• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

GTX 1080 will not downclock. Stuck on 1633Mhz core clocks

Joined
Dec 30, 2015
Messages
225 (0.14/day)
Location
Manchester, UK
System Name Full LC'd Node 202 || Asus X202e
Processor i7-7700K || i3-2365M
Motherboard Asus Z270I || HM76 int.
Cooling Full Custom Loop|| Stock
Memory Hyper Fury DDR4 32GB || 4GB 1333
Video Card(s) GTX 1080 FE || HD3000
Storage 950 Pro M.2 +WD 2TB M.2 SSD || Sandisk 256 SSD
Display(s) Asus MG278Q
Case Fractal Node 202
Audio Device(s) OnBoard
Power Supply Corsair SF600
Mouse Logitech G502 ||Asus WT710
Keyboard Logitech G410 || Logitech K830
Software Windows 10 Pro
I apologise if this is the 1000th time this has been posted but I couldn't find any existing threads regarding this matter.

As the title says, my card will not return to it 139/405Mhz clocks, even after a restart.

What I've tried:

Fresh Windows 10 install but Win OS installed 388.13 drivers. So I DDU'd, set for windows update not to pull down drivers and installed the latest, 419.35 but the problem still persists. I also flashed the BIOS, DDU'd and reinstalled the latest driver.

What I've found works temporarily till I launch a GPU intensive task (gaming) is going to device manager and disabling and re-enabling display driver. I'm looking for a permanent fix.

Is this a bug?

p.s I've updated my System Specs
 
Joined
Jul 2, 2008
Messages
7,564 (1.74/day)
Location
Hillsboro, OR
System Name Main/DC
Processor i7-3770K/i7-2600K
Motherboard MSI Z77A-GD55/GA-P67A-UD4-B3
Cooling Phanteks PH-TC14CS/H80
Memory Crucial Ballistix Sport 16GB (2 x 8GB) LP /4GB Kingston DDR3 1600
Video Card(s) Asus GTX 660 Ti/MSI HD7770
Storage Crucial MX100 256GB/120GB Samsung 830 & Seagate 2TB(died)
Display(s) Asus 24' LED/Samsung SyncMaster B1940
Case P100/Antec P280 It's huge!
Audio Device(s) on board
Power Supply SeaSonic SS-660XP2/Seasonic SS-760XP2
Software Win 7 Home Premiun 64 Bit
Is there any load on the card?
 
Joined
Dec 30, 2015
Messages
225 (0.14/day)
Location
Manchester, UK
System Name Full LC'd Node 202 || Asus X202e
Processor i7-7700K || i3-2365M
Motherboard Asus Z270I || HM76 int.
Cooling Full Custom Loop|| Stock
Memory Hyper Fury DDR4 32GB || 4GB 1333
Video Card(s) GTX 1080 FE || HD3000
Storage 950 Pro M.2 +WD 2TB M.2 SSD || Sandisk 256 SSD
Display(s) Asus MG278Q
Case Fractal Node 202
Audio Device(s) OnBoard
Power Supply Corsair SF600
Mouse Logitech G502 ||Asus WT710
Keyboard Logitech G410 || Logitech K830
Software Windows 10 Pro
Joined
Jul 3, 2018
Messages
777 (1.10/day)
Location
Haswell, USA
System Name Bruh
Processor 8700K 4.9Ghz 1.28V | i7 7920HQ 3.6Ghz -180Mv | i7 6700HQ 3.1Ghz -80Mv | i5 3350P
Motherboard Z390 Gaming X | Apple QMS180 | MSI HM170 | Zotac H77 ITX B-E
Cooling Thermalrite Macho Rev B | Laptop HS | Intel copper stock cooler
Memory DDR4 16GB 3000Mhz CL16 | LPDDR3 16GB 2133Mhz CL20 | DDR4 16GB 2933Mhz CL15 | 8GB DDR3 1600Mhz CL9
Video Card(s) GTX 1070 Ti (~2Ghz/8.8Ghz)|Radeon Pro 560 (1150Mhz/1655Mhz)|GTX 1063(1.8Ghz/8.5Ghz)|GTX960=1360/7Ghz
Storage 512GB 660P,8TB Seagate,2TB M9T,512GB OCZ4|1TB 960 Pro|256GB PM851+2TB 2.5" WD|512GB PM841,2TB HDD
Display(s) S2719DGF, HP Z27i, Z24n| 1800P 15.4" + ZR30W + iPad Pro 10.5 2017|1080P 15.4" 120Hz| 1080P 40"
Case Matrexx 55 RGB | MBP 2017 15" Silver | MSI GE62VR | Elite 120 Advanced
Audio Device(s) Lol imagine caring about audio
Power Supply EA-650W | Apple 87W USB-C | MSI 180W | CX750 White Label
Mouse Whatever I have on hand + trackpads
Keyboard Whatever I have on hand
Software W10 1909 Entreprise/MacOS 10.13|W10 1803 LTSC/MacOS 10.15|W10 Entreprise 1909/MacOS 10.15|W10 1803
Benchmark Scores No.
What power plan?
And (not trying to be rude, so excuse me) but why does it matter?
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,443 (6.45/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
2 monitors or 1?
 
Joined
Dec 16, 2017
Messages
829 (0.92/day)
Location
Buenos Aires, Argentina
System Name System V
Processor AMD Ryzen 5 3600
Motherboard Asus Prime X570-P
Cooling AMD Wraith Stealth // a bunch of 120 mm Xigmatek 1500 RPM fans (2 ins, 3 outs)
Memory 2x8GB Ballistix Sport LT 3200 MHz (BLS8G4D32AESCK.M8FE) (CL16-18-18-36)
Video Card(s) Gigabyte AORUS Radeon RX 580 8 GB
Storage SHFS37A240G / DT01ACA200 / WD20EZRX / MKNSSDTR256GB-3DL / LG BH16NS40
Display(s) LG 22MP55 IPS Display
Case NZXT Source 210
Audio Device(s) Logitech G430 Headset
Power Supply Corsair CX650M
Mouse Microsoft Trackball Optical 1.0
Keyboard HP Vectra VE keyboard (Part # D4950-63004)
Software Windows 10
I take it you already tried to reset the clocks through other programs, like MSI Afterburner?

And (not trying to be rude, so excuse me) but why does it matter?
I think we both know people here that would pay for a card that can't or won't downclock :laugh:

However, it is still a problem, besides the energy waste, the card's life span could be shortened... Sadly.
 
Joined
Jul 3, 2018
Messages
777 (1.10/day)
Location
Haswell, USA
System Name Bruh
Processor 8700K 4.9Ghz 1.28V | i7 7920HQ 3.6Ghz -180Mv | i7 6700HQ 3.1Ghz -80Mv | i5 3350P
Motherboard Z390 Gaming X | Apple QMS180 | MSI HM170 | Zotac H77 ITX B-E
Cooling Thermalrite Macho Rev B | Laptop HS | Intel copper stock cooler
Memory DDR4 16GB 3000Mhz CL16 | LPDDR3 16GB 2133Mhz CL20 | DDR4 16GB 2933Mhz CL15 | 8GB DDR3 1600Mhz CL9
Video Card(s) GTX 1070 Ti (~2Ghz/8.8Ghz)|Radeon Pro 560 (1150Mhz/1655Mhz)|GTX 1063(1.8Ghz/8.5Ghz)|GTX960=1360/7Ghz
Storage 512GB 660P,8TB Seagate,2TB M9T,512GB OCZ4|1TB 960 Pro|256GB PM851+2TB 2.5" WD|512GB PM841,2TB HDD
Display(s) S2719DGF, HP Z27i, Z24n| 1800P 15.4" + ZR30W + iPad Pro 10.5 2017|1080P 15.4" 120Hz| 1080P 40"
Case Matrexx 55 RGB | MBP 2017 15" Silver | MSI GE62VR | Elite 120 Advanced
Audio Device(s) Lol imagine caring about audio
Power Supply EA-650W | Apple 87W USB-C | MSI 180W | CX750 White Label
Mouse Whatever I have on hand + trackpads
Keyboard Whatever I have on hand
Software W10 1909 Entreprise/MacOS 10.13|W10 1803 LTSC/MacOS 10.15|W10 Entreprise 1909/MacOS 10.15|W10 1803
Benchmark Scores No.
It's not going to be shortened by a amount that would matter, but I do see the energy thing coming into play.
Have you checked window's power plans?

@/OP
Try low power/balanced
 
Joined
Mar 30, 2010
Messages
836 (0.22/day)
Location
Edmonton, AB, Canada
System Name Project Neverending
Processor i9 9900K @ 5.0GHz
Motherboard Asus Maximus Formula XI
Cooling Corsair HX 150i Pro, Corsair ML 120/ML140 fans
Memory 32 GB Corsair Vengeance Pro RGB 3200
Video Card(s) Asus RTX 2080Ti
Storage Samsung 970 Evo NVMe, 2 Samsung 860 Evo 1TB
Display(s) Acer Predator X34 (3440X1440), Samsung U28D590 (3840X2160)
Case Corsair 500D SE RGB
Audio Device(s) Supreme FX X-Fi, Logitech 5.1 speaker system
Power Supply Corsair HX 1000i
Mouse Logitech G703
Keyboard Logitech G105
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores Updates coming soon ®
If you've got more than one monitor connected nvidia cards don't drop to 2D speeds. There's millions of threads on numerous forums, most fixes I've tried don't work. My 1080 sli setup never dropped clocks in multi monitor, and neither does my 2080Ti.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,443 (6.45/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
If you've got more than one monitor connected nvidia cards don't drop to 2D speeds. There's millions of threads on numerous forums, most fixes I've tried don't work. My 1080 sli setup never dropped clocks in multi monitor, and neither does my 2080Ti.
Yup its because gpus cant handle multi monitor with clocks being too low
 
Joined
Nov 1, 2018
Messages
570 (0.98/day)
https://www.guru3d.com/files-details/nvidia-inspector-download.html

Find "Multi display power saver" on right click above the "Show overclocking" button.
[X] check your GPU, [X] check "Activate Full 3D by GPU usage" with 30% threshold.

Also add the games that you play to the list so GPU clocks up as soon as you start it (so it doesn't depend on usage, which might on occasion cause stuttering)


Yup its because gpus cant handle multi monitor with clocks being too low
They can handle them just fine.
This is just Nvidia being Nvidia.

I have 4 monitors on one 1080, two of them are QHD and above, for a total of over 8000 x 1920 pixels.
Been working like this since I bought the card 2 years ago, and surprise, it works perfectly with 139 Mhz CORE and 101 Mhz MEM:
1552367829860.png
1552367862972.png
 
Last edited:
Joined
Aug 6, 2017
Messages
6,317 (6.11/day)
Location
Poland
System Name Purple rain
Processor i7 5775c @4.3GHz/1.385v/EDRAM @2GHz
Motherboard Z97X Gaming 5
Cooling Noctua D15S
Memory Crucial Ballistix Tactical LP 1600 CL8 @2133 9-9-9-27 1T
Video Card(s) RTX 2070 Super Gaming X Trio
Storage SU900 128 (OS)/850 PRO 256+256+ 512,860 EVO 500,XPG SX950U 480,M9Pe(Y) 512 (games)/4TB HDDs (3+1)
Display(s) Acer XB241YU+Dell S2716DG
Case P600S Silent w. Alpenfohn wing boost 3 ARGBT+ fans
Audio Device(s) K612 Pro w. FiiO E10k DAC,W830BT wireless
Power Supply Superflower Leadex Gold 850W
Mouse G903 lightspeed+powerplay,G403 wireless + Steelseries DeX + Roccat rest
Keyboard HyperX Alloy SilverSpeed (w.HyperX wrist rest),Razer Deathstalker
Software Windows 10
Benchmark Scores A LOT
If you've got more than one monitor connected nvidia cards don't drop to 2D speeds.
never had problems with it,it's downclocking fine.
but agree it's been a pain in the ass for many users apparently.
 
Last edited:

Knoxx29

The Power Of Intel
Joined
Feb 19, 2014
Messages
6,230 (2.71/day)
Location
Behind a VPN
System Name Black Widow/Red Queen X3
Processor i7 8086K 5.3GHz 1.36V/ Xeon X5690 4.5 GHz 1.377
Motherboard Asus Rog Maximus XI Extreme/ Evga X58 Classified 3
Cooling WaterChiller - both Machines looped
Memory G.SKILL Trident Z 3866MHz @4000MHz - G.SKILL RIPJAWSX V 3000MHz 32GB - G.SKILL RIPJAWSX 2133MHz 12GB
Video Card(s) EVGA GEFORCE GTX 1080 Ti/ EVGA 1080 CLASSIFIED
Storage Samsung 970/960/850/840 EVO 250GB - WD Blue 1TB - WD Black 1TB/ Samsung EVO 250GB
Display(s) Asus PG278Q ROG/ Samsung
Case Lian Li PC-V3000/Cougar Panzer MaxLian Li
Audio Device(s) On Board
Power Supply Enermax Platimax 1000W 80plus platinum Super Overclock Edition ATX2
Mouse Logitech G502 spectrum
Keyboard Virtuis Advanced Gaming Keyboard
Software Windows 10 Pro.
Benchmark Scores My PC runs FiFA
Yup its because gpus cant handle multi monitor with clocks being too low
I have used multi Monitors for a long time and it worked without issues downclocking the GPU to 139MHz, I remember having the issue that the GPU didn't return to low clocks but that was with one monitor, the issue was some setting in Nvidia Control Panel ( Manage 3D Settings )
 
Joined
Nov 1, 2018
Messages
570 (0.98/day)
Obviously Orbmu2k who coded NVIDIA Inspector created the specifically named "Multi Display Power Saver" tool because there is a problem. Not because he was bored and had nothing better to do with his or her life.

It's a very known problem that has existed long before Pascal cards, I think since the age of Fermi ( 400 series ), but it might be even older, I don't really know.

I for one certainly had it with Maxwell. Before that I used a Radeon 7970 GE card which did downclock with multi-monitors no issue. And before that card I only had one monitor so no personal experience.
 
Joined
Jun 15, 2016
Messages
1,041 (0.72/day)
Location
Pristina
System Name My PC
Processor 4670K@4.4GHz
Motherboard Gryphon Z87
Cooling CM 212
Memory 2x8GB+2x4GB @2400GHz
Video Card(s) XFX Radeon RX 580 GTS Black Edition 1425MHz OC+, 8GB
Storage Intel 530 SSD 480GB + Intel 510 SSD 120GB + 2x500GB hdd raid 1
Display(s) HP envy 32 1440p
Case CM Mastercase 5
Audio Device(s) Sbz ZXR
Power Supply Antec 620W
Mouse G502
Keyboard G910
Software Win 10 pro
His monitor is 144Hz maybe if he sets it to 60Hz it will downclock?
 

Knoxx29

The Power Of Intel
Joined
Feb 19, 2014
Messages
6,230 (2.71/day)
Location
Behind a VPN
System Name Black Widow/Red Queen X3
Processor i7 8086K 5.3GHz 1.36V/ Xeon X5690 4.5 GHz 1.377
Motherboard Asus Rog Maximus XI Extreme/ Evga X58 Classified 3
Cooling WaterChiller - both Machines looped
Memory G.SKILL Trident Z 3866MHz @4000MHz - G.SKILL RIPJAWSX V 3000MHz 32GB - G.SKILL RIPJAWSX 2133MHz 12GB
Video Card(s) EVGA GEFORCE GTX 1080 Ti/ EVGA 1080 CLASSIFIED
Storage Samsung 970/960/850/840 EVO 250GB - WD Blue 1TB - WD Black 1TB/ Samsung EVO 250GB
Display(s) Asus PG278Q ROG/ Samsung
Case Lian Li PC-V3000/Cougar Panzer MaxLian Li
Audio Device(s) On Board
Power Supply Enermax Platimax 1000W 80plus platinum Super Overclock Edition ATX2
Mouse Logitech G502 spectrum
Keyboard Virtuis Advanced Gaming Keyboard
Software Windows 10 Pro.
Benchmark Scores My PC runs FiFA
His monitor is 144Hz maybe if he sets it to 60Hz it will downclock?
If he sets it to 60Hz It will downclock, personal Experience.
 
Joined
Dec 30, 2015
Messages
225 (0.14/day)
Location
Manchester, UK
System Name Full LC'd Node 202 || Asus X202e
Processor i7-7700K || i3-2365M
Motherboard Asus Z270I || HM76 int.
Cooling Full Custom Loop|| Stock
Memory Hyper Fury DDR4 32GB || 4GB 1333
Video Card(s) GTX 1080 FE || HD3000
Storage 950 Pro M.2 +WD 2TB M.2 SSD || Sandisk 256 SSD
Display(s) Asus MG278Q
Case Fractal Node 202
Audio Device(s) OnBoard
Power Supply Corsair SF600
Mouse Logitech G502 ||Asus WT710
Keyboard Logitech G410 || Logitech K830
Software Windows 10 Pro
2 monitors or 1?
Single monitor.

It's not going to be shortened by a amount that would matter, but I do see the energy thing coming into play.
Have you checked window's power plans?

@/OP
Try low power/balanced
I’ve tried changing power plans in Win OS and NV control panel, rebooting in between. No joy

If he sets it to 60Hz It will downclock, personal Experience.
Not sure why I’ll buy a 144Hz monitor and run at 60hz. Dropping to 120hz made no difference.

https://www.guru3d.com/files-details/nvidia-inspector-download.html

Find "Multi display power saver" on right click above the "Show overclocking" button.
[X] check your GPU, [X] check "Activate Full 3D by GPU usage" with 30% threshold.

Also add the games that you play to the list so GPU clocks up as soon as you start it (so it doesn't depend on usage, which might on occasion cause stuttering)



They can handle them just fine.
This is just Nvidia being Nvidia.

I have 4 monitors on one 1080, two of them are QHD and above, for a total of over 8000 x 1920 pixels.
Been working like this since I bought the card 2 years ago, and surprise, it works perfectly with 139 Mhz CORE and 101 Mhz MEM:
View attachment 118550View attachment 118551
What driver version?

If you've got more than one monitor connected nvidia cards don't drop to 2D speeds. There's millions of threads on numerous forums, most fixes I've tried don't work. My 1080 sli setup never dropped clocks in multi monitor, and neither does my 2080Ti.
Only have 1 connected.
 

Knoxx29

The Power Of Intel
Joined
Feb 19, 2014
Messages
6,230 (2.71/day)
Location
Behind a VPN
System Name Black Widow/Red Queen X3
Processor i7 8086K 5.3GHz 1.36V/ Xeon X5690 4.5 GHz 1.377
Motherboard Asus Rog Maximus XI Extreme/ Evga X58 Classified 3
Cooling WaterChiller - both Machines looped
Memory G.SKILL Trident Z 3866MHz @4000MHz - G.SKILL RIPJAWSX V 3000MHz 32GB - G.SKILL RIPJAWSX 2133MHz 12GB
Video Card(s) EVGA GEFORCE GTX 1080 Ti/ EVGA 1080 CLASSIFIED
Storage Samsung 970/960/850/840 EVO 250GB - WD Blue 1TB - WD Black 1TB/ Samsung EVO 250GB
Display(s) Asus PG278Q ROG/ Samsung
Case Lian Li PC-V3000/Cougar Panzer MaxLian Li
Audio Device(s) On Board
Power Supply Enermax Platimax 1000W 80plus platinum Super Overclock Edition ATX2
Mouse Logitech G502 spectrum
Keyboard Virtuis Advanced Gaming Keyboard
Software Windows 10 Pro.
Benchmark Scores My PC runs FiFA
Not sure why I’ll buy a 144Hz monitor and run at 60hz. Dropping to 120hz made no difference.
Thats wasn't my suggestion i was just confirming to @kastriot that he was right.;)
 
Joined
Dec 30, 2015
Messages
225 (0.14/day)
Location
Manchester, UK
System Name Full LC'd Node 202 || Asus X202e
Processor i7-7700K || i3-2365M
Motherboard Asus Z270I || HM76 int.
Cooling Full Custom Loop|| Stock
Memory Hyper Fury DDR4 32GB || 4GB 1333
Video Card(s) GTX 1080 FE || HD3000
Storage 950 Pro M.2 +WD 2TB M.2 SSD || Sandisk 256 SSD
Display(s) Asus MG278Q
Case Fractal Node 202
Audio Device(s) OnBoard
Power Supply Corsair SF600
Mouse Logitech G502 ||Asus WT710
Keyboard Logitech G410 || Logitech K830
Software Windows 10 Pro
What power plan?
And (not trying to be rude, so excuse me) but why does it matter?
It uses more power running at higher clocks whilst idling and runs warmer. I’d rather it didn’t.

I’ve tried all 3 plans.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,443 (6.45/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
It uses more power running at higher clocks whilst idling and runs warmer. I’d rather it didn’t.

I’ve tried all 3 plans.
Contact card maker and nvidia
 
Joined
Oct 24, 2009
Messages
424 (0.11/day)
Location
Belgium
System Name Illidan
Processor Intel Core i7 6700K 4.4GHz
Motherboard MSI Z170A Gaming Pro Carbon
Cooling Scythe Mugen 4
Memory G.Skill Trident Z 32GB DDR4 3000MHz CL14
Video Card(s) Palit GTX 1080 Super Jetstream
Storage Sandisk Ultra II 960GB + Samsung 830 128GB + Samsung F3 1TB + Toshiba X300 4TB
Display(s) AGON AG35UCG + Benq GW2765HT
Case Corsair 750D Airflow
Audio Device(s) Realtek ALC1150 + Yamaha HTR-4065 + Onkyo SKS HT 528
Power Supply Seasonic Focus Plus Platinum 650W
Mouse Logitech G502 Proteus Core
Keyboard Corsair Vengeance K70 (Cherry MX Red)
Software Windows 10 Pro
Obviously Orbmu2k who coded NVIDIA Inspector created the specifically named "Multi Display Power Saver" tool because there is a problem. Not because he was bored and had nothing better to do with his or her life.

It's a very known problem that has existed long before Pascal cards, I think since the age of Fermi ( 400 series ), but it might be even older, I don't really know.

I for one certainly had it with Maxwell. Before that I used a Radeon 7970 GE card which did downclock with multi-monitors no issue. And before that card I only had one monitor so no personal experience.
That problem was (should have been?) fixed since Kepler series. My GTX1080 is downclocking to 139MHz atm.

Did some digging, lots of different setups still have it. Guess it's just really bugged :-D
 
Last edited:
Joined
Aug 29, 2005
Messages
5,355 (0.99/day)
Location
Whatever my internet protocol shows I guess O.o
System Name Lynni The Great White Dragon in Zen Glass
Processor AMD Ryzen 9 3900X "ZEN2"
Motherboard MSI B450 Gaming Pro Carbono AC
Cooling Fractal Design Celsius S24
Memory Geil Dragon 4x8GB@3000mhz 15-17-17-35 (GWW416GB3000C15DC)
Video Card(s) Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse 8GB OC / Sapphire Radeon RX 590 Nitro+ Special Edition 8GB
Storage OS/Games:Samsung 970 EVO 500GB NVME|Samsung EVO 850 1TB SSD|Data:2xWD 4TB, 1xWD 10TB & WD 1TB
Display(s) Asus XG27UQ 4K | LG 55UK6100PLB IPS 4K HDR
Case Phantek Eclipse P400 Black/White
Audio Device(s) Audio-Technica ATH-A550Z @ Creative Sound Blaster Z (Retail)
Power Supply Seasonic Prime 1200 watt 80Plus Platinum
Mouse Logitech G305 Lightspeedy Wireless
Keyboard Razer Blackwidow Chroma X UK
Software Win10 Pro UK x64
Benchmark Scores Time Spy: https://www.3dmark.com/3dm/33868867?
It's a known problem with 144hz on Nvidia cards that they don't downclock to idle when running 144hz but if you lower your refresh rate to 120hz then a lot of users report normal idle clocks.

I run 165hz on my screen never had a issue so investication shows it's only at 144hz not more or less.
 
Joined
Dec 30, 2015
Messages
225 (0.14/day)
Location
Manchester, UK
System Name Full LC'd Node 202 || Asus X202e
Processor i7-7700K || i3-2365M
Motherboard Asus Z270I || HM76 int.
Cooling Full Custom Loop|| Stock
Memory Hyper Fury DDR4 32GB || 4GB 1333
Video Card(s) GTX 1080 FE || HD3000
Storage 950 Pro M.2 +WD 2TB M.2 SSD || Sandisk 256 SSD
Display(s) Asus MG278Q
Case Fractal Node 202
Audio Device(s) OnBoard
Power Supply Corsair SF600
Mouse Logitech G502 ||Asus WT710
Keyboard Logitech G410 || Logitech K830
Software Windows 10 Pro
Seeing as only restarting my GPU resolved the issue. Use a script to restart Device adapter at log on.
 
Joined
Sep 17, 2014
Messages
12,211 (5.85/day)
Location
Mars
Processor i7 8700k 4.7Ghz @ 1.26v
Motherboard AsRock Fatal1ty K6 Z370
Cooling beQuiet! Dark Rock Pro 3
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3200/C16
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X @ 2100/5500
Storage Samsung 850 EVO 1TB + Samsung 830 256GB + Crucial BX100 250GB + Toshiba 1TB HDD
Display(s) Eizo Foris FG2421
Case Fractal Design Define C TG
Power Supply EVGA G2 750w
Mouse Logitech G502 Protheus Spectrum
Keyboard Sharkoon MK80 (Brown)
Software W10 x64
Seeing as only restarting my GPU resolved the issue. Use a script to restart Device adapter at log on.
Take a look at your (if any) OC then as well, because Afterburner for example applies overclocking at startup. That might influence your script, you may want to have it start it up AFTER resetting the GPU.
 
Joined
Dec 30, 2015
Messages
225 (0.14/day)
Location
Manchester, UK
System Name Full LC'd Node 202 || Asus X202e
Processor i7-7700K || i3-2365M
Motherboard Asus Z270I || HM76 int.
Cooling Full Custom Loop|| Stock
Memory Hyper Fury DDR4 32GB || 4GB 1333
Video Card(s) GTX 1080 FE || HD3000
Storage 950 Pro M.2 +WD 2TB M.2 SSD || Sandisk 256 SSD
Display(s) Asus MG278Q
Case Fractal Node 202
Audio Device(s) OnBoard
Power Supply Corsair SF600
Mouse Logitech G502 ||Asus WT710
Keyboard Logitech G410 || Logitech K830
Software Windows 10 Pro
Take a look at your (if any) OC then as well, because Afterburner for example applies overclocking at startup. That might influence your script, you may want to have it start it up AFTER resetting the GPU.
I’ve delayed script to start up after MSIAB launches that seems to work fine. Will keep an eye on it. MSIAB doesn’t seem to like being delayed.

I run GPU at stock speeds and undervolted.

Take a look at your (if any) OC then as well, because Afterburner for example applies overclocking at startup. That might influence your script, you may want to have it start it up AFTER resetting the GPU.
You were right, MSIAB profile isn’t active that way. I can’t get MSIAB to delay launch.
 
Joined
Aug 29, 2005
Messages
5,355 (0.99/day)
Location
Whatever my internet protocol shows I guess O.o
System Name Lynni The Great White Dragon in Zen Glass
Processor AMD Ryzen 9 3900X "ZEN2"
Motherboard MSI B450 Gaming Pro Carbono AC
Cooling Fractal Design Celsius S24
Memory Geil Dragon 4x8GB@3000mhz 15-17-17-35 (GWW416GB3000C15DC)
Video Card(s) Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse 8GB OC / Sapphire Radeon RX 590 Nitro+ Special Edition 8GB
Storage OS/Games:Samsung 970 EVO 500GB NVME|Samsung EVO 850 1TB SSD|Data:2xWD 4TB, 1xWD 10TB & WD 1TB
Display(s) Asus XG27UQ 4K | LG 55UK6100PLB IPS 4K HDR
Case Phantek Eclipse P400 Black/White
Audio Device(s) Audio-Technica ATH-A550Z @ Creative Sound Blaster Z (Retail)
Power Supply Seasonic Prime 1200 watt 80Plus Platinum
Mouse Logitech G305 Lightspeedy Wireless
Keyboard Razer Blackwidow Chroma X UK
Software Win10 Pro UK x64
Benchmark Scores Time Spy: https://www.3dmark.com/3dm/33868867?
@EdInk it's didn't sound right you need to restart your
Graphics card to make it idle at what frequency us you running your monitor at¿

Plus have you tried running DDU and totally reinstall your Nvidia driver¿
 
Top