• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

GTX 970 Half Performance

Joined
Jun 10, 2017
Messages
137 (0.34/day)
Likes
10
System Name Windows 10 Pro x64
Processor Intel Core i5-4670K@4200 MHz
Motherboard ASUS Z87-PRO
Memory Corsair XMS3 4x2 GB 1600 MHz
Video Card(s) ASUS GeForce GTX 1060 6GB
Storage SSD SAMSUNG 840 EVO 250 GB, SSD SAMSUNG 850 EVO 250 GB, 3x WD Blue 1 TB
#1
My GTX 970 have the half performance. In 3DMark i have the same results like with my previous ATI Radeon HD 7870 XT. I tried 3DMark and Need for Speed Payback in Windows 8.1 (fresh install) and i had the same performance. Should i replace my GPU?

GTX 970 today:



GTX 970 when i bought it:



My previous ATI Radeon 7870 XT:

 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
22,150 (5.49/day)
Likes
6,636
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Joined
Jun 10, 2017
Messages
137 (0.34/day)
Likes
10
System Name Windows 10 Pro x64
Processor Intel Core i5-4670K@4200 MHz
Motherboard ASUS Z87-PRO
Memory Corsair XMS3 4x2 GB 1600 MHz
Video Card(s) ASUS GeForce GTX 1060 6GB
Storage SSD SAMSUNG 840 EVO 250 GB, SSD SAMSUNG 850 EVO 250 GB, 3x WD Blue 1 TB
#3
Corsair 550W.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
22,150 (5.49/day)
Likes
6,636
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Joined
Jun 10, 2017
Messages
137 (0.34/day)
Likes
10
System Name Windows 10 Pro x64
Processor Intel Core i5-4670K@4200 MHz
Motherboard ASUS Z87-PRO
Memory Corsair XMS3 4x2 GB 1600 MHz
Video Card(s) ASUS GeForce GTX 1060 6GB
Storage SSD SAMSUNG 840 EVO 250 GB, SSD SAMSUNG 850 EVO 250 GB, 3x WD Blue 1 TB
#5
5 years. I think PSU it's not problem. I tried High Performance in Windows and NVIDIA Control Panel and i have the same results.
 
Joined
Oct 17, 2012
Messages
8,633 (4.11/day)
Likes
10,892
Location
Massachusetts
System Name Americas cure is the death of Social Justice & Political Correctness
Processor i5 8600k
Motherboard Asrock Z370 Extreme 4
Cooling Corsair H-110i GTX
Memory 2x 4Gb Crucial Sport LT
Video Card(s) MSI GTX 980 Gaming
Storage Samsung 850 evo 250Gb
Display(s) Dell Ultra Sharp Widescreen 24" 1200P
Case Fractal Design Meshify-C
Power Supply Seasonic Focus+ 750 Gold
Mouse Logitech G502 spectrum
Keyboard AZIO MRGB Kaith Blue
Software Win 10 Professional 64 bit
Benchmark Scores Congrats USA!! on the Travel Ban.....
#6
id recommend doing a Malware scan, using whatever A/V you have. Also, take a look at what is running oin task manager, see if anything is running on your GPU with out your knowledge
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
22,150 (5.49/day)
Likes
6,636
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#8
5 years. I think PSU it's not problem. I tried High Performance in Windows and NVIDIA Control Panel and i have the same results.
That will mitigate bus issues however if a psu is getting weak it can start affecting system performance
 
Joined
Jun 10, 2017
Messages
137 (0.34/day)
Likes
10
System Name Windows 10 Pro x64
Processor Intel Core i5-4670K@4200 MHz
Motherboard ASUS Z87-PRO
Memory Corsair XMS3 4x2 GB 1600 MHz
Video Card(s) ASUS GeForce GTX 1060 6GB
Storage SSD SAMSUNG 840 EVO 250 GB, SSD SAMSUNG 850 EVO 250 GB, 3x WD Blue 1 TB
#9
Joined
Oct 26, 2005
Messages
297 (0.06/day)
Likes
212
#10
Maybe just a bug in Nvidia drivers... check temperatures and try to run the latest version of 3DMark.
 
Joined
Jun 10, 2017
Messages
137 (0.34/day)
Likes
10
System Name Windows 10 Pro x64
Processor Intel Core i5-4670K@4200 MHz
Motherboard ASUS Z87-PRO
Memory Corsair XMS3 4x2 GB 1600 MHz
Video Card(s) ASUS GeForce GTX 1060 6GB
Storage SSD SAMSUNG 840 EVO 250 GB, SSD SAMSUNG 850 EVO 250 GB, 3x WD Blue 1 TB
#11
I tried older driver from 2015 and performance it's the same in 3DMark.

Can i play new games with Intel HD 4600?
 
Last edited:
Joined
Jun 10, 2017
Messages
137 (0.34/day)
Likes
10
System Name Windows 10 Pro x64
Processor Intel Core i5-4670K@4200 MHz
Motherboard ASUS Z87-PRO
Memory Corsair XMS3 4x2 GB 1600 MHz
Video Card(s) ASUS GeForce GTX 1060 6GB
Storage SSD SAMSUNG 840 EVO 250 GB, SSD SAMSUNG 850 EVO 250 GB, 3x WD Blue 1 TB
#13





GPU Clock when i open 3DMark:



 
Joined
Jun 10, 2017
Messages
137 (0.34/day)
Likes
10
System Name Windows 10 Pro x64
Processor Intel Core i5-4670K@4200 MHz
Motherboard ASUS Z87-PRO
Memory Corsair XMS3 4x2 GB 1600 MHz
Video Card(s) ASUS GeForce GTX 1060 6GB
Storage SSD SAMSUNG 840 EVO 250 GB, SSD SAMSUNG 850 EVO 250 GB, 3x WD Blue 1 TB
#15
I open case and fans really not working. Do i have half performance because fans? I think i damage GPU when i play games without fans. Is it possible?
 
Last edited:
Joined
Oct 26, 2005
Messages
297 (0.06/day)
Likes
212
#16
Try to clean the fans, I suggest using hair dryer (outside the house), then use MSI Afterburner to setup a manual fan curve and to monitor temperatures. Attached below is what I use on GTX 970.

Clipboard02.jpg

If the fans are in a bad shape (won't spin fast at 100% speed), consider replacing them, and in the same opportunity reapply thermal paste. GTX 970 throttles (slow down) around 80c to prevent damage.
 
Last edited:
Joined
Jun 10, 2017
Messages
137 (0.34/day)
Likes
10
System Name Windows 10 Pro x64
Processor Intel Core i5-4670K@4200 MHz
Motherboard ASUS Z87-PRO
Memory Corsair XMS3 4x2 GB 1600 MHz
Video Card(s) ASUS GeForce GTX 1060 6GB
Storage SSD SAMSUNG 840 EVO 250 GB, SSD SAMSUNG 850 EVO 250 GB, 3x WD Blue 1 TB
#17
Fans working if i manual set speed in MSI Afterburner. With Auto doesn't work. I damage GPU when i play without fans.
 
Last edited:
Joined
Oct 26, 2005
Messages
297 (0.06/day)
Likes
212
#18
Not necessarily. GTX 970 slows down around 80c to prevent damage (occurs at 98c). Try to run 3DMark with fans at 100 percent.
 
Last edited:
Joined
Jun 10, 2017
Messages
137 (0.34/day)
Likes
10
System Name Windows 10 Pro x64
Processor Intel Core i5-4670K@4200 MHz
Motherboard ASUS Z87-PRO
Memory Corsair XMS3 4x2 GB 1600 MHz
Video Card(s) ASUS GeForce GTX 1060 6GB
Storage SSD SAMSUNG 840 EVO 250 GB, SSD SAMSUNG 850 EVO 250 GB, 3x WD Blue 1 TB
#19
GPU temperature only 30c in 3DMark.
 
Last edited:
Joined
Oct 26, 2005
Messages
297 (0.06/day)
Likes
212
#20
30c at load doesn't make sense. Make sure the integrated GPU is disabled from the BIOS.

1. Uninstall all of Nvidia drivers
2. Run Display Driver Uninstaller
3. Install the latest version of Nvidia drivers
4. Set fans to 100% and run 3DMark
 
Joined
Jun 10, 2017
Messages
137 (0.34/day)
Likes
10
System Name Windows 10 Pro x64
Processor Intel Core i5-4670K@4200 MHz
Motherboard ASUS Z87-PRO
Memory Corsair XMS3 4x2 GB 1600 MHz
Video Card(s) ASUS GeForce GTX 1060 6GB
Storage SSD SAMSUNG 840 EVO 250 GB, SSD SAMSUNG 850 EVO 250 GB, 3x WD Blue 1 TB
#21
I did this and it's the same. I have more FPS in 3DMark with 50% fan speed then with 100%. Without fan it's the same results as 50% fan speed.
 
Joined
Oct 26, 2005
Messages
297 (0.06/day)
Likes
212
#22
Since you're getting lower performance with fan at 100 percent, maybe the power supply can't handle the load.

Try to unplug all non-essential devices (secondary hard drives, case fans, everything that is not required to run 3DMark).
 
Joined
Feb 14, 2012
Messages
758 (0.32/day)
Likes
501
Location
Romania
System Name No name
Processor i5 8600k@4800Mhz 1.22v
Motherboard Gigabyte Z370 UD3P
Cooling Noctua U12P
Memory 16GB 3000Mhz
Video Card(s) Evga 980Ti SC + Accelero Xtreme III
Storage Kingston AV400 256GB, WD30PURX
Display(s) Asus MG279Q
Case Regnum RG4F Frosty White
Audio Device(s) XFI Music
Power Supply Seasonic G650 650W
Mouse Cougar 600M
Keyboard Asus Strix MX Brown
Software Windows 10 Pro x64
Benchmark Scores 5948 3dmark TimeSpy
#23
Most graphic cards these days have that zero noise thing, where fans spin only after 60ºC, if the temperature is above that and the fans don't spin there is your problem. Could you take a picture of your case interior ? do you have multiple PCIE slots, did you try another PCIE slot ? Also see if you can test the card on a different PC.
 
Joined
Feb 8, 2012
Messages
2,922 (1.24/day)
Likes
2,131
Location
Zagreb, Croatia
System Name Windows 7 64-bit Core i5 3570K
Processor Intel Core i5 3570K @ 4.2 GHz, 1.26 V
Motherboard Gigabyte GA-Z77MX-D3H
Cooling Scythe Katana 4
Memory 4 x 4 GB G-Skill Sniper DDR3 @ 1600 MHz
Video Card(s) Gainward NVIDIA GeForce GTX 970 Phantom
Storage Western Digital Caviar Blue 1 TB, Seagate Baracuda 1 TB
Display(s) Dell P2414H
Case CoolerMaster Silencio 550
Audio Device(s) VIA HD Audio
Power Supply Corsair TX v2 650W
Mouse Steelseries Sensei
Keyboard CM Storm Quickfire Pro, Cherry MX Reds
Software MS Windows 7 Enterprise 64-bit SP1
#25
You showed this image when running 3dmark:

Gpu load graph shows 0% at all times ... can you capture a part of the benchmark session in the graphs?
 
Top