• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

GTX570 DCII problems

Joined
Aug 19, 2009
Messages
427 (0.14/day)
Likes
48
Location
The Netherlands
System Name Monolith // Fileserver
Processor Intel Core i7 2600K @ 3.4GHz // 2x Intel Xeon Nocona, @ 4x 2.8ghz
Motherboard ASUS Maximus IV Extreme-Z // ASUS NCCH-DL Socket 604
Cooling Corsair H60 // 2x Thermaltake Full Copper Blocks
Memory 16GB DDR3 1600MHz Corsair // 1.5GB of Kingston and Corsair @ 400MHZ
Video Card(s) ASUS GTX570 DCII // ASUS X800XT 256MB
Storage 2x Samsung 830 128GB, 1TB Samsung, 1TB WD Black // 74 WD Raptor, 120GB Seagate
Display(s) 3x 22" LG LCD Screen // Neovo 15" LCD Screen
Case Lian Li PC-A71F // Chieftec Big Tower
Audio Device(s) Creative F4tality Champion Series 7.1 // Onboard AC97 audio
Power Supply Corsair HX 1000W // BeQuiet 520w
Software Windows 7 Professional x64 // Windows XP Professional x86
Benchmark Scores Can play Pacman and Space Invaders. Lags a bit, but still playable :D
#1
I got this odd problem with my GTX570 DCII. On very rare occassions my videocard driver just crashing (blackscreen for a few second and resulting in the lagging of my entire system) and then restoring itself. When restored it can take weeks or months for it to reoccur again.

Do I need to be worried? Or is my computer begging for a fresh Windows install? (its been like 2 years since I last reinstalled my entire system)
 
Joined
Nov 13, 2007
Messages
6,139 (1.67/day)
Likes
1,633
Location
Austin Texas
System Name silen8
Processor Intel i7 7820X Delidded @ 4.64Ghz / 3.1Ghz Mesh
Motherboard MSI X299 Tomahawk
Cooling 240mm Corsair H105 Intake
Memory 32 GB Quad 3434Mhz DDR4 15-16-16-38-300-1T
Video Card(s) Gigabyte GTX 1080 Ti Gaming
Storage 1Tb Samsung 960 Pro m2, 1TB Samsung 850 Pro SSD
Display(s) Dell 24" 2560x1440 144hz, G-Sync @ 165Hz
Case NZXT S340 Elite Black
Audio Device(s) Arctis 7
Power Supply FSP HydroG 750W
Mouse zowie ec-2
Keyboard corsair k65 tenkeyless
Software Windows 10 64 Bit
Benchmark Scores Cb: 2103 Multi, 209 Single, 10450 Timespy - 10150 GPU/11900 CPU, superpi 1M - 7.71s
#2
you have an unstable card or the drivers are causing it. The best way to deal with that is to raise the voltage - but usually videodriver crashes are due to not enough voltage to the core or overclock too high. Looks like you are at stock though.
 
Joined
Aug 19, 2009
Messages
427 (0.14/day)
Likes
48
Location
The Netherlands
System Name Monolith // Fileserver
Processor Intel Core i7 2600K @ 3.4GHz // 2x Intel Xeon Nocona, @ 4x 2.8ghz
Motherboard ASUS Maximus IV Extreme-Z // ASUS NCCH-DL Socket 604
Cooling Corsair H60 // 2x Thermaltake Full Copper Blocks
Memory 16GB DDR3 1600MHz Corsair // 1.5GB of Kingston and Corsair @ 400MHZ
Video Card(s) ASUS GTX570 DCII // ASUS X800XT 256MB
Storage 2x Samsung 830 128GB, 1TB Samsung, 1TB WD Black // 74 WD Raptor, 120GB Seagate
Display(s) 3x 22" LG LCD Screen // Neovo 15" LCD Screen
Case Lian Li PC-A71F // Chieftec Big Tower
Audio Device(s) Creative F4tality Champion Series 7.1 // Onboard AC97 audio
Power Supply Corsair HX 1000W // BeQuiet 520w
Software Windows 7 Professional x64 // Windows XP Professional x86
Benchmark Scores Can play Pacman and Space Invaders. Lags a bit, but still playable :D
#3
Yeah, did touch anything after I plugged it in. Well like I said, its a extremely rare occurance and it doesnt permanently crash my system. Its just a nuisance for a few seconds and then it continues to do normal operations.

I just wanna know if it can be blamed on faulty hardware or software.
 
Joined
Nov 13, 2007
Messages
6,139 (1.67/day)
Likes
1,633
Location
Austin Texas
System Name silen8
Processor Intel i7 7820X Delidded @ 4.64Ghz / 3.1Ghz Mesh
Motherboard MSI X299 Tomahawk
Cooling 240mm Corsair H105 Intake
Memory 32 GB Quad 3434Mhz DDR4 15-16-16-38-300-1T
Video Card(s) Gigabyte GTX 1080 Ti Gaming
Storage 1Tb Samsung 960 Pro m2, 1TB Samsung 850 Pro SSD
Display(s) Dell 24" 2560x1440 144hz, G-Sync @ 165Hz
Case NZXT S340 Elite Black
Audio Device(s) Arctis 7
Power Supply FSP HydroG 750W
Mouse zowie ec-2
Keyboard corsair k65 tenkeyless
Software Windows 10 64 Bit
Benchmark Scores Cb: 2103 Multi, 209 Single, 10450 Timespy - 10150 GPU/11900 CPU, superpi 1M - 7.71s
#4
Some people have been complaining about this issue on Guru 3d's forums, so it sounds like a driver issue, not terribly wide spread though.

that is a blistering fast system you got though...
 
Joined
Aug 19, 2009
Messages
427 (0.14/day)
Likes
48
Location
The Netherlands
System Name Monolith // Fileserver
Processor Intel Core i7 2600K @ 3.4GHz // 2x Intel Xeon Nocona, @ 4x 2.8ghz
Motherboard ASUS Maximus IV Extreme-Z // ASUS NCCH-DL Socket 604
Cooling Corsair H60 // 2x Thermaltake Full Copper Blocks
Memory 16GB DDR3 1600MHz Corsair // 1.5GB of Kingston and Corsair @ 400MHZ
Video Card(s) ASUS GTX570 DCII // ASUS X800XT 256MB
Storage 2x Samsung 830 128GB, 1TB Samsung, 1TB WD Black // 74 WD Raptor, 120GB Seagate
Display(s) 3x 22" LG LCD Screen // Neovo 15" LCD Screen
Case Lian Li PC-A71F // Chieftec Big Tower
Audio Device(s) Creative F4tality Champion Series 7.1 // Onboard AC97 audio
Power Supply Corsair HX 1000W // BeQuiet 520w
Software Windows 7 Professional x64 // Windows XP Professional x86
Benchmark Scores Can play Pacman and Space Invaders. Lags a bit, but still playable :D
#5
Thank you very much. Well would you reckon a system reinstall do much good? Or update the drivers? (Had the latest but when booted up this morning I saw some new Nvidia drivers available)
 
Joined
Dec 14, 2008
Messages
1,226 (0.37/day)
Likes
148
Location
The Netherlands
System Name Silent allround
Processor i5 750 @ 3,0Ghz 1.04v / 3.4Ghz 1.11v/ 3,6Ghz 1.15v
Motherboard Gigabyte P55-USB3
Cooling Thermalright IFX-14 + Scythe Slip Stream 140mm @ 600RPM
Memory 2 x 4GB Samsung M378B5273DH0-CH9 @ 2000 MHz 9-10-10-27 T1
Video Card(s) Sapphire HD 5870 Vapor-X @ 940/1270
Storage Intel Postville 80GB SSD & Western Digital Green 2TB
Display(s) Dell Ultrasharp U2412M
Case Bitfenix Merc Alpha
Audio Device(s) Asus Xonar D2 with Unified Drivers
Power Supply Nexus NX-5000 R3 530W
Software Windows 7 Home Premium x64
Benchmark Scores Super pi 1M : 8,549s @ 4,7Ghz (Core i7 920)
#6
Thank you very much. Well would you reckon a system reinstall do much good? Or update the drivers? (Had the latest but when booted up this morning I saw some new Nvidia drivers available)
The new driver has many bugfixes and is whql, I have the same problem as you when I'm using firefox.
 
Joined
Apr 19, 2011
Messages
37 (0.02/day)
Likes
5
Processor i7-2600K 3.4Ghz
Motherboard Asus Sabertooth P67
Cooling Anter Kuhler H20 (tight fit)
Memory Corsair Vengeance (4x 4Gb) DDR3 1866 (PC3 15000)
Video Card(s) ASUS ENGTX570 DCII
Storage (2x) Intel 510 -120Gb
Display(s) Viewsonic VX2753MH-LED
Case Antec P193
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Antec CP-850
Software Windows 7 Pro 64bit
#7
I had a Galaxy GTX 570 with the same issue. Sometimes I would get it 2 or 3 times in a few hours some days it would never show at all. This happened when using browsers and when gaming. I followed a bunch of the other threads on this and tried all the fixes out but nothing worked. For me this didn't show up until the 280 drivers I kept hoping the next release would resolve it but nothing ever worked. On the plus side it was going down and coming back within 5-10 seconds so I never missed a beat in most games it was just annoying.
 
Joined
Aug 29, 2005
Messages
4,801 (1.07/day)
Likes
1,575
Location
Whatever my internet protocol shows I guess O.o
System Name Lynni and The Great White Dragon in Tempered Glass | Lynni-Stick
Processor Intel Core i7-6700K "Skylake" | Intel Atom X5-Z8300 "Cherry Trail"
Motherboard Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 7 "Union Point" | Intel Compute Stick board
Cooling Thermalright True (Old legend still going strong) 1xNoctua NF-F12 PWM | Fan xD
Memory Geil Dragon 2x8GB@3000mhz 15-17-17-35 (GWW416GB3000C15DC) | 2GB DDR3-L @ 1600mhz
Video Card(s) MSI GTX 1080 Ti FE "Pascal" | Intel HD Graphics
Storage OS/Games:Samsung 960 EVO 250GB NVME|2xSamsung EVO 850 1TB SSD|Data:3xWD Red/Purple 4TB & WD SE 1TB
Display(s) Dell S2417DG 1440p@165hz G-Sync | Philips 50PFT4009/12
Case Phantek Eclipse P400 Black/White | Intel Compute Case
Audio Device(s) Creative Core3D (Onboard) | Intel HD Audio
Power Supply Corsair SF600 | Generic Intel Power Adapter (3amp)
Mouse Logitech G502 | Logtech MK270 kit @ Lynni-Stick
Keyboard Razer Blackwidow Chroma X UK
Software Win10 Pro CU UK x64 | Win10 Home CU x86
Benchmark Scores 3DMark Skydrive @ 1440p: GS: 25188 / PS: 12238 / CS: 25308: http://www.3dmark.com/3dm/11665249

Tatty_One

Super Moderator
Staff member
Joined
Jan 18, 2006
Messages
19,745 (4.54/day)
Likes
6,009
Location
Worcestershire, UK
Processor Skylake Core i7 6700k @ 4.6gig
Motherboard MSI Z170A Tomahawk
Cooling Cooler Master Seidon 240V AIO/Viper140's
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3000mhz CL14
Video Card(s) Sapphire 4gb R9 290X VaporX @1150mhz
Storage SkHynix SL308 120GB/CrucialM4/1TB WD Black
Display(s) LG 29inch 2560x1080 Curved Ultrawide IPS
Case Phanteks Enthoo Pro M Windowed - Gunmetal
Audio Device(s) Xifi Elite Pro 7.1/VideoLogic ZXR550's
Power Supply XFX Pro Black Edition 750W Gold modular
Keyboard CM Storm Octane Combo
Software Win 10 Home x64
#9
This was fairly commonplace, albeit sporadic with the last set of forceware drivers, mainly when browsing...if you have not already, download and instal the new 295.73 drivers released this week, hopefully they should sort the problem for you..... i suffered the same but occasional black screens for a few seconds.
 

sneekypeet

Unpaid Babysitter
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,613 (5.78/day)
Likes
9,338
System Name His
Processor Intel i7 5930K
Motherboard Asus Maximus V Extreme
Cooling Thermalright True Spirit 140 BW Rev.A
Memory Corsair Dominator Platinum ROG
Video Card(s) nVidia GTX 1080 SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case SilverStone Temjin TJ11
Audio Device(s) Realtek on board > Sony receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#10
I'm sorry but 5.2GHz on a 2600K at 1.21V? Seriously?

My first comment was to have you set the rest of the PC to defaults to see if something was up with the OC causing the driver to flake out.
 
Joined
Aug 19, 2009
Messages
427 (0.14/day)
Likes
48
Location
The Netherlands
System Name Monolith // Fileserver
Processor Intel Core i7 2600K @ 3.4GHz // 2x Intel Xeon Nocona, @ 4x 2.8ghz
Motherboard ASUS Maximus IV Extreme-Z // ASUS NCCH-DL Socket 604
Cooling Corsair H60 // 2x Thermaltake Full Copper Blocks
Memory 16GB DDR3 1600MHz Corsair // 1.5GB of Kingston and Corsair @ 400MHZ
Video Card(s) ASUS GTX570 DCII // ASUS X800XT 256MB
Storage 2x Samsung 830 128GB, 1TB Samsung, 1TB WD Black // 74 WD Raptor, 120GB Seagate
Display(s) 3x 22" LG LCD Screen // Neovo 15" LCD Screen
Case Lian Li PC-A71F // Chieftec Big Tower
Audio Device(s) Creative F4tality Champion Series 7.1 // Onboard AC97 audio
Power Supply Corsair HX 1000W // BeQuiet 520w
Software Windows 7 Professional x64 // Windows XP Professional x86
Benchmark Scores Can play Pacman and Space Invaders. Lags a bit, but still playable :D
#11
Had it running for stock aswell with the overclock. Makes no difference. (I'll post a screen with the OC if your interested. 1.21v is what it shows, unless.... my mobo is lying to me.)

I'll install those latest drivers when I get home, hope it solves the problems. Like some of you already say its more of a nuisance then a real problem. The driver crash also comes with the black screen for a few seconds. Thought that was normal but for some of you only the pop-up appears apperantly.

Well thanks allot for your help gentlemen. This is why I like TPU so much :D
 
Joined
Apr 19, 2011
Messages
37 (0.02/day)
Likes
5
Processor i7-2600K 3.4Ghz
Motherboard Asus Sabertooth P67
Cooling Anter Kuhler H20 (tight fit)
Memory Corsair Vengeance (4x 4Gb) DDR3 1866 (PC3 15000)
Video Card(s) ASUS ENGTX570 DCII
Storage (2x) Intel 510 -120Gb
Display(s) Viewsonic VX2753MH-LED
Case Antec P193
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Antec CP-850
Software Windows 7 Pro 64bit
#12
I had the black screen as well. The only games I sweated was when I was playing a fps. Then that black screen lasted an eternity. I kept waiting for it to go away and find whether I was a corpse or not.

It has to be something in the drivers because I have friends with a 460 and a 580 that get it on occasion as well. For some reason it just seems more frequent on the 570. I also know a couple people with no issues whatsoever. It is just so damn random.
 
Joined
Apr 19, 2011
Messages
37 (0.02/day)
Likes
5
Processor i7-2600K 3.4Ghz
Motherboard Asus Sabertooth P67
Cooling Anter Kuhler H20 (tight fit)
Memory Corsair Vengeance (4x 4Gb) DDR3 1866 (PC3 15000)
Video Card(s) ASUS ENGTX570 DCII
Storage (2x) Intel 510 -120Gb
Display(s) Viewsonic VX2753MH-LED
Case Antec P193
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Antec CP-850
Software Windows 7 Pro 64bit
#13
Got my replacement card last night a GTX 560 ti. Was sad to see the black screen today with the new drivers.
 
Joined
Aug 19, 2009
Messages
427 (0.14/day)
Likes
48
Location
The Netherlands
System Name Monolith // Fileserver
Processor Intel Core i7 2600K @ 3.4GHz // 2x Intel Xeon Nocona, @ 4x 2.8ghz
Motherboard ASUS Maximus IV Extreme-Z // ASUS NCCH-DL Socket 604
Cooling Corsair H60 // 2x Thermaltake Full Copper Blocks
Memory 16GB DDR3 1600MHz Corsair // 1.5GB of Kingston and Corsair @ 400MHZ
Video Card(s) ASUS GTX570 DCII // ASUS X800XT 256MB
Storage 2x Samsung 830 128GB, 1TB Samsung, 1TB WD Black // 74 WD Raptor, 120GB Seagate
Display(s) 3x 22" LG LCD Screen // Neovo 15" LCD Screen
Case Lian Li PC-A71F // Chieftec Big Tower
Audio Device(s) Creative F4tality Champion Series 7.1 // Onboard AC97 audio
Power Supply Corsair HX 1000W // BeQuiet 520w
Software Windows 7 Professional x64 // Windows XP Professional x86
Benchmark Scores Can play Pacman and Space Invaders. Lags a bit, but still playable :D
#14
Well, as long as it doesnt damage the card itself I'm fine. I dont mind my gaming sessions being interrupted for a brief period of time once a month or so.

The system was running for 48 hours straight this weekend (LAN-Party). No problems whatsoever. Makes one think what the hell it could be.
 

BenHoliday

New Member
Joined
Apr 19, 2011
Messages
37 (0.02/day)
Likes
5
Processor i7-2600K 3.4Ghz
Motherboard Asus Sabertooth P67
Cooling Anter Kuhler H20 (tight fit)
Memory Corsair Vengeance (4x 4Gb) DDR3 1866 (PC3 15000)
Video Card(s) ASUS ENGTX570 DCII
Storage (2x) Intel 510 -120Gb
Display(s) Viewsonic VX2753MH-LED
Case Antec P193
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Antec CP-850
Software Windows 7 Pro 64bit
#15
My new 560 seems to be getting this more often then my 570 that burned out. Seriously thinking Nvidia may drive me back to ATI. I only seem to see this occasionally on web browsing disabled IE from using the gpu this weekend and haven't seen it since. But I am experiencing it more on game login screens SWTOR, BFBC2, BF3, EQ2 all have a one in three shot of loading fine. But one out of three times it will black screen and recover. No worries on that but the other one out of three times it will lock up at the game loading screen and get artifacting causing me to have to do a hard shut down.

I am seriously considering returning this card and picking up one of the new Radeons. Which sucks as I wanted to hold out for the new GTX's this month. I just worry that the issue would carry over to the new cards as well.
 
Joined
Oct 19, 2007
Messages
6,201 (1.67/day)
Likes
982
System Name Phantom Skylake
Processor Intel i5 6600k @ 4.5GHZ w/ Corsair H80i CPU AiO w/Corsair 120mm SP120 RBG fan
Motherboard Asus z170-A
Cooling 4x120mm Corsair SP120 RBG fans
Memory G.skill DDR4 3200MHz 2x4GB (Soon to be Corsair Vengeance RBG)
Video Card(s) Asus DirectCUII GTX 980 STRIX
Storage Samsung 960 EVO m.2, Samsung 850 EVO 1TB SSD, 2TB backup, 16TB Synology DS1515+ RAID-5
Display(s) Acer Predator 34" 3440x1440
Case Corsair 570x RBG Tempered Glass
Audio Device(s) Onboard / Corsair Void Wireless RGB
Power Supply Corsair HX750w Professional Series
Mouse Logitech G602s
Keyboard Corsair K70 Rapidfire
Software Windows 10 x64 Professional
Benchmark Scores Coming Soon
#16
I get this on my GTX285 at least once a week.