• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

GTA IV Patch 1.0.2.0 Released

HumanXJT

New Member
Joined
Jan 22, 2009
Messages
17 (0.01/day)
Likes
12
Processor Intel Core 2 Quad Q6600 (G0)
Motherboard Gigabyte GA-P35-DS4
Cooling Thermalright Ultra-120
Memory 4x OCZ XTC System Elite Edition 1GB DDR2-800
Video Card(s) Sparkle 8800GTX
Storage Wester Digital SATA 500GB
Display(s) Viewsonic VX2235wm 20"
Case Thermaltake Soprano
Audio Device(s) n/a
Power Supply Cooler Master 750W
Software Windows Vista Ultimate 64-bit
#1
Version 1.0.2.0
Today we released patch version 1.2 for Grand Theft Auto IV on the PC. A variety of fixes and enhancements were applied, including new sliders in the graphics menu for "Water Quality", "Shadow Quality", and "Reflection Resolution" to grant players more freedom to customize graphical settings as they see fit. Additionally, as a result of the patch we had to disable the default setting for direct input device support. To re-activate your supported gamepad simply enter the commandline, "-usedirectinput". The patch also addresses a variety of issues including, but not limited to, graphical optimization; bugs introduced with the release of patch 1; multiplayer and video editor fixes; and security updates. Please visit (INSERT LINK) for specific information about the changes and supported DirectInput devices. We want to thank the GTA community for your continued support as we continue to improve GTA IV PC so that it is the best experience possible.

To download the latest patch please follow the link:
http://www.rockstargames.com/support/IV/PC/patch/index.html



Version 1.0.2.0
GRAPHICS FIXES / ADDITIONS:
• Graphics Menu:
• Graphics Settings
o Added "Water Quality", "Shadow Quality" and "Reflection Resolution" sliders in graphics menu.
o Added "Definition" and "VSync" toggles in graphics menu.
• Rendering optimizations.
• VSync optimizations.
• Nvidia 7000 series
o Mirrors fixed

PATCH 1 FIXES:
• Direct input device support is now disabled by default and can only be enabled with the commandline: "-usedirectinput"
• Supported Controllers:
o Logitech Dual Action
o Logitech RumblePad 2
o Logitech Cordless RumblePad 2
o Saitek P2500
• Supported Wheels:
• Note: Controls are unmapped, user must map controls using Manufacturer's mapping software.
o Logitech G25 Racing Wheel
o Logitech Wingman Formula GP Wheel
o Logitech MOMO Racing
o MOMO Force
o Driving Force Pro
o Driving Force
o Formula Force
• Added Commandline "-notimefix" which will help some users who are experiencing the fast/slow gameplay issue after patch 1 was applied.
• Fixed a bug that caused some users to experience endless looping audio effects after Patch 1 was applied.
• Benchmark was disabling sounds after Patch 1 was applied, this is now fixed.

CRASH FIXES:
• Unable to load game fixed - For some users, a DOS window would open and close immediately upon Game Launch, GTA IV would never launch.
• Hang on Initial Game Loading Screen fixed - Some users experienced Character Art Loading screens in an endless loop.
• Certain causes of the RESC10 error have been fixed (Alt-Tab, change resolution). If you experience an RESC10 error, you must restart.
• Certain Instances of the "GRAND THEFT AUTO IV has encountered a problem and needs to close" error have been fixed.

VIDEO EDITOR:
• Naming clips is now mandatory on Export

MULTIPLAYER:
• Legitimate players being kicked from Multiplayer matches has been fixed.

GENERAL ADDITIONS / FIXES:
• Wireless 360 controllers not functioning - Triggers were full on/off, fixed.
• In the Options menu accessed from the Title Screen a “Game” section has been added with the ability to turn Clip capture on/off.
 

RadeonX2

New Member
Joined
Oct 12, 2008
Messages
1,197 (0.36/day)
Likes
179
Location
Asia, PH
Processor Q6600 @ 3.6GHz | P4 @ 2.1GHz
Motherboard Asus Commando ROG (Vdroop mod) | Asus P4V8X-MX
Cooling MegaShadow w/ 2x Scythe Slipstream MX-2 Paste + Kama Bay + 4x120mm case fan | stock Intel
Memory Kingston 4x1GB DDR2 @ 800MHz w/ OCZ XTC cooler | 1GB DDR @ 400MHz
Video Card(s) Palit GTX 260 1792mb 448bit @ 713/1458/1116x2 | GeForce 4 MX 440 AGP8X 64mb 64bit
Storage 640GB WD AACS 250GB Excelstor 160GB Seagate | 40GB WD
Display(s) Samsung T220, Samsung 32" 1080P | LG L1752S
Case Gigabyte 3D Aurora 570 | Trendsonic mid tower
Audio Device(s) Asus Supreme FX (Creative Inspire 5.1 speaker), Samsung HT-Z220 | Onboard audio (2.1 Speaker)
Power Supply Gigabyte Odin Pro 800W | 550W generic
Software Vista Ultimate 64 SP2 | XP Pro 32 SP3
Benchmark Scores 3Dmark06 - 17,348 Vantage - P13,510 Super PI 1M - 12.765s @ 4.1GHz GenericCPUbench - 6,864 ms 38,
#2
very nice! gonna try this now :toast:
 
Joined
Dec 15, 2007
Messages
13 (0.00/day)
Likes
0
Processor Intel Core 2 Quad Q9550 @3.6Ghz
Motherboard Gigabyte P31-DS3L
Cooling Scythe Mine Rev B
Memory Adata Vitesta Extreme Edition 2x2GB Kit PC6400
Video Card(s) Sparkle GTX570
Storage WDC 640GB AACS+Maxtor 160GB
Display(s) Samsung BX2450
Case VenomRX True Viper Neurotoxin
Audio Device(s) Creative SoundBlaster X-Fi
Power Supply Thermaltake Toughpower 650watt
Software Windows 7 Ultimate 64bit
#3
with this patch I can't use any computer on the internet cafe
 

RadeonX2

New Member
Joined
Oct 12, 2008
Messages
1,197 (0.36/day)
Likes
179
Location
Asia, PH
Processor Q6600 @ 3.6GHz | P4 @ 2.1GHz
Motherboard Asus Commando ROG (Vdroop mod) | Asus P4V8X-MX
Cooling MegaShadow w/ 2x Scythe Slipstream MX-2 Paste + Kama Bay + 4x120mm case fan | stock Intel
Memory Kingston 4x1GB DDR2 @ 800MHz w/ OCZ XTC cooler | 1GB DDR @ 400MHz
Video Card(s) Palit GTX 260 1792mb 448bit @ 713/1458/1116x2 | GeForce 4 MX 440 AGP8X 64mb 64bit
Storage 640GB WD AACS 250GB Excelstor 160GB Seagate | 40GB WD
Display(s) Samsung T220, Samsung 32" 1080P | LG L1752S
Case Gigabyte 3D Aurora 570 | Trendsonic mid tower
Audio Device(s) Asus Supreme FX (Creative Inspire 5.1 speaker), Samsung HT-Z220 | Onboard audio (2.1 Speaker)
Power Supply Gigabyte Odin Pro 800W | 550W generic
Software Vista Ultimate 64 SP2 | XP Pro 32 SP3
Benchmark Scores 3Dmark06 - 17,348 Vantage - P13,510 Super PI 1M - 12.765s @ 4.1GHz GenericCPUbench - 6,864 ms 38,
#4
with this patch I can't use any computer on the internet cafe
same here :mad:

here is my benchmark with the new patch:

Statistics
Average FPS: 35.39
Duration: 37.18 sec
CPU Usage: 49%
System memory usage: 67%
Video memory usage: 100%

Graphics Settings
Video Mode: 1680 x 1050 (60 Hz)
Texture Quality: Medium
Render Quality: Highest
Reflection Resolution: Very High
Water Quality: Very High
Shadow Quality: Very High
View Distance: 9
Detail Distance: 100
Definition: Off
VSync: On

Hardware
Microsoft Windows XP Professional
Service Pack 3
Video Adapter: NVIDIA GeForce 9600 GT
Video Driver version: 181.20
Audio Adapter: SRS Labs Audio Sandbox
Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz

File ID: benchmark.cli

I think there is a bug on the benchmark I set the Definition to on and VSync to off turns out after benchmark it sets Definition to off and VSync to on

That's all my current rig can run :(
If Texture Quality is set to high then Texture will start to missing
also view distance of 9 is the max for my system

BUGGY PATCH :shadedshu
 

EviLZeD

New Member
Joined
Sep 14, 2006
Messages
815 (0.20/day)
Likes
47
System Name Ez - 1st custom
Processor AMD Phenom x3 8450
Motherboard Asus m3a78-em
Cooling thermaltake mini typhoon :D aerogate fan controller
Memory 6gb corsair xms 2 800mhz ddr2
Video Card(s) xpertvision HD 4850 1GB ddr3 sonic 685/1000
Storage Corsair 128gb SSD, 2x 250GB maxtor 16mb cache raid 0, 500gb 32mb cache storage
Display(s) AMD surround view 2x e172fp 17" 1x dell e248wfp 24"
Case coolermaster elite 330
Audio Device(s) creative audigy se
Power Supply hiper type r 580watt
Software Windows 7 x64
#5
same here :mad:

here is my benchmark with the new patch:

Statistics
Average FPS: 35.39
Duration: 37.18 sec
CPU Usage: 49%
System memory usage: 67%
Video memory usage: 100%

Graphics Settings
Video Mode: 1680 x 1050 (60 Hz)
Texture Quality: Medium
Render Quality: Highest
Reflection Resolution: Very High
Water Quality: Very High
Shadow Quality: Very High
View Distance: 9
Detail Distance: 100
Definition: Off
VSync: On

Hardware
Microsoft Windows XP Professional
Service Pack 3
Video Adapter: NVIDIA GeForce 9600 GT
Video Driver version: 181.20
Audio Adapter: SRS Labs Audio Sandbox
Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz

File ID: benchmark.cli

I think there is a bug on the benchmark I set the Definition to on and VSync to off turns out after benchmark it sets Definition to off and VSync to on

That's all my current rig can run :(
If Texture Quality is set to high then Texture will start to missing
also view distance of 9 is the max for my system

BUGGY PATCH :shadedshu
Dont worry your not missing much with high textures. Some textures just become sharper but its not as big of a difference from going to low to medium.
 

RadeonX2

New Member
Joined
Oct 12, 2008
Messages
1,197 (0.36/day)
Likes
179
Location
Asia, PH
Processor Q6600 @ 3.6GHz | P4 @ 2.1GHz
Motherboard Asus Commando ROG (Vdroop mod) | Asus P4V8X-MX
Cooling MegaShadow w/ 2x Scythe Slipstream MX-2 Paste + Kama Bay + 4x120mm case fan | stock Intel
Memory Kingston 4x1GB DDR2 @ 800MHz w/ OCZ XTC cooler | 1GB DDR @ 400MHz
Video Card(s) Palit GTX 260 1792mb 448bit @ 713/1458/1116x2 | GeForce 4 MX 440 AGP8X 64mb 64bit
Storage 640GB WD AACS 250GB Excelstor 160GB Seagate | 40GB WD
Display(s) Samsung T220, Samsung 32" 1080P | LG L1752S
Case Gigabyte 3D Aurora 570 | Trendsonic mid tower
Audio Device(s) Asus Supreme FX (Creative Inspire 5.1 speaker), Samsung HT-Z220 | Onboard audio (2.1 Speaker)
Power Supply Gigabyte Odin Pro 800W | 550W generic
Software Vista Ultimate 64 SP2 | XP Pro 32 SP3
Benchmark Scores 3Dmark06 - 17,348 Vantage - P13,510 Super PI 1M - 12.765s @ 4.1GHz GenericCPUbench - 6,864 ms 38,
#6
Dont worry your not missing much with high textures. Some textures just become sharper but its not as big of a difference from going to low to medium.
This game needs alot of memory especially on video I guess 4gb of ram will up my view distance even more
 

AsRock

TPU addict
Joined
Jun 23, 2007
Messages
15,313 (4.00/day)
Likes
4,723
Location
US
Processor 2500k \ 3770k
Motherboard ASRock Z68 \ Z77
Memory Samsung low profile 1600
Video Card(s) XFX 6770 \ XFX R9 290X
Storage Intel 80Gb (SATA2) WD 250Gb \ Team SSD+Samsung Evo 250Gb+500Gb+ 2xCorsair Force+WD250GbHDD
Display(s) Samsung 1080P \ Toshiba HDTV 1080P
Case HTPC400 \ Thermaltake Armor case ( original ), With Zalman fan controller ( wattage usage ).
Audio Device(s) Yamaha RX-V475 \ Marantz SR5008 Tannoy Mercury MKII Paradigm 5SE + Tannoy Mercury F4
Power Supply PC&Power 750w \ Seasonic 750w MKII
Mouse MS intelimouse \ Logitech G700s + Steelseries Sensei wireless
Keyboard Logitech K120 \ ROCCAT MK Pro ( modded amber leds )
Benchmark Scores Meh benchmarks.
#7
Dam wish they would add joystick support lol...

Patch is not all that impressive really, But it seems it sound the sound bug i used to have when restarting the game.
 

Polarman

New Member
Joined
Jun 24, 2008
Messages
1,626 (0.47/day)
Likes
290
Location
Rimouski
System Name Polar's Dragon
Processor AMD Phenom II 975BE
Motherboard MSI 890FXA-GD65 (Bios 18.7)
Cooling Zalman CNPS 9700 Led
Memory Gskill 8GB DDR3-1333 (8,8,8,21)
Video Card(s) MSI HD6870 Hawk
Storage WD Raptor 250 - WD RE4 500GB
Display(s) Samsung T240 (1920 X1200)
Case Silverstone Raven 2
Audio Device(s) Realtek ALC892
Power Supply PC Power&Cooling Silencer 750 (Red)
Software Windows 7 Home Premium 64Bit + SP1
#8
I need another patch and a price drop to put it on my "Maybe" buy list.
 
Joined
Jun 24, 2008
Messages
1,365 (0.39/day)
Likes
109
Location
Alden, NY
System Name Turbo_Fighter/Pitbull
Processor AMD FX-9590/Intel i7 6700K 4.7GHZ @ 1.41 volts
Motherboard Gigabyte 990FXA-UD3 Rev 4.0/Gigabyte GA-Z170N-Gaming 5
Cooling Corsair H105/Corsair H100iv2
Memory 32 GB G.Skill Ares/32 GB G.Skill Trident-Z
Video Card(s) XFX Radeon R9 Fury X/Sapphire R9 Nano
Storage Mix of HDDs SSDs Externals and a 256GB Samsung M.2 in the pitbull
Display(s) 24" Nixeus 144hz freesync/24'' Benq XL2420TE/21.5'' Asus VH226/Panasonic 42" Plasma
Case White Phantom NZXT/Fractal Define Nano S
Audio Device(s) MayFlower O2 ODAC/HT Omega Claro+/Turtlebeach Earforce DSS
Power Supply Corsair AX1200i/Thermaltake Smart 650Watt(EVGA GS 650 Watt took a shit on me)
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair K70
Software Windows 10
Benchmark Scores They can run Crysis.
#9
even with vsync off my framerate never hits above 75, not that my framerate is that high but the vsync causes input lag for me, as with any game of course
 

PVTCaboose1337

Graphical Hacker
Joined
Feb 1, 2006
Messages
9,501 (2.19/day)
Likes
1,097
Location
Dallas, Texas
System Name Whim
Processor Intel Core i5 2500k @ 4.4ghz
Motherboard Asus P8Z77-V LX
Cooling Cooler Master Hyper 212+
Memory 2 x 4GB G.Skill Ripjaws @ 1600mhz
Video Card(s) Gigabyte GTX 670 2gb
Storage Samsung 840 Pro 256gb, WD 2TB Black
Display(s) Shimian QH270 (1440p), Asus VE228 (1080p)
Case Cooler Master 430 Elite
Audio Device(s) Onboard > PA2V2 Amp > Senn 595's
Power Supply Corsair 750w
Software Windows 8.1 (Tweaked)
#10
This patch did not work for me. In fact, I had to reinstall the game. Fail.
 
Joined
Oct 19, 2007
Messages
888 (0.24/day)
Likes
69
Location
Lancs,UK
System Name xubidoo
Processor Intel Q6600 G0 2.4ghz
Motherboard ASUS P5K Premium:Black Pearl Edition
Cooling Arctic Cooling Freezer 7 Pro + MX2
Memory 4gb Corsair XMS2 DDR2 6400 2x 2gb 5-5-5-18 @854
Video Card(s) MSI nVidia GTX260 896mb or GeForce GTX 750Ti 2048mb
Storage WD 640gb / Samsung 750gb / WD 500gb
Display(s) Hanns-G 23"
Case Thermaltake Armour VA8003BWS/1x250mm/2x120mm/2x92mm
Audio Device(s) Logitech Z-10 2.0 Speakers
Power Supply Antec 550w
Mouse Razer Deathadder
Keyboard Standard
Software Windows 7 Professional x64
#11
works ok for me ,but i still have to disable the Clip capture feature or the game random crashes :(
with it turned off it runs fine.

nice to see the new options in the gfx menu ,but tbh after having a play no matter what i set them to it didnt seem to make that much difference to my FPS.