• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Guide to Radeon X800/X850 bios modding

Joined
Feb 17, 2007
Messages
1,238 (0.31/day)
Likes
168
Location
SoCal
Processor AMD Phenom II 1055T @ 3.6ghz 1.3V
Motherboard Asus M5A97 EVO
Cooling Xigmatek SD1284
Memory 2x4GB Patriot Sector 5 PC3-12800 @ 7-8-7-24-1T 1.7V
Video Card(s) XFX Radeon HD 7950 DD @ 1100/1350 1.185V
Storage OCZ Agility 3 120GB + 2x7200.12 500GB Raid1
Display(s) QNIX QX2710 27" LCD 1440p @ 120hz
Case Cooler Master 690M
Audio Device(s) Realtek ALC892
Power Supply Enermax Liberty 620W Eco Edition
Software Windows 7 Professional x64 / Ubuntu 12.04 x64
It is normal because you need 2 things in order to open some pipes on X8x0 core:
1. Correct fuses
2. Proper flash command line (flash program)

Without one of the above things you can have moddable card but to remain with limited pipe number.

The most important step is to determine that the fuse values are "correct" for unlocking and only if it is possible to decide how and what BIOS to flash ;) .
So, I've got my fuses posted above. Evidently they are no good for unlocking pipes?
 

alex row

New Member
Joined
Apr 24, 2007
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
Processor Athlon 64 X2 5000+
Motherboard Asus M2R32-MVP
Memory 2 x 1 Gigabyte Corsair
Video Card(s) Ati x800 GTO @ 623 core / 600 memories
Storage Maxtor Diamond Max 21 320 Gigabyte
Display(s) Sony S-91
Hi to all,
i have a big problem.
I have a HIS X800 GTO iceq, with r480 and 12 pipelines active.
CONFIG_DIE_FUSES 0xFFFF7FFF
CONFIG_SUBSTRATE_FUSES 0xFFFFFF9E
I have modified the bios, and flashed the rom. When i reboot windows, the pipelines are still 12, but in the bios are sblocked: 6002.
Can someone help me?
 
Joined
Feb 12, 2006
Messages
2,289 (0.52/day)
Likes
410
System Name MONEY PIT
Processor i7-3770K @ 4800 1.20v batch #3231B415 Delided
Motherboard ASrock Z77 OC Formula w onboard waterblocks
Cooling Apogee HD, MCP655,rad MCR320-XP,Micro Rev2 res
Memory G,skill Trident X F3-2400C10D-16GTX
Video Card(s) EVGA GTX 980 Ti Classified with EK nickel/acetal waterblock installed
Storage 2x120gig Wildfire raid0 2x120gig VERTEX3 raid0
Display(s) 3/ Samsung2343bwx + 65in LG 4K
Case NZXT Phantom White w/red
Audio Device(s) ReCon3d fatal1ty pro, Logitech z906 THX
Power Supply corsair AX860i
Mouse Rat7
Software 64bit ++++ win 10
CONFIG_DIE_FUSES 0xFFFF7FFF
CONFIG_SUBSTRATE_FUSES 0xFFFFFF9E
fuses SAY no more pipes for you .....But the 480 will overclock very nicely for sure 520 core 540 mem with stock cooling & 100% fan.. mabe better with after market cooler ..F
 

alex row

New Member
Joined
Apr 24, 2007
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
Processor Athlon 64 X2 5000+
Motherboard Asus M2R32-MVP
Memory 2 x 1 Gigabyte Corsair
Video Card(s) Ati x800 GTO @ 623 core / 600 memories
Storage Maxtor Diamond Max 21 320 Gigabyte
Display(s) Sony S-91
Thanks men... i've made an heavyer overclock: 628 core and 600 memories
 

Backy51

New Member
Joined
Apr 26, 2007
Messages
7 (0.00/day)
Likes
0
I bought a Sapphire x800gto agp off eBay, it came with the last quad unlocked. However, it crashes whenever I scan for artifacts at default clock. Also ATI Tool shows it as R480, while RaBiT shows it as R423??? Its got the 1.6 Samsung memory. Any thoughts?

Edit - Forgot to give you info from ATI Tool

Device ID 5D4F
Chip Name R480
Catalyst Version Omega 7.01
Active Pipelines 16
Default GPU Clock 400.00 MHz
Default Mem Clock 490.00 MHz
CONFIG_DIE_FUSES 0xFFFFFFFF
CONFIG_SUBSTRATE_FUSES 0xFFFFFF9F
CONFIG_ROM_FUSES 0x260
GB_PIPE_SELECT 0x3FE4

RaBiT shows:
Device ID: 5D4F Radeon X800/X850 series (R423)
SubSystem ID: 5600
SubVendor ID: 174B Sapphire Technology Ltd.

need any other info?
 
Last edited:

alex row

New Member
Joined
Apr 24, 2007
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
Processor Athlon 64 X2 5000+
Motherboard Asus M2R32-MVP
Memory 2 x 1 Gigabyte Corsair
Video Card(s) Ati x800 GTO @ 623 core / 600 memories
Storage Maxtor Diamond Max 21 320 Gigabyte
Display(s) Sony S-91
Maybe a wrong flashing... re-flash it by yourself!
 

Backy51

New Member
Joined
Apr 26, 2007
Messages
7 (0.00/day)
Likes
0
What would be the correct bios for this card? And is it a R480 or R423, is there any way to tell aside from removing the HSF?
 
Joined
Feb 12, 2006
Messages
2,289 (0.52/day)
Likes
410
System Name MONEY PIT
Processor i7-3770K @ 4800 1.20v batch #3231B415 Delided
Motherboard ASrock Z77 OC Formula w onboard waterblocks
Cooling Apogee HD, MCP655,rad MCR320-XP,Micro Rev2 res
Memory G,skill Trident X F3-2400C10D-16GTX
Video Card(s) EVGA GTX 980 Ti Classified with EK nickel/acetal waterblock installed
Storage 2x120gig Wildfire raid0 2x120gig VERTEX3 raid0
Display(s) 3/ Samsung2343bwx + 65in LG 4K
Case NZXT Phantom White w/red
Audio Device(s) ReCon3d fatal1ty pro, Logitech z906 THX
Power Supply corsair AX860i
Mouse Rat7
Software 64bit ++++ win 10
What would be the correct bios for this card? And is it a R480 or R423, is there any way to tell aside from removing the HSF?
Welcome to TPU :toast:
you can find all bios here
http://www.techpowerup.com/bios/
you will need to know the memory chips on the card to select the right one .
and you should also remove the heatsink to check the core to be sure of the chip
then folloiw the guide
http://www.techpowerup.com/articles/overclocking/vidcard/127
and post you results
Good luck :D ,,,F
 

alex row

New Member
Joined
Apr 24, 2007
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
Processor Athlon 64 X2 5000+
Motherboard Asus M2R32-MVP
Memory 2 x 1 Gigabyte Corsair
Video Card(s) Ati x800 GTO @ 623 core / 600 memories
Storage Maxtor Diamond Max 21 320 Gigabyte
Display(s) Sony S-91
What would be the correct bios for this card? And is it a R480 or R423, is there any way to tell aside from removing the HSF?
I confirm you that is a R480 core and 1.6 memories.
 

Backy51

New Member
Joined
Apr 26, 2007
Messages
7 (0.00/day)
Likes
0
Ok, I confirmed by pulling off the HSF, it is a R480 and it is 1.6 Samsung memory, so this means I should be able to flash to x850 xtpe correct? Does it matter which card manufacturer's bios I use?
 
Joined
Mar 16, 2005
Messages
2,058 (0.44/day)
Likes
30
Ok, I confirmed by pulling off the HSF, it is a R480 and it is 1.6 Samsung memory, so this means I should be able to flash to x850 xtpe correct? Does it matter which card manufacturer's bios I use?
If your card has blue board then use that utility: http://savefile.com/projects/733218 but reading the flash instructions. If your card has red board then attach copy of your BIOS here and I will change it to recognize the card correctly.
 

Backy51

New Member
Joined
Apr 26, 2007
Messages
7 (0.00/day)
Likes
0
Thanks dolf! It is the blue board. Will this change the stability since I have been unable to reach R480 speeds or the rated Samsung 1.6 memory speeds?
 

Backy51

New Member
Joined
Apr 26, 2007
Messages
7 (0.00/day)
Likes
0
OK, I used the flash utility, and flashed it, uninstalled and reinstalled my drivers, but I still cannot clock to the R480 default clock. As a matter of fact, when I scan for artifacts at default X800GTO speeds, I get a black screen after a couple of minutes. Previously when I tried to raise the clock on the memory, I got a screen with colors and a lot of nonsense all over it. Is this a bad quad?
 
Joined
Apr 24, 2007
Messages
2,570 (0.65/day)
Likes
92
Location
Ohio
Processor AMD Athlon 64 X2 5000+ Black Edition
Motherboard Gigabyte GA-MA770-DS3
Cooling Tuniq Tower 120 (with Scythe SFF21E)
Memory 2x1GB Corsair XMS2 DDR2-800 CAS4 DHX
Video Card(s) PALiT 9800GTX 512MB PCI-E
Storage WD2500AAKS, WD1600YS, WD1200JD, WD400EB
Display(s) LG L1920P, Viewsonic VA520
Case Lian-Li A05b (with two 120mm Yate Loon D12SM)
Power Supply Corsair HX520
Software Vista Business 32-bit/XP Pro 32-bit dual-boot
Update

3DMark03 - Omega 3.8.330

12pipe/stock said:
16pipe/stock said:
16pipe/430:550 with AthlonXP(2.1GHz) OC@2.21GHz said:
I can't even reach 10,000 with some pretty heavy overclocking. I could probably bump up my CPU, but I shouldn't have to.

Should I uninstall Omega and try it with Catalyst 7.4? I think I should just settle for what my system is and live with it until I get a new dual core system someday.
 
Joined
Apr 24, 2007
Messages
2,570 (0.65/day)
Likes
92
Location
Ohio
Processor AMD Athlon 64 X2 5000+ Black Edition
Motherboard Gigabyte GA-MA770-DS3
Cooling Tuniq Tower 120 (with Scythe SFF21E)
Memory 2x1GB Corsair XMS2 DDR2-800 CAS4 DHX
Video Card(s) PALiT 9800GTX 512MB PCI-E
Storage WD2500AAKS, WD1600YS, WD1200JD, WD400EB
Display(s) LG L1920P, Viewsonic VA520
Case Lian-Li A05b (with two 120mm Yate Loon D12SM)
Power Supply Corsair HX520
Software Vista Business 32-bit/XP Pro 32-bit dual-boot
UPDATE: Just out of sheer agitation because FarCry is still choppy on medium settings, I uninstalled the Omega drivers, returned my CPU to stock speeds, and installed Catalyst 7.4 display drivers only.

Using ATITool to OC my x800 to 430:520 just as a safe OC, I scored just a bit under 10,000. This is much better, and I can probably push my x800 to 450:550. There must be something wrong with FarCry. It doesn't seem to be an FPS problem. There must be something else running in the background that's impeding.
 
Joined
Feb 12, 2006
Messages
2,289 (0.52/day)
Likes
410
System Name MONEY PIT
Processor i7-3770K @ 4800 1.20v batch #3231B415 Delided
Motherboard ASrock Z77 OC Formula w onboard waterblocks
Cooling Apogee HD, MCP655,rad MCR320-XP,Micro Rev2 res
Memory G,skill Trident X F3-2400C10D-16GTX
Video Card(s) EVGA GTX 980 Ti Classified with EK nickel/acetal waterblock installed
Storage 2x120gig Wildfire raid0 2x120gig VERTEX3 raid0
Display(s) 3/ Samsung2343bwx + 65in LG 4K
Case NZXT Phantom White w/red
Audio Device(s) ReCon3d fatal1ty pro, Logitech z906 THX
Power Supply corsair AX860i
Mouse Rat7
Software 64bit ++++ win 10
I bought a Sapphire x800gto agp off eBay, it came with the last quad unlocked. However, it crashes whenever I scan for artifacts at default clock.
:eek: :eek: based on your results from the flash wiht Dolf's utility &&&& the above ...you have recieved a broken card from Ebay if you paid with pay pal start a claim for a refund and also Email the seller and :nutkick: :nutkick: :slap: for RIPPING you off and demand you money back Luck
 
Joined
Feb 12, 2006
Messages
2,289 (0.52/day)
Likes
410
System Name MONEY PIT
Processor i7-3770K @ 4800 1.20v batch #3231B415 Delided
Motherboard ASrock Z77 OC Formula w onboard waterblocks
Cooling Apogee HD, MCP655,rad MCR320-XP,Micro Rev2 res
Memory G,skill Trident X F3-2400C10D-16GTX
Video Card(s) EVGA GTX 980 Ti Classified with EK nickel/acetal waterblock installed
Storage 2x120gig Wildfire raid0 2x120gig VERTEX3 raid0
Display(s) 3/ Samsung2343bwx + 65in LG 4K
Case NZXT Phantom White w/red
Audio Device(s) ReCon3d fatal1ty pro, Logitech z906 THX
Power Supply corsair AX860i
Mouse Rat7
Software 64bit ++++ win 10
UPDATE: Just out of sheer agitation because FarCry is still choppy on medium settings, I uninstalled the Omega drivers, returned my CPU to stock speeds, and installed Catalyst 7.4 display drivers only.

Using ATITool to OC my x800 to 430:520 just as a safe OC, I scored just a bit under 10,000. This is much better, and I can probably push my x800 to 450:550. There must be something wrong with FarCry. It doesn't seem to be an FPS problem. There must be something else running in the background that's impeding.
Its not Farcry IT's the Omega drivers sometimes they just don't like the card and just don't behave stick with the Cats and run the CPU back up the Mark it:D
 
Joined
Apr 24, 2007
Messages
2,570 (0.65/day)
Likes
92
Location
Ohio
Processor AMD Athlon 64 X2 5000+ Black Edition
Motherboard Gigabyte GA-MA770-DS3
Cooling Tuniq Tower 120 (with Scythe SFF21E)
Memory 2x1GB Corsair XMS2 DDR2-800 CAS4 DHX
Video Card(s) PALiT 9800GTX 512MB PCI-E
Storage WD2500AAKS, WD1600YS, WD1200JD, WD400EB
Display(s) LG L1920P, Viewsonic VA520
Case Lian-Li A05b (with two 120mm Yate Loon D12SM)
Power Supply Corsair HX520
Software Vista Business 32-bit/XP Pro 32-bit dual-boot
Its not Farcry IT's the Omega drivers sometimes they just don't like the card and just don't behave stick with the Cats and run the CPU back up the Mark it:D
But it was choppy with just Catalyst. I don't think it's the x800 or FarCry now.
 

Backy51

New Member
Joined
Apr 26, 2007
Messages
7 (0.00/day)
Likes
0
:eek: :eek: based on your results from the flash wiht Dolf's utility &&&& the above ...you have recieved a broken card from Ebay if you paid with pay pal start a claim for a refund and also Email the seller and :nutkick: :nutkick: :slap: for RIPPING you off and demand you money back Luck
:banghead: :banghead: :banghead: Watching the temps in ATI Tool, it reaches almost 80 deg C right before it crashes, I took HSF off again and applied new thermal paste to it and made extra sure it was seated correctly...is this definitely a bad card or could it just be a bad HSF that an upgrade could help? I've already emailed the seller to request a refund because he guaranteed not DOA. :banghead: :banghead: :banghead:
 

alex row

New Member
Joined
Apr 24, 2007
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
Processor Athlon 64 X2 5000+
Motherboard Asus M2R32-MVP
Memory 2 x 1 Gigabyte Corsair
Video Card(s) Ati x800 GTO @ 623 core / 600 memories
Storage Maxtor Diamond Max 21 320 Gigabyte
Display(s) Sony S-91
Have you tryed to test if the fan runs correctly?
 
Joined
Feb 12, 2006
Messages
2,289 (0.52/day)
Likes
410
System Name MONEY PIT
Processor i7-3770K @ 4800 1.20v batch #3231B415 Delided
Motherboard ASrock Z77 OC Formula w onboard waterblocks
Cooling Apogee HD, MCP655,rad MCR320-XP,Micro Rev2 res
Memory G,skill Trident X F3-2400C10D-16GTX
Video Card(s) EVGA GTX 980 Ti Classified with EK nickel/acetal waterblock installed
Storage 2x120gig Wildfire raid0 2x120gig VERTEX3 raid0
Display(s) 3/ Samsung2343bwx + 65in LG 4K
Case NZXT Phantom White w/red
Audio Device(s) ReCon3d fatal1ty pro, Logitech z906 THX
Power Supply corsair AX860i
Mouse Rat7
Software 64bit ++++ win 10
yeah, its running at 100%, I'm just grasping at straws, thanks for the help guys...
:mad: :( no an after market cooler won't help that card
FYI most of those cards came with 12 pipes .... the early ones were 480 cores that had a Bad set of pipes ..these pipes the exrta 4 were disabled [in bios] giving you a 12 pipe card... modding the bios renabled the pipes ..but F**k the card & it can't be undone ...thus a 16 pipe card that is F'ked ...==ebay sale :eek: hope that you get your refund :mad: F
 
Joined
May 15, 2007
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
Can someone help me please

I have a Sapphire X800 GTO ULTIMATE PCIE Card and can't unlock the Bio's to flash it to they R480 it's got a R423 and i want to be able to get better clocking speeds out of it as I'm only getting 448 from the core & 568 from Ram. Dose anyone know how to unlock the bio's as i keep getting this message when i try to Flash 0FL01 I've tryed to force bio's and same message over & over again. I've used ATItools to see if the card can be modded and the code from this sight matches. PLEASE CAN ANYONE HELP ME PLEASE:banghead:

Just a update still can't get card to flash but got some info from ATITools to add as it sames that this card is a r480.

Device ID: 5D4F
Chip Name:R480
Catalyst Virsion:7.3
Momery Size:256MB
Momery Type:DDR3
Momery Bus Width:256 Bit
Active Pipelines:16
Default GPU Clock:400.00Mhz
Default Mem Clock:490.00Mhz
Config_Die_Fuses:0XFFFFFFFF
Config_Substrate_Fuses:0XFFFFFF9F
Config_Rom_Fuses:0X260
GB_Pipe_Select:0X3FE4

Since I've got the 16 pipes open can anyone tell me why I can only get 465.75 Core/570.38Mem Max and it says i'm getting around 242FPS Which I think is Bull.
If anyone has a Card like this and has got a better clocking speed out of it could they please help me out & Since I'm a Newbie to this details on how to Flash card or Mod would be a help as everything I tried has not worked yet.
 
Last edited:
Joined
May 22, 2007
Messages
666 (0.17/day)
Likes
66
System Name Good enough
Processor I5 3570k
Motherboard ASrock Z68 Extreme 7
Cooling Megahalem
Memory 16G crucial sport BLS2KIT8G3D1339DS1S00
Video Card(s) 780 ti kingpin
Storage OCZ Vertex 4 VTX4-25SAT3-128G 2.5" 128GB SATA III
Display(s) Some Korean 2560 1440 thing with surround x 3 asus vh238
Case Lian Li Knockoff
Audio Device(s) logitech g930
Power Supply Evga SuperNOVA 1600. Won the early adopter contest paid 175 a/r, overkill
Software Win 8
Benchmark Scores 4.3 steady axtu slider overclock. Worship me.
What do you think folks? Can it be done?

AGP Device 0x5d4f Bus:1 Dev:0

Device ID: 5d4f
Chip Type: R480
CONFIG_DIE_FUSES 0xFFFFFFFF
CONFIG_SUBSTRATE_FUSES 0xFFFFFF9F
CONFIG_ROM_FUSES 0x261
GB_PIPE_SELECT 0x2724
 
Joined
Mar 16, 2005
Messages
2,058 (0.44/day)
Likes
30
What do you think folks? Can it be done?

AGP Device 0x5d4f Bus:1 Dev:0

Device ID: 5d4f
Chip Type: R480
CONFIG_DIE_FUSES 0xFFFFFFFF
CONFIG_SUBSTRATE_FUSES 0xFFFFFF9F
CONFIG_ROM_FUSES 0x261
GB_PIPE_SELECT 0x2724
That card can be unlocked to 16 pipes and also can be transformed to real X850XT or PE. If it is with 1xVGA / 1xDVI then you will need my special BIOS (for VIVO or non VIVO card) with 1xVGA / 1xDVI. The X850XT PE is only dual DVI and VIVO. But there are X850XT with 1xVGA / 1xDVI and non VIVO.