is a memory leak. To fix it I must restart GTA IV, but this stuffs up my mission progress.

So, anyway to fix this memory leak? I'm on patch 1.0.7.0 (newest)

Basically here is a good video I have found showing the problem: http://www.youtube.com/watch?v=5Nh8S7D_ghE

Anyone help please ? :)
 
Last edited:

Funtoss

New Member
Joined
Mar 4, 2011
Messages
588 (0.24/day)
Likes
61
Location
New Zealand
System Name My Heater
Processor Intel Core 2 Quad Q6600 @ 3.2ghz
Motherboard Asus P5B-E Plus
Cooling Zalman CNPS 9700 NT
Memory Patriot 4GB 800MHz DDR2
Video Card(s) EVGA GTX 460 1GB
Storage 2x Western Digital 640GB (1.28TB)
Display(s) Viewsonic VX2349wm 24"
Case Raidmax Hurricane
Audio Device(s) C-Media 8738
Power Supply Aywun Megapower 650w 80+
Software Windows 7 64 Bit
#2
how did you fix the problem with gta 4 running with no lag?
 
Joined
Feb 13, 2011
Messages
410 (0.16/day)
Likes
15
System Name 01001
Processor AMD FX-9370 4.4GHz 8-Core
Motherboard ASUS SAPPHIRE 990FX R2.0
Cooling NOCTUA DH-14
Memory Corsair Vengeance Pro 32GB (4 x 8GB) DDR3-1866
Video Card(s) EVGA GeForce GTX 970 4GB FTW ACX 2.0 Video Card (2-Way SLI)
Storage Samsung 850 EVO 250GB SSD (OS & Software) and WD BLACK SERIES 3TB x6
Display(s) ASUS 23" IPS
Case COOLER MASTER Cosmos II (Black) ATX Ultra Tower
Audio Device(s) DENON 7.2 Receiver with 4K
Power Supply Corsair AX1200i
Mouse Steel Series Megafresh
Keyboard Microsoft Ancient POS PS/2
Software Windows 7 Ultimate x64 & Windows 10 Pro x64 (Dual Boot)
#3
I'm also wondering if I'd be needing to do this whatsoever when my computer is finished and wanting to use those mods? Patching is fine with me but auto-updates are also helpful. Those not in the auto-updates I scour on the internet looking for them.
I'm not worried, yet.

EDIT: Isn't there a patch for games which doesn't let them have memory leaks? I might be thinking of another one which lets them work with more than 2GB of RAM if need be.
 
Joined
Sep 15, 2009
Messages
2,076 (0.69/day)
Likes
379
System Name Omen
Processor i7-4710HQ
Cooling Dual fan/heatpipe
Memory 16GB
Video Card(s) 4GB GTX 860M
Storage 256GB PCIE SSD/256GB PNY UHS-1 SD Card
Display(s) 15.6' 1080P
Case Aluminium
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Brick
Software Win 10
#4
how did you fix the problem with gta 4 running with no lag?
Update to 1.0.7.0.

So, no fix for memory leak? If there is none, i'm gonna uninstall.... it's quite annoying and ruins the game....
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,106 (9.57/day)
Likes
13,536
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#5
I'm also wondering if I'd be needing to do this whatsoever when my computer is finished and wanting to use those mods? Patching is fine with me but auto-updates are also helpful. Those not in the auto-updates I scour on the internet looking for them.
I'm not worried, yet.

EDIT: Isn't there a patch for games which doesn't let them have memory leaks? I might be thinking of another one which lets them work with more than 2GB of RAM if need be.
large address aware lets them use more than 2GB of ram in a 64 bit OS (max 4GB if its a 32 bit app, like GTAIV) - this doesnt solve the problem, it just delays it quite a bit.
 
Joined
Feb 13, 2011
Messages
410 (0.16/day)
Likes
15
System Name 01001
Processor AMD FX-9370 4.4GHz 8-Core
Motherboard ASUS SAPPHIRE 990FX R2.0
Cooling NOCTUA DH-14
Memory Corsair Vengeance Pro 32GB (4 x 8GB) DDR3-1866
Video Card(s) EVGA GeForce GTX 970 4GB FTW ACX 2.0 Video Card (2-Way SLI)
Storage Samsung 850 EVO 250GB SSD (OS & Software) and WD BLACK SERIES 3TB x6
Display(s) ASUS 23" IPS
Case COOLER MASTER Cosmos II (Black) ATX Ultra Tower
Audio Device(s) DENON 7.2 Receiver with 4K
Power Supply Corsair AX1200i
Mouse Steel Series Megafresh
Keyboard Microsoft Ancient POS PS/2
Software Windows 7 Ultimate x64 & Windows 10 Pro x64 (Dual Boot)
#6
large address aware lets them use more than 2GB of ram in a 64 bit OS (max 4GB if its a 32 bit program, like GTAIV) - this doesnt solve the problem, it just delays it quite a bit.
The PC I'm building will have 8GB RAM instead of 4GB. I've forgotten the name of the 4GB patch program. Sure I have it in my MultiUpload. I've only used 32-bit Windows so far, well that I own.
Actually I don't even know yet until after I buy the game and install it after I get the PC I'm building done.
 
Joined
Sep 15, 2009
Messages
2,076 (0.69/day)
Likes
379
System Name Omen
Processor i7-4710HQ
Cooling Dual fan/heatpipe
Memory 16GB
Video Card(s) 4GB GTX 860M
Storage 256GB PCIE SSD/256GB PNY UHS-1 SD Card
Display(s) 15.6' 1080P
Case Aluminium
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Brick
Software Win 10
#7
So,... No possible fix??
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,106 (9.57/day)
Likes
13,536
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#8
Joined
Sep 15, 2009
Messages
2,076 (0.69/day)
Likes
379
System Name Omen
Processor i7-4710HQ
Cooling Dual fan/heatpipe
Memory 16GB
Video Card(s) 4GB GTX 860M
Storage 256GB PCIE SSD/256GB PNY UHS-1 SD Card
Display(s) 15.6' 1080P
Case Aluminium
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Brick
Software Win 10
#9
Joined
Sep 15, 2009
Messages
2,076 (0.69/day)
Likes
379
System Name Omen
Processor i7-4710HQ
Cooling Dual fan/heatpipe
Memory 16GB
Video Card(s) 4GB GTX 860M
Storage 256GB PCIE SSD/256GB PNY UHS-1 SD Card
Display(s) 15.6' 1080P
Case Aluminium
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Brick
Software Win 10
#10
To the top ^_^, sorry but I would really appreciate some more help :/

:)
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,106 (9.57/day)
Likes
13,536
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#11
To the top ^_^, sorry but I would really appreciate some more help :/

:)
you cant fix it. move to a 64 bit OS and you can delay the problem, but no one can fix it short of the game devs doing it - and they dont care about PC gamers.
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,516 (6.46/day)
Likes
6,937
Location
Chatsworth, GA
System Name The StarCrunch Defender! | X58 Cruncher!
Processor I7 6700K @ STOCK | Intel I7-920
Motherboard Gigabyte Z170X-UD5 | Alienware MS-7543 X58
Cooling Corsair A70 Push/Pull | Corsair H50
Memory Crucial Ballistix DDR4 2400 MHz | Pereema 3x2GB DDR3
Video Card(s) Gigabyte Gaming G1 GTX 1070 | Gigabyte 7970 3GB
Storage 2x Samsung Pro 256GB M.2 SSD's in Raid 0 | 4TB Western Digital SATA drive
Display(s) ViewSonic VG2227wm 1080P | OLD viewsonics
Case NZXT Tempest 410 Elite | NZXT Source 210
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750TX | Enermax Liberty 500W
Mouse MX518 | MX502
Keyboard TESORO Mechanical | ANZO Mechanical
Software Windows 10 Pro on both
#12
I used win7 home 64BIT and had the same issue until i patched it to latest patch and all was well
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,106 (9.57/day)
Likes
13,536
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#13
I used win7 home 64BIT and had the same issue until i patched it to latest patch and all was well
that latest patch may have added in LAA support on its own, i've seen that before with games (supreme commander comes to mind) - still doesnt do anything for 32 bit users
 

Adriano

New Member
Joined
Nov 14, 2013
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
#14
Hay

Hi Im new here and I came in because I'm having the same problem mentioned above.
My system is strong for the game and I'm with the petch 1.0.7.0 in my gta 4 mods and anyway he gave after a while the problem having to leave the game and come back!
My system is with 8 g ddr2 and noticed on Everest in another monitor ´ ´ possess 2 '' showing q was shot limited to 4 g and more liberalized ñ q it IE he limited makes q of this problem a solution would be to use a commandline?
 
Joined
Feb 18, 2009
Messages
1,652 (0.51/day)
Likes
234
Location
slovenia , europe
System Name 2013Plus
Processor Intel Core i7 3820 @ 4.1 GHz OC
Motherboard Asus P9X79
Cooling Noctua NH-L12
Memory Corsair Vengeance 24GB 1333MHz
Video Card(s) Sapphire ATI Radeon RX 480 8GB
Storage Samsung SSD 840 Pro, WD1002FAEX,4xWD10EZEX,2xWDGreen2TB
Display(s) Asus PB328Q 32' 1440p@75hz (prev. Asus VG278 144Hz)
Case Cooler Master CM Storm Trooper
Audio Device(s) Asus Xonar D1
Power Supply Antec Edge 550W
Mouse Mad Catz RAT5
Software Windows 7 Ultimate x64
#15
1.0.4.0 reportedly has the best performance, but the latest patch is needed for modding I think, i had all this stuff installed and was modding things for a few weeks, recently revisited gta4, but then I uninstalled everything :p