• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

GTX 1050 ti Monitors Lose Signal

Joined
Apr 19, 2012
Messages
12,062 (3.83/day)
Location
Gypsyland, UK
System Name HP Omen 17
Processor i7 7700HQ
Memory 16GB 2400Mhz DDR4
Video Card(s) GTX 1060
Storage Samsung SM961 256GB + HGST 1TB
Display(s) 1080p IPS G-SYNC 75Hz
Audio Device(s) Bang & Olufsen
Power Supply 230W
Mouse Roccat Kone XTD+
Software Win 10 Pro
So far there's been a catalogue of symptoms, and the worrying thing is there are literally pages and pages of the same issue with GTX 1050's on the GeForce forums.

Symptoms so far:
  • After getting to the logon screen, both my 4K monitor (plugged in via DP) and my 1080p monitor (plugged in via HDMI) spuriously lose signal for ~5 seconds then come back. This happens constantly with no apparent timing.
  • Whenever I open a game launcher (not a game), or Google Chrome, the screen flickers again, only this time I get a Windows 10 event alert saying "application has been blocked from accessing graphics hardware".
  • When I check event viewer System logs, the yellow triangle simply says "nvlddmkm stopped responding" in each case of the monitors losing signal.
Attempted fixes from numerous threads:
  • Installed the latest Game Ready "stable" drivers, installed latest "beta" drivers, and also installed some random "stable" drivers from a month ago. Uninstalled previous drivers with DDU each time and restarted before and after installation. Issue seems to persist sporadically.
  • Turned PCI Power Management off in Windows Power Settings. No change.
  • Switched Power settings in NVidia Control Panel to Maximum Performance. No change.
  • Gone into the registry and added a QWord(64bit) to CurrentControlSet001/Graphics/Drivers called "TdrDelay" and set it to 8 (also tried 10). No change.
  • Tried unplugging the secondary monitor. Managed to play Warframe for an entire evening without a monitor signal loss.
  • Switched secondary monitor to DVI Single Link cable to 1050 ti, and also tried secondary monitor on iGPU with primary monitor on 1050 ti. Still get signal losses on main monitor, secondary monitor does the same but is delayed (WTF?).
  • Downclocked GPU 50Mhz. No change.
  • Increased Power Limit by 5%. No change.
Fixes I still need to try:
  • Try a different DP cable in main monitor/try HDMI cable instead.
  • I get the signal loss when I open Chrome, going to turn off hardware acceleration as that apparently solves things
  • Use a DWord(32bit) registry key instead of QWord for TdrDelay
  • Going to try the 375.50 drivers, as they're allegedly old but stable for low power Pascal GPUs.
  • Resetting CMOS for whatever reasons - some random guy said this solved his issues.
Fairly convinced it's not a hardware issue since there are so many people with the same issue as me. One slight glimmer of explanation is that Micron memory may be at fault, I need to check if its Samsung or Micron stuff on mine. Apparently there were some GTX 1070 stability issues with Micron VRAM that were fixed with an update.

My entire system has been stable for years, sporting a R9 295x2 up until 6 months ago with no stability problems. Doubt it's PSU related. Motherboard is also on the latest 2.50 BIOS.

Help me TPU, you're my only hope.
 
Last edited:
Joined
Jan 15, 2012
Messages
1,173 (0.36/day)
Location
Arcadia
System Name Xeon build / Main Rig
Processor Intel Xeon x5650 @ 4.2Ghz with HT / Xeon E5 1620 @4.3 Ghz
Motherboard Asus P6T Deluxe v2 socket 1366 / Asus P9X79 Pro socket 2011
Cooling Thermalright Archon +Ty 140mm|Fans : 2 front-1top-1rear-1bottom/ Swiftech H140x
Memory 16gb DDR3 1600mhz Kingstone Hyper x Quad Channel / 16gb DDR3 1600MHZ Patriot Viper 3
Video Card(s) Sapphire hd 7950 3gb Boost edition dual fan X / EVGA 1080 Ti iCX FTW3
Storage Kingstone AV400ssd 120gb + Seagate B 2Tb + WD green 1tb + WD green 3tb + WD red 3tb + Seagate B 4tb
Display(s) AOC E2460S 24" 1080p 60hz 1ms / LG 32UK550B 32" UHD 4K HDR 10 with Freesync (Wasabi Mango died )
Case Enermax Phoenix / Fractal Design Arc midi
Audio Device(s) SoundMaxHD+5.1 BHT1100 BLUESKY,Fiio E10 Olympus+SuperluxHD668b,Superlux E205 on an Mic Arm.
Power Supply Sharkoon WPM Gold Zero 650W semi modular / Thermaltake Toughpower xt 775W semi modular
Mouse Generic Mice / Corsair M90
Keyboard Generic Keyboard / Microsoft WK600
Software Windows 7 Ultimate 64bit
A Bios update of the 1050ti?
 
Joined
Apr 19, 2012
Messages
12,062 (3.83/day)
Location
Gypsyland, UK
System Name HP Omen 17
Processor i7 7700HQ
Memory 16GB 2400Mhz DDR4
Video Card(s) GTX 1060
Storage Samsung SM961 256GB + HGST 1TB
Display(s) 1080p IPS G-SYNC 75Hz
Audio Device(s) Bang & Olufsen
Power Supply 230W
Mouse Roccat Kone XTD+
Software Win 10 Pro
Joined
Jan 5, 2006
Messages
10,871 (2.00/day)
System Name Desktop / Laptop
Processor Intel i7 6700K @ 4.5GHz (1.270 V) / Intel i3 7100U
Motherboard Asus Z170 Pro Gaming / HP 83A3 (U3E1)
Cooling Noctua NH-U12A 2 fans + Thermal Grizzly Kryonaut + 5 case fans / Fan
Memory 16GB DDR4 Corsair Vengeance LPX 3000MHz CL15 / 8GB DDR4 HyperX CL13
Video Card(s) MSI RTX 2070 Super Gaming X Trio / Intel HD620
Storage Samsung 970 Evo 500GB + Samsung 850 Pro 512GB + Samsung 860 Evo 1TB / Samsung 256GB M.2 SSD
Display(s) 23.8" Dell S2417DG 165Hz G-Sync 1440p + 21.5" LG 22MP67VQ IPS 60Hz 1080p / 14" 1080p IPS Glossy
Case Be quiet! Silent Base 600 - Window / HP Pavilion
Audio Device(s) SupremeFX Onboard / Realtek onboard + B&O speaker system
Power Supply Seasonic Focus Plus Gold 750W / Powerbrick
Mouse Logitech MX Anywhere 2 Laser wireless / Logitech M330 wireless
Keyboard RAPOO E9270P Black 5GHz wireless / HP backlit
Software Windows 10 / Windows 10
I would send a mail to MSI.
Edit: They probably send you a new VBIOS.
 
Last edited:
Joined
Aug 13, 2015
Messages
466 (0.24/day)
Location
South Africa ,Lions Everywhere..
System Name Ground Control
Processor Intel i5 2500k 4 Ghz
Motherboard MSI P67A-GD80 B3
Cooling Cooler Master Hyper 212x
Memory 2 x 4GB DDR3 1600mhz Apacer Black Panther
Video Card(s) Msi GTX 1060 OC 3Gb
Storage 2 x 250Gb WD Blue raid 0 + 1Tb Wd Green
Display(s) Samsung BX2450 24" Led
Case GMC X7 X-Station
Power Supply HEC Raptor 500watt
Mouse Logitech G9
Software Windows 8.1
Benchmark Scores Power Level over 9000
Your checklist looks good would add :
Test the vram - "Video Memory stress Test"
 
Joined
Jan 5, 2006
Messages
10,871 (2.00/day)
System Name Desktop / Laptop
Processor Intel i7 6700K @ 4.5GHz (1.270 V) / Intel i3 7100U
Motherboard Asus Z170 Pro Gaming / HP 83A3 (U3E1)
Cooling Noctua NH-U12A 2 fans + Thermal Grizzly Kryonaut + 5 case fans / Fan
Memory 16GB DDR4 Corsair Vengeance LPX 3000MHz CL15 / 8GB DDR4 HyperX CL13
Video Card(s) MSI RTX 2070 Super Gaming X Trio / Intel HD620
Storage Samsung 970 Evo 500GB + Samsung 850 Pro 512GB + Samsung 860 Evo 1TB / Samsung 256GB M.2 SSD
Display(s) 23.8" Dell S2417DG 165Hz G-Sync 1440p + 21.5" LG 22MP67VQ IPS 60Hz 1080p / 14" 1080p IPS Glossy
Case Be quiet! Silent Base 600 - Window / HP Pavilion
Audio Device(s) SupremeFX Onboard / Realtek onboard + B&O speaker system
Power Supply Seasonic Focus Plus Gold 750W / Powerbrick
Mouse Logitech MX Anywhere 2 Laser wireless / Logitech M330 wireless
Keyboard RAPOO E9270P Black 5GHz wireless / HP backlit
Software Windows 10 / Windows 10
When I just had my MSI GTX1070 (first batch with samsung vram) I had a lot of clock spikes when idle/desktop, I've sent them a mail and they sent me a newer VBIOS, I didn't use it.. :fear:

A few graphic drivers later the issue of the clock spikes was gone.
 
Joined
Mar 15, 2013
Messages
3,252 (1.15/day)
Location
GMT +2
System Name Red Radiance l under construction
Processor 2600x
Motherboard x470 taichi
Cooling stock wrath
Memory TridentZ Neo rgb 3600mhz (2x8 kit)
Video Card(s) Sapphire Vega 64 nitro+
Storage 970 evo nvme
Display(s) c27gh70
Case tt core x5 tge
Audio Device(s) sennheiser's pc323d usb soundcard
Power Supply corsair AX860i
Mouse roccat leader
Keyboard roccat ryos mk fx
Software windows 10
try also to downclock memory 50-100 mhz
 
Joined
Apr 19, 2012
Messages
12,062 (3.83/day)
Location
Gypsyland, UK
System Name HP Omen 17
Processor i7 7700HQ
Memory 16GB 2400Mhz DDR4
Video Card(s) GTX 1060
Storage Samsung SM961 256GB + HGST 1TB
Display(s) 1080p IPS G-SYNC 75Hz
Audio Device(s) Bang & Olufsen
Power Supply 230W
Mouse Roccat Kone XTD+
Software Win 10 Pro
When I just had my MSI GTX1070 (first batch with samsung vram) I had a lot of clock spikes when idle/desktop, I've sent them a mail and they sent me a newer VBIOS, I didn't use it.. :fear:

A few graphic drivers later the issue of the clock spikes was gone.
I have noticed the core clock jumping between idle, 1100mhz and 1.4Ghz while on the desktop with nothing but Steam, Battle.net and TeamSpeak loaded but minimised in the background.
 
Joined
Apr 19, 2012
Messages
12,062 (3.83/day)
Location
Gypsyland, UK
System Name HP Omen 17
Processor i7 7700HQ
Memory 16GB 2400Mhz DDR4
Video Card(s) GTX 1060
Storage Samsung SM961 256GB + HGST 1TB
Display(s) 1080p IPS G-SYNC 75Hz
Audio Device(s) Bang & Olufsen
Power Supply 230W
Mouse Roccat Kone XTD+
Software Win 10 Pro
Alright, so far I've done the following:

DDU'd every graphics driver on the system
Ran CCleaner registry clean
Reset CMOS
Installed 375.50
Changed TdrDelay Registry QWord to DWord
Underclocked Core to 1200Mhz and Memory to 1700Mhz (Turns out memory is indeed Samsung, so no Micron weirdness here)

Computer has stopped losing display signal :clap:
 
Top