• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

gtx 650ti boost oc 2gb 800%tdp ?!

Stv

New Member
Joined
Apr 12, 2021
Messages
12 (0.35/day)
Hi guys. I have a problem with the old gtx 650ti. The card is at 324mhz as in the screenshots and does not want to "boost" does it mean that it is damaged?


my pc:
ryzen 5 3600 stock
adata spectrix 2x8 3200 MHz
msi b450 tomahawk max
psu bequiet 600w system
ssd samsung nvme 970 1tb


this card does not work with uefi so i had to change bios to csm.



please help.

sorry for my bad english :p

Zrzut ekranu 2021-04-12 201924.png
Zrzut ekranu 2021-04-12 194753.png
obraz_2021-04-13_001018.png
 

Toothless

Tech, Games, and TPU!
Supporter
Joined
Mar 26, 2014
Messages
7,459 (2.86/day)
Location
Washington, USA
System Name Veraltet
Processor 3700x
Motherboard AsRock Taichi Ultimate x470
Cooling NH-D15 Chromax
Memory G.Skill 2x16GB 3200mhz
Video Card(s) MSI GTX1080 Ti Gaming X
Storage 2 NVME + 4 HDD
Display(s) LG 34UB88-P + 2x AOC 2425W
Case CoolerMaster NR600
Audio Device(s) SteelSeries Arctis 5
Power Supply Rosewill Fortress 750w
Mouse Corsair Scimitar Pro
Keyboard Corsair K55
Software Windows 10 Professional
Benchmark Scores Brrrrrrr
808% TDP is a miniature nuclear reactor. Pretty sure card has some issues.
 

Toothless

Tech, Games, and TPU!
Supporter
Joined
Mar 26, 2014
Messages
7,459 (2.86/day)
Location
Washington, USA
System Name Veraltet
Processor 3700x
Motherboard AsRock Taichi Ultimate x470
Cooling NH-D15 Chromax
Memory G.Skill 2x16GB 3200mhz
Video Card(s) MSI GTX1080 Ti Gaming X
Storage 2 NVME + 4 HDD
Display(s) LG 34UB88-P + 2x AOC 2425W
Case CoolerMaster NR600
Audio Device(s) SteelSeries Arctis 5
Power Supply Rosewill Fortress 750w
Mouse Corsair Scimitar Pro
Keyboard Corsair K55
Software Windows 10 Professional
Benchmark Scores Brrrrrrr
So damaged and nothing can be repaired?
Well, first off quit using furmark.

Secondly, do a clean reboot and bench a game and see where it sits.
 
  • Like
Reactions: Stv
Joined
Dec 16, 2012
Messages
5,666 (1.84/day)
Location
Jyväskylä, Finland
Processor AMD Ryzen 5 3600
Motherboard Gigabyte B550M Aorus Elite
Cooling Semi-custom loop
Memory 32GB DDR4-3200
Video Card(s) Gigabyte GTX 1080 Ti
Storage 3x 480GB SSD, 2TB HDD, USB BD-ROM
Display(s) 2x 1080p
Case Fractal Design Define Mini C
Audio Device(s) Onboard audio, Superlux HD668B
Power Supply Seasonic Focus+ Gold 750W
Mouse Logitech G400s
Keyboard Dell Multimedia Pro
Software Windows 10 Pro English
Most definitely a bug in GPU-Z, it would probably melt if the values would be real. I would try a slight overclock if it affects the core clock, and yeah, I wouldn't use Furmark.

Reinstalling the drivers would be the next thing if that won't help.
 
  • Like
Reactions: Stv
Joined
Oct 15, 2011
Messages
400 (0.11/day)
Location
Springfield, Vermont
System Name KHR-1
Processor Ryzen 7 3700X with Fclk and Uclk at 1:1
Motherboard MSI B450 Tomahawk
Memory 16 GB Corsair Vengeance LPX 3000 in XMP mode
Video Card(s) MSI Gaming X Radeon RX5600XT
Storage Samsung 970 Pro 512 GB NVMe SSD
Display(s) Acer KG271U bmiippx
Case Corsair 275R
Power Supply eVGA Supernova G3 750W
Mouse Logitech Pro (Hero)
Software Windows 10 x64 20H2
Likely wrong/corrupted VBIOS.
 
  • Like
Reactions: Stv

Stv

New Member
Joined
Apr 12, 2021
Messages
12 (0.35/day)
Most definitely a bug in GPU-Z, it would probably melt if the values would be real. I would try a slight overclock if it affects the core clock, and yeah, I wouldn't use Furmark.

Reinstalling the drivers would be the next thing if that won't help.
I tried overclocking the card but no changes. I installed different versions of the drivers, no changes

obraz_2021-04-13_154917.png

obraz_2021-04-13_155011.png


Likely wrong/corrupted VBIOS.
I did not change the bios version. I checked if it was a different version, but only found one that fits this card



obraz_2021-04-13_154500.png


Well, first off quit using furmark.

Secondly, do a clean reboot and bench a game and see where it sits.
farcry3 clean reboot all settings low 1080p resolution



clean.png
 
Last edited:
Joined
Dec 16, 2012
Messages
5,666 (1.84/day)
Location
Jyväskylä, Finland
Processor AMD Ryzen 5 3600
Motherboard Gigabyte B550M Aorus Elite
Cooling Semi-custom loop
Memory 32GB DDR4-3200
Video Card(s) Gigabyte GTX 1080 Ti
Storage 3x 480GB SSD, 2TB HDD, USB BD-ROM
Display(s) 2x 1080p
Case Fractal Design Define Mini C
Audio Device(s) Onboard audio, Superlux HD668B
Power Supply Seasonic Focus+ Gold 750W
Mouse Logitech G400s
Keyboard Dell Multimedia Pro
Software Windows 10 Pro English
Totally weird situation. Wonder does this old thread have a solution for you?

 

Stv

New Member
Joined
Apr 12, 2021
Messages
12 (0.35/day)
Totally weird situation. Wonder does this old thread have a solution for you?


currently trying, but image links are no longer active

OK guys. I installed a modified version of the bios result - no changes. installed from asus and 800. I installed the bios from gigabyte 650ti boost and tdp dropped to 300. in any case, my clock is still at 324 mhz and I do not want to move even in msi afterburner nothing changes.

gigabye flash.png
Zrzut ekranu 2021-04-13 183223.png
 

Attachments

  • obraz_2021-04-13_171100.png
    obraz_2021-04-13_171100.png
    40.1 KB · Views: 24
Last edited:

Toothless

Tech, Games, and TPU!
Supporter
Joined
Mar 26, 2014
Messages
7,459 (2.86/day)
Location
Washington, USA
System Name Veraltet
Processor 3700x
Motherboard AsRock Taichi Ultimate x470
Cooling NH-D15 Chromax
Memory G.Skill 2x16GB 3200mhz
Video Card(s) MSI GTX1080 Ti Gaming X
Storage 2 NVME + 4 HDD
Display(s) LG 34UB88-P + 2x AOC 2425W
Case CoolerMaster NR600
Audio Device(s) SteelSeries Arctis 5
Power Supply Rosewill Fortress 750w
Mouse Corsair Scimitar Pro
Keyboard Corsair K55
Software Windows 10 Professional
Benchmark Scores Brrrrrrr
I wonder if you can grab and upload that bios for someone here to see what's going on.
 

Stv

New Member
Joined
Apr 12, 2021
Messages
12 (0.35/day)
I installed this version of the bios on the card. without modification because I do not know what values to set. I tried vbios from other 650ti boost cards and everyone else gave a lower tdp than the one from Asus



I wonder if you can grab and upload that bios for someone here to see what's going on.
I tried increasing the core clock in msi afterburner - no change. Tried DDU and installing older versions of the driver - no changes. I tried the NVIDIA inspector - the gpu memory could change, but the gpu core clock wouldn't change. The card still remains at 324mhz

I installed this bios version at the end. The same was on the card by default.

 
Joined
Feb 6, 2021
Messages
353 (3.53/day)
Location
Germany
Processor Intel Core i9 10900KF 5.1 Ghz /4.9 GHz Cache (and a LOT of other CPUs)
Motherboard ASUS Z490 PRIME-A
Cooling Noctua NH-D15 Chromax. Black
Memory G.Skill Trident Z Neo 3600 Mhz CL16 (2x16GB)
Video Card(s) RTX 3090 Gaming X Trio, 6900XT Merc and Nitro + & almost all Ampere, Turing, Pascal, Maxwell Cards
Storage Corsair MP600 1TB, Samsung 970 Evo Plus 500GB, 2x Samsung 870 QVO 4TB
Display(s) Samsung Odyssey G7 32"
Case Fractal Design Meshify S2 White TG / Noctua NF-A14 iPPC-3000RPM Fans
Audio Device(s) Bose Companion Series 2 III, Sennheiser GSP600 running through a SoundblasterX G6
Power Supply bequiet! Dark Power Pro 12 1200w Titanium
Mouse Glorious PC Gaming Race Model O, G903 Hero, G502 Hero SE, Deathadder V2, EC2-A
Keyboard ASUS ROG Strix Scope TKL DLX, Corsair K95, Logitech G815
looks like the power sensor(Shunt) is broken. ("The card still remains at 324mhz") looks like a safe mode. just when you shunt mod a more modern card and go too crazy and the GPU goes down to 300 Mhz and locks itself since it has no idea whats going on.

normally you short them or add a current cap to reduce the TDP read out.
 

Attachments

  • Screenshot 2021-04-14 001708.png
    Screenshot 2021-04-14 001708.png
    1.1 MB · Views: 21
Last edited:

Stv

New Member
Joined
Apr 12, 2021
Messages
12 (0.35/day)
looks like the power sensor(Shunt) is broken. ("The card still remains at 324mhz") looks like a safe mode. just when you shunt mod a more modern card and go too crazy and the GPU goes down to 300 Mhz and locks itself since it has no idea whats going on.

normally you short them or add a current cap to reduce the TDP read out.
but if it's faulty it may has a too low resistance (or even a short) it might measure insane amounts
Tomorrow I will disassemble the card and post photos on the forum because it's already 0:24 AM

Before, I had an RTX 2060 in this computer and there were no problems until I went to the rma because of the artifacts. This gtx was in the drawer as a backup card. I tried to install Windows from scratch but it also didn't work.

Tomorrow I will disassemble the card and post photos on the forum because it's already 0:24 AM

Before, I had an RTX 2060 in this computer and there were no problems until I went to the rma because of the artifacts. This gtx was in the drawer as a backup card. I tried to install Windows from scratch but it also didn't work.
IMG_20210414_102942527.jpg
IMG_20210414_102955441.jpg
IMG_20210414_102950468.jpg


I don't know anything about it but I tried to take pictures as best I can
 
Joined
Feb 6, 2021
Messages
353 (3.53/day)
Location
Germany
Processor Intel Core i9 10900KF 5.1 Ghz /4.9 GHz Cache (and a LOT of other CPUs)
Motherboard ASUS Z490 PRIME-A
Cooling Noctua NH-D15 Chromax. Black
Memory G.Skill Trident Z Neo 3600 Mhz CL16 (2x16GB)
Video Card(s) RTX 3090 Gaming X Trio, 6900XT Merc and Nitro + & almost all Ampere, Turing, Pascal, Maxwell Cards
Storage Corsair MP600 1TB, Samsung 970 Evo Plus 500GB, 2x Samsung 870 QVO 4TB
Display(s) Samsung Odyssey G7 32"
Case Fractal Design Meshify S2 White TG / Noctua NF-A14 iPPC-3000RPM Fans
Audio Device(s) Bose Companion Series 2 III, Sennheiser GSP600 running through a SoundblasterX G6
Power Supply bequiet! Dark Power Pro 12 1200w Titanium
Mouse Glorious PC Gaming Race Model O, G903 Hero, G502 Hero SE, Deathadder V2, EC2-A
Keyboard ASUS ROG Strix Scope TKL DLX, Corsair K95, Logitech G815
as a first step (since this is a pretty old and cheap card)
i'd clean the whole PCB with IPA and a toothbrush.
if it does not change anything you can bridge the shunts with liquid metal for example.
but i don't think that it's worth the hassle for a 650 Ti tbh.
Screenshot 2021-04-14 122025.png
 
  • Like
Reactions: Stv

Stv

New Member
Joined
Apr 12, 2021
Messages
12 (0.35/day)
I cleaned the entire card with a brush. I am just wondering if it makes sense to spend so much time with it or buy another one
 
Joined
Feb 6, 2021
Messages
353 (3.53/day)
Location
Germany
Processor Intel Core i9 10900KF 5.1 Ghz /4.9 GHz Cache (and a LOT of other CPUs)
Motherboard ASUS Z490 PRIME-A
Cooling Noctua NH-D15 Chromax. Black
Memory G.Skill Trident Z Neo 3600 Mhz CL16 (2x16GB)
Video Card(s) RTX 3090 Gaming X Trio, 6900XT Merc and Nitro + & almost all Ampere, Turing, Pascal, Maxwell Cards
Storage Corsair MP600 1TB, Samsung 970 Evo Plus 500GB, 2x Samsung 870 QVO 4TB
Display(s) Samsung Odyssey G7 32"
Case Fractal Design Meshify S2 White TG / Noctua NF-A14 iPPC-3000RPM Fans
Audio Device(s) Bose Companion Series 2 III, Sennheiser GSP600 running through a SoundblasterX G6
Power Supply bequiet! Dark Power Pro 12 1200w Titanium
Mouse Glorious PC Gaming Race Model O, G903 Hero, G502 Hero SE, Deathadder V2, EC2-A
Keyboard ASUS ROG Strix Scope TKL DLX, Corsair K95, Logitech G815
I cleaned the entire card with a brush. I am just wondering if it makes sense to spend so much time with it or buy another one
i'd just buy a new card instead.
if you get your hands on liquid metal in the future.. bridge the two shunts and the card should have "unlimited" power.
 
  • Like
Reactions: Stv

Stv

New Member
Joined
Apr 12, 2021
Messages
12 (0.35/day)
thank you all for your help then. The topic can be considered finished. After work, I'll go to the store for a new card.
 
Joined
Jun 29, 2009
Messages
1,612 (0.37/day)
Location
Heart of Eutopia!
System Name ibuytheusedstuff
Processor 5960x
Motherboard x99 sabertooth
Cooling old socket775 cooler
Memory 32 Viper
Video Card(s) 1080ti on morpheus 1
Storage raptors+ssd
Display(s) acer 120hz
Case open bench
Audio Device(s) onb
Power Supply antec 1200 moar power
Mouse mx 518
Keyboard roccat arvo
may i ask which thermal paste was used?
looks conductive from here
 

Stv

New Member
Joined
Apr 12, 2021
Messages
12 (0.35/day)
may i ask which thermal paste was used?
looks conductive from here
Currently on the card is Thermal Grizzly Kryonaut. As for the liquid metal, I already let it go and ordered another card

may i ask which thermal paste was used?
looks conductive from here
I have no experience to modify the bios to do it to lower the tdp. Since the sensor is damaged, as it was written above, it is not worth saving even this card with liquid metal.
 
Joined
Oct 22, 2014
Messages
11,950 (4.98/day)
Location
Sunshine Coast
System Name Black Box
Processor Intel i5-9600KF
Motherboard NZXT N7 Z370 Black
Cooling Cooler Master 240 RGB AIO / Stock
Memory Thermaltake Toughram 16GB 4400MHz DDR4 or Gigabyte 16GB 3600MHz DDR4 or Adata 8GB 2133Mhz DDR4
Video Card(s) Asus Dual 1060 6GB
Storage Kingston A2000 512Gb NVME
Display(s) AOC 24" Freesync 1m.s. 75Hz
Case Corsair 450D High Air Flow.
Audio Device(s) No need.
Power Supply FSP Aurum 650W
Mouse Yes
Keyboard Of course
Software W10 Pro 64 bit
Odd how the chip variant number is semi erased on the chip, it's almost like all the fakes we see.
 

Stv

New Member
Joined
Apr 12, 2021
Messages
12 (0.35/day)
Odd how the chip variant number is semi erased on the chip, it's almost like all the fakes we see.
I understand, but I had this card in old computers and it worked properly, now it was in the drawer for about 2 years. After inserting into the computer I noticed something wrong with it in msi afterburner clocks in place
 
Joined
Dec 16, 2012
Messages
5,666 (1.84/day)
Location
Jyväskylä, Finland
Processor AMD Ryzen 5 3600
Motherboard Gigabyte B550M Aorus Elite
Cooling Semi-custom loop
Memory 32GB DDR4-3200
Video Card(s) Gigabyte GTX 1080 Ti
Storage 3x 480GB SSD, 2TB HDD, USB BD-ROM
Display(s) 2x 1080p
Case Fractal Design Define Mini C
Audio Device(s) Onboard audio, Superlux HD668B
Power Supply Seasonic Focus+ Gold 750W
Mouse Logitech G400s
Keyboard Dell Multimedia Pro
Software Windows 10 Pro English
Odd how the chip variant number is semi erased on the chip, it's almost like all the fakes we see.
It could just have worn out after all these years when the chip has been cleaned etc., I've seen it as well on few cards myself.
 
  • Like
Reactions: Stv

Stv

New Member
Joined
Apr 12, 2021
Messages
12 (0.35/day)
It could just have worn out after all these years when the chip has been cleaned etc., I've seen it as well on few cards myself.
I changed every 6 months. I try to take care of the equipment
 
Top